hits

Kristin.blogg.no

Bare du vet nok, blir mensen nydelig?

 • Publisert: 24.11.2017, 12:50
 • Kategori: Meninger
 • Vi damer blør og slintrer og skurer slagmarken så godt vi kan. Bøter på skaden med alskens remedier og forsøker helt ærlig bare å komme oss gjennom dritten. Oi, sorry, jeg mente "det nydelige". 

  Vissvass meg oppetter stueveggen altså, men hvor nydelig er egentlig dette blodtapet?  Er du så flink til å forestille deg at mensen blir amazing, da er du jammen god. J.K. Rowling-god. Men, la oss nå leke litt med tanken da, og ta frem et nødrimdikt for å feire begivenheten. 

   

  Sånn innerst i sjelen, helt innerst i trusa, 

  der blødende bekker går kø ut av ørkenrotta. 

  Med løyndommens lengsler på leie av strå,

  der drømmer kan sveve, med vingene på.

   

  Det veneste vene i bløtt, rødt og herlig,

  du vet det nok ikke, du kjæreste kjærlig. 

  At du kom ned til oss det var jaggumeg fint, 

  så bra, veldig bra, at en aldri blir sint.

   

  Kjære røde og stille, sorgmodige du, 

  som aldri er ekkel, i motgang og gru. 

  Kun sommerfuglvinger og ren harmoni, 

  ja, jeg vet jaggu ikke, hva mer godt å si. 

   

  Pass på at du vet nok du, før du uttaler deg. Da blir det så nyyyyydelig atte! 

  Del gjerne med noen som ikke vet nok.

  Les også: Er jeg et dømmende fjols?

  Blood Splatter
  Licensed from: HomeStead Digital / yayimages.com

 • Publisert: 24.11.2017, 12:50
 • Kategori: Meninger
 • 7 kommentarer
 • Finnes ikke dårlige karakterer? Bullshit!

 • Publisert: 17.11.2017, 14:50
 • Kategori: Meninger
 •  "Så lenge du gjør ditt beste, er resultatet bra nok". Greit nok. Men "alle karakterer er bra" og "det er like bra med en toer som en sekser"? Har verden mista fullstendig gangsynet?  Har vi blitt så redde for å gjøre forskjell på folk at vi pisser akevitt på dem som faktisk gjør det eksepsjonelt bra?

  Enig med Anne-Brith!

  Jeg skrudde for en gangs skyld på "God morgen, Norge" i dag, og for en annen gangs skyld befant jeg meg mest enig med Anne-Brith i en sak. Vi er stort sett ikke så enige. For deg som ikke fulgte sendingen; Anne-Brith gir sine unger 1000 kr for hver 6-er på karakterkortet, og 100 kr for sekser på en prøve. I dag var jeg mest enig med henne. Og minst enig med diskusjonsmotstanderen i tema "belønne karakterer med pengebelønning".

  Diskusjonsmotstanderen som i fullt alvor mener at det er viktigst å "rose prosessen".  Eller "få forståelse for de gode arbeidsvanene". 

  La meg legge den død med en gang, det er ikke sikkert at pengebelønning er veien å gå. Jeg er ikke nødvendigvis enig i Anne-Briths gjennomføring av belønningen. Men de to setningene over der, har da aldri fått en eneste arbeidstaker til å prestere bedre til salt hverken på grøten eller i fårikålen? 

   

  Legg til side tusenlappene i belønningssystemet til Anne-Brith litt her nå. Det som satt igjen for min del, var uviljen til å si at noen karakterer ikke er like bra som andre? Har vi kommet dit at alle karakterer er like også nå?

  Hva med de flinke?

  Jeg synes ikke det er noe merkelig at de flinke elevene aldri anerkjenner sin egen fantastiske prestasjon ordentlig. At de ikke tar innover seg hvor mye bedre resultater de har fått enn gjennomsnittet, og hvor stolte de egentlig burde være. Toppelever nailer prosessen. Om de så er mestere i prokrastinering og arbeidsjern på slutten, eller sitter med sirlige notater og jobber jevnt og trutt. Eller støtt har flaks. Flinke piker har full forståelse for de gode arbeidsvanene som funker for seg. De er nærmest en legemliggjøring av dem. 

  Så hva gjør det da med de som presterer godt over gjennomsnittet å bli dratt etter ørene inn i en verden der "2 er like bra som 6"? Dette utsagnet er 100 % legitimt og kommer fra ulike kilder i facebooks kommentarfelter i saker som angår karakterer. 

  The boy the blonde experiences emotions.
  Licensed from: cookelma / yayimages.com


  2 like bra som 6?

  2 er ikke like bra som 6! Hallo! 2 er noe i gata "noe forståelse for pensum", mens 6 er i gata: " faglig dyktig og kan benytte kunnskapen på en særs reflektert måte". Bortsett fra i matte da, der er vel 6 nærmest alt rett og 2 såvidt noen regnestykker uten røde streker. 

  Dette sier jeg ikke for å være slem. Det jo sant. Uansett hvor hardt den som fikk toeren har jobbet. Kanskje vedkommende jobbet mer enn den som fikk sekser, og hadde en større forståelse for den håpløse prosessen en sto midt oppi? Gjør det at toeren blir bedre enn sekseren da? 

  "Fem t mæ, eller fem t dæ? D hakke nåkka-nåkka-nåkka-nåkka å si, d hakke nåkka-nåkka å si?" (Du kan melodien.)

  Den som gjør det bedre på skolen, gjør det bedre.

  Beklager, men en som gjør det bra på skolen, gjør det bedre enn de som ikke gjør det bra. De fortjener også anerkjennelse for den nivåforskjellen som finnes. Det må ikke bli sånn at for å bygge opp under de dårlige og gjennomsnittlige elevene, dysser vi ned de resultatene de flinkeste får. Ros og anerkjennelse er to vidt forskjellige ting. Har vi blitt så redde for å krenke de som får karakterer i det nedre distriktet av karakterskalaen at vi ikke tør å si at det ikke er fantastiske karakterer?

  Når det gjelder karakterer er det viktig at vi anerkjenner hver enkelt elev. Ut fra utgangspunktet til den enkelte. Men å redusere det til "alle karakterer er like bra"? Det er skadelig både for de dårligste og beste elevenes motivasjon. 

  De dårligste fordi en progresjon da ikke vil ha betydning, for 2 er det samme som 3. Mens det for en med toppkarakter må føles vitterlig idiotisk å høre på at voksne folk lirer av seg at det er en lik prestasjon som han som ikke engang åpna boka før prøven. En kan jo miste matlysta av mindre...

   

  Ja, vi må stå opp for de svake elevene. Men jeg synes jaggu det er på tide å hamre litt i Bombaybordet og reagere litt på vegne av de sterke også!

   

  Hva tenker du?

  Følg gjerne bloggen på Facebook HER.

   

 • Publisert: 17.11.2017, 14:50
 • Kategori: Meninger
 • 5 kommentarer
 • Hvorfor skal photoshoppede bilder merkes?

 • Publisert: 08.11.2017, 13:42
 • Kategori: Meninger
 • Enkelte debatter fascinerer meg mer enn andre, og en av dem er debatten om photoshoppet reklame. Om de kroppene som egentlig ikke finnes, men er fabrikert og blåst opp på store plakater for å selge, stort sett jenter, en hel haug med ting vi ikke trenger. Og debatten går nå på om de som bruker photoshop, skal måtte merke sine reklamer. Med "photoshoppet" eller lignende. Som et negativt stempel.

  For å si hva jeg tror om dette påfunnet, kan det oppsummeres med; det kommer ikke til å funke. 

   

  Fy, multinasjonale milliardselskap! Sånn liker vi ikke at du gjør! 

   

  Problematikken

  Noe av kjernen i debatten, ligger i at mennesker velger å sammenligne seg direkte med de enhjørningene som presenteres i reklamen. Ofte med tannpirkerlår og en anatomi ikke velegnet til noe som helst. Denne sammenligningen skjer til tross for at kildekritikk og reklameanalyser var pensum i norsk allerede da jeg gikk på ungdomsskolen. I dagens medieverden vil jeg håpe at dette pensumet ikke er kuttet ut, men heller styrket.

  Vi kan ikke lage oss et samfunn der alt må inn med teskje, der vi leter etter merking for å finne ut om noe er ekte eller ikke. Vi er nødt til å være tenkende vesener som kan analysere en situasjon og trekke rasjonelle slutninger ut fra den informasjonen vi har tilgjengelig. Helst før vi sammenligner oss selv med det som blir presentert.

  Positiv oppmerksomhet

  La meg kaste ut et litt vilt forslag her; hva med å belønne dem som faktisk gjør det vi ønsker? Du trenger ikke manipulering. Du trenger ikke forvrengningsfiltre. Verden har sabla godt av å se litt ekte saker igjen.  

  Eller er vi blitt for filteravhengige hele gjengen?

  Facebooksiden til bloggen finner du HER.

 • Publisert: 08.11.2017, 13:42
 • Kategori: Meninger
 • 6 kommentarer
 • Bør du kle av deg, uansett?

 • Publisert: 06.11.2017, 12:20
 • Kategori: Meninger
 • Som samfunn er vi så kroppsfikserte at vi avgjør om folk er snille og hyggelige ut fra antrekksbildene de poster på bloggen sin. Vi avgjør hvem som er potensielle drømmepartnere ut fra matching mellom sko og belte. Hva med å ta tilbake retten til å ha på klær? Fronte retten til å være interessant selv uten å kle av seg?

  Hvor står kampen mot kroppspress akkurat nå?

  Vi har gjort det enkelt da, spiller ingen rolle hvilken side du er på, kle av deg! Har du skrevet under sunn fornuft-plakaten og skal begrense omfanget av bilder med kropp i fokus - kle av deg. Har du ikke skrevet under Sunn fornuftplakaten - kle av deg. Skal du dusje - kle av deg. Eller vent, den siste der er faktisk ganske nyttig. 

  Les også: Kjære Martine, her er hvorfor jeg ikke har signert

  Motsetninger

  Som blogger er jeg over gjennomsnittet glad i å sammenligne og finne motsetninger. Men i dette viderekomne avkledningsspillet, kommer jeg til kort altså. Alle gjør jo det samme!

  " Jeg er så rasende på at du kler av deg hele tiden, så jeg protesterer litt på det ved å kle av meg. " 

  Det motsatte av en halvnaken kropp synes å være en halvnaken kropp? Lillehjernen min dirrer og skjønner ingenting. Av vane er den lært opp til at en motsetning skal være noe motsatt. Ikke mer av akkurat det samme? 

  10bsp0162cl
  Licensed from: is2 / yayimages.com


  Det kan ikke sammenlignes, Kristin!

  Så vil du kanskje si at det ikke er det samme. Det har jo noe å si hvem som kler av seg, og i hvilken sammenheng. Ja, ok. Så hvis jeg er bastant imot melkeprodukter i alle sammenhenger er det helt innafor hvis jeg fronter youghurt? Er ikke det litt corny å si? Bare bittelitt dobbeltmoralsk?

  Kristin....motsetningen ligger i hvordan kroppen ser ut! Riktig, så vi er tilbake i tykk vs tynn, trent vs utrent og naturlig vs unaturlig. Da må jeg faktisk fortelle deg at det motsatte av en avkledd tynn kropp, vitterlig er en påkledd smellfeit en. Bare for å ha det notert liksom.

  naked man and stallion
  "Ulrik, imot kroppspress for nakne hester, demonstrerer."Licensed from: cynoclub / yayimages.com

   

  Nakenhet og halvnakenhet er vel pirrende, må vite. Det er ikke sånn stilt at alle av oss har en kropp vrl? Dermed må jo en avkledd en være særs eksotisk, eller? Er det virkelig bare jeg som ikke skjønner hvorfor kampen mot kroppspress må kjempes med enda mer kropp? Educate me...
   

  Vi er jo dyr, men må vi være i tiurleik hele tiden?

  Er det ingenting annet vi finner interessant enn hvordan folk ser ut i minst mulig klær?

  Kanskje løsningen faktisk viser seg å være og kle av seg enda litt til?

   

  Hva tror du?

   

  Les også : Damer i kø for å gå toppløse

  Følg bloggen på Facebook HER.

 • Publisert: 06.11.2017, 12:20
 • Kategori: Meninger
 • 14 kommentarer
 • Mer mensensnakk? #bloodnormal

 • Publisert: 05.11.2017, 23:21
 • Kategori: Meninger
 • Jada, jada, jeg vet at mensen er naturlig. Og at vi skal rope det fra alle fjelltopper fordi det er såååå naturlig. Men jeg føler for å hviske litt fra alle oss som ikke har behovet for å føre lange anekdoter om månedens blødning. Min egen periode er gjespende kjedelig, og din når dessverre ikke spesielt lengre opp på skalaen. 

  Libresse og side2 sin kampanje #bloodnormal maner til mer åpenhet og naturliggjøring av mensen. Jeg vil slamre til en boksesekk fra oss som ikke vil rope en forespørsel til sidemannen om å få låne en tampong, slik at hele rommet får med seg at hytta ved sjøen har lekkasje. Som ikke har behov for å plassere gulltampongen i en åpen hånd mens en svever dansende nedover jobbkorridoren på vei mot toalettet. 

  Det skal ikke ha noe å si for deg at jeg har mensen. Jeg skal klare å tøyle mine egne følelser såpass at du ikke må grave skyttergrav under ene hjørnet av kontorpulten din og veie alle ordene dine på kjøkkenvekta. Jeg synes ikke kollegaen din skal måtte justere egen oppførsel etter "VARSKO HER" og fallende mahognitrær fordi du gjennomgår en helt naturlig sak. Sender en vennlig tanke til alle i kvinnedominerte yrker isåfall, for her snakker vi faktisk en gang i måneden pr individ.

  Period.
  Licensed from: eskymaks / yayimages.com

   

  Mensen er positivt?

  Mensen er en positiv greie, ifølge #bloodnormal - kampanjen. Legger du pengene dine på skrivefeil eller ironi her? Eller kanskje det bare er en mann som har vært ute med kalligrafipenn? "Mensen skal bli fremstilt som positivt". Vel, noen flere ord var det i den setningen, rett skal være rett: "Vi skal lese om det i blader og bøker, og det skal bli fremstilt som naturlig, positivt og lite oppsiktsvekkende. " 

  Er det ett ord jeg ikke forbinder med mensen etter alt jeg har hørt ytret om fenomenet, er det positivt. Å fremstille det positivt vil derfor være en slags livsløgn. Eller bare et skikkelig godt prank for de som enda ikke har møtt månedens skurk."Haha, der lurte vi deg godt, Audhild!"

  #bloodnormal er inne på mye viktig, og jeg skal derfor ikke ta frem den verste ironikontrabassen og spille gjennom kampanjen side for side. At kunnskapsnivået jevnt over kan oppjusteres, er det liten tvil om. Heller ikke at enkelte skambelagte sider kan sprenges vekk. Men må det offentlige detaljnivået være med i heisen i alle sammenhenger?  Det betyr ikke at jeg fornekter mensen, ønsker å tåkelegge fenomenet eller at jeg skjemmes over egne blodtapprestasjoner. Det må vel kunne være normalt å ikke jodle ekko i fjellene om mensen også?

  #bloodnormal På vegne av alle oss blodig normale med tampongen inni lomma.

  Les også: Flink pike innelåst i gruppearbeid

 • Publisert: 05.11.2017, 23:21
 • Kategori: Meninger
 • 6 kommentarer
 • #branok , en farlig tendens?

 • Publisert: 30.10.2017, 13:34
 • Kategori: Meninger
 • Jeg er opptatt av at selvfølelsen din skal bekrefte ovenfor deg selv at du er bra nok, #branok. Derfor har jeg lyst til å dra opp en farlig tendens jeg har tenkt endel på i kjølvannet av denne kampanjen:

  Hvor bra nok fremstår egentlig du på din egen blogg?

  Du vet, den der du har lesere som søker gjenkjennelse i det du skriver, som kanskje til og med søker seg selv i denne mørke verden? Som leter etter sin egen identitet og plutselig får det for seg at sin verdi avhenger av DIN MENING. 

  Du bloggerina, som bare mener å fremstå selvironisk og avslappet til eget legeme og fremtoning. Som heldigvis er ferdig med alt som er "so last year", som har landet i deg selv og kommet såpass på din reise at t-banen har forlatt andre stasjon. Ja, du ja!

  Det er forskjell på " se hvor mye jeg har forandra meg og forskjellen på sminkestil!" og " fy flate se hvor jævlig a, hva tenkte jeg med, jeg var jo hur stygg som helst, typ!"

  masked figure broken mirror
  Licensed from: sirylok / yayimages.com

  Du er bra nok!... men det var du før også!

  Du er kanskje overlykkelig for at du har kommet lenger enn å droppe kontureringen i fjeset ditt? Og kanskje ser du, i dine tre år eldre og klokere øyne, helt krise ut på det bildet du har funnet frem. Kanskje vil du også bare komme nettrollene i forkjøpet og slenge ut noen gloser selv? Sånn at de slipper å slite seg svette på det, liksom. 

  Men kjære menneske, vær nå litt medmenneske, også mot deg selv. Du er bra nok. Og det betyr at det var du også. I lilla sateng-bh og gjennomsiktig meshtopp. Den gangen gjennomsiktig sist var i vinden. Med krøllete hår som aldri visste at det måtte gjennom rettetanga før det flaksa ut døra. Uten extensions fra India, men med altfor orange foundation og platåsko. Du var bra nok! 

  Damer kan ikke vinne hvis vi tror selvironi er det samme som å systematisk snakke seg selv ned hver anledning vi får. Vi må begynne #branok med hvordan vi snakker om oss selv. Er du litt skyldig også kanskje?

  Leseren din

  Alle har ikke kommet på ditt stoppested i mote- og livsstilsutopien blogg leverer. Noen står på akkurat den holdeplassen du nettopp "ler så jeg griner av" , "tenk at jeg gikk ut døra sånn" eller "at det går an å se så jævlig ut". Og selv om den du ler av i ditt hode er deg selv, at du bare er selvironisk, har leseren din funnet og ser nå ned i skjermen på akkurat det hun lette etter:

  En bekreftelse på din sanne mening om henne.

 • Publisert: 30.10.2017, 13:34
 • Kategori: Meninger
 • 22 kommentarer
 • Drittlei av pelsdebatten!

 • Publisert: 19.10.2017, 21:29
 • Kategori: Meninger
 • En reveunge er naturlig nok søtere enn de fleste pelsdyrbønder, såpass trenger en ikke ha skonummeret sitt engang i IQ for å bekrefte. Sammenligninger trekkes mellom forhold som slett ikke er sammenlignbare og det eneste riktige synes å være å legge ned alt. På dagen. "Skulle du mene noe annet vil jeg ikke være vennen din, lese bloggen din eller snakke med deg mer". 

  Jeg er så lei av pelsdebatten! Nå sist brukt som støyskjerm i presentasjon av statsbudsjettforslag. Hiver du en brannfakkel i retning Noah og co, har du faktisk all ro i verden til å drive med hva du vil mens bråket når nye desibelhøyder. 

  For to millioner kroner er så lommerusk i den store statsbudsjettsammenhengen at det er til å bli kvalm av. Og sånn helt seriøst, hvis Noah ønsker en avvikling av pelsdyrnæringen, er det ikke da best at dyrene har det velferdsmessig best mulig til man finner den beste måten å avslutte på?

   Dyrene som pr i dag bor i pelsdyrfarmer kan en ikke bare åpne haspene på burene til og "My little Pony"-slippe ut i naturen.

  Min livsforsikring

  Sånn for ordens skyld bør jeg sikkert presisere at jeg ikke eier pels og mulig hive inn noen søknader om hemmelige adresser, men jeg er faktisk ganske så konstruktiv av natur. Jeg lar ikke følelsene og empatien kjøre slalom med meg utover den sorte løypa. Valg og avgjørelser har alltid konsekvenser, og i mange tilfeller kan det være greit å gjøre konsekvensene av sine overbevisninger minst mulig. 

  Hvem driver med pelsdyr?

  Pelsdyrdrivere er nemlig ikke kloner av Cruella Devil, de er mennesker, akkurat som deg og meg. De er ironiske, herlige og hjertevarme familiefolk. De er hardtarbeidende og dobbeltmoralske vesener, akkurat som oss. Kanskje er de av og til lite rasjonelle, sinte og overfølsomme, eller gjør feil. De er ikke manifestasjonen av Voldemort, som må bekjempes på et sekund.

  Les også: Skrivefeil er sykt irriterende

  Avvikling?

  Vi snakker faktisk om en lovlig industri som opp gjennom tiden har møtt mer og mer motstand. Og flere og flere reguleringer. At industrien kan bli avviklet før eller senere? Det er meget mulig. Men å avvikle en industri uten barmhjertighet i det hele tatt for de menneskene som har dette som levebrød? Som har denne driften som forutsetning for mat på bordet? 

  Hvis man ønsker en avvikling tror jeg veien å gå helt ærlig er og få på plass gode økonomisk incentiver for de som driver med dette pr nå. Det kan være snakk om omskoleringer, sluttpakker/avviklingsstøtte og støtte til innovasjon. Eller noe helt annet. Gi dem en reell mulighet til å velge noe annet. "Slutt med dette for du er en ond, ond sjel" inneholder ingen av delene, og vil ikke være spesielt fristende for den som står på baksiden av brannfakkelen.

   

  Hvorfor er jeg lei av pelsdebatten?

  Selv om debatten naturlig nok flyter over av følelser, må det være rom for å tenke løsningsorientert og konstruktivt! Store organisasjoner går foran som elendige eksempler og sprer propaganda som kun treffer følelser. 

  Sånt er ikke realistisk, konstruktivt eller gjennomførbart. Vel er kampen valgt, men det må gå an å målrette våpnene i en retning det nytter å skyte? Saker har også flere enn en side, og her er det også menneskelige forhold å ta hensyn til. 

  " Hva du gjør mot dyr, sier mye om hvordan du er som menneske. " Vel; hva du er villig til å gjøre mot mennesker sier også litt.

  fur
  Licensed from: dolgachov / yayimages.com

 • Publisert: 19.10.2017, 21:29
 • Kategori: Meninger
 • 18 kommentarer
 • Hore, kjerring eller rødstrømpe?

 • Publisert: 25.09.2017, 12:12
 • Kategori: Meninger
 • Hell ut av begeret mitt borti potteplanta der er du snill, for nå er det fullt igjen. Det renner bullshit oppi fra alle kanter og meningene mine må ut på luftetur igjen. Har det blitt sånn at hvis man mener likestilling er et halvbra konsept, må man innfinne seg med å være enten hore, KJERRING eller rødstrømpe?

  Ok, så var ikke jeg videre imponert over free the nipple-stuntene borti tredjeetasjen i blogg.no, og mente det var feil kamp å kjempe. Likevel skremmer den videre kampen meg enda mer. Kampen om hvem som har rett, hvem som er i sin fulle rett og hvem som er ved sine fulle fem.

  Hore, kjerring eller rødstrømpe?

  I kjølvannet av gulvlegging på Sørlandet og Sofie og Andrea sitt bar overkroppstunt, ble det satt igang storstilt båsbygging i alle kommentarfelt, i oppfølgingsinnlegg og hvor det ellers måtte passe. Synes du stuntet var bra, var du hore. Synes du det var påtatt og kalkulert, var du sjalu kjerring. Og synes du andre saker var viktigere, vel da var du prippen og gammeldags rødstrømpe.

   

  VARSELTREKANT OG STOPPSKILT!

  Faderuttanmegta nå må det rulles inn pupp her, både hos de som har den på lufting og oss andre, bak ammeinnlegg, sports-BH eller Victorias Secret. Damer kan ikke vinne en eneste likestillingskamp hvis vi har bestemt oss for å fly på hverandre som gærne villkatter! Jeg kan godt innta kvinnefientlig modus, med fare for eget liv og helse: "Kvinnfolk er rett og slett onde. Mot hverandre. Fordi de kan." Det finnes knapt en kjent hersketeknikk jeg ikke har sett blitt brukt av kvinner mot kvinner når det gjelder dette oppussingsprosjektet med etterfølgende søppeltømming i baris. 

  Menn som hater kvinner, mulig det. Men kvinner som hater kvinner er langt mer utbredt. Det er jo rene epidemien!

  Two women having a fight in bathroom
  Licensed from: OMG Images / yayimages.com

   

  Min bås

  Jeg er ifølge båssettingen både en sjalu kjerring og en prippen, gammeldags rødstrømpe. Det kan jeg leve med. Jeg har ammet såpass med timer i full offentlighet til å kunne si at jeg ikke har møtt problemet som skisseres. Jeg har faktisk aldri møtt problematiske situasjoner knyttet til ernæring av mine tre barn. Men samtidig har jeg heller aldri klikket i vinkel på samfunnets forventning om en viss form for diskresjon. Behovet for å slenge puppen bar på bordet ved siden av ostekaka har liksom aldri vært der. 

  Men jeg hater dem ikke, de som er uenige med meg. Som mener dette er en viktig kamp. Ser ikke helt poenget med å kaste bort en av de sterkeste følelsene jeg har på bålet for noe sånt. Jeg har sagt min mening, og andre har sagt sin. Er det noe poeng i å flå hverandre for at man er uenige, egentlig? Er det et lurt likestillingsgrep, å stå igjen like bitre og steile alle sammen? 

   

  La meg skråle litt ut fra båsen min her før jeg avslutter:

  Kle av deg for likestilling hvis du har lyst til det. Jeg er ikke enig i at det er en eminent taktikk, og det har jeg lov til å mene. Det jeg derimot ikke mener det er lov til, er å slenge stygge karakteristikker din vei fordi du mener det er en god taktikk. Og det mener denne "kjerringa og rødstrømpen" at ingen andre skulle ha lov til heller.

   

  Flere rødstrømpekjerringmeninger om puppelikestillingsdebatten finner du HER.

 • Publisert: 25.09.2017, 12:12
 • Kategori: Meninger
 • 17 kommentarer
 • Er jeg et dømmende fjols?

 • Publisert: 24.09.2017, 00:00
 • Kategori: Meninger
 • Iblant får jeg slengt oppetter skinnleggen at jeg er et dømmende fjols, og det er forsåvidt helt greit. Jeg vil faktisk heller være et dømmende fjols enn et likegyldig fjols. Likevel kan en argumentere for at jeg gikk ut av nettrollgymnaset med dårlige karakterer. For noe fullblods troll er jeg ikke. Tror jeg da?

   

  Det skal koste litt å ha meninger. Den som har bestemt seg for at å være sterk og frittalende er noe som skal kjennetegnes av å få snakke uimotsagt, har misforstått noe. Ta det som trollsk om du vil, men for min del er det sunn fornuft. 

   

  Du skal møte motstand

  Du skal møte motstand i verden. Både for handlingene dine og meningene dine. Hvis ikke går du jo gjennom livet i gjennomsnittsland, og tør aldri ta standpunkt til noe som helst. Det kan være forjævlig med motstand, spesielt om motstanden din er både velbegrunnet og velformulert. Vær derfor oppmerksom på at denne motstanden er noe av det som enten hjelper deg definere dine meninger enda klarere, eller skifter meningene dine. Begge deler er gull verdt! 

  angry child
  Licensed from: lulu2626 / yayimages.com


  Jeg hater rosa

  Jeg kan ikke fordra rosa, synes Hello Kitty er barnslig, Playboybunnien er harry og får kyssesyke av å høre på dubstep. Møter jeg meg selv i døra for disse meningene innimellom? Jepp. Må jeg finne frem unntak av og til, for eksempel når noen påpeker det fremtredende innslag av nettopp rosa på denne bloggplattformen? Mhm.

  Forskjell på mobbing og ulike meninger

  Har du stua di full av Hello Kitty og spør meg om meningen min, må jeg ærlig innrømme at jeg sier at det ikke er noe for meg. Eller at jeg ikke er så glad i Hello Kitty. Det betyr ikke at jeg har gått med nesa mi først inn i en svertekampanje mot stua di. Det betyr at vi to er forskjellige. At vi har forskjellig smak, forskjellig utgangspunkt og takk og lov: forskjellig bopæl. 

  Selv om jeg ikke liker Hello Kitty-dekoren på stua di, kan jeg likevel være enig i at det er kult å ha en stue. At konseptet med taco fra sofakroken med Thomas fra the voice på skjermen er toppen av fredagskveld. Og at stuebord under 50 cm høyde ikke er noe å samle på. 

  Hvis du vil må du gjerne trekke paralleller til bekledte og nakne likestillingsstunt den senere tiden, jeg skal ikke stoppe deg.

   

  Jeg står for det jeg skriver. Og i det ligger også å innrømme de gangene man har tatt feil. Det er ingen skam å snu innimellom, det er en styrke. Du trenger likevel ikke snu selv om folk er uenige med deg, eller om meningen din er kontroversiell. Legger du lokk på meningene fordi du vet at andre mener noe annet , lar du faktisk andre folk indirekte diktere meningene dine. 

   

  Har du blitt kalt troll for å være uenig noen gang?

 • Publisert: 24.09.2017, 00:00
 • Kategori: Meninger
 • 11 kommentarer
 • Du klikker på meningene mine

 • Publisert: 14.09.2017, 13:29
 • Kategori: Meninger
 • Positiv klikking

  Når jeg hiver meg utpå og mener noe klikker folk. Alle de mest leste innleggene mine er innlegg der jeg har frest ut en mening om et eller annet. Gjerne i full fart, og gjerne om noe i media eller en reaksjon på noe som har skjedd på en annen blogg. Denne måten for klikking er den milde og gode måten, ja sågar den vi ønsker oss når vi blogger. Klikkingen som genererer lesere.

  Klikking i vinkel

  Men det er flere enn en måte å klikke på. Veldig mange i kommentarfelt og på facebook klikker ikke bare inn på innholdet, men også PÅ innholdet. Og nå snakker jeg ikke for min egen del, det er en tendens jeg ser rundt omkring på både blogg.no og i avisenes kommentarfelt.

  Hvorfor klikker vi i vinkel av ting vi leser? Er det bare vi som er troll?

  Jeg mener både ja og nei. Alle har nok et nettroll bygd inn mellom bukspyttkjertelen og magesekken et sted. Langt inni magefølelsen, den følelsen som forteller oss om noe er greit eller ikke. For det er her det handles. Spørsmålet er bare om følelsen tar omveien om hjernen før den spys ut over verdensveven.

  Problemet vårt er nemlig at "det der synes jeg ikke er greit" eller "jeg er uenig" ofte tar uante mengder veksthormoner før det havner i fingrene og ut på internett. Vi snakker skjellsord med frokostblandingen og personangrep til lunsj. Jeg tror vi alle har et troll inni oss, men forskjellen er hvor ofte og hvor vi slipper det ut. Kanskje er du av typen som lufter det jevnlig, omtrent som en hund, eller en som må spille "cards against humanity" for å slippe det løs.

  Men hva med trollhyrdene?

  Du vet, de bloggene der trollene yngler i kommentarfeltene. Hvorfor klarer de å samle trollene der gang på gang, likt en gjeter ville gjort med sauene sine? Jeg tror det er et talent. Du vet den lillebroren som pirker med en pinne i sida di og spør " blir du irritert nå?" 20 ganger på rad? Den knappen, i sida der, under ribbeina. Den har trollhyrden funnet. 

  Hun, for syns skyld: eller han, vet hvor hun skal trykke for at du blir akkurat passe provosert. Eller skriver noe som hun vet er akkurat passe feil eller dumt, slik at du bare MÅ kommentere det. Misforstår litt med vilje, eller et av mine store irritasjonsmomenter: gjør seg dummere enn hun er med vilje.

  Alt dette skjer mens hun trykker på dine knapper, slik at du som Supermario går nedover akkurat det røret hun har tenkt. Gjennomfører akkurat den reaksjonen hun har planlagt. Det er lite tilfeldigheter hos trollhyrder - mange av comebackene er også sirlig regissert. Du deler med vennene dine. Ler sjokkert og viser det til kollegene dine. Eller bare rister oppgitt på hodet og føler deg lurt av clickbait. Igjen.

  Nå sier jeg ikke at folk fortjener netthat eller trolling i kommentarfelt. Men noe av det kan faktisk unngås ved å ikke være trollhyrde.

   

  Du får trøste deg med at ingenting av dette trenger å skje, for ingenting skjer uten at du har klikka litt. Enten av eller på innlegget.

  Angry Woman
  Licensed from: Creatista / yayimages.com

  Les også gårsdagens lesersuksess: Damer i kø for å gå toppløse?
   

   

 • Publisert: 14.09.2017, 13:29
 • Kategori: Meninger
 • 6 kommentarer
 • Damer i kø for å gå toppløse?

 • Publisert: 13.09.2017, 14:29
 • Kategori: Meninger
 • Jada, jeg klarte heller ikke la være. Jeg ble så rivende begeistret for at den rettigheten jeg har lengtet etter endelig blir satt på dagsordenen. At jeg blir fri til å spankulere toppløs i vinter, i likestillingens navn. Alltid ønska meg det jeg. Kjempa høylytt, inni meg. For det er jo både normalt og naturlig?

  Blåfrossen

  Utover det faktum at jeg ville blitt usaklig blåfrossen utover høsten, er det en ting som bekymrer meg adskillig mer enn alle de andre tingene i den debatten som har virvlet opp etter noe gulvlegging på Sørlandet. Vi klarer ikke å velge kampene våre. 

   

  Damer i kø for å gå toppløse

  Hadde det stått tusenvis av damer i kø for å få lov å sprade rundt toppløse på Karl Johan, krevd det som en rettighet og vært avhengige av å få gjøre det, men bli nektet, hadde det vært fullt forståelig med denne "protesten". At noe ikke er like sosialt akseptert hos kvinner som hos menn, gjør det ikke nødvendigvis til en grusomt viktig likestillingssak. 

   

  Damer mot damer

  For la oss være litt ærlige også her nå da. Det er jo ikke menn som blir forferdet i kommentarfelt over litt pupp til høyre og opp i mente. Det er jo damer. Eller jenter, kvinner og kjerringer. Har sjelden møtt en mann som har ytret at kvinnfolk for alt i verden ikke får lov å ta av seg på overkroppen. Eller lenger ned for den del. Vi snakker vel kanskje heller en frigjøringskamp innad i eget kjønn, en kamp mot nedlatende holdninger og en aksept for at alle skal få være så påkledd eller avkledd de ønsker? Frontene i debatten foregår også stort sett på kvinneblogger, jenteblogger og i forum der damer er overrepresentert.

   

  Der likestilling er et reelt problem

  Men tilbake til dette problemet med å velge sine kamper. Jeg er pro likestilling, men da må ordet brukes til å snakke om saker der likestilling er et reelt problem. Jeg tror ikke det gagner saken å bruke opp likestillingskortene på det jeg mener er småting. En tungrodd kamp for en endring svært få jenter faktisk ønsker seg. De fleste jeg kjenner er ganske så komfortable med det faktum at klær er noe vi har på oss i offentligheten. 

   

  Jeg vil ikke ha mer nakenhet

  Hva som er allment sosialt akseptert er en helt annen sak, og jeg må vel si at jeg ønsker meg ikke en endring hverken for kvinner eller menn i det offentlige rom. Jeg er ikke så gira på gater med avkledde hverken kvinner eller menn. At en mann eller dame snekrer i bar overkropp hjemme, eller ligger på stranda, fair enough. Men for eksempel på venterommet hos tannlegen, på butikken og på restaurant er jeg ganske glad i påkledde samfunnsborgere. Ikke fordi kropp er unaturlig eller noe jeg ikke er i kontakt med, jeg har nok sett flere halvnakne kropper i yrket mitt som radiograf enn de fleste.

   

  Kropp er naturlig. Men det betyr ikke automatisk at vi må kjempe en likestillingskamp for å gjøre det til normalen å spankulere rundt halvnaken overalt.

  sexy boobs
  Licensed from: oblickstudio / yayimages.com


   

  Sånn for et etterord, ettersom likestilling er noe jeg brenner for: mine forslag til saker vi heller bør kjempe høylytt for: 

  - En bedriftskultur der normen blir at pappaer får ta ut den pappapermen de søker om uten spørsmål fra arbeidsgiver om det ikke kunne vært hensiktsmessig at mor tar en større del. Og at vi damer ikke automatisk skriver navnet vårt på fellesperioden av permisjonen.

  - Likt lønn for likt arbeid. 

  - Mindre kjønnsdiskriminering i arbeidslivet, både av kvinner og menn. 

  - Tette litt av statusgapet mellom tradisjonelle manns- og kvinneyrker.

   

  Les også: drittlei av pelsdebatten!

  Følg bloggen på Facebook HER.

 • Publisert: 13.09.2017, 14:29
 • Kategori: Meninger
 • 15 kommentarer
 • USA valgte Trump, men Norge er like ille!

 • Publisert: 11.08.2017, 10:48
 • Kategori: Meninger
 • Du kan godt lese dette mens du ser for deg et halvsinna sikletryne. For jeg er så engasjert og oppgitt at det nesten fråder rundt munnen på meg. Fader så dumme vi er! Vi er ikke det spor bedre enn befolkningen i USA!

   

  Valget i USA

  Det er ikke lenge siden facebookfeeden min flommet over av "hællemåne så dumme de er som velger frem Trump" eller "seriøst, så stort land og så mange kandidater, også ender vi opp med den mannen i stolen til verdens mektigste mann?". Jeg hørte også snakk om at dette var en klovn, en som ikke passet rollen og hvorfor i all verden ingen hadde stoppet galskapen. 

  Når valgresultatet falt, var folk sjokkerte. "De stemte på han fordi de ikke ville ha henne". Fytti for et elendig argument, sa vi, mens vi klappet oss på skuldra. "De stemte på han fordi Hillary var kvinne". Jøss, så deilig at det ikke er sånn i Norge, sant? " De stemte på han på grunn av en enkeltsak", så naive og enkle de er.

  USA
  Licensed from: delta_art / yayimages.com

   

  Norge er likedan!

  " En stemme til AP gjør at Tajik kommer i regjering, så da stemmer jeg Frp", " Senterpartiet vil skyte ulv, så da stemmer jeg Frp" og "Erna er for feit til å styre landet, så da stemmer jeg AP".

  Å bestemme hvilket parti som skal styre landet ut fra deres synspunkt i en enkeltsak, ut fra hvordan representanene ser ut og hvilket kjønn de er. Å stemme mot det vi ikke vil ha, uten å engang gidde å undersøke hva det er vi stemmer på. Kun hvilken detalj vi stemmer imot.

  Å stemme på Fremskrittspartiet, vil ikke si å sette Siv Jensen som eneansvarlig i Olabilen Norge og legge alle avgjørelser på henne. Da er det ikke sikkert det er relevant å ikke stemme på henne fordi hun tapte et Olabilløp i -86 heller? Absolutt hele livshistorien med grums til partiledere, er ikke alltid så relevant, just saying. Selv om media ELSKER å grave det frem.

  Norwegian passport
  Licensed from: Brage / yayimages.com

   

  Jeg blir så sint!

  Nå får du jammen ta deg sammen! "Min stemme teller ikke uansett, så da sitter jeg her på rumpa" eller " Politikk er så vanskelig det, at det får andre drive med".  Din stemme er verdt like mye som en annens stemme. Ja, det finnes finurlige utjevningsregler valgteknisk. Og det er ikke sikkert de du stemmer på vinner. Men hvis du stemmer en ting og naboen det motsatte, er det likt. Hvis du ikke stemmer, vinner naboen garantert.

   

  Skal du si deg fornøyd med å være dårlig taper på forhånd, eller skal du gjøre et forsøk på å stemme frem de du ønsker at skal vinne valget?

   

  Hva stemmer du med?

  Veldig mange stemmer med kampsaken sin. En eneste mening i hele sitt kompliserte menneske. Og det må de dessverre få lov til. Problemet ligger i at nå frem mot valgdagen, legger alle partiene ut åtet med enkeltmeninger for å få deg på lag. Sjansen er stor for at du blir lurt hvis du velger å hoppe til et parti bare basert på den ene meningen.

  Du bør stemme med både hjertet og hjernen. Og er du litt lur, stemmer du også for alle du bryr deg om, og ikke bare for dine egoistiske, kortsiktige behov.

  På utedoen på hytta henger det et sånn typisk åttitallsbilde: "Det gir kort varme å tisse i buksene". Høyst overførbart til en lite gjennomtenkt stemme.

   

  Hva svarer "ditt parti" på disse spørsmålene:

  - Hvordan vil min bestemor på gamlehjem få det med disse ved roret?

  - Hvilke forandringer vil søstra mi med tre unger i barnehage oppleve?

  - Hvordan funker disse for den nystartede gründerbedriften jeg er så glad i?

  - Hva er dette partiets plan for skolesystem og helsevesen? 

  - Hvordan tenker partiet å finansiere Norge ift skatt, avgifter og investeringer?

  - Hvordan ønsker partiet å utvikle Norge fremover?

  - Hvordan vil dette partiet påvirke "sett inn ting du bryr deg om og ting andre du er glad i bryr seg om"?

   

  Ikke verdt din stemme

  Et parti som ikke har en konkret plan for disse feltene, er ikke verdt en eneste stemme. Spør gjerne de som står på stand hvis du treffer noen, eller ha spørsmålene i bakhodet under debatter. Politikere vil gjerne levere de små egoistiske detaljene, eller konkrete småløfter. Fordi de vet at det funker. De vet at nordmenn er like lettlurte som amerikanere og vinnes over med småting.

  Du skylder derimot hele landet å se litt mer av det store bildet før du trøsker stemmeseddelen ned i urna. Ellers kan du faktisk ikke kritisere valget av Trump fra amerikanernes side heller.

   

  Valget er mye mer enn de egoistiske skattestrengene media liker så godt å spille på. Enn hvilke småpenger ekstra du personlig vil finne i myntlomma på lommeboka.Valget står om fremtiden - så uansett hva du bestemmer deg for å gi din støtte til - gjør i det minste jobben din og STEM!

   

  Er du enig med meg, skal jeg alltids få til å legge innlegget klart for deling på bloggens Facebookside.

 • Publisert: 11.08.2017, 10:48
 • Kategori: Meninger
 • 20 kommentarer
 • Studenter skal da IKKE bo på sykehjem!

 • Publisert: 02.08.2017, 12:12
 • Kategori: Meninger
 • Jeg hørte her på Tv at i et eller annet land, 

  fikk studenter bo gratis når de hjalp til littegrann.

  De bodde sammen i et hus der eldre pleier bo, 

  studenter er jo høflige og dunster fred og ro.

   

  Dette plukket AP opp, og syntes det var lurt, 

  og tenkte at i Norges land vil løsningen gå smurt.

  De planla og de pussa intensjon og utopi,

  mens jeg som har gått gulvet der, jeg ser idioti.

   

  For hvor skal student sove når det ikke finnes plass, 

  når gamlingen som bor der allerede bor på dass?

  For uansett hvordan en snur så er det hals på flasken, 

  vil du få bosatt studenten i skapet under vasken?

   

  Når enerom blir tobarnsrom og køen er for lang,

  når sykehuset presser på, for der er plassen trang.

  Der liggedøgn skal kuttes, ja, med tanke på budsjett, 

  hvor gjør en da av gamlingen, ja vær så snill og gjett?

   

  Hva skal en stakkars enhetsleder si til alle som 

  sårt trenger plassen du har gitt til fremtidssosinom?

  Ja, mange kan bo hjemme, sant, men tenk på alle dem

  som sitter redd og venter på om hjelpen kommer frem?

   

  Som håper neste uke er den uken de skal få,

  en trygghet de har drømt om, og den hjelp de venter på.

  Med pårørende bedende på såre, slitne knær, 

  i frykt for fall og ensomhet og det som verre er.

   

  Du kanke putte studenter på hylla over do,

  ei heller på en veranda om sommeren er god.

  For uansett parti og hvilken retning stemmen går, 

  må alle mann få høre dette slik at de forstår:

   

  Et forslag er ei bedre enn det jevne resultat,

  og billigsalg på studenthjelp er under denne stat.

  Studenten kan få hjelpe til, intensjonen den er bra,

  men soveplass på sykehjem, den må de ELDRE ha!

   

  Fordi du kan bruke rare valgkampsaker til å trekke fokus mot noe som er vel så viktig som ensomhetsproblematikken. Nemlig sykehjemsituasjonen rundt om i landet.

  Nå må det legges til at jeg har lest forslaget, og at det skal bygges studentboliger i tilknytning til sykehjem med det i tankene at de skal hjelpe til.  Ikke flytte inn på sykehjemsrom som dette diktet harselerer om. Vel, trenger du mine argumenter for hvorfor en slik bygging også er en dårlig ide, rop gjerne ut. 

   

  Del gjerne innlegget.  Og du, frem mot valgkampen: les saker og partiprogram. På ordentlig.

  Put tongue out
  Licensed from: Iko / yayimages.com

 • Publisert: 02.08.2017, 12:12
 • Kategori: Meninger
 • 9 kommentarer
 • Kjære MDG, Anna Kvam og andre politikere

 • Publisert: 29.07.2017, 20:15
 • Kategori: Meninger
 • Jeg har lest Nettavisen, og jeg er bekymra for fremtiden. Det var også Anna Kvam, MDG-politiker. Men vi er langt fra bekymret av de samme grunnene jeg og du, Anna.

  .

  Faksimile: Nettavisen. Link i bildet til artikkelen.

  Jeg er bekymra fordi politikere foreslår at Statoil skal bruke pengene de har på å skifte navn. Jeg har ingen master i business å slå i bordet med, men hallais! Er det ikke langt bedre at Statoil bruker de pengene på å forandre innholdet i selskapet? 

  Pengebruk og navnebytte

  For å skifte navn koster penger. Statoil har sikkert liggende et overslag på hva det kostet dem når de omprofilerte til den rosa spøkelseskladdlogoen for noen år siden hvis du ikke tror meg. Dette må selvfølgelig ses på som veiledende, for med å skifte navn må en også frem med teskjeprofilering for å forklare folk hvem dette nye navnet er. Og det som sitter igjen i befolkningen er da: "de som het Statoil før".

  Litt sånn Circle K- style. Men det er jo ikke sammenlignbart, det er jo ikke samme selskap. Eller vent litt nå?

  Det er en ting å foreslå at Statoil blir flinkere til å profilere alt det andre spennende de driver med. At de skal bruke mer av overskuddet på grønn forskning. Jobbe hardt for å slå utslipps- og miljøkrava ned i støvlene.Men å KREVE at de bytter navn?

  Politikere, substans og overflate.

  Grunnen til at jeg er bekymra for fremtiden er det fokuset politikere rundt i det ganske land har. Vi er veldig opptatt av i Norge av hvordan ting skal fremstå. Vi bytter navn fra sykehjem til eldrebolig til rehabiliteringsenhet. Bruker penger på om ting skal hete enheter, seksjoner eller avdelinger. Endrer for å endre, og bruker null kalorier på å se hva som endres inni. 

  I noen tilfeller er det NADA. Personlig har jeg jobbet både i en røntgenavdeling, en avdeling for radiologi og enhet for radiologi. Hvis jeg husker riktig da. For INNHOLDET på arbeidsplassen min har ikke hatt like store forandringer. Organisering og omorganisering er der vi velger å legge innsatsen. Og det koster så inni hampen mye penger som vi aldri får tilbake. Som vi aldri kan bruke på å øke kvaliteten på INNHOLDET i tjenestene. Enten vi snakker sykehus eller Statoil.

  Time For Change Shows Reform Rethink And Changing
  Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

   

  Forandringer driver Norge fremover 

  Jeg er ikke mot forandringer, selv om det er latterlig behagelig å ha ting som de alltid har vært. Jeg vet at man må forandre seg for å utvikle seg. Men jeg tror det vil gagne intensjonen til Miljøpartiet mye mer om Statoil hiver inn noen millioner på å forske om de kan bruke de gamle oljeriggene til noe fancy bølgekraftverk når de er som fossiler å regne. Eller om de kan komme opp med noe ny sofistikert vannkraftløsning. Eller om det forblåste havgapet åpenbarer vindkraftmuligheter av en annen verden.

  Hvis så Statoil etter hvert blir kjent for alle disse tingene, kan en omprofilering heller diskuteres. For tross alt: folk hører ikke på det du sier, de ser hva du gjør. Gjør du petroleum - er du statoil for folk flest selv om du velger å kalle deg "the artist formerly known as Statoil".

  Intensjonen din her Anna er vel miljøhensyn - og ikke navnesnobberi? Hva er mest miljøvennlig: å bruke pengene på navn eller på den massive jobben innenfor fornybar energi de må gjøre?

  Jeg vil ha politikere som skjønner at alle forslag koster penger, som kan tenke seg hvor pengene må tas fra og vet bedre enn å fremme forslag som går midt imot intensjonen de har med å foreslå forslaget. Når det ikke skjer blir jeg både skremt, bekymra for fremtiden og mektig irritert.

  Anna - beklager å måtte skuffe deg, men du ville i intet parallelt univers fått stemmen min!

  Les også: Det er din skyld at topplisten er dårlig

  Følg bloggen på Facebook HER.

 • Publisert: 29.07.2017, 20:15
 • Kategori: Meninger
 • 2 kommentarer
 • Prosjekt perfekt er en elendig ide

 • Publisert: 25.07.2017, 12:03
 • Kategori: Meninger
 • Jeg kan ikke tenke meg et verre drittord enn perfekt. Et ord som leder titusenvis av unge lemen utfor stupet av selvbebreidelse, usikkerhet, utilstrekkelighet og vonde tanker. Det er rett og slett på tide å denge litt tilbake. Brækhus-hardt. Det er på tide å stille perfekt skikkelig til veggs.

  Og ja, siden du spør, lemen er brukt med vilje, for å underbygge at en kan sprekke av for mye føleri.

   

  A lemming in Norway
  Licensed from: fullempty / yayimages.com

  Perfekt suger fordi:

  • Hvis de perfekte idolene bidrar til å fordumme oss alle i en overfladisk boble, hvorfor i alle dager trekker ikke noen opp en stoppenål og stikker litt i bobla? Og enda bedre, hvis de perfekte idolene selv blir usikre av å leke perfekt, hva er det vi driver med da?

   

  • Perfekt for deg er kun perfekt for deg. De du prøver å imponere med å fremstå perfekt, har kanskje ikke definisjonen på samme side i ordboka si engang. 

   

  • Å la higen etter en nærmest uoppnåelig tilstand prege livet ditt er du rett og slett for smart til. 

   

  • Perfekt fremstilles overfladisk, falskt og materialistisk, og har blitt et ord reklamebransjen elsker å spille gullharpe på. Med strenger laget av skjøre følelser av usikkerhet, bekreftelse, frykt og maktesløshet.

   

  • Hvis en noen gang skulle være heldig å snuble over perfeksjon, er det like forgjengelig som en snap. Plutselig er det over, og du er hekta som en rusmibruker for å føle det igjen.

   

   

  Å jage etter det perfekte er like meningsløst som å lete etter enden på regnbuen. Det perfekte vil, som regnbuen, flytte seg lenger unna deg jo nærmere du tror du kommer. 

   

  Og helt til slutt: perfekt suger fordi det ikke finnes. Så plis a, slutt å let så grundig! 

  search for you
  Licensed from: Yellowj / yayimages.com

 • Publisert: 25.07.2017, 12:03
 • Kategori: Meninger
 • 8 kommentarer
 • Skjerpings damer, alder er ikke bare et tall!

 • Publisert: 20.07.2017, 13:06
 • Kategori: Meninger
 • Alder er bare et tall, sier du i mange sammenhenger. Underforstått at det er ikke så viktig, det spiller ingen rolle. Men jeg har lett i de mørkeste hemmelighetene bak utsagnet, og tør påstå at alder ikke bare er et tall. Og dette innlegget skal vise deg hvorfor.

  Damen på byen

  "Alder er bare et tall", sier damen på byen. Hvis det var bare et tall, hvorfor i alle dager får ikke guttten lov å spørre hvor gammel hun er? Og enda verre: I forlengelsen være tvunget til å gå på tåspissene rundt og gjette seg frem til hva som er et kvalifisert gjett som blir hyggelig mottatt. For la oss være ærlige her: en ber jo ikke gutta gjette for at de skal gjette, det er jo for å fange dem i " nå bør du gjette noe sånn at jeg blir smigret, ellers gidder jeg ikke prate mer med deg".  Gjetter han for høyt, drar vi jo med oss venninna på do for å snakke om saken. "Hørte du eller, han gjetta at jeg var 5 år eldre enn jeg er. 5 år!!!", og sympatien flommer mellom dobåsene. Hvis alderen bare var et tall, hvorfor blir hun da så fornærma?

  Girl with orange halves in front of her eyes
  Licensed from: phovoir / yayimages.com


  Damen i stua

  "Alder er bare et tall", sier bloggeren som er litt eldre enn hun liker, og søker frem kodene for å skjule alderen sin i bloggprofilen. Den samme dama tar Facebookalderen også, har sett det er vanlig å gjøre rundt 28-årsalder. Hvis alder var bare et tall, hadde det vært noe å skjule da?

  "Alder er bare et tall", sier bloggeren som definerer hele bloggnavnet sitt rundt hvor gammel hun er, eller var da en begivenhet fant sted. #trebarnsmammaradiografsom33.blogg.no liksom. Hvis alder var bare et tall, hvor kommer alle disse bloggnavnene fra?

  Damen og kjærligheten

  "Alder er bare et tall", sier damen på Tinder, og skroter nok en trivelig kar på bakgrunn av at han er to måneder utenfor den eviglange ideallista hun har skissert for sin drømmemann. Om hun helt ærlig er 7 år for gammel for drømmekvinnen andre har sett for seg derimot? Da er han en komplett tufs. Hvis det var bare et tall, hvorfor skjer sånne ting da?

  "Alder er bare et tall", sier du for å rettferdiggjøre et forhold med en gutt du innerst inne VET er for gammel. Eller kjenner selv på at er litt for ung. Eller i alle fall i en sånn alder at omverdenen vil gjøre et poeng av det. "Alder er bare et tall", er et våpen brukt for å imøtekomme de reaksjonene som eventuelt kommer, en slags støttemur for å rettferdiggjøre forholdet for deg selv. Men hadde alder vært bare et tall, hadde du jo heller ikke trengt å imøtekomme noen reaksjoner?

  little girl drinking orange juice
  Licensed from: phovoir / yayimages.com

   

  Lite alvorsord

  Vi kan ikke alle melde oss inn i hønehjørnet på Facebook og kvinneguiden og være jenter til vi er 60. Hvem i alle dager har vi tenkt at de yngste jentene skal se opp til, dersom alle damene som er eldre enn dem er barnslig oppslukt av å være som de yngste jentene. På ALLE mulige vis? Hud, klær, meninger, interesser?

   

  Jeg har ikke noe fasitsvar på når jente slutter og dame begynner, og det er heller ikke poenget, men hvem er det som har bestemt at dame er noe å grue seg for? At dame er noe grusomt? Dame er jo ikke automatisk det samme som "damete"?

   

  Les også: #branok, en farlig tendens.

   

  Alder er ikke bare et tall!

  "Bare et tall du liksom". Alderen din er ditt tall, uansett om det skremmer deg eller ikke. Jeg forventer fortsatt å rope inn små barneskolebarn fra venterommet når noen er født etter 2000. Alle som ikke husker Lillehammer-OL er jo egentlig så små. Men jeg er jo voksen, og glemmer litt hvor fort årene går.

  Du har levd dine år, alderen din, og nei, du vet ikke hvor lenge du har igjen. Men å bruke "alder er bare et tall" er å lage unnskyldninger for oppførsel vi egentlig ikke liker at vi selv har, eller andre har. Eller lage unnskyldninger for at vi kan gjennomføre noe samfunnet helst ser at vi ikke gjør. Da kan det faktisk være bedre å si det som det er.

  #dame33: "Alder er ikke bare et tall." Hvis ungene får høre "Grow up. Act your age.", får vi kanskje begynne med det selv også. Første steg på veien er kanskje å innrømme at du har en alder.

  Hva tenker du? Er alder bare et tall?

  Trykk gjerne på den blå likerknappen om du likte dette innlegget.

  Følg denne damen på Facebook HER.

  #alder #tall #dame #jente

 • Publisert: 20.07.2017, 13:06
 • Kategori: Meninger
 • 12 kommentarer
 • Døm meg gjerne!

 • Publisert: 25.06.2017, 11:37
 • Kategori: Meninger
 • Et gjentakende refreng synes å være det stikk motsatte av overskriften, du skal ikke dømme meg før du har gått i skoene mine. Jeg mener dette er noe fotballstøvelsk tull. Selvfølgelig skal du dømme meg. Til og med dømme nord og ned om det er det som trengs. For kanskje trenger jeg nettopp at du hiver treskoene jeg har på i elva?

  Urettferdig

  Du har sikkert til tider kjent på at det er vanskelig, og at verden føles urettferdig. Kanskje har du også bosatt deg i en gjentakende spiral av umulighet du ikke kommer deg vekk fra? Labyrinten har slukt deg, og du sitter igjen. I sko. Dine egne. Og det er jammen ikke noen som skal komme å fortelle deg noe som helst. For skoene, de er fandens oldemor kun dine.

  På samme måte gir du også sko til utlån, men bare i enkelt situasjoner. "Du kan låne disse skoene mine, hvis jeg får bestemme hvordan du skal bruke dem." Det er mangfoldige eksempler på at noen har stilt spørsmålstegn ved det som konkret blir fortalt, for så å få døra slengt i trynet. Med skoene plassert trygt i favnen innenfor igjen, selvfølgelig. " Prøv å gå en dag i mine sko først du."

  Sending off
  Licensed from: kaarsten / yayimages.com

  Et alvorsord

   

  La meg fortelle deg et lite alvorsord: Hvis ingen kan dømme, ha en mening om eller stille spørsmålstegn ved ting, uten å ha opplevd samme situasjon, betyr jo det at ingen i verden er kvalifisert til å mene noe om andre. Eller om situasjoner andre står i. Skal jeg bli nødt til å si opp jobben for å si noe om arbeidsledighet, bli alenemamma for å kunne reflektere over pengebruken til alenemødre eller bli enke for å kunne trøste andre i den situasjonen?

   

  For å kunne korrigere min egen oppførsel, er jeg rett og slett avhengig av at noen dømmer meg. At noen er uenig i hvordan jeg lever livet mitt, og at noen synes jeg er en dølling. At noen foreslår en endring, eller viser meg andre måter å gjøre ting på, eller liketil synes jeg er ei bra dame. Det er en viktig del av livet å justere seg i gruppedynamikk, og det er også en viktig del av livet å tilbakevise førsteinntrykk, bryte fordommer og utdanne hverandre i ulikheter, likheter, utfordringer og egenskaper. Hvis ingen kan dømme hverandre, forsvinner dette.

  Å skrive blogg er en vanskelig balansegang. Du vet veldig godt hva du mener med det du skriver, og har også en merkelig illusjon om at du kan bestemme hvordan det skal mottas. Men du kan ikke det. Uansett hvor vondt det føles innimellom. Men alle gjør sitt aller beste for å bli dømt på den måten som ligner sin egen oppfattelse av situasjonen.

  Gjør deg opp en mening

  For meg er å dømme noen, å gjøre seg opp en mening om dem. Det virker, i det minste i denne bloggbobla, at mange setter likhetstegn mellom å dømme og se ned på. Det gjør ikke jeg. Selv om noen mener at du eksponerer ungen din for mye, og du synes det er urettferdig, kan du ikke automatisk avfeie det med at de ikke har på seg skoene dine. Det er viktig å lære seg forskjellen mellom konstruktiv kritikk og latterlig kritikk, selv om det kan være vondt å høre også førstnevnte.

  For meg henger det ikke på greip. Vi må dømme hverandre og stille spørsmålstegn på grunnlag av den informasjonen vi har tilgjengelig. Så må det være hver enkelt av oss sin oppgave å selge inn skoene sine, fortelle det vi ønsker om vår situasjon for å farge bedømmelsen.

  Du skal dømme meg ut fra de skoene du står i, det du vet om livet og det du vet om meg, enten det er Prada eller fjellstøvler det er snakk om. Så får jeg heller hjelpe deg knyte på nye sko om det blir for gæli. Eller kjøpe deg et par med borrelås.

  Hva tenker du om dømming og sko?

  #mening #sko

 • Publisert: 25.06.2017, 11:37
 • Kategori: Meninger
 • 14 kommentarer
 • Extensions - dobbeltmoral i hvert hårstrå?

 • Publisert: 22.06.2017, 11:53
 • Kategori: Meninger
 • Nå er det på tide å roe ned dette extensionstullet. Frontfigurene i skjønnhetstyranniet synes det er helt innafor å være "dritlei" av sveisen sin ti dager etter sist frisørbesøk, eller gå fra kort til nedpå rumpa-langt med jevne mellomrom. I motviljen mot å vente på noe som helst, har vi utviklet en aksept for å skifte hår oftere enn sokker. Extensions! Pronto! Dobbeltmoral i hvert eneste hårstrå?

   

  Mitt "hårtap"

  "Tenk deg om nå da, husk at det ikke er bare å knipse i fingrene så er det langt igjen". Jeg var 15, nykonfirmert og la igjen det lange håret mitt på gulvet hos frisørsalongen til fordel for en kort variant. Du som levde dagene på nittitallet husker sikkert den sveisen en dusjet møysommelig for å få vekk morrasveisen, før en brukte 15 minutter med voks for å få bakhodet til å stritte som et pinnsvin? That's the one.

   

  Dagens situasjon

  Nå er det ikke slik lenger. I alle fall virker det ikke sånn i mine øyne. Vi har bestemt oss for at vi trenger ikke tenke oss om, for vi kan bare knipse med fingrene for å få det langt igjen.

  Ikke bokstavelig talt da, frisøren vil bruke mye av sin tid og kompetanse for å få det til. Men det skjønte både jeg og du, så disse to setningene er egentlig ikke nødvendig å skrive.

  Beauty Woman with Long Healthy and Shiny Smooth Brown Hair
  Licensed from: Subbotina Anna / yayimages.com

  Når det kommer til extensions har jeg vært litt på utkikk, og jeg lurer skikkelig på en del ting:

  • Hvorfor er det sånn at vi synes det er viktig at pelsen vår er syntetisk, men helst vil kjøpe oss ekte menneskehår? Ja, liketil skryter av at det er ekte?
  • Hvorfor er vi svært opptatte av den virkningen håret har på vårt eget selvbilde, men levner liten til ingen tanke til de som måtte klippe, ofte også skamklippe seg for å gi oss denne ekstra selvtilliten? 
  •  Hvorfor synes vi synd på kreftpasienter når de mister noe av identiteten sin i hårtap, men kjøper uten å mukke håret til andre som har mistet det samme gjennom en storindustri en annen plass i verden?
  • Hvorfor i alle dager legger vi så mye av identiten vår i ekstra hår vi har kjøpt og sveiset/limt på?

   

  Sist jeg åpnet munnen om extensions

  Sist jeg skrev noe negativt om extensions, fikk jeg til svar i kommentarfeltet at barn besvimte i fabrikker mens de lager I-phone, og at klærne vi kjøper heller ikke akkurat er fairtrade. Notert og sant. Men nå er tross alt extensions et produkt laget av en del av et annet menneske! Selv om denne delen er uskadelig å ta vekk, gjør det meg usedvanlig kvalm å tenke på at vi foretrekker at folk i andre verdensdeler går rundt uten hår, for at vi skal kunne dra fingrene gjennom et litt tykkere hår eller bytte lengde på håret annenhver uke.

  Du vet ikke hva som var bakgrunnen for klippingen. Du vet heller ikke hva som skjedde med håret etterpå. Jeg har sett en dokumentar der ofring av hår i templer i sørøst-Asia var storindustri. Felles for de fleste i sørøst-Asia er at de ikke har en formidabel forekomst av blondiner. Og selv om fargebehandlinger i Norge går mer og mer mot skånsomme og allergisikre metoder, hvor sikker er du på at ditt ekstrahår ikke har bidratt til at noen der ute i verden har fått senskader?

   

  Storindustri på blogg

  Mange store bloggere reklamerer for egne produktlinjer med extensions. Låner ut navnet sitt og trynet sitt. Mange av dem har også en policy at de ikke reklamerer for noe de ikke selv bruker, noe jeg synes er beundringsverdig. Men, ingen av dem har nevnt i det hele tatt hvordan produksjonen av "sine extensions" foregår. De nevner bare hvor fin kvaliteten er, hvor nordisk håret er og hvor ekte menneskehår håret er. Sammenblandet med hvor mye bedre jeg føler meg, her jeg går med ditt hår "du jeg ikke kjenner skjebnen til der ute i verden et sted". Jeg finner rett og slett ikke det jeg leter etter her inne i bloggbobla. Vi er altfor opptatte med å snakke om hva produktet gjør for oss selv til å se hva det potensielt gjør mot dem. Og underforstått: tjene penger og se bra ut.

  Beautiful Girl With Shiny Red Long Hair over Blinking Background
  Licensed from: Subbotina Anna / yayimages.com

   

  Hvordan produseres håret ditt? 

  Jeg har forsøkt å finne svar på akkurat hvor extensionshåret som reklameres for rundt omkring er produsert. Og hvordan det er produsert. Det er umulig, ellers så trenger jeg en solid oppfriskning på letekunnskapene mine. Det eneste man finner er "ekte kvalitetshår fra etisk produksjon". Vis meg det! Vis meg hva logikken og etikken er med å ta noen andres hår for å føle seg litt bedre. Ikle selvtilliten sin lånte fåreklær mens man hiver på et fårete glis.

  Sorry språkbruken, men: Faen ta extensionsbølgen! Tenk deg om i stedet. Jeg vil enten tilbake til der det ikke var bare å knipse i fingrene for å få det langt igjen, eller så vil jeg ha informasjon om hvordan dette "etiske, ekte kvalitetshåret" er fremstilt. Å lukke øynene for urett i skjønnhetens navn er jaggu ikke mye nobelt!

  Skal vi fortsette å vasse i dobbeltmoral og rettferdiggjøre det for vårt eget speilbilde med lukkede øyne? Frem til det ligger noen svar på bordet, synes jeg du skal drite i å støtte extensionsindustrien. Om du gjør det eller ikke, kan jo ikke jeg kontrollere, men la det bli en drakamp mellom selvtillit og samvittighet. Jeg vil i alle fall ikke gå rundt med den manglende identiteten til et annet menneske på hodet mitt.

  Hva mener du? Snurr kommentarfelt.

  Hvem jeg er? Det kan du lese mer om HER.

  #extensions #spørsmål #hvorforiallverden #produksjon #etikk #dobbeltmoral? #kvalm

 • Publisert: 22.06.2017, 11:53
 • Kategori: Meninger
 • 16 kommentarer
 • Så innmari lei av kroppspress?

 • Publisert: 14.06.2017, 12:32
 • Kategori: Meninger
 • Sinnet mot speilbildet av egen kropp. Usikkerheten du føler. Vemmelsen til kropp i forandring eller etter forandring. Følelsene er dine. Du eier dem. Men i det øyeblikket du velger å dele disse med andre, rører du ved noe i dem også. 

  Det er ikke alltid de store innleggene, de store tankene. Det kan være de små ordene. Adjektivene, verbene eller sarkasmen. Stemningen du velger å scenesette for historien om deg selv. Har du tenkt over at måten du formulerer deg på rundt din egen kropp, kan definere hvordan andre ser på både deg og seg selv? Kanskje har du tenkt på det, og signert "Sunn fornuft"-plakaten. Jeg har tenkt på det og ikke signert. Vi er likevel på samme lag. Håper jeg da. For et inkluderende samfunn, et mangfoldig samfunn og et raust samfunn. Der kropp får litt mindre betydning.

  Sad crying Little toddler girl
  Licensed from: phakimata / yayimages.com

  " Det øyeblikket du innser at du ikke triumferer på barrikadene, men plasker rundt i en skyttergrav. 

  Beskutt fra alle kanter, også innenfra.

  Når identiteten ligger i bekreftelsene som nødvendigvis må komme.

  Født av empati, samvittighet og avkreftelse.

  Du, mester i å fremprovosere,

  speiler selvbildet i digitale speil.

  Ved å gjøre sport av snakke ned din egen kropp." 

  (dagsferskt og selvskrevet)

  #kroppskompis

  Som i andre vennskap, vil det være uunngåelig å ikke bli uvenn med kroppen sin til tider. Men du vet jo at den alltid er der likevel. Kanskje er det på tide å behandle kroppen din som en bestevenn også når du snakker om den? Kanskje har den sviktet deg, eller du kjenner at dere har glidd fra hverandre? Da er det bedre å styrke vennskapet enn å slenge dritt. Da kan du jo risikere at dere aldri blir venner igjen, at du og kroppen din for evig er uvenner som skuler stygt på hverandre.

  Det er du som taper mest på at selvbildet ditt krymper. Kan du bli mer #kroppskompis i måten du snakker om deg selv på? Det er ikke så enkelt bestandig, og noen ganger er det historier som skal fortelles "for å hjelpe andre" eller "for min egen del", eller at det rett og slett er godt å få det ut. Men ren syting og klaging på kroppen din er rett og slett ikke nødvendig. Heller ikke spydige slengbemerkninger.

  Selv om dere har interne stridigheter, kan dere ikke være litt mer kompiser utad?

  Å ha en levende kropp er det samme som å leve. Men du velger selv om du vil definere livet med kroppen din som et liv eller en kamp. Jeg er uvenn med kroppen min med jevne mellomrom, men jeg har likevel kun fått en #kroppskompis jeg må passe på. Også i tankene og i det skrevne ord på internett.

  Jeg er ikke interessert i å lese om at du og kroppen din er uvenner, og sitte taus og se på at det på sitt vis bidrar til økt kroppspress i samfunnet. Det er rett og slett ufint å snakke dritt om en kompis som ikke har ordforråd til å svare for seg. Hvis du er så lei av kroppspress, bør du starte med det som det er lettest å gjøre noe med: Vennskapet mellom deg og din egen kropp, din #kroppskompis.

   

  Del gjerne om du også er bittelitt lei av kroppspress.

   

  #denfølelsen når du tenker å la ting ligge, og ikke snakke mer om kroppspress og "Sunn fornuft"-plakater, men temaet oppfører seg som "Rosa Helikopter" på repeat og du likevel må skrive noe. #kroppskompis #kroppspress 

 • Publisert: 14.06.2017, 12:32
 • Kategori: Meninger
 • 12 kommentarer
 • Hvordan bryte 8 av 10 "Sunn fornuft"-punkter på under 5 minutter

 • Publisert: 12.06.2017, 12:29
 • Kategori: Meninger
 • Hvordan kan du egentlig bryte 8 av 10 punkter på "Sunn fornuft"-plakaten uten å ha laget en historie folk flest vil reagere negativt på? Denne podcasten gir deg svaret på det.
 • Publisert: 12.06.2017, 12:29
 • Kategori: Meninger
 • 0 kommentarer
 • Jeg vil aldri signere Sunn fornuft-plakaten.

 • Publisert: 12.06.2017, 00:21
 • Kategori: Meninger
 • Tidligere leste jeg innlegget "Kjære Martine Lunde, Caroline Berg Eriksen og Anna Rasmussen", der Martine Halvorsen etterspør svar fra oss som ikke har signert "Sunn fornuft-plakaten". Her kommer svar fra ei som aldri kommer til å signere plakaten. "Kjære Martine...."

  Målet med plakaten.

  "Målet med denne plakaten er å bevisstgjøre digitale opinionsledere på deres rolle og påvirkningskraft når det kommer til kroppsbilde og idealer,", skriver Martine i sitt innlegg. Det er vanskelig å stille seg uenig til, sier du kanskje. Da må jeg be deg smake en gang til på ordene: bevisstgjøre på deres rolle og påvirkningskraft. Dette er ikke en målsetning som i mine øyne er egnet for å få en forandring. Det er fin formulering for "nå skal vi fortelle de andre hva de skal gjøre for å fikse dette problemet vi vasser i".  

  Slik jeg har forstått det på de innleggene jeg har lest om denne plakaten, er intensjonen å bidra til mindre kroppspress og gi de unge mindre av det som regnes som "negativ stimuli". Men når det skal gjøres gjennom å bevisstgjøre noen på deres rolle og påvirkningskraft, da skurrer det for meg. 

  The Right Words At The Right Time
  Licensed from: elwynn / yayimages.com

  Jenter mot jenter

  Martine skriver i sitt innlegg at det er forskjell på "ytringsfrihet og unødvendige detaljer". Det er meget mulig, men det synes litt merkelig at hvilke detaljer som er unødvendige da skal dikteres av noen andre enn deg selv. Plakaten er velegnet til å stille jenter opp imot jenter, noe som historisk sett ikke er en ukjent problematikk. Du kan gjerne kle av deg, så lenge du ikke er for tynn eller for tykk. Du må gjerne mene noe, så lenge du ikke fremstår for bastant. 

  Storparten av disse punktene er ikke relevante for min blogging i det hele tatt. Hvis jeg hadde signert at jeg ikke skulle stille i bikini, ville det ha null verdi, fordi jeg aldri gjorde det i utgangspunktet. Og det er noe av problemet til denne plakaten. Den har samlet dem som aldri i utgangspunktet brøt noen av disse punktene i en felles front for å "fortelle dem hva de skal gjøre", og gitt skyts til å bombardere dem som fortsetter å skrive som de alltid har gjort. Det har gitt nettroll med behov for mer å spise, en tiltrengt Big Mac.

  Hvis intensjonen var endring

  Hvis intensjonen bak plakaten virkelig var endring, hadde jeg ønsket meg en litt annen prosess. At de som faktisk er digitale opinionsledere hadde satt seg sammen og funnet en linje å følge. De digitale opinionslederne som i hovedsak "bryter" denne plakaten. Tenk deg hvor stor forskjellen hadde blitt om de bare hadde blitt enig om en ting, for eksempel å ikke benytte photoshop utover kontrast og lysinnstillinger, eller om de ble enige om å ikke forherlige operasjoner. 

  Nå fremstår målet som å definere en persons ytringsrom basert på et samlet syn fra bloggere som ikke ytrer seg om disse tingene. Ut fra et sømmelig perspektiv. Vi deler jenter opp i oss og dem. I stedet for å samles mot kroppspress, er vi mer opptatt av hvem det er sin feil. Og triumferer ganske betraktelig over at vi har løsningen, så lenge vi får poengtert at vi ikke bryter noen av punktene selv. Og siden vi heller aldri har gjort det, bidrar ikke plakaten til noen endring heller.

  Mye av skriveriene som går om akkurat denne plakaten, bærer preg av det. Her er det til tider viktigere å fremheve seg selv som flinkingen som har signert, og hvor idioter de andre som ikke har signert er, enn det som burde være målet med plakaten: Mane til sunn fornuft. Kjempe mot kroppspress. Jenter som heier på jenter er vel også et poeng, slik jeg har forstått det utfra det seneste stuntet #postitmafiaen. Sunn fornuft-plakaten er ikke egnet til det, slik jeg ser det.

  Girl in mirror
  Licensed from: velkol / yayimages.com

  Kildekritikk og nettvett

  Uansett hvor mye bloggere skriver eller ikke skriver om ting, vil det tilgjengelige og digitale Norge ha et klart behov for bruk av kildekritikk og nettvett. Det er viktig at både unge og voksne nettbrukere lærer å tolke budskap. "Hvorfor skrives det på denne måten", "hva kan være baktanken med dette" og "hvorfor fremstilles det sånn". I min tid på ungdomsskolen, i forrige århundre, hadde vi både reklameanalyser og andre analyser. Jeg vil håpe dette reportoaret er utvidet i dagens skolevesen, i takt med digitaliseringen og tilgang til data og manipuleringsmetoder.

  Vi må ha innbyggere som klarer å tolke verden rundt seg, vi kan ikke være avhengig av at verden må pakkes inn i cellofan eller "jeg forsynte meg to ganger". Vi sier at vekt og alder bare er tall, men hvis noen skulle skrive om dem, er det plutselig ikke bare tall lenger. Jeg tror ikke vi kan bekjempe kroppspress med å late som vekt, trening, operasjoner, dietter og kropp ikke eksisterer. Og da mener jeg alle typer kropper, for vi har alle en. 

  Husk at alle er forskjellige

  Kropper som trener til fitness, kropper som løper maraton, kropper som drasser ammekilo, kropper som har det godt med seg selv, kropper som ikke har det godt med seg selv og den helt vanlige kroppen. For det er jo noe av hovedbudkapet til opinionslederne hentet fra plakaten: husk at alle er forskjellige. Og det tror jeg bør være en del av målsetningen her. Vi må lage et samfunn der det er lov å være forskjellig, også i den digitale verden. Det må nødvendigvis også være lov å være forskjellige hva gjelder meninger om hva som er nødvendig og unødvendig.

  Ytringsfrihet

  Jeg vil ikke ha et samfunn der alle føler de må ta hensyn til alle til enhver tid. Der man er redd for at man skal mene noe for bastant for noens smak, og man må definere alt for sikkerhets skyld. Et samfunn der en blir uglesett for å være annerledes. Jeg er annerledes. Til tider også skremmende annerledes. Jeg ble for eksempel mektig irritert under dagens barne-tv da dubberen klarte å blande sammen Triceratops og Stegosaurus. For deg er det sannsynligvis en helt uvesentlig og latterlig detalj, men det betyr ikke at jeg ikke kan få skrive og mene det motsatte. Jeg vil forsvare andres rett til å være annerledes på sin måte. 

  For det som er aldri så grusomt med ytringsfrihet er at det involverer andres rett til å uttale seg på måter du er grensesprengende uenig i. Om detaljer du synes er unødvendige, om ting du synes er forkastelige og om saker du skulle ønske kunne ties ihjel. Innimellom må det å forsvare ytringsfriheten nødvendigvis gjøre deg kvalm. Og maktesløs.

  Jeg respekterer og skjønner intensjonen til de som har skrevet under, men jeg kommer aldri til å signere plakaten selv, beklager. Selv om dette er punkter "en burde og skal kunne følge". Jeg er enig i den bakenforliggende intensjonen om et samfunn med mindre negativ påvirkning og mindre kroppspress. Noen av punktene er særs gode, og kunne godt fått mitt navnetrekk, men metodene og måloppnåelsen kan jeg ikke stå inne for. Jeg skulle ønske dette var en plakat preget av sunn fornuft. Slik den fremstår for meg nå, er det en plakat preget av pekefinger og moralisme, egnet til å splitte jenter opp i oss mot dem,. Og, for å være helt ærlig, pepret med noen for meg helt latterlige utdypninger.

   

  Jeg har laget en podcast der jeg bryter 8 av 10 punkter på under 5 minutter, og gjør det på en sånn måte at du sannsynligvis hadde hivd en tommel opp hvis du leste innlegget. Hør den gjerne om du trenger enda en god grunn for ikke å signere.

  Kom også innom og hiv inn en tommel på Facebooksiden om du vil følge med på hva som skjer her fremover.

  #mening #kropp #kroppspress #sunnfornuft

 • Publisert: 12.06.2017, 00:21
 • Kategori: Meninger
 • 28 kommentarer
 • Det er din feil at topplisten er dårlig

 • Publisert: 11.06.2017, 12:30
 • Kategori: Meninger
 • Du sukker oppgitt mens du nærmest slenger telefonen bortover bordet. Hun lurte deg igjen. Clickbaits og sensasjonsoverskrifter, og innholdet var jo heller ikke denne gangen i nærheten av å nærme seg overskriftens dramatikk. Og hun skriver jo så innmari dårlig. Og er generelt irriterende. Hva har hun egentlig gjort for å komme seg på topplisten? Kjenner du det igjen? Skal jeg fortelle deg hvorfor du finner så mye av det du synes er dårlig på topplisten?

   

  Jeg har nå vært en stund i denne bloggosfæren og har forsket meg frem til konklusjonen:

  Det er bare din feil!

  Det er du som vet at du blir lurt, men hver eneste gang trykker inn. Det er du som bare må inn for å konstatere at norskkunnskapene er akkurat like dårlige som sist du var inne. Det er også du som må inn for å irritere deg over at ungene fortsatt blir eksponert, eller er inne for å sjekke om de snart blir det. Det er du som går inn for å jakte på sponsede innlegg som ikke er merket ordentlig, finkjemmer etter skrivefeil eller bare må sjekke om hun fortsatt ser like sexy ut. Og det er du som er forutinntatt både til enkeltbloggere og hele bloggeriet.

  Det er også du som himler med øynene og lyver når noen snakker om blogg. "Blogg nei, det leser jeg ikke". Din moral og dobbeltmoral skaper topplisten - du må bare bestemme deg for hva du vil ha der. Hvis du ønsker en endring, må du heller fremsnakke de du faktisk vil ha der, enn å lese og klage over de du ikke vil ha der. Hvis jeg sa noe sånt som "Jeg kom over et veldig bra innlegg, skrevet av en blogger du kanskje ikke har hørt om?", hadde du kanskje gitt det en sjanse? 

  Bad behavior punishment
  Licensed from: Iko / yayimages.com

  Hvis du ikke er fornøyd, er det du som ikke leter etter de bloggene du synes er interessante og gir dem en leser i stedet. For tro meg det finnes blogger for nær sagt alle interesseområder. Du har bare gitt opp alle de flinke bloggerne rundt omkring som skriver om det du finner interessant, fordi tiden går med til å lese og irritere deg over de du ikke liker.

   

  Det er forøvrig også du som har bestemt deg for at en blogg er ikke god nok uten gjennomredigerte bilder og eksepsjonelt design. Ser den ikke perfekt ut, klikker du deg sporenstreks ut igjen. Hvor godt rimer det med at du slenger inn: "helt enig", når noen skriver om hvor lei de er av dagens perfeksjonsjag?

   

  Fremsnakk de på toppen!

  Hvis du ikke ønsker en endring, og liker topplisten akkurat som den er, er det også litt realt om du faktisk fremsnakker de som sliter hver dag for å lage innholdet du liker. Mange tar i stedet for på fakemasken og innta en offentlig mening om bloggeren som ikke stemmer overens med virkeligheten. Er det trendy å mislike noen, betyr ikke det at du skal jatte med hvis du liker dem.

  Toppbloggerne jobber, enten du liker innholdet deres eller ikke, svært mye for å gi deg en daglig dose. Skriving, fotografering, korrektur, redigering, sosiale medier, idemyldringer og alt det andre som skaper en blogg, tar ekstremt mye tid. Og plasserer dem på jobb konstant. 

  Stemmen som avgjør topplistevalget

  IP-adressen er stemmen din i topplistevalget, og vi får alle den topplisten vi fortjener. Du kan ikke endre alle andre, men du kan endre deg selv. Ikke les bare fordi det er forventet at du skal lese. Les de bloggene du virkelig liker, vern om dine favoritter, slutt å følge blogger som bare irriterer deg og se opp for kardemommeloven dersom du har tenkt deg på trolltokt i kommentarfelt.

   

  Det hadde vært kjempekult om du linket til en av dine favorittbloggere i kommentarfeltet, så blir jeg litt mer kjent med deg via det du liker.

  Fortell meg gjerne også hva du synes om innlegget jeg anbefalte lenger oppe i innlegget.

  Les også: Hvorfor Snapchat er verre enn operasjoner

  #topplisten #bloggeriet #blogg.no #lister 

 • Publisert: 11.06.2017, 12:30
 • Kategori: Meninger
 • 24 kommentarer
 • Hvordan ser bortkastede penger ut?

 • Publisert: 08.06.2017, 13:44
 • Kategori: Meninger
 • Hvordan ser en bortkastet penge ut? Google kunne ikke hjelpe meg. Der fant jeg bare bilder og tekster fra livlige tider da forskjellige ting har vært på karneval og kledd seg ut som bortkastede penger. "Proteinbarer er bortkastede penger", "Designervesker er bortkastede penger" og "konsulenttjenester er bortkastede penger".  

  Jeg kastet bort trekvart uke av livet mitt på å finne fellesnevneren mellom alt som til tider prøver å være bortkastede penger. Og beklager for at jeg roper, men: HVA I HULESTE ER VITSEN MED Å KLE SEG UT SOM BORTKASTEDE PENGER HVIS DU IKKE ENGANG LEGGER VED ET BILDE SLIK AT EN STAKKAR KAN FÅ SE HVORDAN EN BORTKASTET PENGE SER UT???!!!!! Hva skal vi med ytringsfrihet i dette landet hvis folk ikke er smarte nok til å bruke den til min fordel? Hva om alle bare kunne slutte å være noe de ikke er?

  Money From Heaven
  Hvis du skal være besserwisser, kan jeg med en gang si at jeg har forsket meg frem til at bortkastede penger ikke er det samme som å kaste penger, men at det kan være en fjern slektning av penger kastet ut av vinduet. Å kaste opp penger trenger du heller ikke sjekke ut av saken. Det har jeg gjort, og det var ikke et pent Google-syn.

  Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

   

  Spurte venner og uvenner

  Lettere desperat gikk jeg dit jeg alltid går hvis jeg står fast. Venner og uvenner. Det vennene mine ikke vil fortelle meg, har jeg funnet ut at uvennene mine er spandable med å fortelle. Da jeg spurte dem hvordan en bortkastet penge så ut, svarte de alle sammen: "det kommer an på øyet som ser!"

  HÆ? Skifter en bortkastet penge utseende hvis jeg korrigerer synet mitt for skjeve hornhinner? Vil en bortkastet penge se annerledes ut for det høyre enn det venstre øyet mitt? Er det pengeverdenens kameleon og inntar leopardmønster når det gjester antrekksbildene til Martine Halvorsen?(sorry Martine, du var den eneste jeg husket med leopardmønster akkurat nå, og jeg orket ikke bytte eksempel. Litt lat må en få være på sine gamle dager.)

  Og for å ikke snakke om hva som skjer hvis jeg lukker øynene? Er det den beste forutsetningen for å unngå bortkastede penger? Late som du ikke ser dem?

  Forsket videre og fant en sak for kriminalsektoren

  Hvordan skal vi klare å identifisere en bortkastet penge hvis vi ikke aner hvordan den ser ut? Er en bortkastet penge det nærmeste en kommer en perfekt kriminell? Den norske stat burde sette dette problemet på dagsordenen. En hører jo faktisk om alvorlige tilfeller som: "Investerte stort i noe som viste seg å være bortkastede penger. Må nå leve fra hånd til munn, og sliter med å få endene til å møtes." Hvor er kriminalsektoren? Med den utbredelsen bortkastede penger har i Norge, kan ikke engang politireformen ta hele skylden. Inspirer endring med handling!

  Enten vi vender den ene eller andre veien, eller kinnet til eller fra: denne bortkastete pengen er altså milevis verre enn vi fryktet. Jeg hadde aldri forventet et nettverk av slike dimensjoner da jeg startet etterforskningen med et enkelt spørsmål. Nå går det jo på husly og dyrevelferd løs. Hvis ikke endene engang får møtes, hvordan skal vi sikre at ender ikke kommer på rødlista fortere enn Usain Bolt da? Det går slett ikke an(d)!

  Duck
  Den mannlige stokkanden jeg snakket med, hadde enda ikke tatt stilling til den potensielt alvorlige situasjonen for sin egen eksistens, knyttet opp mot bortkastede penger.


  Licensed from: photoblueice / yayimages.com


  Maner til felles innsats mot bortkastede penger!

  Vi er nødt til å ta tak i dette med bortkastede penger, og det første vi må gjøre, er å finne ut hvordan en bortkastet penge ser ut. Kan du hjelpe meg?

  Sitter du på informasjon om hvordan en bortkastet penge ser ut, skriv i kommentarfeltet, eller del med noen som kan ha nye spor.

  Kjære bortkastet penge, hvis du skulle lese dette: run and hide - nå er det rene "Åsted Norge"-stemning her - og vet du hva: "We are coming for you!"

  Lurer du hva slags blogg dette egentlig er, er du velkommen til å lese mer om meg her.

  #humor #penger #samfunn #skråblikk #kåseri #bortkastet #bortkastetpenge #hvordanserduut

 • Publisert: 08.06.2017, 13:44
 • Kategori: Meninger
 • 22 kommentarer
 • Snapchat er verre enn plastisk kirurgi

 • Publisert: 30.05.2017, 10:20
 • Kategori: Meninger
 • Den påvirkningen plastiske operasjoner og bloggere og overfladiskhet og alt det der har på unge i dag. Osv. Dårlige forbilder, dårlig dømmekraft og dårlig stil. Men vet du hva? Det er ikke i nærheten av like ille som Snapchat. Dette innlegget har jeg ikke skrevet for at du skal like det. Men det er smertelig sant og du trenger å lese det.

  Hysterical retro woman vintage iron wallpaper
  Licensed from: lunamarina / yayimages.com

   

  Den lille jenta på bussen

  Jeg overhørte en liten, nydelig jente som hadde fått låne mobilen til sin mor på bussen forleden. De tullet rundt med snapchatfiltre, laget hunder, bier og koste seg skikkelig. Plutselig hører jeg jenta, som nok ikke var mer enn 5 år si; " Nå skal vi bli pene mamma", og sveipet over til blomsterkrans, lysere/glattere hud og større øyne. Hvorpå moren sier: "Ja, se så pene vi ble".

  Hva i alle verdens dager er det vi driver med? Vi lar en app gjøre det helt naturlig for ungene våre å se manipulerte bilder av folk de kjenner. Av seg selv! Vi lar det bli helt naturlig å la appen endre oss. Gjøre oss automatisk "penere". Før vi sender det ut til alle vi kjenner. Som forsåvidt kjenner oss igjen, såvidt, og responderer med hjerter og velstand. 

  Vi lar barna få en forestilling om at de kan bli vakrere enn de er. At de kan bli pene med blomsterkrans og bare noen bitte-bittesmå endringer her og der. I ansiktene sine! Dette er små barn! Hvorfor skal de være nødt til å forholde seg til slike tanker? "Så pene vi ble". Da vi endelig fant riktig filter. 

  Hvorfor sender du egentlig bilder med filter?

  Du kan vitse det bort så mye du vil, og kalle meg hysterisk. Men du vet jeg har et poeng, selv om det er vondt å innrømme. Hva er grunnen til at du selv sender bilder med filter? Er det ikke fordi du ønsker å være penere? Din beste versjon? Isåfall er din beste versjon en løgn. For ja, jeg kjenner folk som har sluttet å ta vanlige bilder av seg selv, for bilder med forskjellige filter er jo "mye morsommere". I "mye morsommere" ligger det at de ser adskillig penere ut med juks enn uten.

  coffee retro woman vintage cup portrait
  Licensed from: lunamarina / yayimages.com


  Men alle vet jo at det er photoshoppet?

  Du kan også argumentere med at alle vet at det er sånn. Alle sender jo disse bildene. Og vet at det ikke er ekte. Vel, med den diskusjonen vi har gående om photoshoppede reklameplakater, vil slike argumenter også være en blytung form for kvinnelig dobbeltmoral. Rett den kritikken du gir reklamebransjen mot deg selv. Og tenk deg om. " Det er jo ingen som ser sånn ut!" og "Det er ikke rart ungdom i dag blir usikre når ingenting av det de ser er ekte!". Smak på den. En anelse bitter innrømmelse med en høy grad av dobbeltmoral. 

  Oppgradering i lomma x antall ganger daglig er verre enn et blogginnlegg i ny og ned om mer drastiske endringsformer. For det er det som skjer i det daglige som skaper vaner. Blir du vant nok til å se på deg selv som en vare med behov for oppgradering og oppussing, blir det sånn. Selvbildet har ikke godt av og tråkkes ned i søla på jevnlig basis.

  Men der sitter du og lar snapchatfiltre kødde med ditt eget selvbilde, helt frivillig.

   

  Hva mener du?

  Les også: Hvorfor skal photoshoppede bilder merkes?

  Følg bloggen på Facebook: HER

  #snapchat #kroppspress #bildemanipulering #meninger

 • Publisert: 30.05.2017, 10:20
 • Kategori: Meninger
 • 15 kommentarer
 • Bonden og jeg fikk nesten 1000 lesere i går!

 • Publisert: 24.05.2017, 11:22
 • Kategori: Meninger
 • Først av alt vil jeg løpe rundt cyberspace på en gigantisk klemmerunde! Du valgte å lese det jeg hadde på hjertet i går, og jeg er ekstremt takknemlig. Du valgte også å gi meg tilbakemeldinger, og det gjorde du som både venn, bekjent og ukjent. Les gårsdagens lesersuksess: Bønder, bare utestemme og subsidiesugerør? Jeg velger å følge opp med å trekke litt tråder fra en annen bloggers innlegg. Gunnar Stavrum har nemlig skrevet blogginnlegget "Ikke kast milliarder etter dem", og beskriver bøndenes oppgjør i fjor som eventyrlig.

   

  Vi er ofte kildekritiske kun der det er mest opplagt at vi blir lurt, og overser glatt resten. Statistikk og overbruk av tall er et av de stedene vi virkelig blir, unnskyld uttrykket, rævkjørt om vi ikke holder tunga rett i munnen.                                                                                                               

  Statistics
  Licensed from: carloscastilla / yayimages.com

  Bøndenes problem i debatten

  Det største problemet for bøndene, er at i Norge er det litt tabu å snakke om inntekt og penger. Det meste annet er innafor, men å snakke om hvilke tall som står på lønnslippen din hver måned, er innmari hemmelig. Bortsett fra de som tjener veldig mye. De snakker gjerne om både formue og inntekt. 

  Og dette er et historisk problem, som kanskje henger igjen fra bøndene var en del av de øvre samfunnslag med velstand på gården og armod i husene rundt? Bøndene har liksom aldri sluttet å være overklasse og storkar i sjargongen de fleste bruker når de snakker om bondens inntekt.

  Meningsmotstandere har derfor svært gode knapper å trykke på hos befolkningen når de skal argumentere. Grådige, griske, storforlangende? RIKE! Hørt det før?

  Woman raising her hand
  Licensed from: phovoir / yayimages.com

  To eksempler på hvordan lønnsoppgjør ser ut inni seg

  Lønnsoppgjør består ikke av et homogent lønnstillegg til alle innenfor gruppen. For å vise deg utslagene dette skaper på prosenttall, vil jeg til å bruke to eksempler. Eksempel 1 er et fiktivt lønnsoppgjør hos utvalgte personer tilknyttet nettavisen på et eller annet vis. Eksempel 2 er et fiktivt lønnsoppgjør for bonden.

  Eksempel 1

  Av en eller annen grunn fant noen jeg det relevant å lage et utvalg bestående av fjorårets fiktive lønnoppgjør for Gunnar Stavrum og meg, som henger og dingler løst i Nettavisen via mitt frivillige engasjement som Customer Manager i blogg.no. Et lønnsoppgjør fungerer på den måten at det slår sammen alle inntektene som er relevante, og kommuniserer prosentvis lønnsoppgang ut fra det. 

  Hvis Gunnar tjente 1 million, og jeg ingenting, var den totale lønnsmassen i dette oppgjøret 1 million kroner. Hvis Gunnar da fikk 40000, har lønnoppgjøret for nettavisen fortsatt en ramme på 4%. Nettavisenutvalget har fått høyere, prosentmessig, lønntillegg enn resten av Norge i fjor. Selv om jeg ikke fikk en krone.  Et eventyrlig oppgjør for utvalget som gruppe?

  Hvis Stavrum derimot hadde gått ned 40000, og jeg opp 40000, hadde den prosentmessige rammen for lønnsoppgjøret vært 0 %. Det kan med andre ord se ut som det ikke har skjedd så mye, men det vil jo ha betydning både for meg og Stavrum, sant? Et elendig oppgjør for utvalget som gruppe?

  Eksempel 2

  En storbonde fikk 1 million i fjor, og en liten hadde 200 000. Han største får et bra oppgjør med en lønnsøkning på 110 000, mens han lille får 10 000. I tillegg endres reglene for sauedrift, så han lille mister 20 000 i inntekt på det. Da vil rammen for dette lønnsoppgjøret være 8,3 %. Hvis du legger inn fire småbønder til i regnestykket: Fortsatt et lønnsoppgjør på 5 %. I den lønnsmassen sitter det dermed en heldiggris som har fått 110 000 kr, mens 5 småbønder har gått ned 10 000 kr hver i lønn.

  5% lønnsøkning i dagens arbeidsliv er mye. Men når staten gir med den ene hånda og tar med den andre, får ikke prosentverdien så stor verdi. Da ligger det nemlig en god del som taper penger på at de store driftene kan få mer.

  Og hva sa jeg om de som tjener mye og snakker om det? Nettopp. Det blir en ond sirkel for bøndene, for da kjenner alle minst en bonde som tjener FLUST med penger!

  Hillbilly farmer
  Licensed from: MaryHathaway / yayimages.com

  Fjorårets eventylige lønnsoppgjør for bøndene

  Jeg har ingen statistikk for å underbygge det EVENTYRLIGE fjorårsoppgjøret Stavrum snakker om i sitt innlegg. Men hvis det fantes ville det nok sett sånn ut.

  Årslønn Hva fikk jeg(kr) Hva mistet jeg(kr) lønnsøkning/nedgang Lønnsutvikling i prosent Kristins vurdering Stavrums vurdering
  300 000 10 000 40 000 - 30 000  - 10 % Elendig oppgjør Eventyrlig oppgjør

  Generalisering av grupper er minst like giftig i prosentsatsenes verden som i andre sammenhenger! Kildekritikk og spørsmål om intensjon for fremstillingen er avgjørende.

   

  Skal du skrive bare om bønder nå Kristin?

  Nei, jeg kommer til å fortsette med kreativitet som hovedfokus, og blande inn mye annet jeg liker.Jeg vil vise at du får god bruk for kreativiteten din også i tyngre saker. Dette innlegget og gårsdagens blir derfor tema for kommende mandags kreative treningsøkt, som du bør få med deg. For den blir knallbra!

  I dag er bonden på topplisten. Hvis jeg kan hjelpe bøndene nå gjennom til en person uten å måtte rope, anser jeg det som en stor seier. Jeg snakker kanskje ikke flytende statistikk, men jeg skal da alltids klare å gjøre meg forstått.

   

  Støtter du den norske bonden og norsk mat?

   

  Følg meg gjerne på Facebook om du vil følge med på det spennende som skjer fra denne kanten fremover. Eller bare vil gi meg en tommel opp. 

  Akkurat nå går denne avstemningen på siden min:   

  PS: Var du en av de som hang deg opp i om lønnstallene i eksemplene mine kunne stemme - fremfor det overordnede poenget? Da er du kanskje preget av den debattstilen som har regjert de siste årene. Finn en feil og bruk den til å uskadeliggjøre alt det fornuftige motparten har å komme med.

  #dennorskebonden #norgetrengerbonden #prosent #prosentregning #nettavisen

 • Publisert: 24.05.2017, 11:22
 • Kategori: Meninger
 • 11 kommentarer
 • Bønder, bare utestemme og subsidiesugerør?

 • Publisert: 23.05.2017, 09:36
 • Kategori: Meninger
 • I dag fylles Oslo med det mange vil anse som sutrete bønder med subsidiesugerør langt ned i statskassa. Bønder med skinnende traktorer så langt øyet kan se, utakknemlige individer som bråker og bevisst ødelegger for oss vanlige folk. Med blokader, demonstrasjoner, opptog og ropestemme. Hvorfor i alle dager roper de så høyt? Kan ikke de bare si seg halvmisfornøyd med lønnsoppgjøret sitt sånn som alle oss andre, uten å lage et sirkus uten like? 

  Forskjellen på bøndenes lønnsoppgjør og ditt

  Mange benytter det faktum at bønder er selvstendig næringsdrivende som argument for at bønder har det hele og fulle ansvaret for lønnsomheten i egen bedrift. Hvis dette var sant, kunne bøndene selv bestemt prisen på egne varer, og markedet ville drevet prisen oppover etter etterspørsel. Vi kunne da hatt varehus fulle av kun de mest lønnsomme varene, og de mest ettertraktede ville gått for avsindige summer.

  Om tilbud og etterspørsel regjerte, måtte du regne med å jobbe mer enn knappe en dag for å dekke opp kostnaden for en ukes matvarer. Staten bestemmer nemlig hva bonden får betalt for varene sine, gjennom målpriser, og bonden kan ikke bare sette opp prisen på kålrot for å dekke inn en ødelagt traktor. Det blir røde tall i regnskapet bonden bare må godta, med mindre det finnes andre muligheter til å justere inntekta, som en bijobb. Visste du at andelen bønder som må ta en annen jobb i tillegg til gardsdrifta for å få det til å gå rundt, er ganske betydelig?

  Ned i lønn og prosentmanipulering

  En annen ting er at du ikke hadde godtatt å gå ned i lønn i et lønnsoppgjør. Slik systemet er lagt opp i dag, vil flerfoldige bønder komme ut av årets jordbruksoppgjør i minus. Det snakkes varmt om å løfte, dekke gapet og prosenter. Men hvordan ville du helt ærlig likt det hvis du gikk ned 20 000 i lønn, når du allerede lå langt bak andre grupper i samfunnet? Ville du ikke ropt litt, du også, om noen kuttet tjue tusen av lønna di og kalte det lønnsvekst?

  Du vet jo at 1% av et stort tall er verdt mer i kroner enn 1 % et lite tall? 3 % av en million er vesentlig mer enn 3 % av 300 000, for å ta et eksempel. Det må du huske, neste gang politikerne argumenterer med at bønder har fått prosentvis det samme som andre arbeidsgrupper! Ikke bli prosentblind, se hva som skjuler seg bak prosenttallene. 3 % er ikke en fast pengesum, forskjellene blir vesentlig mange tusenlapper.

  Subsidiesugerør

  Et subsidiesugerør består av et materiale påkostet av staten, for å sikre at kongeriket Norge er sikret nok av en bestemt ting. Et subsidiesugerør gis til en gruppe eller en næring der forutsetningene for å drive uten tilskudd, vil ha den konsekvens at kongeriket Norge får mindre enn ønsket av den ønskede tingen. Kraftigere subsidiesugerør enn det bøndene sitter på, har blitt utdelt blant annet til journalistikk og innovasjon. De stikker nemlig enda dypere ned i statskassa. Med tanke på at jeg godt kunne tenke meg å prøve en diett bestående av nettaviser og alle de innovative gründerselskapene som går dukken de første fem driftsårene, støtter jeg helt klart å fjerne bøndenes subsidiesugerør. Vi må jo ikke ha mat, eller?

  "Jeg er sjalu på bonden jeg, han har så stort lån." Omtrent like relevant som " Jeg er sjalu på naboen jeg, han har lånt så fint opp til pipa på huset sitt." Lån, enten det er til driftsbygninger, landbruksmaskiner, Tesla eller Frognerleiligheter, er ikke en ting du higer etter eller ser på som en berikelse i livet ditt. Så hvorfor brukes bondens belånte traktor som fellende bevis på at her er det en sleip bonderiking som står og roper uten grunn?

   

  Girl drinking with straw
  Odelsjenter starter tidlig å benytte subsidiesugerør.

  Licensed from: annems / yayimages.com


   

  Bøndenes plagsomme utestemme

  Bøndene roper høyt, og mange vil kanskje uttale at de skader omdømmet sitt ved å gjøre det. Da er det jo heldig at du stadig benker deg foran tv-apparatet ved enhver anledning for å høre saklige debatter om selvforsyningsgrad, importvern, subsidieordninger og jordbruksoppgjøret. Det finnes flust med god informasjon om systemet som sikrer Norge mat. Men når du slett ikke vil høre, blir bøndene fortvilet, og det en av de tingene både barn og bønder gjør når de blir fortvilet, er å rope. Høyt. Og bråke. Og gjøre ting for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Hvis bare du hadde sluttet med uvitende og absurde setninger som " vi trenger ikke bønder i Norge, vi kan jo bare importere all maten", hadde du kanskje ikke bidratt til at bonden ser seg nødt til å rope for å vekke din og politikernes oppmerksomhet.

  Hvorfor engasjerer jeg meg?

  Jeg tror ikke at en diett bestående av nettaviser, luft og kjærlighet er noe jeg, hjernen min og fordøyelsen min vil like. Jeg tror heller ikke at alle andre land er villige til å selge oss maten sin hvis de plutselig trenger den selv, på grunn av krig, dårlige avlinger, politisk uenighet, hungersnød eller befolkningsvekst. Jeg vil ha en viss selvforsyningsgrad, jeg vil ha et Norge som ikke er fullstendig nedgrodd av småbusker og jeg vil ha bønder som får ordentlig betalt for den jobben de gjør og ikke trenger arbeide seg ihel både på gardsdrift og bijobb. Gi de et lønnsløft nå - de skal ikke være nødt til å rope seg hese i enda flere år.

  Det snakkes utrolig mye om hva vi bare må ta oss råd til i Norge, som verdens rikeste land. Vel; et av primærbehovene var sist jeg sjekket, næringsinntak. Det er måte på å snu det døve og dumme øret til! 

  Støtter du den norske bonden, hiv inn et bankende hjerte for norsk landbruk under dette innlegget på bloggens Facebookside. Del gjerne hvis du er en som ikke vender det døve og dumme øret til!

  Lurer du på hva slags blogg dette er, finner du litt mer om det her.

  Les også: Flink pike innelåst i gruppearbeid, et humoristisk skråblikk på gruppearbeidskulturen i skole og arbeidsliv.

  #norgetrengerbonden #demonstrasjon #bonde #norgesbondelag #opptog #stortinget #jordbruksoppgjøret #kåseri

 • Publisert: 23.05.2017, 09:36
 • Kategori: Meninger
 • 24 kommentarer
 • Du skal ikke skade andre? For noe sprøyt!

 • Publisert: 25.04.2017, 10:59
 • Kategori: Meninger
 • For de flest av oss er det like naturlig å ta på bilbelte som å sette seg inn i bilen. I helgen tok jeg buss i noen timer, og var plassert rett ved siden av reklame for belte i buss. Og det er her jeg ble både irritert og oppgitt! For noe sprøyt!

  "Hvis det er belte i bussen - bruk det. Ikke for å slippe bot, men for å slippe å skade andre".

  "Uten belte vil du treffe medpassasjerer med vekten til en elefant."

  Dette er punsjlinene til Statens Veivesen. Illustrert med en elefant hentet direkte fra filmsettet til Ole Brumm og Heffalompen. Før Heffalompen har vært i sminkestolen og blitt lilla.

  elefants for tourist rides in Ajutthaja
  Passasjerer venter på bussen.  Licensed from: Jorg Hackemann / yayimages.com

  Jeg skjønner at man prøver å pirke bort i passasjerenes empati for sine medpassasjerer, men du store mi tid! Selv dypt religiøse svikter graverende grovt på nestekjærlighet, hva da med den gemene hop, som i teorien har bare seg selv å svare til og for? 

  Les også: hva jeg mener om å redigere frem drømmedama.

  Citius, altius, fortius!

  Raskere, høyere, sterkere! Hvis du er et kronestykke, er personbilen en fyrstikkeske. Bussen vil være en skoeske. Legg seg selv oppi transportmiddelet, lukk igjen og rist som en tulling. Et større transportmiddel vil utløse både raskere, høyere og sterkere effekt på deg, enn et mindre transportmiddel.

  Markerer du hvor du legger kronestykket og rister heftig på en fyrstikkeske, vil bevegelsene være begrenset til volumet inni, og det er ikke sikkert du havner så langt unna utgangspunktet hvis du åpner fyrstikkeesken etter ristingen. Gjør du det samme med skoesken - vel - citius, altius, fortius - og vips er du kjempelangt unna.

  Har også laget en leseroppgave til deg: En ulykke med et stort kjøretøy har potensiale til å bli ............. enn en med et lite kjøretøy.

  Selv jeg som har den generelle fysikkunnskapen min fra O-fag og naturfag uten fordypning, har fått meg med sammenhengen mellom masse, fart og bevegelseslengde: Jo større en av delene blir, jo større er skadeomfanget. 

  elephant for tourist ride
  Gunvor prøvde å snike i busskøen. Licensed from: Jorg Hackemann / yayimages.com

  Av med silkehanskene!

  Når til og med bussjåførene sier over høyttaleren at du må ta på bilbelte "for andres sikkerhet", da er silkehanskene litt for trange. Vi må ikke dulle med alt, noe er liksom greiest å si med rene ord. Kalle en spade for en spade, uten å illustrere med søte elefanter.

  Bruk gjerne bilbelte i buss for andres sikkerhet, for å slippe bot eller fordi moren din har glemt å vanne blomstene. Bruk det også fordi du vil være en ressursperson hvis ulykken først er ute, ikke vil bli skadd og ikke har lyst til å dø . Men den viktigste grunnen er først og fremst at du er HELT IDIOT hvis du lar være!

   

  Hva tenker du? Bruker du belte i buss først og fremst for å trygge alle andre?

   

  Følg meg gjerne på facebook for flere meninger og kreative krumspring. Mener du alvor av å bli mer kreativ, kan jeg også anbefale ukentlige, kreative treningsøkter her på bloggen.

  #buss #belte #kampanje #idiot #elefant #statensveivesen 

 • Publisert: 25.04.2017, 10:59
 • Kategori: Meninger
 • 10 kommentarer
 • Kommentar til "Hvor ble alle helsesøstrene av", i Aftenposten Si:d.

 • Publisert: 03.04.2017, 13:19
 • Kategori: Meninger
 • I dag skulle jeg ikke skrive noe mer, men så ble jeg både forbauset og litt irritert da jeg leste i Aftenposten Si:d. Jeg skulle jo fokusere på den kreative treningsleiren min, men nå kan det vente litt, dette innlegget fortjener en kommentar. Med overhengende fare for å høres ut som ei gammel kjerring.

  Innlegget er skrevet av skoleringsleder for AUF i Oslo og Akershus, Silje Brekke Bakken, og du kan lese det ved å trykke på bildet under.

  La oss slå fast en ting jeg og Bakken er enige om; det er krise at bemanningsnormen er så lite fulgt opp rundt om i landet.

  Men, og dette er et stort men, vi er rivende uenige i hva en helsesøster skal være. Gjennomgangstonen i innlegget vitner om at terskelen for å søke utvendig korreksjon på egne følelser, synes veldig lav.

  Ja, helsesøster skal være en samtalepartner, men om en helsesøster skal involveres i alle daglige, innvendige kamper enhver elev på skolen har via en chattefunksjon, vil dette også klistre en post-itlapp på døra for dem som virkelig trenger rådgivning. De som ikke tør oppsøke annet helsepersonell på grunn av angst, eller den som sliter med et rusproblem ble nevnt av Bakken selv i innlegget.

  Nurse
  Licensed from: phovoir / yayimages.com

  Det er mengder av gode grunner til å besøke en helsesøster, og det er viktig at bemanningsnormene blir fulgt. Men; hvis problemet ditt er av en sånn karakter at det forsvinner på den uken det tar før helsesøster dukker opp, var det kanskje ikke verdt å bruke tiden til en sykepleier med spesialistutdanning for å snakke om det heller? Hvis problemet forsvant, er jo det en luksusbivirkning av ventetiden. 

  Vi lever i et samfunn med større og større fokus på bekreftelse. Enten det er via tilbakemeldinger på sosiale medier eller i vennegjengen generelt. Samfunnet preget av tilgjengelighet, men vi må ikke bli så blinde at vi lager behov som egentlig kan løses av den enkelte selv. Vi må, i mine øyne, ikke blande kortene og takle småproblemer som store katastrofer.

  Vi kan ikke bemanne opp alle landets helsesøsterkontor med folk nok til å ha en øyeblikkelig dekningsgaranti for alle som har en dårlig dag! Vi kan aldri unngå at noen må vente litt og faktisk stå til knes egne problemer en stund. En dårlig dag er ikke, i mine øyne, nødvendigvis verdt en helsesøstertime. Ei heller løst med en helsesøstertime.

  Og om vi bemanner opp helsesøsterkontorene til dette nivået, hvordan i alle dager forventer en at dette skal løses videre i studietid og jobbmarked? Dine dårlige dager kommer. Som Bakken sier, du kan ikke på forhånd planlegge å ha en dårlig dag. Det du kan vite for sikkert, er at du kommer til å delta på alle dine dårlige dager, og det mest effektive for å mestre dårlige dager, er å inneha verktøy for å løse dem selv, uten stadig utvendig korreksjon.

  Kanskje burde vi heller satse på en systematisk opplæring i slike verktøy for alle, fremfor å la helsesøster ta jobben, en elev om gangen? 

  Hva tenker du?

  #helse #helsesøster #si:d #sykepleier #meninger #ungdom #ung #skolehelsetjeneste #aftenposten #uenig

 • Publisert: 03.04.2017, 13:19
 • Kategori: Meninger
 • 10 kommentarer
 • Redigere frem drømmedama?

 • Publisert: 01.04.2017, 20:39
 • Kategori: Meninger
 • Det er skremmende hvor lett det er å bli revet med på manipulering av sitt eget utseende. I dag førte jakten på nytt profilbilde meg ut i redigeringsverktøyets hengemyr. For er det ikke egentlig mye å ta tak i her?

  "En blir som en er her", var det en fotograf som sa til en misfornøyd, penere frue en gang. Men sånn er det jammen ikke lenger.

  Jeg tok ikke med den selvlysende, utglattede Twilightversjonen av bildet til høyre, men du skjønner tegninga. For mange år siden var det en reklame vi alle sammen gjorde narr av på TV, omkvedet gikk omtrent sånn: "operert, operert, operert, operert." Husker selvfølgelig ikke hva den reklamerte for, men husker du det, må du gjerne si det. 

  Uansett, vi sitter fortsatt på litt høye hester og fnyser hånlig av operasjoner. Men er vi ikke alle sammen "redigert,redigert,redigert, redigert?"

  "Skal sende dette bildet til NN, må bare legge på filter, redigere litt, endre kontrasten, sette på hundeører eller blomsterkrans."


  Redigering på mobil

  Jeg må si jeg ble litt kvalm da jeg gikk inn på redigeringsmulighetene på min simple Huawei, men måtte prøve likevel, noe som resulterte i bildet øverst i innlegget. Det står med klartekst hva jeg burde bli usikker på. Selv jeg som er monsterblek bør visst bli blekere. Det er jo litt ironisk i og med at mange higer etter å finne så mye brunfarge som mulig, både på sommerdager og i studio.


  Ellers skal jeg få både smalere ansikt, smalere nese, fremhevede øyne og glattere hud. Det var denne glattere hud i kombinasjon med blek som skapte Twilightvampyren, så det er sagt. Hvite tenner skal jeg også få, men ettersom tennene har lekt gjemsel bak leppene på akkurat dette spesimentet, gjorde det ikke noe fra eller til.

  Ganske absurd at mobilen min prøver å skremme på meg tanker om at jeg ikke er helt riktig satt sammen, bare ved å gå inn i et redigeringsprogram. 

  Sist jeg sjekket funket alle delene utmerket, dette på tross av at jeg vanligvis kjører en organisme helt fri for make-up. Når jeg sier usminket, mener jeg det. Da mener jeg ikke "etter at jeg har farget vipper og bryn, satt på vipper og lagt inn permanent farge i leppene- usminket". Eller "rocket sokkene av ethvert filter og fototriks som får meg til å se awesome ut-usminket."

  Jeg mener "tre barn under tre og et halvt, tisse når muligheten byr seg og oi, er klokka så mange, da dusjer jeg i morgen-usminket." Jeg går for å gjøre saken enda verre også usminket på jobb 95 % av dagene.

  Kjempestor slask?

  Jeg skjønner at dette kan være vanskelig for deg både å forstå og akseptere. Tidligere denne uken leste jeg et innlegg om sånne som meg. Som ikke engang prøver. Som virkelig gjør sitt beste for å se ut som en slask.  Vel, jeg gjør ikke det. Jeg gjør bare ikke en enorm innsats for å se ut som noen andre enn meg selv. Alle har tid til å se bra ut sier du. Jepp, men hva du mener ser bra nok ut og jeg mener kan være to forskjellige ting. Jeg føler meg ikke så avskyelig uten sminke heller. Mulig jeg burde kjent bedre etter?

  Å kle seg dødelig praktisk gjør en fordi det er eksepsjonelt nødvendig. Ikke for å irritere dere som ikke kan fordra praktiske klær. Og ikke fordi det er de eneste klærne jeg eier, jeg kan kjøre oppgradert versjon om nødvendig.

  Vil jeg gå på butikken alene, må tiden brukes på butikken før minstemann skal ammes, og ikke sløses på å skifte fra joggebukse. Så brutalt er det. For ordens skyld er dagens antrekk: Kari Traa-genser og joggebukse og ansiktsrutine: vann fra vasken.

  Det er bare å snu deg vekk, gremmes når du ser meg og tenke hvor lite jeg har mellom øra som velger å gå ut sånn. Det gjør ikke så mye.Jeg er uansett mye mer stolt av det jeg har mellom øra enn hvordan jeg ser ut, og har både selvironi og selvtillit nok til å takle om du mener noe annet.                                                                                                             

  Les gjerne mer om hva som skjer på bloggen fremover.        

  #nomakeup #filter #bilde #mobilkamera #redigering #selvironi #selvtillit #slask #praktisk #manipulering #redigert #operert         

 • Publisert: 01.04.2017, 20:39
 • Kategori: Meninger
 • 10 kommentarer
 • Din selvopptatte rockesokk!

 • Publisert: 23.03.2017, 11:37
 • Kategori: Meninger
 • Felles for de fleste av de vellykkede kampanjene i sosiale medier for tiden, er at de handler mer om oss, som er de flinke som bryr oss, enn dem vi skal bry oss om. Egosentrisk har kanskje nådd nye høyder? Nå sist: rockesokkdagen. En dag for å rette fokus mot annerledeshet og spesielt Downs syndrom.

  Female legs in socks of different colors
  Licensed from: anikasalsera / yayimages.com

  Å bry seg har blitt et prosjekt

  Vi virker å korrekturmale verden til å passe inn i instagramfeeden vår, vi holder saken på behagelig nok avstand med et eller annet sosialt stunt og vi jobber svært prosjektbasert. Det viktigste skillet på prosjektarbeid og vanlig arbeid, er nemlig at prosjektarbeid er arbeid som foregår i en avgrenset periode. 

  I "bry-seg" industrien virker dette å være svært korte prosjekter. Gjerne en dag eller en uke, og da foregår det utstrakt teppebombing fra alt som kan krype og gå på sosiale medier. Av bilder på armlengdes avstand. Av generelle ord, på armlengdes avstand. Av superfunky, ulike sokker.

  Har vi virkelig satt filter på det å bry seg også? Er det viktigste at vi får åpenbart og poengtert for andre at vi bryr oss?

  Care Keys Mean Concerned Or Caring
  Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

  "Vi må tørre å få informasjon som er ubehagelig, kanskje også diskutere den, uten at det blir redusert til en happening på sosiale medier. Jeg leste for eksempel svært få reflekterte bidrag til rockesokk-feeden min forleden dag. De som hadde noe fornuftig å komme med, druknet dessverre helt i den store mengden som deltok i NM i bry seg."


  socks
  Licensed from: Pakhnyushchyy / yayimages.com

  Blir vi flinkere til å bry oss, eller overskygget rockesokkene saken fullstendig?

  Det er skummelt at vi blir så konkrete når vi skal bry oss, at vi ikke klarer å se tankene bak, det store bildet og ikke minst: overføringsverdien til andre aspekter og området i livet vårt: De spottende samtalene i vennegjengen om den innadvendte, merkelige naboen, om han som "virkelig burde begynne å trene" eller hun som ser ut som hun skal på diskotek når hun leverer i barnehagen.

  Har du for eksempel blitt flinkere til å arrestere deg selv når du gjør narr av folk som er annerledes etter en rockesokkdag? Tagger du fremdeles venner i poster som "tagg en venn som ville vært sammen med henne", deler poster av utenlandske navn satt sammen i en rølpete kontekst, eller "se på han her da - danseløve vettu"? Hvis rockesokker kan få deg til å slutte å dele lignende saker, flott! Men flesteparten av oss vil ikke det. 

  "Annerledes er jo så latterlig og moro også, så lenge vi bryr oss passelig mye på rockesokkdagen får vel det holde? Eller?"

  Care definition
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  Et godt eksempel

  Et godt eksempel på folk som har stått opp for annerledeshet og slått tilbake mot mobbing har du her, med Sean, "The dancing man", en historie som gikk viralt for noen år siden.

  Nå sier ikke jeg at du skal lage danseparty for alle som er annerledes, men det er på tide å si internett midt i mot hva gjelder de "morsomme" sakene vi deler oss imellom. 

  Hvordan bør vi så bry oss?

  Poenget er at hvis vi alltid skal bry oss på armlengdes avstand, blir det vanskelig med de skitne, ubehagelige og grusomme sannhetene som finnes rundt oss. De passer såmenn ikke inn i noen instagramfeed. For annerledes kan være grusomt for de som er det og latterlig for de som ser det. Annerledes er et ord som er roten til enorme mengder mobbing og spotting hver eneste dag.

  Vi trenger ikke slutte med kule stunt, vi kan selvfølgelig ha to tanker i hodet samtidig, og stunt er unike for å få oppmerksomhet. Men det å bry seg, omfavne mangfold, ha nulltoleranse for mobbing og stå opp for urettferdighet er en helårsjobb langt flere burde søke på.

  Det å bry seg utenfor egen stue er langt mindre glamorøst enn å bry seg på nett, men vi kan ikke fortsette og sole oss i sokkeglansen i det ene øyeblikket, for deretter å dele spottende poster og tanker om folk som er annerledes i det neste!

  Brukte du lengre tid på å bestemme deg for hvilke ulike sokker du skulle ha, enn å tenke gjennom dine holdninger og handlinger ift folk som er annerledes? Vel, da synes jeg virkelig du bør tenke deg om.

  Del gjerne med dine venner om du er enig.

   Facebooksiden til bloggen finner du her.

  #ubehagelig #meninger #polert #prosjekt #instagram #bryseg #thedancingman #socks #sokker #rockesokk #annerledes #facebook #skjerpeseg

 • Publisert: 23.03.2017, 11:37
 • Kategori: Meninger
 • 8 kommentarer
 • Hvis du ikke har noe fint å si, la være?

 • Publisert: 13.03.2017, 13:10
 • Kategori: Meninger
 • Om du har for vane å lese blogg, har du nesten garantert møtt denne setningen. Enten skrevet av bloggeren selv, eller i et eller annet kommentarfelt fra leserne. Og hvorfor skulle du ikke det, det er jo en fantastisk leveregel, eller? Dette er mine tanker om saken.

  I teorien en fantastisk tanke. Et samfunn der vi vil hverandre vel. Et samfunn der vi sier fine ting til hverandre. Som vanlig har jeg et problem. Vi bruker denne setningen som hersketeknikk for å unngå motstand. For å unngå meninger som er annerledes enn våre, og la vår mening bli den korrekte. For å skjære alle over en kam.

  Det er nemlig i iveren etter å stoppe blodhungrige kommentarfelttroll at denne trenden har kommet. Problemet er bare at den er et uhyre effektivt insektmiddel også for alle andre skapninger som befinner seg i kommentarfelt, og overalt ellers på kloden. Og, ironisk nok, vil ekkoet fra trollene fortsatt gjalle mellom kommentarfeltmargene, mens man har satt den jevne leser på lydløs for alltid.

  smiling troll
  Licensed from: mrnnbergen / yayimages.com


  Setningen brukes til å adressere alt av kritiske spørsmål, selv konstruktiv kritikk får unngjelde. For å ikke snakke om de som mener noe motsatt av deg selv. Effektivt avvæpnet ved å servere; "Hvis du ikke har noe fint å si, synes jeg strengt tatt du bør la være". Dette er til alt overmål også den utvidede versjon - proffversjonen, som i tillegg til det opprinnelige innholdet, slenger inn en bedrevitende touch.

  I en euforisk, rosa livssky er det selvfølgelig mer behagelig å ikke forholde seg til at andre mener noe annet, du kan rett og slett bli argumentert ned i støvlene. Tenk deg nederlaget det er å tape en diskusjon i sitt eget kommentarfelt? Vi spør rett frem folk om hva de synes om den nyinnkjøpte genseren, men vet selv at etter åresvis med indoktrinering av denne setningen, vil vi kun få positive tilbakemeldinger. Eller hvis noe annet skjer, at kommentarfeltfotsoldatene vil ta din side og pepre ivei med Setningen. Du så sikkert hva jeg gjorde der? Jepp, jeg ga den en egennavnstatus med Caps Lock.

   

  Her er noen eksempler på hvilke angrep du kan avverge med Setningen:

  - Jeg er litt usikker på om rosa og orange paljettdrakt er det antrekket jeg ville valgt i begravelse.

  - Jeg tror jeg ville tenkt meg om før jeg lot 12-åringen spille det dataspillet, da det har 18-årsgrense.

  - Hvilke signaler sender dette innlegget om slankeregimet ditt til dine unge lesere?

   

  For å gi deg en pekepinn på hvorfor du skal slutte å bruke Setningen, en gang for alle:

  - Sverige har annektert halve Østfold. Det har jeg ingenting fint å si om. 

  - Politikerne legger ned lokalsykehuset ditt. Får ta en stille protest. Alene med stearinlys.

  - Han var en skikkelig rasist. Vel, jeg kan jo ikke akkurat skryte av han for det, får ti stille.

  Silent businessman of Asian
  Licensed from: elwynn / yayimages.com


  Det er på tide å skjerpe seg! Synes du det er vanskelig å være uenig, å kommunisere meningene dine uten å bli usaklig og full av hersketeknikker, burde du kanskje vurdere et opphold på trollrehab. Nettroll bruker forsåvidt Setningen, de lar jo i aller høyeste grad være å si noe, de roper det ut, både med Caps Lock og utropstegn. Troll er gode på finter, og trolling er, uten tvil, en sykdom.

  Vi trenger motstand, vi trenger konstruktive tilbakemeldinger, vi trenger kritikk og vi trenger innimellom kjeft for våre meninger. Vi må tørre at andre mener andre ting enn oss, og gi et forsøk til å forandre forkvaklede meninger og håpløs oppførsel. Å si fra er, utrolig nok, den eneste måten du kan påvirke eller korrigere andres meninger og adferd.

  Vi burde innvilge oss en treningsleir. For å mene. På å ta saueskinnet vårt i en annen retning enn resten av flokken, og stå der stolt. Tørre å si for eksempel  at den genseren synes jeg ikke var så fin. For alle endringer skjer i det små, og tør du ikke engang si noe om en genser, blir det sikkert kjempeenkelt å argumentere mot sjefen som vil nedbemanne akkurat din stilling?

  Ikke vær så himla puslete! Det er ikke dermed sagt at du må kommunisere absolutt alt du mener, hver gang du er uenig. Det heter å være et gnagsår.

  Hva tenker du om dette?

  #meninger #nettroll #trolling #kommentar #kommentarfelt #uenig 

 • Publisert: 13.03.2017, 13:10
 • Kategori: Meninger
 • 19 kommentarer
 • Kvalmt fra tv2 på kvinnedagen?

 • Publisert: 10.03.2017, 09:58
 • Kategori: Meninger
 • Noen ganger ser jeg på lettvinn tv på morgenen. Når det tredje tilskuddet henger taktfast i kroppsdeler og inntar næring. Jeg orker ikke dra frem hjerneføde hele tiden, og innimellom orker jeg heller ikke å skifte kanal på tv. Så da blir det den kanalen kvelden avsluttet på, som dukker opp.

  Kvinnedagen var over oss, og gratulerer så mye med det på etterskudd, og her satt jeg og så et interessant intervju på tv2. Det var en dame som hadde fått påvist livmorhalskreft. Da hun var gravid i femte måned. Og mistet barnet. Og muligheten for videre å få egne barn. Som i etterkant av all stråling, alle påkjenninger og alt som hadde skjedd, fikk beskjed om at prøvene var feiltolket. 

  En tåredryppende og dypt tragisk historie, og satt i sammenheng med Thea Steens liv og virke, også en svært viktig påminner for oss alle. #sjekkdeg Selvfølgelig også en skremmende tanke, gitt at feiltolkingsprosenten sannsynligvis er langt høyere enn det disse to, modige damene står som eksempel for.

  newborn
  Licensed from: mschalke / yayimages.com


  Men, det som gjorde meg litt tankefull, og kanskje også litt sinna i denne saken, var også noe annet. Selvfølgelig blir man sinna og medfølende på urettferdigheten i situasjonen, men å presentere surrogati introdusert av setningen: "det finnes heldigvis løsninger for å bli foreldre i dag". Etterfulgt av bilder av barna og en tydelig rørt programleder. 

  Er det ok å fronte surrogati, som er ulovlig i Norge? Er det ok å kjøpe noen annens kropp, bruke som inkubator, bare fordi man har reist til et annet land? Fordi man har så utrolig lyst på barn? Ulovlig. På linje med narkotikabruk og kjøp av prostituerte, som faktisk straffeforfølges også utenfor Norges grenser. Mens man her, i beste sendetid, "reklamerer" for noe ulovlig, og presenterer det som en "heldigvisløsning".

  En kan selvfølgelig si at surrogatmødre gjør dette frivillig. I alle fall når det gjelder akkurat mitt barn. Og akkurat denne situasjonen. Det er så lett å finne gode argumenter for at det var en uproblematisk ting å gjøre. En helt nødvendig ting å gjøre for akkurat sin familie. Vel, så lenge det finnes penger i verden, fattige mennesker og maktforskjeller, vil det være en overhengende fare for at surrogati blir misbrukt. At det sitter en kvinne på baksiden av norsk morskjærlighet, med barnet i magen, som vi burde stått opp for. Spesielt på kvinnedagen.

  Urettferdighet, tragiske omstendigheter og morsønske til side, uansett hvor mye offer en føler seg, og hvor sterkt ønsket om barn er: jeg synes ikke det er ok å bruke andres kropp for egen vinning.

  Hva mener du?

  #sjekkdeg #kreft #livmorhalskreft #livmor #surrogati #tv2 #tv #kvinnedagen #8mars

 • Publisert: 10.03.2017, 09:58
 • Kategori: Meninger
 • 2 kommentarer
 • Kan tre juridiske kjønn kjøre Norge konkurs?

 • Publisert: 06.02.2017, 14:41
 • Kategori: Meninger
 • "Alle" virker å si ja til et tredje, juridisk kjønn. Jeg er for endringer som lar mennesker være mennesker. Likevel er jeg helt imot og mener det er et sjansespill som kan kjøre Norge konkurs. 

  Begrunnet i økonomi og det praktiske

  Prinsipielt er det, for de fleste, en selvfølge at mennesker skal få være akkurat den de ønsker, og det er ikke her min uenighet ligger. Det er heller ikke i mangel på empati for at det er traumatisk å ha et pass som signaliserer at man er noe annet enn det man føler seg som. Mitt grunnlag ligger dypt plantet i det praktiske, og i det økonomiske.

  Hvordan skal det fungere?

  Hvordan skal vi lage et system der de som ønsker å benytte et tredje kjønnsalternativ, ikke skiller seg ut også i det nye systemet? Kjernen har i mange medier og debatter stått om kjønnsnøytrale personnumre. I utgangspunktet en strålende ide. Men det er et stort MEN her.

  Det er over 5 millioner mennesker i Norge som allerede har personnummer. 

  Så kjære utreder i det offentlige, kjære politiker, eller for den del; kjære deg som mener at en grunnleggende rettighet bør være å kunne velge et tredje juridisk kjønn: bli med på denne tankerekken. Hvis en som velger det tredje juridiske kjønn ikke skal kunne identifiseres som kvinne eller mann, medfører vel dette at også alle som allerede har kjønnsspesifikke personnummer, vil måtte endre personnummer? Enten ved å legge om hele systemet med de 5 siste sifferne, eller ved å lage et nytt system med nye personnumre til alle? ( Pr i dag vil et oddetall som det midterste av de fem siste sifferne bety at du biologisk er en mann, og et partall vil bety at du er en kvinne.)

  Numbers
  Licensed from: Ivonnewierink / yayimages.com


  Vanskelig gjennomførbart

  Kanskje kan en reservere visse tallkombinasjoner for det tredje juridiske kjønn, og dertil kun endre de som allerede eier personnumre med slike kombinasjoner? Skal man erstatte, eller tilføye bokstaver i våre personnummer for å skille de ulike kjønnskategoriene, med dertil numeriske utfordringer for databasene? Skal man kun operere med fødselsdato, navn og fødested, med de sikkerhetshullene det vil medføre? Alle disse "pekefingeren i været"-forslagene vil medføre omprogrammeringer og omlegginger av mange datasystemer.

  I vårt samfunn er datamengden som prosesseres hvert minutt, enorm. Personnumre blir brukt til identifisering og presisering av hvem et individ er. Hovedtyngden av bruk ligger i store etater, og ikke for å virke usympatisk og  i overkant direkte, i etater der pengene ikke er i overflod fra før. Politivesen, NAV, alle nivåer innen helsetjeneste, barnehager, barnevern og hele vårt utdanningssystem. I tillegg kommer for eksempel banker, biltilsynet, skatteetaten, lånekassen, arbeidsgivere, lønnskjøringsbedrifter og forsikringsselskaper. Og uten førstehåndskjennskap til det, vil jeg tro også juridiske systemer. Da jeg ble ansatt på jobben jeg pr nå holder, var også personnummeret for eksempel en av de tingene som ble registrert i databasen over ansatte.

  Norge konkurs?

  En innføring av et tredje juridisk kjønn vil medføre endringer i disse systemene, hvordan de rent praktisk skal fungere. Selv et vedtak som sier at en ikke skal benytte personnummer i enkelte av disse systemene, vil koste milliarder, spesielt med tanke på at noen av systemene også er avhengige av å snakke med hverandre. Forsikringen vi i dag har på at systemene snakker om eksakt samme individ, vil også kunne bli kompromittert. Det er også et sentralt poeng at situasjoner med behov for bruk av personnummer, er underlagt streng taushetsplikt. Det ligger også føringer for når personnummer kan benyttes og for kryptering og sikring av informasjonen.

   Et eksempel på justering i bruk av personnummer er at nye bankkort i stor grad gått bort fra bruk av personnummer, da det ikke blir ansett som nødvendig. Likevel vil bankkontoen din i banken være registrert på ditt personnummer.

  Skal vi innføre et tredje, juridisk kjønn på ordentlig, slik at det blir en god og trygg løsning for hele Norges befolkning, er det stort potensiale for å kjøre hele Norge ut i økonomiske prioriteringer vi ikke ønsker å stå i. Toppen av isfjellet vi nå ser med den såkalte "nærpolitireformen", innsparinger i helsevesenet fra gamlehjem til sentralsykehus og allerede lav bemanning i alt fra barnehage til barnevern, vil synes som små i forhold til de kuttene som må tas for å endre alle de byråkratiske systemene.

  En omlegging her er slett ikke snakk om småpenger - det gjelder store deler av Norges tyngste datasystemer!

  Norge har råd - argumentet

  Dette har Norge råd til, hører en ofte. Vi er verdens rikeste land. Det er vel ikke så nøye om kostnadene vil kjøre Norge konkurs, kanskje allerede før konsulentene og systemene er på plass?

   

  Selv mangemilliadærer kan bli blakke...

   

  Les også: Kjære MDG, Anna Kvam og alle andre politikere

   

   

  Stack of coins with money tree
  Licensed from: cherezoff / yayimages.com


  #politikk #økonomi #okonomi #meninger 

 • Publisert: 06.02.2017, 14:41
 • Kategori: Meninger
 • 5 kommentarer