hits

Kristin.blogg.no

Interaktiv påskekrim - sesongfinale - avsløringen!

 • Publisert: 09.04.2017, 12:18
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • Løsningen er her, og du skal endelig få de svarene du har ventet på! Du har fire mulige utfall, og hvis du vil lese alle, er det bare å trykke seg frem.  Grafikken er eksempel på utfallsquiz laget i Opinionstage, som jeg brukt mye i denne interaktive påskekrimmen. Hvis du selv vil lage lignende innhold, har jeg laget et tipsinnlegg om opinionstage.

   

  Jeg har hatt det utrolig moro underveis, og vil takke alle som har bidratt til at det har blitt så gøy! Det hadde ikke vært det samme uten deres støtte! Det kan være både skummelt og litt skremmende å gå sine egne veier, men en kan ikke la være å gå av den grunn. 

  Jeg er fullstendig klar over at dette ikke er alles tekopp, men innimellom kan det lønne seg å prøve nye kopper, ikke sant? Kanskje har du også fått en god ide som du kan bruke Opinionstage til å realisere? Eller har trukket en gang på smilebåndet? Det er lov å håpe. 

  Hva ble din løsning på påskekrimmen?

  I morgen er det ny treningsdag i den kreative treningsleiren - gleder meg!

  Resten av det interaktive påskekrimprosjektet finner du her. Avstemningene i starten forblir åpne, for å eksemplifisere hvordan det blir seende ut i Opinionstage. En kan heller ikke utelukke at etterforskningsmetoder utvikler seg, og man må ta opp igjen saken senere, med en coldcase-gruppe.

  Snowmobile
  Licensed from: leaf / yayimages.com

  #krim #paaske #losning #svar #sundbysaken #quiz #moro #absurd

 • Publisert: 09.04.2017, 12:18
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • 0 kommentarer
 • Hjelp meg å finne nåla i høystakken!

 • Publisert: 04.04.2017, 14:20
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • Du har sikkert skjønt at min påskekrim er mer enn bare tull og vas, men har helt rett om du tenker at den er stort sett bare tull og vas. Vel, nå nærmer vi oss slutten, og ved neste anledning blir det avslørt hva som egentlig skjedde da Martin Johnsrud Sundby ble kjørt ned av en skuter.

  Vel, om vi finner nåla i høystakken eller ikke har selvfølgelig litt å si. 

  Sååååå

   
 • Publisert: 04.04.2017, 14:20
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • 2 kommentarer
 • Endelig et kryptisk spor!

 • Publisert: 03.04.2017, 08:00
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • Nevnte jeg at jeg liker skrivefeil hos aviser og journalister? VG er sikkert travelt opptatt på leting etter det manglende verbet, så jeg har ikke hatt samvittighet til å be de om noen kommentar i saken.

  Det har med det ryddet av veien altså kommet inn et kryptisk spor i etterforskningen rundt Martin Johnsrud Sundby. Det letes fortsatt videre etter nåla i høystakken.

  Jeg må høre kjapt med deg: hva får du ut av denne setningen:

  "Petter Northug er ikke fornøyd med langrennssjefen, men det Martin Johnsrud Sundby."

  Er dette en slags snikobjektivisering fra Northugs side? Minimalisere Martins suksess og redusere han til en ting? Er det rett og slett en "det" for mye der, som vil tilsi at Northug er veldig fornøyd med Martin?

  Dette usaklige innlegget er en del av min interaktive påskekrim, har du ikke fått med deg tidligere galskap, ta gjerne turen innom. 

  Jeg trengte også et påskudd for å teste embedding fra Facebook, så dette sporet kom med andre ord svært beleilig. Om under 12 timer smeller det i min kreative treningsleir, premiere kl 19! Gjett om jeg har finpussa på meg støvallergi? Gleder meg sånn til å vise deg!

  Lurer du litt på hva slags blogg dette er? Svaret får du her.

  #skrivefeil #vg #moro #spor #påskekrim #sherlock #interaktiv

 • Publisert: 03.04.2017, 08:00
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • 6 kommentarer
 • Interaktiv påskekrim - Sherlocks dagbok

 • Publisert: 28.03.2017, 08:07
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • Vi har nå kommet til et kritisk punkt i etterforskningen: vi har masse ledetråder, et lite arsenal løse tråder, har noen trådløse tips og likevel går det litt trått. Og det er akkurat slik det skal være - det er nå vi skal trå til.

  For det er ikke det at vi ikke har funnet spor. Det har gått sport i sporene også. Skisport, for å være nøyaktig. Såpass oppgått var det derimot da vi kom frem til stedet, at det lignet nærmest en sporvei. Kunne andre sporveier også være innvolvert?

  Jeg gikk til det skritt å intervjue Bergensbanen og Rørosbanen om saken, rakk aldri å snakke med Gjøvikbanen, den var som vanlig forsinket. Ikke med sink da, men du skjønner nok, ettersom vi er ganske i synk.

  Sporveien etterlot seg om ikke annet spor som lignet mistenkelig på de vi fant på åstedet. Helt likt er det faktisk, hvis du demonterer, presser skinnene helt sammen og snur dem opp ned. Men det så ikke ut som noen hadde demontert så mye som en brøkdel av noen sporvei. Ellers hadde det nok gått under fellende bevis, og etterforskningen hadde gått på skinner.

  "Hva var det Watsons notater hadde avslørt? En ulykke kommer sjelden alene. Og her hadde jeg fokusert på ulykken, hva om det var ensomheten vi hadde oversett? For er det ikke litt ensomt å gå alene helt i tet, når alle vennene dine blir sure. Når du er han kjipe som tar pause og brått er ferdig med pausen når de andre kommer heseblesende etter? Var det rett og en slik enkel type sjalusi likevel?"

  Nei! Nå har vi faktisk kommet så langt i etterforskningen at vi må begynne å se på trolig utfall - og sannsynlighet. Og da må vi støtte oss på motivavstemningen. Vi vil jo ikke bli henlagt heller.

  Nå må vi bare finne nåla i høystakken som løser denne saken for oss. Jeg trenger nok en uke eller noe sånt. Har du sett den?

  #påskekrim #krim #sundby #sundbysaken #ski #tullogtøys #kreativitet

 • Publisert: 28.03.2017, 08:07
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • 6 kommentarer
 • jeggikkbareibodenentur sine notater.

 • Publisert: 25.03.2017, 21:46
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • Først vil jeg bare takke så yderst mye til dere som blir med på denne utstrakte leken med bloggformatet! Alle innlegg i denne interaktive påskekrimmen er samlet i en egen kategori her. Som vanlig kan du påvirke etterforskningen på slutten av innlegget.

  "Her e det mange vinklingar og motiv ute og går.. Vil eg tru..", fra Dr Watsons notatbok.( Watson ble resultatet fra avstemningen tidligere i dag.)

  Jeg måtte bruke litt tid for å tolke håndskriften, men visst hadde han vært flittig den godeste doktoren. Dette innlegget er basert på en kommentar fra en av mine lesere, kanskje den eneste som er galere enn meg eller på mitt nivå: Frode bak jeggikkbareibodenentur. Og kommentaren skal selvfølgelig behandles med respekt. Han er Watson, jeg er Sherlock.

  Watson skriver: Man har ein småsjalu trønder, så nok har fått for lite media omtale i vinter.. Men der igjen, ka kunne han få ut av at Sundby fikk endå meir media oppslag.. Så han e definitivt ute av bildet.. Om ikkje...Det rett og slett e fordi han vil ta ein snarvei inn i troppen og te meir media tid.. Det kan jo vær.. Men lite troverdig.. Sånn alt i alt..

  Sherlock analyserer: På det gitte tidspunkt antas nevnte trønder å ha hatt mer enn nok med å sende Løfshus hatmail og sinte snaps. Men sjalusien var nok tilstede, gitt at Martin fikk dra til Canada, men prioriterte det ikke, og Petter ville dra, men fikk ikke. Men som du sier, kun unødvendige spekulasjoner. Barneskirenn, Watson. Eller elementært om du vil.

  Skiing Accident
  Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com


  Watson skriver: Penger.. ?? .. Då vil eg gjerna satsa ei krona på Sundby sjøl.. At han gjerna har innsett at karrieren e på hell, og ville innkassera ein slump på forsikringssummen.. Men og ein suspekt teori, då han umuligt kunne vita utfallet av påkjørslelen.. Uansett fikk snøscooter føraren sannsynligvis kalde føtter, og bare sneia Sundby.. Alikavel..

  Sherlock analyserer: At du hadde lyst til å sette penger på Sundby har knappest noe i dine saksnotater å gjøre. Skjerpings Watson, her skyter du jo ned dine egne analyser, så jeg slipper.

  Watson skriverFeil offer..?? Nja.. Kanskje føraren va lei av den helsikkens kameramannen, så herse og styre med kor han ska kjøra.. Og prøvde å kvitta seg med han, rett foran Sundby.. Sånn at Sundby gjerna punkterte ett par lunger på kameramannen, med stavane sine.. Godt muligt, men fortsatt ein vag teori..

  Sherlock analyserer: Denne teorien bør sjekkes videre. Her skjuler det seg en underliggende kriminalisering også av stavprodusenten. Hadde stavprodusenten behov for å bevise at sine staver holdt mål også i en påkjørsel?  Eller at stavene, med trins, var sterke nok til å gjøre uopprettelig skade på en kameramann? Uansett var det noe mislykket som forbrytelse isåfall.

  Young man with photo camera
  Licensed from: Sergey Nivens / yayimages.com


  Watson skriverSkjula ein anna forbrytelse, eller rett og slett bare ein ulykke, står då igjen.. Ei ulykka komme sjelden aleina, så eg trur det e ein kombinasjon av dei to.. Muligens har Sundby av frykt for tidligare forbrytelser, falt for fristelsen for ein ny.. Og muligens gått med dopede ski..

  Det trur eg e den nye trenden innen langrenn, siå det nærmast e umulig å bruke dop på sitt eget legemet, uten å bli tatt.. Tatt i betraktning Johaug saken, der hu heilt klart har tatt ulovlige midler i bruk.. For å bli meir rappkjefta..

  Sherlock analyserer: Stoler på din legekompetanse angående dopede ski, trikser man inn noe muffens i blåswixen da eller? Er også mye spennende forskning i gjære på doping av andres legeme, spesielt med vilje. Hører jo helt klart at Martin har hatt gloseprøve på slutten av bevismaterialet, så en kan vel heller ikke utelukke eget legeme helt. 

  Watson skriver: Så mulig heile situasjonen va iscenesatt, sånn at Sundby kunne på ett minst mulig mistenkelig vis, kvitta seg med nano-robotane så va festa under skiparet.. Og ga han ekstra boost i oppoverbakkene, og dermed sparte energi te å gå fort på flatene.. Og ikkje minst mikro-rakettene så satt unna trinså på stavane.. Så virka som after-burnere i utforkjøringene..
   

  Sherlock analyserer: Fytti for en jukseMartin! Hvor er fair play kortet når en virkelig trenger det? Jeg vil ikke tro så vondt om egne atleter. (Dessuten ser du sikkert neste sommer nå, så da kan jeg komme unna med denne analysen. Forhåpentligvis.)

  Benedict Cumberbatchat 'The Hobbit: The Desolation Of Smaug' Premiere, Dolby Theater, Hollywood, CA 12-02-13/ImageCollect
  Licensed from: ImageCollect / yayimages.com

  Det viktigste er likevel det vi har oversett, som alltid i Sherlock. I alle fall Cumberbatchversjonen som, banne i kirkamessig, nettopp avsluttet en bedriten sesong vi her i huset hadde ventet på lenge. Selvfølgelig er det store sjanser for at noe av de andre momentene kommer tilbake senere i etterforskningen.

  Det viktigste fra Watsons notater? " en ulykke kommer sjelden alene!"

  #påskekrim #krim #boden #jeggikkbareibodenentur #frode #watson #sherlock #tull #moro #analyse

 • Publisert: 25.03.2017, 21:46
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • 0 kommentarer
 • Assistent til unnsetning?

 • Publisert: 25.03.2017, 08:53
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • Alle etterforskere trenger minst en assistent, og i dag bestemmer du hvem av disse assistentene Frode Boden skal være. Han stormet inn i kommentarfeltet mitt i går, med stor grad av presisjon i sine analyser. Jeg har valgt å kalle han Watson i mitt korte tilsvar på denne kommentaren i første del av påskekrimmen, men i natt ble jeg litt usikker. Ikke bare vil dette påvirke etterforskningen, men også hvordan jeg tolker funnene til Boden litt senere i helgen.

   

  Skal jeg få tolket etterforskningsnotatene, er det jo veldig viktig at det ses i sammenheng med hvilken assistent vi har å forholde oss til. Gleder meg til å se hva vi lander på. Veldig! 

  Yours sincerly, Sherlock.

  (Jeg er selvfølgelig udiskutabelt Sherlock her, da ingen andre ville gått så detaljert og fokusert på så mange detaljer) Voting closed - og det viser seg at vi har med eminente Dr. Watson å gjøre, og nå er også Frodes notater analysert, her.

  Lurer du på hva dette er for noe? Har laget klar en egen mappe for alle innlegg i denne interaktive påskekrimmen, så sjekk den gjerne ut.

  #påskekrim #interaktiv #absurd #humor #krim #blimed #moro

  Sherlock Holmes
  Licensed from: phovoir / yayimages.com


   

 • Publisert: 25.03.2017, 08:53
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • 2 kommentarer
 • Interaktiv påskekrim del 2 - bli med!

 • Publisert: 23.03.2017, 15:59
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 •  Vi er et steg nærmere å finne ut hva som egentlig skjedde med Martin Johnsrud Sundby, den skjebnesvangre dagen, mellom Rena og Lillehammer.

  (Red anm: Hvis du ikke liker tullerier og interaktiv påskekrim, har du likevel muligheten til å se bruk av Font Awesome i punktliste, og bruk av Opinionsstage for avstemninger i dette innlegget. Forresten tusen takk for alle gode tilbakemeldinger på tipsinnlegget om bruk av Font Awesome - det var skikkelig gøy.)

  Tilbake til etterforskningen

  Det som var ekstremt spennende var at vi fikk inn et nytt, mulig motiv. Det var skrevet inn på "Other" på pollen av en observant etterforsker, latterlig moro! Slik er det når en etterforsker bredt og nøyaktig. Vi kommer til å konsentrere oss om disse to motivene i dagens briefing:

  Motiv 1: Det skulle ta oppmerksomheten bort fra en annen forbrytelse.

  a) Sundby som den kriminelle

   Hva om vi har sett feil på det hele tiden, hva om Sundby var gjerningsmannen? Hadde han ikke det perfekte skjulested for tyvegods der, godt plassert på ryggen? Hva har du gjemt i sekken, Sundby? Ved å konspirere med noen anonyme skuterkjørere, kunne ikke da Martin gå rett i journalistsonen etter målgang, og folk ville være mindre opptatt av å få kontrollveid sekken?

   Kanskje var det å peke på seg selv som den som ødela trikkeskinnene, som jeg har hørt er en forbrytelse i seg selv, en handling most clever, som Poirot ville sagt. Villedende så det holder.

  Kanskje var skuteren heller en politiskuter, der betjentene fattet de mistanke da de så den enorme glien? Kunne det være kriminelt god glid? Var nedkjøringen et desperat forsøk på å stoppe smugling av noe langt mer vesentlig enn en 3,5 kilos kongssønn over fjellet?  

   Lå det noe i snøen, akkurat der som Martin skulle få plukket opp, gjemme i den brekte staven og få overlevert til den medsammensvorne som sto klar med ny stav litt lengre fremme?

  Man with stuck snowmobile.
  Licensed from: iofoto / yayimages.com


  b) Sundby som offer

   Noe ganske annet var om Sundby hadde snørt sin sekk, ant fred og ingen fare, men blitt offer for at noen hadde lagt noe i sekken hans. Sånn at Sundby, oppe på fjellet der hvor alle ser hva for Gud er skjønt, rett og slett ble offer for desperasjon fra tyvene. "Hvis du først skulle legge byttet i en sekk, måtte du selvfølgelig velge den løperen som stikker fra alle? Vi kommer ikke til å få kjørt ned han ubemerket!" For det var jo mest sannsynlig her, midt oppå skarpeste skiløypa, at dette tyvegodset måtte avleveres. 

   Hadde rett og slett føreren av skuteren et AHA-øyeblikk? Det er jo slett ikke sikkert han hadde husket og søke om tillatelse for denne skuterkjøringen, og den akselerasjonen man kan se i bevismaterialet, vitner i alle fall om at man fikk det travelt.

   Kanskje var det såpass komplisert at kameramannen visste om det straffbare forholdet, og hadde truet føreren med å kringkaste ansiktet hans på NRK om han ikke kom opp med penger. Var dette en kombinasjon av utpressing og brudd på skuterlovgivning?

  Cross Country Skiing
  Licensed from: leaf / yayimages.com


  Motiv 2. Bare for moros skyld

   Det første som slår meg er at det finnes et tv-program som heter det. (Just for laughs) Kanskje hadde NRK leid inn feil kamerafolk? Etter milevis med skigåing, begynte sikkert du også blitt ganske desperat hvis jobben din var å filme korte sketsjer og sekvenser folk kunne le av. En kan jo bare ane dialogen mellom skuterføreren og kameramannen. "What on earth are we to do? Our boss would not be impressed with this crosscountry-episode!" "Let's run 'im down. Promise it'll be all right - people laugh at it all the time. Even search youtube for it. This thing will go viral, I tell yah".

   Det hele er bestilt av Sergey Ustiugov, som syntes det var så fryktelig gøy sist Martin brakk staven under tremila i VM. "Det vil jeg gjerne se en gang til". For å bekrefte denne teorien, bør vi fortest mulig få sett over åstedet etter bjørnespor, og sjekket alle hi i nærheten i søk etter denne russiske bjørnen.

   Oddvar Brå syntes det var så gøy med oppmerksomheten han fikk under VM, da Martin brakk staven på 35-årsdagen for hans stavbrudd, og tenkte at hvis Martin får flere berømte stavbrekk, vil det kanskje opprettes en serie på TV om det. 

  Gikk du glipp av første del av påskekrimmen, finner du den her.

  Etterforskningen har ført oss noe nærmere, men hvis du vil være med å drive saken videre, er det viktig at du også leverer dine tanker rundt motivet, enten i kommentarfeltet, eller ved å stemme:

   

   
 • Publisert: 23.03.2017, 15:59
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • 6 kommentarer
 • Bli med på årets interaktive påskekrim?

 • Publisert: 21.03.2017, 22:44
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • I fjor så jeg The night manager minst to måneder etter påske - råbra. Med dette i mente har jeg bestemt meg for å starte årets påskekrimsesong allerede nå. Med litt galskap og noe samarbeid skal vi her lage en påskekrim verden sannsynligvis aldri har sett maken til. Håper du vil være med å leke litt, jeg har pakket påskesekken med absurditet.

  Du bør kanskje ta et blikk på det tilgjengelige bevismaterialet før vi fortsetter. Alle team bør ha en slags briefing. Dette er din:

  "Vi tar utgangpunkt i den mistenkelige handlingen portrettert i denne vg-artikkelen. Martin Johnsrud Sundby blir meid ned av en skuter mens han innehar en klar ledelse i Birkebeinerrennet."


  Snowmobile
  Licensed from: leaf / yayimages.com


  Skuterføreren - en krim fra en helt annen dimensjon

  Mysteriet startet allerede da jeg skrudde på dagsrevyen denne kvelden. Men jeg skjønte aldri før etterpå hvor mystisk det faktisk var, hvor sammenskrudd det skulle bli. Det saumfarte drømmene mine som en påskeoppkjøring av varer på skuter, på kryss og tvers mellom snøkledte hytter, helt forskrudd. Skulle jeg tie, eller var det nettopp jeg - og du - som skulle løse hvordan denne saken var skrudd sammen?

  Som alltid med krim er det litt mørkt og stomfullt, og de stormende tankene lot meg ikke få fred. Så langt gikk det at jeg pakket Stormbergjakken lengst inn i skapet for å få ting på avstand. Jeg trengte tid, og jeg fant meg selv, eller jeg lette i alle fall både her og der, som en jo gjør når det stormer som verst. Kanskje var jeg, avstandsmessig, ikke så langt vekk som jeg fryktet?

  For hva kunne være motivet?

  Winter Advture Skiing
  Licensed from: leaf / yayimages.com


  La oss komme i gang!

  Som vi har lært av alle andre krimbøker; alt er ikke alltid som det ser ut ved første øyekast. Kanskje kastet du ikke en gang et blikk, langt mindre et øye i retning Birkebeinerløpet denne dagen. Kanskje gadd du ikke en gang gi bevismaterialet tiltrengt seertid. Det betyr derimot ikke at du ikke øyeblikkelig burde se til å kjenne din besøkelsestid. Jeg trenger et skarpt blikk, umiskjennelig teft for detaljer og evnen til å se det store bildet, sett i sammenheng.

  Hva ligger egentlig bak en unnskyldning, annet enn å tåkelegge det hele? Kan noe egentlig unnskylde det som skjedde, eller er det bare tåkeprat? Kan små bevis ta oss ut av tåka og gjøre opp for det som har skjedd?

  For å starte jobben med å nøste opp trådene, må vi starte et sted. Legge opp maskene, telle mønster og gi all den håndarbeidskompetanse vi sitter på, bein og stå på. Eller sitte i kryss med, nøstet opp i sofaen. Det vi er trygge, uten maske. Og også der vi finner mønsteret i forbrytelsen, der det virkelig teller, det er jeg beinsikker på. Beint frem.

  Vi starter med det overordnede: hva kunne være motivet for denne handlingen? Denne er fortsatt åpen selv om etterforskningen er godt i gang, HER. Som etterforsker er det viktig å ha et bredt bevisgrunnlag. 

   

   

  #påskekrim #krim #skuter #ski #birkebeinerrennet #sundby #leke #motiv #ordlek

 • Publisert: 21.03.2017, 22:44
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • 4 kommentarer