Kristin.blogg.no

Bonden og jeg fikk nesten 1000 lesere i går!

 • Publisert: 24.05.2017, 11:22
 • Kategori: Meninger
 • Først av alt vil jeg løpe rundt cyberspace på en gigantisk klemmerunde! Du valgte å lese det jeg hadde på hjertet i går, og jeg er ekstremt takknemlig. Du valgte også å gi meg tilbakemeldinger, og det gjorde du som både venn, bekjent og ukjent. Les gårsdagens lesersuksess: Bønder, bare utestemme og subsidiesugerør? Jeg velger å følge opp med å trekke litt tråder fra en annen bloggers innlegg. Gunnar Stavrum har nemlig skrevet blogginnlegget "Ikke kast milliarder etter dem", og beskriver bøndenes oppgjør i fjor som eventyrlig.

   

  Vi er ofte kildekritiske kun der det er mest opplagt at vi blir lurt, og overser glatt resten. Statistikk og overbruk av tall er et av de stedene vi virkelig blir, unnskyld uttrykket, rævkjørt om vi ikke holder tunga rett i munnen.                                                                                                               

  Statistics
  Licensed from: carloscastilla / yayimages.com

  Bøndenes problem i debatten

  Det største problemet for bøndene, er at i Norge er det litt tabu å snakke om inntekt og penger. Det meste annet er innafor, men å snakke om hvilke tall som står på lønnslippen din hver måned, er innmari hemmelig. Bortsett fra de som tjener veldig mye. De snakker gjerne om både formue og inntekt. 

  Og dette er et historisk problem, som kanskje henger igjen fra bøndene var en del av de øvre samfunnslag med velstand på gården og armod i husene rundt? Bøndene har liksom aldri sluttet å være overklasse og storkar i sjargongen de fleste bruker når de snakker om bondens inntekt.

  Meningsmotstandere har derfor svært gode knapper å trykke på hos befolkningen når de skal argumentere. Grådige, griske, storforlangende? RIKE! Hørt det før?

  Woman raising her hand
  Licensed from: phovoir / yayimages.com

  To eksempler på hvordan lønnsoppgjør ser ut inni seg

  Lønnsoppgjør består ikke av et homogent lønnstillegg til alle innenfor gruppen. For å vise deg utslagene dette skaper på prosenttall, vil jeg til å bruke to eksempler. Eksempel 1 er et fiktivt lønnsoppgjør hos utvalgte personer tilknyttet nettavisen på et eller annet vis. Eksempel 2 er et fiktivt lønnsoppgjør for bonden.

  Eksempel 1

  Av en eller annen grunn fant noen jeg det relevant å lage et utvalg bestående av fjorårets fiktive lønnoppgjør for Gunnar Stavrum og meg, som henger og dingler løst i Nettavisen via mitt frivillige engasjement som Customer Manager i blogg.no. Et lønnsoppgjør fungerer på den måten at det slår sammen alle inntektene som er relevante, og kommuniserer prosentvis lønnsoppgang ut fra det. 

  Hvis Gunnar tjente 1 million, og jeg ingenting, var den totale lønnsmassen i dette oppgjøret 1 million kroner. Hvis Gunnar da fikk 40000, har lønnoppgjøret for nettavisen fortsatt en ramme på 4%. Nettavisenutvalget har fått høyere, prosentmessig, lønntillegg enn resten av Norge i fjor. Selv om jeg ikke fikk en krone.  Et eventyrlig oppgjør for utvalget som gruppe?

  Hvis Stavrum derimot hadde gått ned 40000, og jeg opp 40000, hadde den prosentmessige rammen for lønnsoppgjøret vært 0 %. Det kan med andre ord se ut som det ikke har skjedd så mye, men det vil jo ha betydning både for meg og Stavrum, sant? Et elendig oppgjør for utvalget som gruppe?

  Eksempel 2

  En storbonde fikk 1 million i fjor, og en liten hadde 200 000. Han største får et bra oppgjør med en lønnsøkning på 110 000, mens han lille får 10 000. I tillegg endres reglene for sauedrift, så han lille mister 20 000 i inntekt på det. Da vil rammen for dette lønnsoppgjøret være 8,3 %. Hvis du legger inn fire småbønder til i regnestykket: Fortsatt et lønnsoppgjør på 5 %. I den lønnsmassen sitter det dermed en heldiggris som har fått 110 000 kr, mens 5 småbønder har gått ned 10 000 kr hver i lønn.

  5% lønnsøkning i dagens arbeidsliv er mye. Men når staten gir med den ene hånda og tar med den andre, får ikke prosentverdien så stor verdi. Da ligger det nemlig en god del som taper penger på at de store driftene kan få mer.

  Og hva sa jeg om de som tjener mye og snakker om det? Nettopp. Det blir en ond sirkel for bøndene, for da kjenner alle minst en bonde som tjener FLUST med penger!

  Hillbilly farmer
  Licensed from: MaryHathaway / yayimages.com

  Fjorårets eventylige lønnsoppgjør for bøndene

  Jeg har ingen statistikk for å underbygge det EVENTYRLIGE fjorårsoppgjøret Stavrum snakker om i sitt innlegg. Men hvis det fantes ville det nok sett sånn ut.

  Årslønn Hva fikk jeg(kr) Hva mistet jeg(kr) lønnsøkning/nedgang Lønnsutvikling i prosent Kristins vurdering Stavrums vurdering
  300 000 10 000 40 000 - 30 000  - 10 % Elendig oppgjør Eventyrlig oppgjør

  Generalisering av grupper er minst like giftig i prosentsatsenes verden som i andre sammenhenger! Kildekritikk og spørsmål om intensjon for fremstillingen er avgjørende.

   

  Skal du skrive bare om bønder nå Kristin?

  Nei, jeg kommer til å fortsette med kreativitet som hovedfokus, og blande inn mye annet jeg liker.Jeg vil vise at du får god bruk for kreativiteten din også i tyngre saker. Dette innlegget og gårsdagens blir derfor tema for kommende mandags kreative treningsøkt, som du bør få med deg. For den blir knallbra!

  I dag er bonden på topplisten. Hvis jeg kan hjelpe bøndene nå gjennom til en person uten å måtte rope, anser jeg det som en stor seier. Jeg snakker kanskje ikke flytende statistikk, men jeg skal da alltids klare å gjøre meg forstått.

   

  Støtter du den norske bonden og norsk mat?

   

  Følg meg gjerne på Facebook om du vil følge med på det spennende som skjer fra denne kanten fremover. Eller bare vil gi meg en tommel opp. 

  Akkurat nå går denne avstemningen på siden min:   

  PS: Var du en av de som hang deg opp i om lønnstallene i eksemplene mine kunne stemme - fremfor det overordnede poenget? Da er du kanskje preget av den debattstilen som har regjert de siste årene. Finn en feil og bruk den til å uskadeliggjøre alt det fornuftige motparten har å komme med.

  #dennorskebonden #norgetrengerbonden #prosent #prosentregning #nettavisen

 • Publisert: 24.05.2017, 11:22
 • Kategori: Meninger
 • 4 kommentarer
 • Bønder, bare utestemme og subsidiesugerør?

 • Publisert: 23.05.2017, 09:36
 • Kategori: Meninger
 • I dag fylles Oslo med det mange vil anse som sutrete bønder med subsidiesugerør langt ned i statskassa. Bønder med skinnende traktorer så langt øyet kan se, utakknemlige individer som bråker og bevisst ødelegger for oss vanlige folk. Med blokader, demonstrasjoner, opptog og ropestemme. Hvorfor i alle dager roper de så høyt? Kan ikke de bare si seg halvmisfornøyd med lønnsoppgjøret sitt sånn som alle oss andre, uten å lage et sirkus uten like? 

  Forskjellen på bøndenes lønnsoppgjør og ditt

  Mange benytter det faktum at bønder er selvstendig næringsdrivende som argument for at bønder har det hele og fulle ansvaret for lønnsomheten i egen bedrift. Hvis dette var sant, kunne bøndene selv bestemt prisen på egne varer, og markedet ville drevet prisen oppover etter etterspørsel. Vi kunne da hatt varehus fulle av kun de mest lønnsomme varene, og de mest ettertraktede ville gått for avsindige summer.

  Om tilbud og etterspørsel regjerte, måtte du regne med å jobbe mer enn knappe en dag for å dekke opp kostnaden for en ukes matvarer. Staten bestemmer nemlig hva bonden får betalt for varene sine, gjennom målpriser, og bonden kan ikke bare sette opp prisen på kålrot for å dekke inn en ødelagt traktor. Det blir røde tall i regnskapet bonden bare må godta, med mindre det finnes andre muligheter til å justere inntekta, som en bijobb. Visste du at andelen bønder som må ta en annen jobb i tillegg til gardsdrifta for å få det til å gå rundt, er ganske betydelig?

  Ned i lønn og prosentmanipulering

  En annen ting er at du ikke hadde godtatt å gå ned i lønn i et lønnsoppgjør. Slik systemet er lagt opp i dag, vil flerfoldige bønder komme ut av årets jordbruksoppgjør i minus. Det snakkes varmt om å løfte, dekke gapet og prosenter. Men hvordan ville du helt ærlig likt det hvis du gikk ned 20 000 i lønn, når du allerede lå langt bak andre grupper i samfunnet? Ville du ikke ropt litt, du også, om noen kuttet tjue tusen av lønna di og kalte det lønnsvekst?

  Du vet jo at 1% av et stort tall er verdt mer i kroner enn 1 % et lite tall? 3 % av en million er vesentlig mer enn 3 % av 300 000, for å ta et eksempel. Det må du huske, neste gang politikerne argumenterer med at bønder har fått prosentvis det samme som andre arbeidsgrupper! Ikke bli prosentblind, se hva som skjuler seg bak prosenttallene. 3 % er ikke en fast pengesum, forskjellene blir vesentlig mange tusenlapper.

  Subsidiesugerør

  Et subsidiesugerør består av et materiale påkostet av staten, for å sikre at kongeriket Norge er sikret nok av en bestemt ting. Et subsidiesugerør gis til en gruppe eller en næring der forutsetningene for å drive uten tilskudd, vil ha den konsekvens at kongeriket Norge får mindre enn ønsket av den ønskede tingen. Kraftigere subsidiesugerør enn det bøndene sitter på, har blitt utdelt blant annet til journalistikk og innovasjon. De stikker nemlig enda dypere ned i statskassa. Med tanke på at jeg godt kunne tenke meg å prøve en diett bestående av nettaviser og alle de innovative gründerselskapene som går dukken de første fem driftsårene, støtter jeg helt klart å fjerne bøndenes subsidiesugerør. Vi må jo ikke ha mat, eller?

  "Jeg er sjalu på bonden jeg, han har så stort lån." Omtrent like relevant som " Jeg er sjalu på naboen jeg, han har lånt så fint opp til pipa på huset sitt." Lån, enten det er til driftsbygninger, landbruksmaskiner, Tesla eller Frognerleiligheter, er ikke en ting du higer etter eller ser på som en berikelse i livet ditt. Så hvorfor brukes bondens belånte traktor som fellende bevis på at her er det en sleip bonderiking som står og roper uten grunn?

   

  Girl drinking with straw
  Odelsjenter starter tidlig å benytte subsidiesugerør.

  Licensed from: annems / yayimages.com


   

  Bøndenes plagsomme utestemme

  Bøndene roper høyt, og mange vil kanskje uttale at de skader omdømmet sitt ved å gjøre det. Da er det jo heldig at du stadig benker deg foran tv-apparatet ved enhver anledning for å høre saklige debatter om selvforsyningsgrad, importvern, subsidieordninger og jordbruksoppgjøret. Det finnes flust med god informasjon om systemet som sikrer Norge mat. Men når du slett ikke vil høre, blir bøndene fortvilet, og det en av de tingene både barn og bønder gjør når de blir fortvilet, er å rope. Høyt. Og bråke. Og gjøre ting for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Hvis bare du hadde sluttet med uvitende og absurde setninger som " vi trenger ikke bønder i Norge, vi kan jo bare importere all maten", hadde du kanskje ikke bidratt til at bonden ser seg nødt til å rope for å vekke din og politikernes oppmerksomhet.

  Hvorfor engasjerer jeg meg?

  Jeg tror ikke at en diett bestående av nettaviser, luft og kjærlighet er noe jeg, hjernen min og fordøyelsen min vil like. Jeg tror heller ikke at alle andre land er villige til å selge oss maten sin hvis de plutselig trenger den selv, på grunn av krig, dårlige avlinger, politisk uenighet, hungersnød eller befolkningsvekst. Jeg vil ha en viss selvforsyningsgrad, jeg vil ha et Norge som ikke er fullstendig nedgrodd av småbusker og jeg vil ha bønder som får ordentlig betalt for den jobben de gjør og ikke trenger arbeide seg ihel både på gardsdrift og bijobb. Gi de et lønnsløft nå - de skal ikke være nødt til å rope seg hese i enda flere år.

  Det snakkes utrolig mye om hva vi bare må ta oss råd til i Norge, som verdens rikeste land. Vel; et av primærbehovene var sist jeg sjekket, næringsinntak. Det er måte på å snu det døve og dumme øret til! 

  Støtter du den norske bonden, hiv inn et bankende hjerte for norsk landbruk under dette innlegget på bloggens Facebookside. Del gjerne hvis du er en som ikke vender det døve og dumme øret til!

  Lurer du på hva slags blogg dette er, finner du litt mer om det her.

  Les også: I går hadde jeg og bonden nesten 1000 lesere på blogg.no

  #norgetrengerbonden #demonstrasjon #bonde #norgesbondelag #opptog #stortinget #jordbruksoppgjøret #kåseri

 • Publisert: 23.05.2017, 09:36
 • Kategori: Meninger
 • 10 kommentarer
 • Du skal ikke skade andre? For noe sprøyt!

 • Publisert: 25.04.2017, 10:59
 • Kategori: Meninger
 • For de flest av oss er det like naturlig å ta på bilbelte som å sette seg inn i bilen. I helgen tok jeg buss i noen timer, og var plassert rett ved siden av reklame for belte i buss. Og det er her jeg ble både irritert og oppgitt! For noe sprøyt!

  "Hvis det er belte i bussen - bruk det. Ikke for å slippe bot, men for å slippe å skade andre".

  "Uten belte vil du treffe medpassasjerer med vekten til en elefant."

  Dette er punsjlinene til Statens Veivesen. Illustrert med en elefant hentet direkte fra filmsettet til Ole Brumm og Heffalompen. Før Heffalompen har vært i sminkestolen og blitt lilla.

  elefants for tourist rides in Ajutthaja
  Passasjerer venter på bussen.  Licensed from: Jorg Hackemann / yayimages.com

  Jeg skjønner at man prøver å pirke bort i passasjerenes empati for sine medpassasjerer, men du store mi tid! Selv dypt religiøse svikter graverende grovt på nestekjærlighet, hva da med den gemene hop, som i teorien har bare seg selv å svare til og for? 

  Les også: hva jeg mener om å redigere frem drømmedama.

  Citius, altius, fortius!

  Raskere, høyere, sterkere! Hvis du er et kronestykke, er personbilen en fyrstikkeske. Bussen vil være en skoeske. Legg seg selv oppi transportmiddelet, lukk igjen og rist som en tulling. Et større transportmiddel vil utløse både raskere, høyere og sterkere effekt på deg, enn et mindre transportmiddel.

  Markerer du hvor du legger kronestykket og rister heftig på en fyrstikkeske, vil bevegelsene være begrenset til volumet inni, og det er ikke sikkert du havner så langt unna utgangspunktet hvis du åpner fyrstikkeesken etter ristingen. Gjør du det samme med skoesken - vel - citius, altius, fortius - og vips er du kjempelangt unna.

  Har også laget en leseroppgave til deg: En ulykke med et stort kjøretøy har potensiale til å bli ............. enn en med et lite kjøretøy.

  Selv jeg som har den generelle fysikkunnskapen min fra O-fag og naturfag uten fordypning, har fått meg med sammenhengen mellom masse, fart og bevegelseslengde: Jo større en av delene blir, jo større er skadeomfanget. 

  elephant for tourist ride
  Gunvor prøvde å snike i busskøen. Licensed from: Jorg Hackemann / yayimages.com

  Av med silkehanskene!

  Når til og med bussjåførene sier over høyttaleren at du må ta på bilbelte "for andres sikkerhet", da er silkehanskene litt for trange. Vi må ikke dulle med alt, noe er liksom greiest å si med rene ord. Kalle en spade for en spade, uten å illustrere med søte elefanter.

  Bruk gjerne bilbelte i buss for andres sikkerhet, for å slippe bot eller fordi moren din har glemt å vanne blomstene. Bruk det også fordi du vil være en ressursperson hvis ulykken først er ute, ikke vil bli skadd og ikke har lyst til å dø . Men den viktigste grunnen er først og fremst at du er HELT IDIOT hvis du lar være!

   

  Hva tenker du? Bruker du belte i buss først og fremst for å trygge alle andre?

   

  Følg meg gjerne på facebook for flere meninger og kreative krumspring. Mener du alvor av å bli mer kreativ, kan jeg også anbefale ukentlige, kreative treningsøkter her på bloggen.

  #buss #belte #kampanje #idiot #elefant #statensveivesen 

 • Publisert: 25.04.2017, 10:59
 • Kategori: Meninger
 • 10 kommentarer
 • Kommentar til "Hvor ble alle helsesøstrene av", i Aftenposten Si:d.

 • Publisert: 03.04.2017, 13:19
 • Kategori: Meninger
 • I dag skulle jeg ikke skrive noe mer, men så ble jeg både forbauset og litt irritert da jeg leste i Aftenposten Si:d. Jeg skulle jo fokusere på den kreative treningsleiren min, men nå kan det vente litt, dette innlegget fortjener en kommentar. Med overhengende fare for å høres ut som ei gammel kjerring.

  Innlegget er skrevet av skoleringsleder for AUF i Oslo og Akershus, Silje Brekke Bakken, og du kan lese det ved å trykke på bildet under.

  La oss slå fast en ting jeg og Bakken er enige om; det er krise at bemanningsnormen er så lite fulgt opp rundt om i landet.

  Men, og dette er et stort men, vi er rivende uenige i hva en helsesøster skal være. Gjennomgangstonen i innlegget vitner om at terskelen for å søke utvendig korreksjon på egne følelser, synes veldig lav.

  Ja, helsesøster skal være en samtalepartner, men om en helsesøster skal involveres i alle daglige, innvendige kamper enhver elev på skolen har via en chattefunksjon, vil dette også klistre en post-itlapp på døra for dem som virkelig trenger rådgivning. De som ikke tør oppsøke annet helsepersonell på grunn av angst, eller den som sliter med et rusproblem ble nevnt av Bakken selv i innlegget.

  Nurse
  Licensed from: phovoir / yayimages.com

  Det er mengder av gode grunner til å besøke en helsesøster, og det er viktig at bemanningsnormene blir fulgt. Men; hvis problemet ditt er av en sånn karakter at det forsvinner på den uken det tar før helsesøster dukker opp, var det kanskje ikke verdt å bruke tiden til en sykepleier med spesialistutdanning for å snakke om det heller? Hvis problemet forsvant, er jo det en luksusbivirkning av ventetiden. 

  Vi lever i et samfunn med større og større fokus på bekreftelse. Enten det er via tilbakemeldinger på sosiale medier eller i vennegjengen generelt. Samfunnet preget av tilgjengelighet, men vi må ikke bli så blinde at vi lager behov som egentlig kan løses av den enkelte selv. Vi må, i mine øyne, ikke blande kortene og takle småproblemer som store katastrofer.

  Vi kan ikke bemanne opp alle landets helsesøsterkontor med folk nok til å ha en øyeblikkelig dekningsgaranti for alle som har en dårlig dag! Vi kan aldri unngå at noen må vente litt og faktisk stå til knes egne problemer en stund. En dårlig dag er ikke, i mine øyne, nødvendigvis verdt en helsesøstertime. Ei heller løst med en helsesøstertime.

  Og om vi bemanner opp helsesøsterkontorene til dette nivået, hvordan i alle dager forventer en at dette skal løses videre i studietid og jobbmarked? Dine dårlige dager kommer. Som Bakken sier, du kan ikke på forhånd planlegge å ha en dårlig dag. Det du kan vite for sikkert, er at du kommer til å delta på alle dine dårlige dager, og det mest effektive for å mestre dårlige dager, er å inneha verktøy for å løse dem selv, uten stadig utvendig korreksjon.

  Kanskje burde vi heller satse på en systematisk opplæring i slike verktøy for alle, fremfor å la helsesøster ta jobben, en elev om gangen? 

  Hva tenker du?

  #helse #helsesøster #si:d #sykepleier #meninger #ungdom #ung #skolehelsetjeneste #aftenposten #uenig

 • Publisert: 03.04.2017, 13:19
 • Kategori: Meninger
 • 10 kommentarer
 • Redigere frem drømmedama?

 • Publisert: 01.04.2017, 20:39
 • Kategori: Meninger
 • Det er skremmende hvor lett det er å bli revet med på manipulering av sitt eget utseende. I dag førte jakten på nytt profilbilde meg ut i redigeringsverktøyets hengemyr. For er det ikke egentlig mye å ta tak i her?

  "En blir som en er her", var det en fotograf som sa til en misfornøyd, penere frue en gang. Men sånn er det jammen ikke lenger.

  Jeg tok ikke med den selvlysende, utglattede Twilightversjonen av bildet til høyre, men du skjønner tegninga. For mange år siden var det en reklame vi alle sammen gjorde narr av på TV, omkvedet gikk omtrent sånn: "operert, operert, operert, operert." Husker selvfølgelig ikke hva den reklamerte for, men husker du det, må du gjerne si det. 

  Uansett, vi sitter fortsatt på litt høye hester og fnyser hånlig av operasjoner. Men er vi ikke alle sammen "redigert,redigert,redigert, redigert?"

  "Skal sende dette bildet til NN, må bare legge på filter, redigere litt, endre kontrasten, sette på hundeører eller blomsterkrans."


  Redigering på mobil

  Jeg må si jeg ble litt kvalm da jeg gikk inn på redigeringsmulighetene på min simple Huawei, men måtte prøve likevel, noe som resulterte i bildet øverst i innlegget. Det står med klartekst hva jeg burde bli usikker på. Selv jeg som er monsterblek bør visst bli blekere. Det er jo litt ironisk i og med at mange higer etter å finne så mye brunfarge som mulig, både på sommerdager og i studio.


  Ellers skal jeg få både smalere ansikt, smalere nese, fremhevede øyne og glattere hud. Det var denne glattere hud i kombinasjon med blek som skapte Twilightvampyren, så det er sagt. Hvite tenner skal jeg også få, men ettersom tennene har lekt gjemsel bak leppene på akkurat dette spesimentet, gjorde det ikke noe fra eller til.

  Ganske absurd at mobilen min prøver å skremme på meg tanker om at jeg ikke er helt riktig satt sammen, bare ved å gå inn i et redigeringsprogram. 

  Sist jeg sjekket funket alle delene utmerket, dette på tross av at jeg vanligvis kjører en organisme helt fri for make-up. Når jeg sier usminket, mener jeg det. Da mener jeg ikke "etter at jeg har farget vipper og bryn, satt på vipper og lagt inn permanent farge i leppene- usminket". Eller "rocket sokkene av ethvert filter og fototriks som får meg til å se awesome ut-usminket."

  Jeg mener "tre barn under tre og et halvt, tisse når muligheten byr seg og oi, er klokka så mange, da dusjer jeg i morgen-usminket." Jeg går for å gjøre saken enda verre også usminket på jobb 95 % av dagene.

  Kjempestor slask?

  Jeg skjønner at dette kan være vanskelig for deg både å forstå og akseptere. Tidligere denne uken leste jeg et innlegg om sånne som meg. Som ikke engang prøver. Som virkelig gjør sitt beste for å se ut som en slask.  Vel, jeg gjør ikke det. Jeg gjør bare ikke en enorm innsats for å se ut som noen andre enn meg selv. Alle har tid til å se bra ut sier du. Jepp, men hva du mener ser bra nok ut og jeg mener kan være to forskjellige ting. Jeg føler meg ikke så avskyelig uten sminke heller. Mulig jeg burde kjent bedre etter?

  Å kle seg dødelig praktisk gjør en fordi det er eksepsjonelt nødvendig. Ikke for å irritere dere som ikke kan fordra praktiske klær. Og ikke fordi det er de eneste klærne jeg eier, jeg kan kjøre oppgradert versjon om nødvendig.

  Vil jeg gå på butikken alene, må tiden brukes på butikken før minstemann skal ammes, og ikke sløses på å skifte fra joggebukse. Så brutalt er det. For ordens skyld er dagens antrekk: Kari Traa-genser og joggebukse og ansiktsrutine: vann fra vasken.

  Det er bare å snu deg vekk, gremmes når du ser meg og tenke hvor lite jeg har mellom øra som velger å gå ut sånn. Det gjør ikke så mye.Jeg er uansett mye mer stolt av det jeg har mellom øra enn hvordan jeg ser ut, og har både selvironi og selvtillit nok til å takle om du mener noe annet.                                                                                                             

  Les gjerne mer om hva som skjer på bloggen fremover.        

  #nomakeup #filter #bilde #mobilkamera #redigering #selvironi #selvtillit #slask #praktisk #manipulering #redigert #operert         

 • Publisert: 01.04.2017, 20:39
 • Kategori: Meninger
 • 10 kommentarer
 • Din selvopptatte rockesokk!

 • Publisert: 23.03.2017, 11:37
 • Kategori: Meninger
 • Felles for de fleste av de vellykkede kampanjene i sosiale medier for tiden, er at de handler mer om oss, som er de flinke som bryr oss, enn dem vi skal bry oss om. Egosentrisk har kanskje nådd nye høyder? Nå sist: rockesokkdagen. En dag for å rette fokus mot annerledeshet og spesielt Downs syndrom.

  Female legs in socks of different colors
  Licensed from: anikasalsera / yayimages.com

  Å bry seg har blitt et prosjekt

  Vi virker å korrekturmale verden til å passe inn i instagramfeeden vår, vi holder saken på behagelig nok avstand med et eller annet sosialt stunt og vi jobber svært prosjektbasert. Det viktigste skillet på prosjektarbeid og vanlig arbeid, er nemlig at prosjektarbeid er arbeid som foregår i en avgrenset periode. 

  I "bry-seg" industrien virker dette å være svært korte prosjekter. Gjerne en dag eller en uke, og da foregår det utstrakt teppebombing fra alt som kan krype og gå på sosiale medier. Av bilder på armlengdes avstand. Av generelle ord, på armlengdes avstand. Av superfunky, ulike sokker.

  Har vi virkelig satt filter på det å bry seg også? Er det viktigste at vi får åpenbart og poengtert for andre at vi bryr oss?

  Care Keys Mean Concerned Or Caring
  Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

  "Vi må tørre å få informasjon som er ubehagelig, kanskje også diskutere den, uten at det blir redusert til en happening på sosiale medier. Jeg leste for eksempel svært få reflekterte bidrag til rockesokk-feeden min forleden dag. De som hadde noe fornuftig å komme med, druknet dessverre helt i den store mengden som deltok i NM i bry seg."


  socks
  Licensed from: Pakhnyushchyy / yayimages.com

  Blir vi flinkere til å bry oss, eller overskygget rockesokkene saken fullstendig?

  Det er skummelt at vi blir så konkrete når vi skal bry oss, at vi ikke klarer å se tankene bak, det store bildet og ikke minst: overføringsverdien til andre aspekter og området i livet vårt: De spottende samtalene i vennegjengen om den innadvendte, merkelige naboen, om han som "virkelig burde begynne å trene" eller hun som ser ut som hun skal på diskotek når hun leverer i barnehagen.

  Har du for eksempel blitt flinkere til å arrestere deg selv når du gjør narr av folk som er annerledes etter en rockesokkdag? Tagger du fremdeles venner i poster som "tagg en venn som ville vært sammen med henne", deler poster av utenlandske navn satt sammen i en rølpete kontekst, eller "se på han her da - danseløve vettu"? Hvis rockesokker kan få deg til å slutte å dele lignende saker, flott! Men flesteparten av oss vil ikke det. 

  "Annerledes er jo så latterlig og moro også, så lenge vi bryr oss passelig mye på rockesokkdagen får vel det holde? Eller?"

  Care definition
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  Et godt eksempel

  Et godt eksempel på folk som har stått opp for annerledeshet og slått tilbake mot mobbing har du her, med Sean, "The dancing man", en historie som gikk viralt for noen år siden.

  Nå sier ikke jeg at du skal lage danseparty for alle som er annerledes, men det er på tide å si internett midt i mot hva gjelder de "morsomme" sakene vi deler oss imellom. 

  Hvordan bør vi så bry oss?

  Poenget er at hvis vi alltid skal bry oss på armlengdes avstand, blir det vanskelig med de skitne, ubehagelige og grusomme sannhetene som finnes rundt oss. De passer såmenn ikke inn i noen instagramfeed. For annerledes kan være grusomt for de som er det og latterlig for de som ser det. Annerledes er et ord som er roten til enorme mengder mobbing og spotting hver eneste dag.

  Vi trenger ikke slutte med kule stunt, vi kan selvfølgelig ha to tanker i hodet samtidig, og stunt er unike for å få oppmerksomhet. Men det å bry seg, omfavne mangfold, ha nulltoleranse for mobbing og stå opp for urettferdighet er en helårsjobb langt flere burde søke på.

  Det å bry seg utenfor egen stue er langt mindre glamorøst enn å bry seg på nett, men vi kan ikke fortsette og sole oss i sokkeglansen i det ene øyeblikket, for deretter å dele spottende poster og tanker om folk som er annerledes i det neste!

  Brukte du lengre tid på å bestemme deg for hvilke ulike sokker du skulle ha, enn å tenke gjennom dine holdninger og handlinger ift folk som er annerledes? Vel, da synes jeg virkelig du bør tenke deg om.

  Del gjerne med dine venner om du er enig.

   Facebooksiden til bloggen finner du her.

  #ubehagelig #meninger #polert #prosjekt #instagram #bryseg #thedancingman #socks #sokker #rockesokk #annerledes #facebook #skjerpeseg

 • Publisert: 23.03.2017, 11:37
 • Kategori: Meninger
 • 6 kommentarer
 • Hvis du ikke har noe fint å si, la være?

 • Publisert: 13.03.2017, 13:10
 • Kategori: Meninger
 • Om du har for vane å lese blogg, har du nesten garantert møtt denne setningen. Enten skrevet av bloggeren selv, eller i et eller annet kommentarfelt fra leserne. Og hvorfor skulle du ikke det, det er jo en fantastisk leveregel, eller? Dette er mine tanker om saken.

  I teorien en fantastisk tanke. Et samfunn der vi vil hverandre vel. Et samfunn der vi sier fine ting til hverandre. Som vanlig har jeg et problem. Vi bruker denne setningen som hersketeknikk for å unngå motstand. For å unngå meninger som er annerledes enn våre, og la vår mening bli den korrekte. For å skjære alle over en kam.

  Det er nemlig i iveren etter å stoppe blodhungrige kommentarfelttroll at denne trenden har kommet. Problemet er bare at den er et uhyre effektivt insektmiddel også for alle andre skapninger som befinner seg i kommentarfelt, og overalt ellers på kloden. Og, ironisk nok, vil ekkoet fra trollene fortsatt gjalle mellom kommentarfeltmargene, mens man har satt den jevne leser på lydløs for alltid.

  smiling troll
  Licensed from: mrnnbergen / yayimages.com


  Setningen brukes til å adressere alt av kritiske spørsmål, selv konstruktiv kritikk får unngjelde. For å ikke snakke om de som mener noe motsatt av deg selv. Effektivt avvæpnet ved å servere; "Hvis du ikke har noe fint å si, synes jeg strengt tatt du bør la være". Dette er til alt overmål også den utvidede versjon - proffversjonen, som i tillegg til det opprinnelige innholdet, slenger inn en bedrevitende touch.

  I en euforisk, rosa livssky er det selvfølgelig mer behagelig å ikke forholde seg til at andre mener noe annet, du kan rett og slett bli argumentert ned i støvlene. Tenk deg nederlaget det er å tape en diskusjon i sitt eget kommentarfelt? Vi spør rett frem folk om hva de synes om den nyinnkjøpte genseren, men vet selv at etter åresvis med indoktrinering av denne setningen, vil vi kun få positive tilbakemeldinger. Eller hvis noe annet skjer, at kommentarfeltfotsoldatene vil ta din side og pepre ivei med Setningen. Du så sikkert hva jeg gjorde der? Jepp, jeg ga den en egennavnstatus med Caps Lock.

   

  Her er noen eksempler på hvilke angrep du kan avverge med Setningen:

  - Jeg er litt usikker på om rosa og orange paljettdrakt er det antrekket jeg ville valgt i begravelse.

  - Jeg tror jeg ville tenkt meg om før jeg lot 12-åringen spille det dataspillet, da det har 18-årsgrense.

  - Hvilke signaler sender dette innlegget om slankeregimet ditt til dine unge lesere?

   

  For å gi deg en pekepinn på hvorfor du skal slutte å bruke Setningen, en gang for alle:

  - Sverige har annektert halve Østfold. Det har jeg ingenting fint å si om. 

  - Politikerne legger ned lokalsykehuset ditt. Får ta en stille protest. Alene med stearinlys.

  - Han var en skikkelig rasist. Vel, jeg kan jo ikke akkurat skryte av han for det, får ti stille.

  Silent businessman of Asian
  Licensed from: elwynn / yayimages.com


  Det er på tide å skjerpe seg! Synes du det er vanskelig å være uenig, å kommunisere meningene dine uten å bli usaklig og full av hersketeknikker, burde du kanskje vurdere et opphold på trollrehab. Nettroll bruker forsåvidt Setningen, de lar jo i aller høyeste grad være å si noe, de roper det ut, både med Caps Lock og utropstegn. Troll er gode på finter, og trolling er, uten tvil, en sykdom.

  Vi trenger motstand, vi trenger konstruktive tilbakemeldinger, vi trenger kritikk og vi trenger innimellom kjeft for våre meninger. Vi må tørre at andre mener andre ting enn oss, og gi et forsøk til å forandre forkvaklede meninger og håpløs oppførsel. Å si fra er, utrolig nok, den eneste måten du kan påvirke eller korrigere andres meninger og adferd.

  Vi burde innvilge oss en treningsleir. For å mene. På å ta saueskinnet vårt i en annen retning enn resten av flokken, og stå der stolt. Tørre å si for eksempel  at den genseren synes jeg ikke var så fin. For alle endringer skjer i det små, og tør du ikke engang si noe om en genser, blir det sikkert kjempeenkelt å argumentere mot sjefen som vil nedbemanne akkurat din stilling?

  Ikke vær så himla puslete! Det er ikke dermed sagt at du må kommunisere absolutt alt du mener, hver gang du er uenig. Det heter å være et gnagsår.

  Hva tenker du om dette?

  #meninger #nettroll #trolling #kommentar #kommentarfelt #uenig 

 • Publisert: 13.03.2017, 13:10
 • Kategori: Meninger
 • 19 kommentarer
 • Kvalmt fra tv2 på kvinnedagen?

 • Publisert: 10.03.2017, 09:58
 • Kategori: Meninger
 • Noen ganger ser jeg på lettvinn tv på morgenen. Når det tredje tilskuddet henger taktfast i kroppsdeler og inntar næring. Jeg orker ikke dra frem hjerneføde hele tiden, og innimellom orker jeg heller ikke å skifte kanal på tv. Så da blir det den kanalen kvelden avsluttet på, som dukker opp.

  Kvinnedagen var over oss, og gratulerer så mye med det på etterskudd, og her satt jeg og så et interessant intervju på tv2. Det var en dame som hadde fått påvist livmorhalskreft. Da hun var gravid i femte måned. Og mistet barnet. Og muligheten for videre å få egne barn. Som i etterkant av all stråling, alle påkjenninger og alt som hadde skjedd, fikk beskjed om at prøvene var feiltolket. 

  En tåredryppende og dypt tragisk historie, og satt i sammenheng med Thea Steens liv og virke, også en svært viktig påminner for oss alle. #sjekkdeg Selvfølgelig også en skremmende tanke, gitt at feiltolkingsprosenten sannsynligvis er langt høyere enn det disse to, modige damene står som eksempel for.

  newborn
  Licensed from: mschalke / yayimages.com


  Men, det som gjorde meg litt tankefull, og kanskje også litt sinna i denne saken, var også noe annet. Selvfølgelig blir man sinna og medfølende på urettferdigheten i situasjonen, men å presentere surrogati introdusert av setningen: "det finnes heldigvis løsninger for å bli foreldre i dag". Etterfulgt av bilder av barna og en tydelig rørt programleder. 

  Er det ok å fronte surrogati, som er ulovlig i Norge? Er det ok å kjøpe noen annens kropp, bruke som inkubator, bare fordi man har reist til et annet land? Fordi man har så utrolig lyst på barn? Ulovlig. På linje med narkotikabruk og kjøp av prostituerte, som faktisk straffeforfølges også utenfor Norges grenser. Mens man her, i beste sendetid, "reklamerer" for noe ulovlig, og presenterer det som en "heldigvisløsning".

  En kan selvfølgelig si at surrogatmødre gjør dette frivillig. I alle fall når det gjelder akkurat mitt barn. Og akkurat denne situasjonen. Det er så lett å finne gode argumenter for at det var en uproblematisk ting å gjøre. En helt nødvendig ting å gjøre for akkurat sin familie. Vel, så lenge det finnes penger i verden, fattige mennesker og maktforskjeller, vil det være en overhengende fare for at surrogati blir misbrukt. At det sitter en kvinne på baksiden av norsk morskjærlighet, med barnet i magen, som vi burde stått opp for. Spesielt på kvinnedagen.

  Urettferdighet, tragiske omstendigheter og morsønske til side, uansett hvor mye offer en føler seg, og hvor sterkt ønsket om barn er: jeg synes ikke det er ok å bruke andres kropp for egen vinning.

  Hva mener du?

  #sjekkdeg #kreft #livmorhalskreft #livmor #surrogati #tv2 #tv #kvinnedagen #8mars

 • Publisert: 10.03.2017, 09:58
 • Kategori: Meninger
 • 2 kommentarer
 • Nei til et tredje juridisk kjønn!

 • Publisert: 06.02.2017, 14:41
 • Kategori: Meninger
 • "Alle" virker å si ja til et tredje, juridisk kjønn. Så hvorfor i alle dager sier jeg nei? Verden forandrer seg, samfunnet forandrer seg og toleransegrensene våre beveger seg, heldigvis, i en retning der vi blir et åpnere og bedre samfunn for flere. Nå sist ute er kirkens ja til likekjønnet ekteskap. Jeg er i utgangspunktet for mange endringer som lar mennesker være mennesker. Det vil kanskje overraske at jeg er imot et tredje juridisk kjønn, men jeg er ikke fremmed for å forklare deg hvorfor.

  Prinsipielt er det, for de fleste, en selvfølge at mennesker skal få være akkurat den de ønsker, og det er ikke her min uenighet ligger. Det er heller ikke i mangel på empati for at det er traumatisk å ha et pass som signaliserer at man er noe annet enn det man føler seg som. Mitt grunnlag ligger dypt plantet i det praktiske, og i det økonomiske.

  Hvordan skal vi lage et system der de som ønsker å benytte et tredje kjønnsalternativ, ikke også i det nye systemet skiller seg ut? Kjernen har i mange medier og debatter stått om kjønnsnøytrale personnumre. I utgangspunktet en strålende ide. Men det er et stort MEN her. Det er over 5 millioner mennesker i Norge som allerede har sine personnummer. 

  Så kjære utreder i det offentlige, kjære politiker, eller for den del; kjære deg som mener at en grunnleggende rettighet bør være å kunne velge et tredje juridisk kjønn: bli med på denne tankerekken. Hvis en som velger det tredje juridiske kjønn ikke skal kunne identifiseres som kvinne eller mann, medfører vel dette at også alle som allerede har kjønnsspesifikke personnummer, vil måtte endre personnummer? Enten ved å legge om hele systemet med de 5 siste sifferne, eller ved å lage et nytt system med nye personnumre til alle. ( Pr i dag vil et oddetall som det midterste av de fem siste sifferne bety at du biologisk er en mann, og et partall vil bety at du er en kvinne.)

  Numbers
  Licensed from: Ivonnewierink / yayimages.com


  Kanskje kan en reservere visse tallkombinasjoner for det tredje juridiske kjønn, og dertil kun endre de som allerede eier personnumre med slike kombinasjoner? Skal man erstatte, eller tilføye bokstaver i våre personnummer for å skille de ulike kjønnskategoriene, med dertil numeriske utfordringer for databasene? Skal man kun operere med fødselsdato, navn og fødested, med de sikkerhetshullene det vil medføre? Alle disse "pekefingeren i været"-forslagene vil medføre omprogrammeringer og omlegginger av mange datasystemer.

  I vårt samfunn er datamengden som prosesseres hvert minutt, enorm. En benytter systemer der personnumre blir brukt til identifisering og presisering av hvem et individ er. Hovedtyngden av bruk ligger sannsynligvis i store etater, og ikke for å virke usympatisk og  i overkant direkte, i etater der pengene ikke akkurat er i overflod fra før. Politivesen, NAV, alle nivåer innen helsetjeneste, barnehager, barnevern og hele vårt utdanningssystem. I tillegg kommer for eksempel banker, biltilsynet, skatteetaten, lånekassen, arbeidsgivere, lønnskjøringsbedrifter og forsikringsselskaper. Og uten førstehåndskjennskap til det, vil jeg tro også juridiske systemer. Da jeg ble ansatt på jobben jeg pr nå holder, var også personnummeret for eksempel en av de tingene som ble registrert i databasen over ansatte.

  En innføring av et tredje juridisk kjønn vil medføre endringer i disse systemene, hvordan de rent praktisk skal fungere. Selv et vedtak som sier at en ikke skal benytte personnummer i enkelte av disse systemene, vil koste milliarder, spesielt med tanke på at noen av systemene også er avhengige av å snakke med hverandre. Forsikringen vi i dag har på at systemene snakker om eksakt samme individ, vil også kunne bli kompromittert. Det er også et sentralt poeng at situasjoner med behov for bruk av personnummer, er underlagt streng taushetsplikt. Det ligger også føringer for når personnummer kan benyttes og for kryptering og sikring av informasjonen. Et eksempel på justering i bruk av personnummer er at nye bankkort i stor grad gått bort fra bruk av personnummer, da det ikke blir ansett som nødvendig. Likevel vil bankkontoen din i banken være registrert på ditt personnummer.

  Skal vi innføre et tredje, juridisk kjønn på ordentlig, slik at det blir en god og trygg løsning for hele Norges befolkning, er det stort potensiale for å kjøre hele Norge ut i økonomiske prioriteringer vi ikke ønsker å stå i. Toppen av isfjellet vi nå ser med den såkalte "nærpolitireformen", innsparinger i helsevesenet fra gamlehjem til sentralsykehus og allerede lav bemanning i alt fra barnehage til barnevern, vil synes som små i forhold til de kuttene som må tas for å endre alle de byråkratiske systemene. En omlegging her er slett ikke snakk om småpenger - det gjelder store deler av Norges tyngste datasystemer!

  Dette har Norge råd til, hører en ofte. Vi er verdens rikeste land. Vel, selv mangemillardærer kan bli blakke.Det er vel ikke så nøye om kostnadene vil kjøre Norge konkurs, kanskje allerede før konsulentene og systemene er på plass?

  Fra et empatisk og medmenneskelig ståsted ser jeg helt klart behovet for et tredje juridisk kjønnsalternativ. Fra et personlig, definisjonsmessig ståsted for den enkelte som står i situasjonen også. Sjansen for at jeg noen gang får se akkurat ditt personnummer er, om du ikke er innlagt på sykehuset der jeg jobber, svært, svært liten.Jeg er ikke et iskaldt, uempatisk menneske, men ser at vi slett ikke har råd. Jeg sier derfor nei til et tredje, juridisk kjønnsalternativ, men lover å se deg og behandle deg som det mennesket du ønsker å definere deg som.

  Stack of coins with money tree
  Licensed from: cherezoff / yayimages.com


  #politikk #økonomi #okonomi #meninger 

 • Publisert: 06.02.2017, 14:41
 • Kategori: Meninger
 • 4 kommentarer
 • hits