hits

Kristin.blogg.no

Hvordan lage podcast på 1-2-3

 • Publisert: 31.05.2017, 10:21
 • Kategori: Bloggtips
 • Hvordan kommer en egentlig i gang med podcast? Som du kanskje har sett, har blogg.no åpnet muligheten for å poste podcaster via blogsoft. Her kommer en enkel innføring i blogg.no sin podcastløsning. Til slutt kommer noen tips til hvordan du teknisk kan lage podcasten.

  Two young women listening to music
  Licensed from: Creatista / yayimages.com

  Hvor finner jeg podcastløsningen til blogg.no?

  Podcastløsningen til blogg.no finner du i venstremargen inne i blogsoft, som vist på bildet til høyre. Den består av to menyvalg, Podcast og Podcastserie. Når du poster en podcast, må du velge hvilken podcastserie du skal knytte den til, så du skal innom begge disse menypunktene.

  Hvordan opprette podcastserie?

  For å opprette en podcastserie, trykker du på punktet i menyen som heter det, og fyller ut alle punktene. Navn, beskrivelse osv. 

  Podcastserien din trenger et illustrasjonsbilde, og defaultstørrelsen på dette er 1400 px/1400px. Hvis du ønsker full kontroll på hvordan illustrasjonsbildet blir seende ut, kan du enten lage et bilde, eller tilpasse et bilde til disse målene. Er du usikker på hvordan du endrer bildestørrelse, kan du bruke dette innlegget fra infobloggen for å lære om resizing.

  Poste en podcast

  For å poste en podcast, trykker du på menypunktet som heter det, og får opp følgende informasjonsskjerm, her med illustrasjonsbildet til min serie #bestpaalyd og #bestpaalyd valgt i podcastserielisten. I din blogsoft vil den hente informasjon basert på det du har lagt inn i dine podcastserier; har du laget flere, velger du mellom dem i nedtrekksmenyen.

  Det du skriver under beskrivelse på bildet over, vil være teksten som ledsager podcasten i innlegget. Se eksempel litt lenger ned for hvordan det blir seende ut.

  Podcasten din kan postes i grupper og velges kategori for, på lik linje med vanlige innlegg, som vist i bildet under. Du kan også velge å bare legge podcasten i arkivet ved å hake av boksen nede i høyre hjørne.

  Ved å trykke på nesteknappen på bildet over, kommer du til opplastingsskjermen:


  Her laster du opp lydfilen. Trykker du lagre og publiser da, så har du faktisk postet din aller første podcast, og podcastinnlegget vil se ut ca sånn når det er publisert:  Hva trengs for å lage selve podcasten?

  Det er mange meninger om hva du trenger av utstyr for å lage en podcast, og de avhenger selvfølgelig av hva du ønsker podcasten din skal inneholde også.

  Lydinnspilling

  Du trenger helt sikkert noe til å spille inn lyd, og det kan være mobilen din, en mikrofon, en diktafon eller noe annet egnet. Jeg vil anbefale å prøve konseptet før du går til innkjøp av halve duppedittbutikken, så kan du heller oppgradere etter hvert. For å vise deg at jeg mener det jeg sier: første episode av #bestpaalyd ble spilt inn med mannen i husets diktafon. Andre episode ble spilt inn via laptopens innebygde mikrofon. Og skal jeg lage flere podcaster, kommer jeg til å fortsette bruken av laptopmikrofonen, fordi det passer mitt behov.

  Etterbehandling/Redigering

  Det er stor sjanse for at du trenger et etterbehandlingsverktøy for å redigere podcasten din. Jeg har brukt mye Audacity til behandling av lydfiler tidligere, og sverger til det. Det er et gratisprogram der du kan legge inn ulike lydspor og sette dem sammen slik du ønsker. Det er et ganske intuitivt program, og lett å lære/feile seg hvis man har interesse for det. Måten jeg har brukt Audacity på ift podcast, er derimot å ta ett langt lydopptak, og deretter klippe bort de delene jeg ikke ønsker å bruke. Både fordi det er langt mer oversiktlig enn å sette sammen mange ulike filer, og det tar langt kortere tid. 

  Filkonvertering

  Hvis du bruker Audacity, eller tar opp i et annet filformat enn mp3, må du konvertere filen til mp3-format etterpå. Dette er fordi mp3 er det filformatet opplasteren til blogg.no skal ha filen i.

  Selve konverteringen gjør du ved hjelp av en filkonverterer, og det er like enkelt som å laste opp et bilde på bloggen. Du velger filen og sender den inn i konvertereren ved å trykke på en knapp. Deretter får du en ny fil med riktig format tilbake. Jeg har valgt å laste ned mp3-konvertereren som passer til Audacity, men her er det mange løsninger, både på nett og til nedlasting. Som med alle andre programmer og løsninger, kan det være greit å Google trygghet og brukererfaringer på stæsjet før du laster det ned/bruker det.

   

  Kom i gang!

  Podcast er kjempegøy, og med blogg.no sin løsning er det også kjempeenkelt. Du trenger ikke så avanserte duppeditter og programmer for å komme igang. Du må bare hoppe i det, det viktigste vil uansett være innholdet. Du vil også helt klart trenge noe å snakke om.

   

  Lurer du på noe, hiv gjerne inn spørsmål i kommentarfeltet. Jeg lover ikke at jeg kan svare, men jeg lover å prøve.

  #podcast #tips #bloggnopodcast #bestpaalyd

 • Publisert: 31.05.2017, 10:21
 • Kategori: Bloggtips
 • 9 kommentarer
 • Snapchat er verre enn plastisk kirurgi

 • Publisert: 30.05.2017, 10:20
 • Kategori: Meninger
 • Den påvirkningen plastiske operasjoner og bloggere og overfladiskhet og alt det der har på unge i dag. Osv. Dårlige forbilder, dårlig dømmekraft og dårlig stil. Men vet du hva? Det er ikke i nærheten av like ille som Snapchat. Dette innlegget har jeg ikke skrevet for at du skal like det. Men det er smertelig sant og du trenger å lese det.

  Hysterical retro woman vintage iron wallpaper
  Licensed from: lunamarina / yayimages.com

   

  Den lille jenta på bussen

  Jeg overhørte en liten, nydelig jente som hadde fått låne mobilen til sin mor på bussen forleden. De tullet rundt med snapchatfiltre, laget hunder, bier og koste seg skikkelig. Plutselig hører jeg jenta, som nok ikke var mer enn 5 år si; " Nå skal vi bli pene mamma", og sveipet over til blomsterkrans, lysere/glattere hud og større øyne. Hvorpå moren sier: "Ja, se så pene vi ble".

  Hva i alle verdens dager er det vi driver med? Vi lar en app gjøre det helt naturlig for ungene våre å se manipulerte bilder av folk de kjenner. Av seg selv! Vi lar det bli helt naturlig å la appen endre oss. Gjøre oss automatisk "penere". Før vi sender det ut til alle vi kjenner. Som forsåvidt kjenner oss igjen, såvidt, og responderer med hjerter og velstand. 

  Vi lar barna få en forestilling om at de kan bli vakrere enn de er. At de kan bli pene med blomsterkrans og bare noen bitte-bittesmå endringer her og der. I ansiktene sine! Dette er små barn! Hvorfor skal de være nødt til å forholde seg til slike tanker? "Så pene vi ble". Da vi endelig fant riktig filter. 

  Hvorfor sender du egentlig bilder med filter?

  Du kan vitse det bort så mye du vil, og kalle meg hysterisk. Men du vet jeg har et poeng, selv om det er vondt å innrømme. Hva er grunnen til at du selv sender bilder med filter? Er det ikke fordi du ønsker å være penere? Din beste versjon? Isåfall er din beste versjon en løgn. For ja, jeg kjenner folk som har sluttet å ta vanlige bilder av seg selv, for bilder med forskjellige filter er jo "mye morsommere". I "mye morsommere" ligger det at de ser adskillig penere ut med juks enn uten.

  coffee retro woman vintage cup portrait
  Licensed from: lunamarina / yayimages.com


  Men alle vet jo at det er photoshoppet?

  Du kan også argumentere med at alle vet at det er sånn. Alle sender jo disse bildene. Og vet at det ikke er ekte. Vel, med den diskusjonen vi har gående om photoshoppede reklameplakater, vil slike argumenter også være en blytung form for kvinnelig dobbeltmoral. Rett den kritikken du gir reklamebransjen mot deg selv. Og tenk deg om. " Det er jo ingen som ser sånn ut!" og "Det er ikke rart ungdom i dag blir usikre når ingenting av det de ser er ekte!". Smak på den. En anelse bitter innrømmelse med en høy grad av dobbeltmoral. 

  Oppgradering i lomma x antall ganger daglig er verre enn et blogginnlegg i ny og ned om mer drastiske endringsformer. For det er det som skjer i det daglige som skaper vaner. Blir du vant nok til å se på deg selv som en vare med behov for oppgradering og oppussing, blir det sånn. Selvbildet har ikke godt av og tråkkes ned i søla på jevnlig basis.

  Men der sitter du og lar snapchatfiltre kødde med ditt eget selvbilde, helt frivillig.

   

  Hva mener du?

  Les også: Hvorfor skal photoshoppede bilder merkes?

  Følg bloggen på Facebook: HER

  #snapchat #kroppspress #bildemanipulering #meninger

 • Publisert: 30.05.2017, 10:20
 • Kategori: Meninger
 • 15 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 10: Hvordan skille seg ut?

 • Publisert: 29.05.2017, 10:20
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Hvis du ønsker å skrive dine meninger om et tema som veldig mange andre har skrevet om, er det veldig lett å bli en i mengden. Har du tenkt gjennom hvordan du kan jobbe med ditt innlegg for å nettopp skille deg ut? Synes du det er vanskelig? I dag skal jeg vise deg hvordan jeg fikk 8000 lesere på et innlegg nettopp ved å skille meg ut.

  Når bør du bruke kreativitet for å justere budskapet?

  "De skjønner jo ikke hva jeg sier", "De vil jo ikke høre!" Et tegn på at du bør bruke kreativitet og justere budskapet, er hvis du til stadighet gjentar akkurat det samme, men forventer et annet resultat. Det var Einstein som først uttalte dette, og vet du hva han kalte fenomenet? Galskap.

  " Galskap er å gjenta noe igjen og igjen og forvente et annet resultat."

  Albert Einstein (1879-1955)

  Hvis en ser på når Einstein levde, er dette gammelt nytt, men svært nyttig å minne hverandre på innimellom. "Er det ikke på tide at vi justerer litt her nå, vi har gjort det samme i flere år, og bedriften får ingen nye kunder. Jeg har undervist den samme mattetimen i tre år nå, og på slutten er det alltid det samme spørsmålet som går igjen hos elevene". 

  Skal jeg fortelle deg den vonde sannheten? "Det er ikke dem, det er deg".

  Little girl

  Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

   

  Et konkret eksempel

  Kanskje har du opplevd det selv, at du gang på gang sier det du skal si, men motparten virker ikke å ha skrudd på ørene sine? Selv de største tema kan ha godt av litt kreativ vinkling innimellom, for å nå gjennom til en annen gruppe enn de en vanligvis snakker til. Hva gjorde jeg egentlig med Bønder, bare utestemme og subsidiesugerør, lesersuksessen over 8000 har lest til nå?

  La innlegget få en uvanlig grunnmur

  Bruk et uvanlig utgangspunkt for å skrive innlegget ditt, da blir det automatisk unikt. Det nevnte innlegget er bygd direkte ut fra ulike fordommer bønder i Norge møter på jevnlig basis i nesten alle debatter, både skriftlig og muntlig. Her er et utvalg: " De har sugerør langt ned i statskassa. De har så stor utstyrspark at så veldig synd på dem er det ikke. De er subsidiert i hue og rævva. De må, som andre selvstendige næringsdrivende, begynne å ta ansvar for sin egen inntekt. Det er ingen andre grupper som oppfører seg sånn i lønnsoppgjør." Høres det kjent ut?

  Hvis du skal bruke fordommer som utgangspunkt for å være kreativ, må du gå inn i det motparten sier. Det er ikke alltid like enkelt eller behagelig. Hvorfor mener de dette da, det er jo helt bak mål? Hvordan går det an å mene noe sånt? Begge de foregående spørsmålene hjelper deg ingenting, det gjør deg bare mer frustrert og mer høyrøstet til neste gang. Hvorfor mener du det du gjør? Hva er fordelen med å mene det du mener? Hvilke av disse fordelene kan direkte knyttes til motpartens CAPSLOCKmeninger? Mye bedre spørsmål for å få fart på tankevirksomheten. 
   

  Velg en uvant kommunikasjonsform

  Mye av kommunikasjonen i tunge saker, som jordbruksoppgjøret, foregår i lange sakprosaiske tekster, fulle av diagrammer, statistikk og faktabokser. De er ikke spesielt egnet til å nå andre enn dem som selv er svært interessert i oppgjøret. Og merk; da enten er svært imot eller selv er inne i oppgjøret på arbeidstakersiden. Det har blitt uttalt at jordbruksoppgjøret i Norge er så avansert at det er bare vårherre som forstår det. Og det ligger noe i det når en skal kommunisere videre. Du må ha klart for deg hva essensen er. Og hvem du ønsker å snakke til.

  Innlegget mitt ble en mellomting mellom et kåseri og et essay. Ved å bruke ironi og retoriske spørsmål, og noen vel overdrevne eksempler, ble innlegget både mer lettlest og delbart enn andre innlegg i temaet akkurat nå. Jeg valgte også å lage et nytt ord basert på fordommene om gjennomsubsidierte bønder med sugerør i statskassa: "subsidiesugerør". Dette kunne jeg gjøre fordi assosiasjonene til dette ordet for de fleste, når de knytter det opp mot bønder, vil være midt i blinken det jeg planla.

  Og det beste: jeg har enda ikke fått en eneste norsklærer på nakken for å ha skrevet et ord som ikke finnes. Jeg har til og med bevis på at norsklærere har delt innlegget.

  Men; innlegget er ikke skrevet for å få deg til å forstå alle mekanismene i jordbruksoppgjøret. Det er skrevet for å belyse mitt syn i saken, og jeg har derfor ikke brydd meg en døyt om å underbygge eller faktabelyse ting i saken som ikke støtter denne misjonen. Det er skrevet for å nå ut til deg som kanskje aldri har tenkt over en eneste av mekanismene, hører protestropene i det fjerne fra begge sider, og har valgt å lukke ørene. 

  Ikke vær redd for å skrive om det "alle" skriver om, men gjør ditt beste for å gjøre ditt innlegg til et som skiller seg ut.

  Hvilket "ihjelskrevet" tema vil du at jeg skal skrive om for å bevise at det er mulig å skille seg ut? Operasjoner? Bildemanipulering? Kroppsfokus? Mobbing? Hiv gjerne over en utfordring i kommentarfeltet.

  Jeg vil med det samme invitere deg til  den lukkede gruppen min på Facebook, "Det kreative landslaget". Der kan du for eksempel spørre konkrete spørsmål for å få teksten din til å skille seg ut, samtidig som det legges ut små oppgaver og tips jevnlig. Du får rett og slett mer kreativitet der inne enn det mandagenes kreative treningsøkt her på bloggen kan gi deg. Gleder meg til å bli kjent med deg!

   

  Trenger du å bli bedre på brainstorming, er konkurransen på Facebooksiden min noe for deg. Der kan du nemlig vinne et hefte med mine fem beste tips til bedre brainstormingsresultater.  Konkurranse avsluttet.

  #kreativtrening #kreativtreningsøkt #kreativitet #trening #kreativtreningsleir

 • Publisert: 29.05.2017, 10:20
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 20 kommentarer
 • Hvordan jeg fikk flere tusen lesere

 • Publisert: 28.05.2017, 12:40
 • Kategori: Blogg
 • Den siste uken har vært helt ellevill. Nesten 8000 har så langt lest innlegget mitt, "Bønder, bare utestemme og subsidiesugerør?", jeg var torsdag oppe på 35.plass på topplisten med 3396 norske lesere. Er du nysgjerrig på hvordan jeg klarte det, er dette innlegget for deg. Jeg skal fortelle deg hvorfor innlegget ble skrevet, hva som tok det til topplisten og ikke minst, hva strategien bak var. Til slutt vil jeg også tipse deg om en konkurranse jeg har gående.

  Hvorfor ble det blogginnlegg i første omgang?

  Historien starter onsdag morgen, det har vært en lys og søvnløs natt, hvilket betyr at den kreative hjernen står og spinner på standby. Jeg velger derfor å ta laptopen inn på soverommet, der planen er å se en eller annen lettbeint underholdning. Skal bare sjekke Facebook først.

  Og der ser jeg det - en hel haug av venner og bekjente er på vei til Oslo for å demonstrere i forbindelse med bruddet i jordbruksoppgjøret. Bestemmer meg ganske fort for at her må jeg skrive en status og ønske de lykke til. Men så er det denne kreativiteten som jeg har trent den opp til å spørre meg: "er dette den beste måten å gjøre det på?". Og etter en liten runde, med svaret nei, er jeg heller i gang med et blogginnlegg.

  Hva tok bloggen til topplisten?

  • Timing - jeg ville ønske de lykke til den dagen det var opptog. Det var derfor en dagsaktuell mening.
  • Engasjement på Facebook - pr nå er over 20 000 mennesker nådd, fra en Facebookside som på onsdag hadde 57 følgere.
  • Det er ikke skrevet som et typisk innlegg i debatten, dette skal vi snakke mer om i morgen, i den kreative treningsøkten.
  • Det har mange fellestrekk med et kåseri, og er delbart. Det er i tillegg skrevet på en måte som er tilgjengelig for de fleste, uansett forkunnskaper.
  • Mange er opptatt av norske bønder og norsk matproduksjon, noe som også gjør at de gjerne deler, kommenterer og liker.
  • Innlegget er basert på ekte engasjement, en klarer ikke fake engasjement, da vil lesere gjennomskue deg.
  • Innlegget er ikke så faktatungt som innlegg i denne debatten ofte er.

  Clever
  Licensed from: velkol / yayimages.com

   

  Hva var strategien bak topplistebesøket?

  Sannheten? Det var et innfall som tok helt av. Jeg skulle ønske jeg kunne forutsett suksessen, for da kunne jeg utnyttet lesertallene til min fordel. Men da jeg gikk inn på bloggen og så grafen skyte til himmels, visste jeg at helgen var oppfylt med sosiale eventer, dvs ingen tid til skriving. Jeg var ikke engang halvferdig med ting jeg gjerne skulle presentert for alle disse fantastiske folkene som var innom og leste.

  Det jeg kan si om topplistebesøk, er å kose deg så lenge det varer. Lesertall er nemlig ferskvare. 

  Konkurranse

  Jeg skriver jo egentlig mest om kreativitet, humoristiske betraktninger eller diverse kreative krumspring, og ikke landbrukspolitikk. Derfor har jeg laget et tipshefte, og om du lyst til å vinne heftet under, meld deg på konkurransen på min Facebookside.

  Les også et mer typisk innlegg på denne bloggen: Gi ideene best mulig vekstvilkår

  #topplisten #strategi #blogginnlegg #bonden #norgetrengerbonden 

 • Publisert: 28.05.2017, 12:40
 • Kategori: Blogg
 • 5 kommentarer
 • Hvordan du kan bli mer kreativ.

 • Publisert: 25.05.2017, 21:23
 • Kategori: Kreativitet
 • Du sitter og må prestere, men alle de gode ideene dine har reist på hyttetur til Geilo. Eller du bare MÅ holde fokus, mens alle ideer i verden på alle andre områder i livet ditt har russefest. Har du opplevd at det er kreativiteten som eier deg, fremfor at det er du som sitter med tøylene og kan disponere den? At den svikter deg når du trenger den som mest, glemmer å møte opp på eksamen eller hakker løs i situasjoner der du ikke kan bli med på leken? Har du noen gang følt deg maktesløs når noen har sagt setningen: Nå skal vi være kreative, alt er lov? Har du vurdert å gjøre noe med det?

  girl paints the wall
  Licensed from: adam121 / yayimages.com

  Kreativitet - det du vet og hvordan du bruker det

  Kreativitet er av mange ansett som en magisk egenskap bare noen heldige utvalgte har fått utdelt. Der er jeg uenig. Noen er mer disponerte for å være kreative enn andre, men jeg mener at du kan trene deg adskillig bedre enn det du er pr dags dato. Men du må, som i alt annet i livet, bestemme deg for å bli mer kreativ. Og jobbe mot målet. Kanskje har du allerede lest noen av de kreative treningsøktene her på bloggen?

  Jeg synes kreativiteten som skjer oppi hodet mer spennende enn strikking, sying og andre ting jeg som jente nok "burde" interessert meg for. Men uten hverken talent, tålmodighet eller interesse, går det dårlig. Mamma er verdensmester i alt det der, så det ingen genetisk mangel heller. Det er forsåvidt ikke det eneste "vi jenter" driver med jeg ikke identifiserer meg med, men det kan vi snakke mer om en annen gang.

  Jeg har tro på at kreativitet lever i spennet mellom det du vet, og hvordan du bruker det du vet. Så enkelt og så vanskelig. Skal du bli mer kreativ, kan du derfor gjøre en av tre ting: Vite mer, bruke det du vet på en annen måte, eller rett og slett bli flinkere til å utnytte utgangspunktet.

  Vite mer, bruke det på en annen måte eller flinkere til å utnytte utgangspunktet

  Alle disse tre er ting du gjennom skolegang og livet forøvrig trener på, du lærer mer, gjør nytte av nye metoder og lærer innimellom en teknikk eller to for hvordan du utnytter utgangspunktet bedre. Men når du først har funnet "din" måte å lære på, kan det være vanskelig å bryte vante mønstre. Du bruker det som er mest effektivt, selv om det kanskje ikke på sikt blir den teknikken som tar best vare på ideene dine.

  Hjernen din har helt klart godt av at du prøver nye ting. Det blir som med annen trening, løfter du like mye i benken over tid, vil fremgangen etter hvert stagnere. Både muskler og kreativitet må ha utfordringer for å vokse. Ved å gjøre nye typer assosiasjonsrekker, nye læringsmetoder og være i uvant terreng, vil hjernen din produsere nye kontaktpunkter mellom den kunnskapen som allerede er i hjernen din, og du vil kunne utnytte det du allerede vet bedre.

  Prøv gjerne å lage deg egne, unike teknikker. Og test dem ut. Hvis en teknikk slett ikke fungerer, vil dette også være uvurderlig kunnskap på veien mot de teknikkene som fungerer. Det triste er derimot at for å ha kontinuerlig utvikling, må du også utvikle teknikkene med jevne mellomrom.

  Knytting av ny kunnskap

  Det er også lurt å knytte ny kunnskap direkte mot kunnskap du allerede har. På denne måten blir det både lettere å huske, og kan tas frem i flere relevante situasjoner.

  For eksempel kan jeg knytte spekulasjonene om at Tyrannosaurus Rex var en åtseleter basert på lengdeforholdet mellom femur og tibia, at beina rett og slett var bygd for å gå lange distanser fremfor å løpe, direkte til min jobbsituasjon som radiograf, der femur og tibia er områder som avbildes jevnlig. Om det er sært og innimellom få opp en tanke om T-Rex når du tar bilde av en gammel dame med hoftebrudd? Nja, det spørs hvem du spør, jeg har med vilje laget meg en hjerne der kunnskapen er vevd i hverandre.

  Samtidig bør du prøve å utfordre hjernen din til å tenke i uvante baner minst en gang i uken. Det være seg absurde spørsmål, uvante tankerekker, å sette seg inn i en meningsmotstanders meninger eller rett og slett prøve noe du aldri har gjort før. Du bør også lære deg noe nytt, om enn så lite, så ofte du kan.  Og lærer du deg noe nytt, gir du automatisk kreativiteten din nye arbeidsflater.

  Det oppbrukte uttrykket "å tenke utenfor boksen", er sunt påfyll for kreativiteten din, men kanskje ikke så enkelt å gjennomføre bestandig. Er du av dem som har behov for litt drahjelp, kan du melde deg inn i den lukkede Facebookgruppa "Det kreative landslaget". Der vil det komme små oppgaver du kan bryne deg på og du kan treffe andre med interesse for å utvikle sin kreativitet. PS: Når vi 50 medlemmer der inne, kjøres det Facebook live der inne, til tross for undertegnedes motforestillinger mot fremstilling på video.

  #kreativitet #kreativ #kreativtrening #kreativtreningsøkt #facebookgruppe

 • Publisert: 25.05.2017, 21:23
 • Kategori: Kreativitet
 • 8 kommentarer
 • Bonden og jeg fikk nesten 1000 lesere i går!

 • Publisert: 24.05.2017, 11:22
 • Kategori: Meninger
 • Først av alt vil jeg løpe rundt cyberspace på en gigantisk klemmerunde! Du valgte å lese det jeg hadde på hjertet i går, og jeg er ekstremt takknemlig. Du valgte også å gi meg tilbakemeldinger, og det gjorde du som både venn, bekjent og ukjent. Les gårsdagens lesersuksess: Bønder, bare utestemme og subsidiesugerør? Jeg velger å følge opp med å trekke litt tråder fra en annen bloggers innlegg. Gunnar Stavrum har nemlig skrevet blogginnlegget "Ikke kast milliarder etter dem", og beskriver bøndenes oppgjør i fjor som eventyrlig.

   

  Vi er ofte kildekritiske kun der det er mest opplagt at vi blir lurt, og overser glatt resten. Statistikk og overbruk av tall er et av de stedene vi virkelig blir, unnskyld uttrykket, rævkjørt om vi ikke holder tunga rett i munnen.                                                                                                               

  Statistics
  Licensed from: carloscastilla / yayimages.com

  Bøndenes problem i debatten

  Det største problemet for bøndene, er at i Norge er det litt tabu å snakke om inntekt og penger. Det meste annet er innafor, men å snakke om hvilke tall som står på lønnslippen din hver måned, er innmari hemmelig. Bortsett fra de som tjener veldig mye. De snakker gjerne om både formue og inntekt. 

  Og dette er et historisk problem, som kanskje henger igjen fra bøndene var en del av de øvre samfunnslag med velstand på gården og armod i husene rundt? Bøndene har liksom aldri sluttet å være overklasse og storkar i sjargongen de fleste bruker når de snakker om bondens inntekt.

  Meningsmotstandere har derfor svært gode knapper å trykke på hos befolkningen når de skal argumentere. Grådige, griske, storforlangende? RIKE! Hørt det før?

  Woman raising her hand
  Licensed from: phovoir / yayimages.com

  To eksempler på hvordan lønnsoppgjør ser ut inni seg

  Lønnsoppgjør består ikke av et homogent lønnstillegg til alle innenfor gruppen. For å vise deg utslagene dette skaper på prosenttall, vil jeg til å bruke to eksempler. Eksempel 1 er et fiktivt lønnsoppgjør hos utvalgte personer tilknyttet nettavisen på et eller annet vis. Eksempel 2 er et fiktivt lønnsoppgjør for bonden.

  Eksempel 1

  Av en eller annen grunn fant noen jeg det relevant å lage et utvalg bestående av fjorårets fiktive lønnoppgjør for Gunnar Stavrum og meg, som henger og dingler løst i Nettavisen via mitt frivillige engasjement som Customer Manager i blogg.no. Et lønnsoppgjør fungerer på den måten at det slår sammen alle inntektene som er relevante, og kommuniserer prosentvis lønnsoppgang ut fra det. 

  Hvis Gunnar tjente 1 million, og jeg ingenting, var den totale lønnsmassen i dette oppgjøret 1 million kroner. Hvis Gunnar da fikk 40000, har lønnoppgjøret for nettavisen fortsatt en ramme på 4%. Nettavisenutvalget har fått høyere, prosentmessig, lønntillegg enn resten av Norge i fjor. Selv om jeg ikke fikk en krone.  Et eventyrlig oppgjør for utvalget som gruppe?

  Hvis Stavrum derimot hadde gått ned 40000, og jeg opp 40000, hadde den prosentmessige rammen for lønnsoppgjøret vært 0 %. Det kan med andre ord se ut som det ikke har skjedd så mye, men det vil jo ha betydning både for meg og Stavrum, sant? Et elendig oppgjør for utvalget som gruppe?

  Eksempel 2

  En storbonde fikk 1 million i fjor, og en liten hadde 200 000. Han største får et bra oppgjør med en lønnsøkning på 110 000, mens han lille får 10 000. I tillegg endres reglene for sauedrift, så han lille mister 20 000 i inntekt på det. Da vil rammen for dette lønnsoppgjøret være 8,3 %. Hvis du legger inn fire småbønder til i regnestykket: Fortsatt et lønnsoppgjør på 5 %. I den lønnsmassen sitter det dermed en heldiggris som har fått 110 000 kr, mens 5 småbønder har gått ned 10 000 kr hver i lønn.

  5% lønnsøkning i dagens arbeidsliv er mye. Men når staten gir med den ene hånda og tar med den andre, får ikke prosentverdien så stor verdi. Da ligger det nemlig en god del som taper penger på at de store driftene kan få mer.

  Og hva sa jeg om de som tjener mye og snakker om det? Nettopp. Det blir en ond sirkel for bøndene, for da kjenner alle minst en bonde som tjener FLUST med penger!

  Hillbilly farmer
  Licensed from: MaryHathaway / yayimages.com

  Fjorårets eventylige lønnsoppgjør for bøndene

  Jeg har ingen statistikk for å underbygge det EVENTYRLIGE fjorårsoppgjøret Stavrum snakker om i sitt innlegg. Men hvis det fantes ville det nok sett sånn ut.

  Årslønn Hva fikk jeg(kr) Hva mistet jeg(kr) lønnsøkning/nedgang Lønnsutvikling i prosent Kristins vurdering Stavrums vurdering
  300 000 10 000 40 000 - 30 000  - 10 % Elendig oppgjør Eventyrlig oppgjør

  Generalisering av grupper er minst like giftig i prosentsatsenes verden som i andre sammenhenger! Kildekritikk og spørsmål om intensjon for fremstillingen er avgjørende.

   

  Skal du skrive bare om bønder nå Kristin?

  Nei, jeg kommer til å fortsette med kreativitet som hovedfokus, og blande inn mye annet jeg liker.Jeg vil vise at du får god bruk for kreativiteten din også i tyngre saker. Dette innlegget og gårsdagens blir derfor tema for kommende mandags kreative treningsøkt, som du bør få med deg. For den blir knallbra!

  I dag er bonden på topplisten. Hvis jeg kan hjelpe bøndene nå gjennom til en person uten å måtte rope, anser jeg det som en stor seier. Jeg snakker kanskje ikke flytende statistikk, men jeg skal da alltids klare å gjøre meg forstått.

   

  Støtter du den norske bonden og norsk mat?

   

  Følg meg gjerne på Facebook om du vil følge med på det spennende som skjer fra denne kanten fremover. Eller bare vil gi meg en tommel opp. 

  Akkurat nå går denne avstemningen på siden min:   

  PS: Var du en av de som hang deg opp i om lønnstallene i eksemplene mine kunne stemme - fremfor det overordnede poenget? Da er du kanskje preget av den debattstilen som har regjert de siste årene. Finn en feil og bruk den til å uskadeliggjøre alt det fornuftige motparten har å komme med.

  #dennorskebonden #norgetrengerbonden #prosent #prosentregning #nettavisen

 • Publisert: 24.05.2017, 11:22
 • Kategori: Meninger
 • 11 kommentarer
 • Bønder, bare utestemme og subsidiesugerør?

 • Publisert: 23.05.2017, 09:36
 • Kategori: Meninger
 • I dag fylles Oslo med det mange vil anse som sutrete bønder med subsidiesugerør langt ned i statskassa. Bønder med skinnende traktorer så langt øyet kan se, utakknemlige individer som bråker og bevisst ødelegger for oss vanlige folk. Med blokader, demonstrasjoner, opptog og ropestemme. Hvorfor i alle dager roper de så høyt? Kan ikke de bare si seg halvmisfornøyd med lønnsoppgjøret sitt sånn som alle oss andre, uten å lage et sirkus uten like? 

  Forskjellen på bøndenes lønnsoppgjør og ditt

  Mange benytter det faktum at bønder er selvstendig næringsdrivende som argument for at bønder har det hele og fulle ansvaret for lønnsomheten i egen bedrift. Hvis dette var sant, kunne bøndene selv bestemt prisen på egne varer, og markedet ville drevet prisen oppover etter etterspørsel. Vi kunne da hatt varehus fulle av kun de mest lønnsomme varene, og de mest ettertraktede ville gått for avsindige summer.

  Om tilbud og etterspørsel regjerte, måtte du regne med å jobbe mer enn knappe en dag for å dekke opp kostnaden for en ukes matvarer. Staten bestemmer nemlig hva bonden får betalt for varene sine, gjennom målpriser, og bonden kan ikke bare sette opp prisen på kålrot for å dekke inn en ødelagt traktor. Det blir røde tall i regnskapet bonden bare må godta, med mindre det finnes andre muligheter til å justere inntekta, som en bijobb. Visste du at andelen bønder som må ta en annen jobb i tillegg til gardsdrifta for å få det til å gå rundt, er ganske betydelig?

  Ned i lønn og prosentmanipulering

  En annen ting er at du ikke hadde godtatt å gå ned i lønn i et lønnsoppgjør. Slik systemet er lagt opp i dag, vil flerfoldige bønder komme ut av årets jordbruksoppgjør i minus. Det snakkes varmt om å løfte, dekke gapet og prosenter. Men hvordan ville du helt ærlig likt det hvis du gikk ned 20 000 i lønn, når du allerede lå langt bak andre grupper i samfunnet? Ville du ikke ropt litt, du også, om noen kuttet tjue tusen av lønna di og kalte det lønnsvekst?

  Du vet jo at 1% av et stort tall er verdt mer i kroner enn 1 % et lite tall? 3 % av en million er vesentlig mer enn 3 % av 300 000, for å ta et eksempel. Det må du huske, neste gang politikerne argumenterer med at bønder har fått prosentvis det samme som andre arbeidsgrupper! Ikke bli prosentblind, se hva som skjuler seg bak prosenttallene. 3 % er ikke en fast pengesum, forskjellene blir vesentlig mange tusenlapper.

  Subsidiesugerør

  Et subsidiesugerør består av et materiale påkostet av staten, for å sikre at kongeriket Norge er sikret nok av en bestemt ting. Et subsidiesugerør gis til en gruppe eller en næring der forutsetningene for å drive uten tilskudd, vil ha den konsekvens at kongeriket Norge får mindre enn ønsket av den ønskede tingen. Kraftigere subsidiesugerør enn det bøndene sitter på, har blitt utdelt blant annet til journalistikk og innovasjon. De stikker nemlig enda dypere ned i statskassa. Med tanke på at jeg godt kunne tenke meg å prøve en diett bestående av nettaviser og alle de innovative gründerselskapene som går dukken de første fem driftsårene, støtter jeg helt klart å fjerne bøndenes subsidiesugerør. Vi må jo ikke ha mat, eller?

  "Jeg er sjalu på bonden jeg, han har så stort lån." Omtrent like relevant som " Jeg er sjalu på naboen jeg, han har lånt så fint opp til pipa på huset sitt." Lån, enten det er til driftsbygninger, landbruksmaskiner, Tesla eller Frognerleiligheter, er ikke en ting du higer etter eller ser på som en berikelse i livet ditt. Så hvorfor brukes bondens belånte traktor som fellende bevis på at her er det en sleip bonderiking som står og roper uten grunn?

   

  Girl drinking with straw
  Odelsjenter starter tidlig å benytte subsidiesugerør.

  Licensed from: annems / yayimages.com


   

  Bøndenes plagsomme utestemme

  Bøndene roper høyt, og mange vil kanskje uttale at de skader omdømmet sitt ved å gjøre det. Da er det jo heldig at du stadig benker deg foran tv-apparatet ved enhver anledning for å høre saklige debatter om selvforsyningsgrad, importvern, subsidieordninger og jordbruksoppgjøret. Det finnes flust med god informasjon om systemet som sikrer Norge mat. Men når du slett ikke vil høre, blir bøndene fortvilet, og det en av de tingene både barn og bønder gjør når de blir fortvilet, er å rope. Høyt. Og bråke. Og gjøre ting for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Hvis bare du hadde sluttet med uvitende og absurde setninger som " vi trenger ikke bønder i Norge, vi kan jo bare importere all maten", hadde du kanskje ikke bidratt til at bonden ser seg nødt til å rope for å vekke din og politikernes oppmerksomhet.

  Hvorfor engasjerer jeg meg?

  Jeg tror ikke at en diett bestående av nettaviser, luft og kjærlighet er noe jeg, hjernen min og fordøyelsen min vil like. Jeg tror heller ikke at alle andre land er villige til å selge oss maten sin hvis de plutselig trenger den selv, på grunn av krig, dårlige avlinger, politisk uenighet, hungersnød eller befolkningsvekst. Jeg vil ha en viss selvforsyningsgrad, jeg vil ha et Norge som ikke er fullstendig nedgrodd av småbusker og jeg vil ha bønder som får ordentlig betalt for den jobben de gjør og ikke trenger arbeide seg ihel både på gardsdrift og bijobb. Gi de et lønnsløft nå - de skal ikke være nødt til å rope seg hese i enda flere år.

  Det snakkes utrolig mye om hva vi bare må ta oss råd til i Norge, som verdens rikeste land. Vel; et av primærbehovene var sist jeg sjekket, næringsinntak. Det er måte på å snu det døve og dumme øret til! 

  Støtter du den norske bonden, hiv inn et bankende hjerte for norsk landbruk under dette innlegget på bloggens Facebookside. Del gjerne hvis du er en som ikke vender det døve og dumme øret til!

  Lurer du på hva slags blogg dette er, finner du litt mer om det her.

  Les også: Flink pike innelåst i gruppearbeid, et humoristisk skråblikk på gruppearbeidskulturen i skole og arbeidsliv.

  #norgetrengerbonden #demonstrasjon #bonde #norgesbondelag #opptog #stortinget #jordbruksoppgjøret #kåseri

 • Publisert: 23.05.2017, 09:36
 • Kategori: Meninger
 • 24 kommentarer
 • Hvordan eksamensnervene tok meg, og hva jeg gjorde for å ikke oppleve det igjen.

 • Publisert: 23.05.2017, 00:08
 • Kategori: Kreativitet
 • Har du merket at når du er nervøs eller spent, er det ekstra vanskelig å finne på noe? Når jernteppet nærmest rer seg fotbukt rundt føttene dine, og du er så stressa at du kjenner bevegelsen til veggklokkas sekundviser mot strupen? Jeg har vært der. Noe så til de grader også. Og fant min vei ut av det.

  Jeg har tidligere skrevet litt om saken i innlegget Karakteren 3 er katastrofalt dårlig, som er verdt en titt om du ikke har lest det. Men hva skjedde egentlig bak kulissene, eller for ikke si inni hodet når eksamensnervene fintet meg ut og jeg skrev verdens mest stillestående novelle? Og hvordan sørget jeg for at det aldri skjedde igjen?

  Tidsmaskinen er stilt på nynorskeksamen, våren 2003

  Jeg kan enda huske det øyeblikket jeg fikk utdelt eksamen, for det var en slik type at vi fikk et inspirasjonshefte på forhånd. Allerede ved første gjennomlesning, fikk jeg helt vondt i magen. Ingenting var i nærheten av å treffe blinken på mitt interessefelt som allerede den gangen nærmet seg en mil i diameter. Det kan da ikke være mulig? Som den flinke piken jeg var, og er, lot jeg selvfølgelig ikke dette stresse meg, og bladde febrilsk frem og tilbake. Som sidene ville forandre seg på magisk vis, bare jeg bladde fort eller lenge nok.

  Hele ettermiddagen gikk med til å irritere seg over dette makkverket av et oppgavesett. Ikke bare hadde de bommet på interesseområdet mitt, de hadde også spesifisert hvilken sjanger de ulike oppgavene skulle skrives i. Og, irrasjonell som jeg var i gjerningsøyeblikket, begynte jeg å irritere meg over hvorfor ikke den første oppgaven kunne skrives som et kåseri i stedet for en artikkel. Det hadde vært saker, da skulle det blitt litt av en kvalitetsbesvarelse kan du tro!

  The student is not feeling nervous tension
  Licensed from: Madhourse / yayimages.com

  Ahaopplevelsen som sendt fra helvete

  Rett før jeg la meg, bestemte jeg meg for å velge den sjangeren jeg likte best, koste hva det koste ville. Og rett før øynene slamret igjen i trøtt fortvilelse, tok jeg den skjebnesvangre avgjørelsen: "Novellen skal skrives ut fra bildet på tredje side i inspirasjonsheftet. Det bildet av en kø av mennesker som fraktes til en konsentrasjonsleir".

  Du henger fortsatt med, ikke sant? Du ser jo også hvor spennende denne historien kommer til å bli, eller? Personer som er avgrenset i rekker og kolonner, som marsjerer og sleper seg bortetter en vei. I tillegg vet de ikke hvor de skal eller hva de skal. Og med novellens kjennetegn med overraskende slutt? Hvor overrasket kan en leser bli da? "De kom frem, yey!" eller " det ble det siste de så til hverandre". Ingen av dem spesielt egnet til å være vendepunkt.

  Student covering her head arms in preparation for exams
  Licensed from: Madhourse / yayimages.com

  Da det knapt kunne bli verre, klarte jeg å gjøre det verre

  For å gjøre ting enda verre, fikk jeg ved eksamenspulten, til venstre for en sovende og overparfymert eksamensvakt, den strålende ideen om å bruke hoppende padling som fortellerstil. Vel, det heter kanskje ikke offiisielt hoppende padling, men i mangel på et bedre ord: vi hopper mellom to fortellerstemmer, en gutt og hans mor. Og for å sikre absolutt null fremdrift, hva gjør en da? Joda - da plotter man inn hele historien som tankereferat. 

  I sikksakk mellom hodet til mor og sønn, som ikke vet hvor de skal og det dramaet det kunne vært, bare litt sånn huff, nå er jeg innmari skeptisk-slalom. Jeg vurderer virkelig å gi ut e-bok, og du burde kjøpe. Kommer i kombinasjonspakke med en trepakning popcorn, for tro meg, det trengs. 

  Så hvorfor skjedde det aldri igjen?

  Du synes sikkert ikke det er så merkelig at makkverket ble belønnet med min aller dårligste eksamenskarakter. Men poenget ligger ikke der. Poenget ligger i hvor mye den karakteren endret meg. 

  Denne opplevelsen, sammen med flere andre, gjorde at jeg bestemte meg for å ta kontroll over tankene mine. Bli bevisst hvordan jeg jobber kreativt, bli rustet til å gjøre endringer på sparket, finne flere mulige løsninger på problemer og aldri gjøre som planlagt kun begrunnet i at det er planen. Jeg valgte å temme min kreativitet - kjenne den ut og inn, systematisere den, lage tankemønstre og teknikker.

  Kort sagt analysere og leke så mye med kreativiteten at uansett hvilken situasjon jeg kommer i, vil den være der å hjelpe meg. Uavhengig av klokke, stress og jernteppe. Og det er jeg nynorskeksamen evig takknemlig for.

  Har du noen gang fått jernteppe eller eksamensnerver? Hvordan var det?

  Følg gjerne Facebooksiden til den nynorske stillstandforfatteren.

  #jernteppe #kreativitet #kreativ #fail #epicfail #eksamen #eksamensnerver #totalfiasko #fiasko

 • Publisert: 23.05.2017, 00:08
 • Kategori: Kreativitet
 • 11 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 9: Hvordan bruke inspobilder?

 • Publisert: 22.05.2017, 11:57
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Hvis jeg bare finner litt flere inspirasjonsbilder på Pinterest nå, vil det nok komme et kreativt mirakel å sette seg i fanget mitt. Sånn føltes det, der jeg satt fast i en spiral og trålet Pinterest etter inspirasjonsbilder uten å egentlig føle meg det grann mer inspirert etterpå. En slags krampeaktig inspirasjonsjakt, uten nevneverdige resultater. Kjenner du deg igjen? Jeg vil vise deg 3 av mine beste tips til hvordan du kan bruke egne og andres inspirasjonsbilder til å finne enda bedre ideer.

   

  3 tips til bedre ideer fra inspirasjonsbilder

  Mine ideer ble bedre da jeg sluttet å fable om at jo flere inspirasjonsbilder jeg så på, jo flere og bedre ideer fikk jeg. For denne sammenhengen stemte jo ikke i det hele tatt. Å finne de beste ideene, handler jo om å lage seg tankerekker, og det gjør du jo ikke ved å lete videre etter enda flere og finere bilder, gjør du vel? En lur måte å gjøre det på, er derimot å stoppe opp for å stille spørsmål. Hvordan kan så dette fungere i praksis - la meg vise deg:

  beach
  Licensed from: Daniel Marcus / yayimages.com

  1. Lengsel 

  Hender det du nesten sklir rett ned i den karibiske strandstolen på skjermen foran deg? Jeg har drømt meg dit, nærmest med paraplydrinken i hånda, men det alene gir meg jo ikke noen god ide. Hvis et bilde gjør at du lengter etter å være der - spør deg selv: "Hva er det med dette bildet jeg lengter etter?" Ved å finne dette svaret, kan du spinne videre og finne ideer blant dine egne erfaringer. Er det varmen du lengter etter? Friheten og følelsen av ferie? Drømmer du om å ha råd til å reise dit? Kanskje dine opplevelser kan være noe andre lengter etter? 

   2. Flott å se på 

  Er tanken din innimellom "wow, dette var pent", før du trykker deg videre? Har du tenkt på å utfordre denne tanken litt for å finne ut om det ligger en potensielt god ide i bildet? Hva er det du liker? Hvorfor? Kan det være at du eier noe lignende som andre kan synes er interessant å se på/lese om?

  3. Klær

  Drømmer du deg bort i klær og antrekksinspirasjon, uten at det kommer så veldig mye mer ut av det enn at du får lyst til å kjøpe nye klær? Hva er det du liker med stilen? Er det en spesiell sammenheng du ville brukt klærne? Du kan jo også ta en titt i klesskapet og prøve å finne noe som representerer den samme stilen, eller det du kunne brukt i den samme sammenhengen. Ikke bare vil det trigge din kreativitet, det kan også få deg til å se på ditt eget klesskap på en ny måte. Og kanskje enda bedre: spare deg for unødvendig impulsshopping. Kan dine klær skape den samme drømmen hos andre som du får av å se klesbilder?

   

  Når du leter rundt i blinde etter enda flere inspirasjonsbilder, husk dette: Det er ikke sikkert den fantastiske ideen ligger begravd like rundt neste sving av motiverende sitater, det kan hende den ligger dypere begravd i et bildet du allerede har funnet.

   

  Likte du dette innlegget, del 9 i den kreative treningsleiren her på kristin.blogg.no, vil du kanskje også like forrige ukes kreative teknikk? Den tok utgangspunkt i visuelle hjelpemidler for ideutvikling, og er en teknikk jeg bruker ofte. Ny treningsøkt kommer som vanlig neste mandag.

   

  Hvordan bruker du inspirasjonsbilder? Hva synes du om tipsene?

   

  Lik gjerne Facebooksiden min.

  #kreativitet #kreativ #kreativtrening #trening #tips #teknikk #ide #ideer #kreativekristin #kreativtreningsleir

 • Publisert: 22.05.2017, 11:57
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 12 kommentarer
 • Da ble det diktskriving

 • Publisert: 22.05.2017, 00:13
 • Kategori: Blogg
 • Kreativ, nå også i diktform? Hvordan skal dette gå? Toini, dråpedronningen, har lagt ut en fin utfordring der du kan velge et av hennes mange flotte dråpebilder, og skrive dikt til. Jeg, som liker å skrive hva det skulle være, tar utfordringen. 

  Jeg har valgt meg bildet under, og det er det første av de 10 dråpebildene i utfordringen. Vil du være med i utfordringen, kan du trykke på bildet for å se alle bildene du kan velge blant. Kanskje finner du en storfavoritt?

  Dråpenes kamp

  Du liten ble lenket av kreftenes strid

  til stor som går foran i tidenes tid.

  Lik to små planeter i tango i kveld.

  Så nære og gode, men fjernt likevel.

  Med lyset som nabo og skyggenes sjel,

  du lengter med nærvær for hver minste del.

  Usynlige strenger i ren harmoni,

  der avstand må holdes i smerte fordi

  hvis nærheten kommer til kinn imot kinn,

  vil verden fortapes og sluke deg inn.

   

  Det ble visst litt underliggende meninger også her, Toini, men håper det blir godkjent selv om det ikke kun handler om dråper.

  Hva synes du om "dråpediktet" mitt? Synes du det passet til bildet?

  #dikt #dråper #toini #utfordring

 • Publisert: 22.05.2017, 00:13
 • Kategori: Blogg
 • 15 kommentarer
 • Er jeg et timeglass?

 • Publisert: 20.05.2017, 00:12
 • Kategori: Humor
 • Jeg har, som du kanskje vet, startet jakten på min kroppstype. Og dagens stopp på jakten, er timeglasset. I tv2 sin artikkel om temaet, står det å lese at "et timeglass er en figur med store bryster og kort, smal midje." Det står også at du i dagens motebilde føler deg rund og bomsete. La oss gå litt på jakt, og finne ut om jeg kan være et timeglass.

  Meg som timeglass

  Midjen min er til stede et eller annet sted inni der, men den er plassert i nærheten av en lang rygg, så spesielt kort er den ikke. Akkurat nå er også brystene på sitt største, får en håpe, i og med at de fortsatt innehar noe meieridrift. Jeg kan føle meg både rund og bomsete, men det trenger slett ikke være i dagens motebilde. Det kan være hvor som helst, kanskje også rett rundt et hushjørne, eller midt på en stor gressplen. Spesielt hvis jeg setter meg ned på huk for å stupe kråke. Kanskje er også bomsete feilstavet og skal over mot klumsete. Da tror jeg vi kan si at vi innehar en jackpot. På sammenkrøllet timeglass på huk, selvfølgelig.

  Men det er mulig min manglende kompetanse på å stå på hodet kan bli et problem. Uansett tidsregning er jo et timeglass dømt til å bedrive noe av sin virksomme tid oppned.

  woman with hourglass
  Licensed from: dolgachov / yayimages.com

  Langt utenfor komfortsonen

  Samme artikkel fra tv2, har disse klestipsene til timeglassfiguren:

  Ikke skjul noen deler av kroppen din. Du bør bruke tettsittende klær som viser kurvene dine og som gjør midjen din lengre. Cardigan med v-hals og blyansskjørt eller tettesittende bukser med høyt liv er perfekt for deg. Unngå stilettheler. Velg heller sko med avrundet eller åpen tupp.

  Wow! Jeg tenkte egentlig jeg skulle avslutte jakten og si meg fornøyd med sammekrøllet timeglass på huk, men her ligger det noen absurde føringer. Jeg, som ikke engang liker å bli tatt bilde av med klær, var slett ikke klar over at å kapitulere som timeglass, var det samme som å sprade rundt i Evas drakt.

  Å ikke skjule noen deler av kroppen min, ligger milevis fra min veletablerte komfortsone. Kanskje også så langt at jeg må flytte? Kan man melde overgang til et annet distrikt i komfortsonen sånn uten videre, eller må man vente til overgangsvinduet åpner? Eller er det sånn at det uansett står åpent, nå når det er sommervarme?

  Jeg må jo også påpeke innmari finfine skrivefeil i akkurat det saksede avsnittet. Jeg er neimen ikke sikker på om kunne klart å oppdrive hverken blyansskjørt eller tettesittende bukser, spesielt ikke om jeg skulle levert en skriftlig forespørsel. Men, hvis et høyt liv er det samme som et langt og lykkelig liv, virker jo dette langt mer lovende enn mye annet, og kan veie opp for alt det andre vissvasset et timeglass må igjennom.

  Smiling couple going window shopping and pointing at window
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  Flukten fra stiletthælene

  Det virker ganske lett å unngå stiletthæler, spesielt på min jobb. Der går de fleste i fornuftige sko. Problemet her kommer vel helst hvis man skal ut på byen eller bevege seg i strøk der slikt fottøy er mer vanlig.

  Hva tenker du er den beste metoden for å unngå stiletthæler? Sitte stille i kamuflasjeutstyr til utøyet har passert, eller ta beina fatt og beine?

  Bør jeg lete videre, eller tror du jeg skal slå meg til ro som sammenkrøket timeglass?

  #kroppstype #mote #humor #tull #kroppstypejakten

 • Publisert: 20.05.2017, 00:12
 • Kategori: Humor
 • 6 kommentarer
 • Da de store følelsene traff

 • Publisert: 19.05.2017, 08:59
 • Kategori: Blogg
 • Da du svimlet famlende rundt i halvblinde og ikke visste helt hvor du var? Du har kanskje opplevd noe sånt i livet, slike fossefall av følelser som grep tak i selve kjernen av deg og forandret deg? Kanskje også på en voldsom måte slik at du ikke noen sinne klarte å bli den samme igjen? Slik har jeg nemlig hatt det de siste ukene, både på godt og ufattelig vondt.

  Noen ganger kjenner jeg på at det blir for mye følelser. At det blir altfor mye føleri, og at jeg slett ikke er komfortabel med alt dette følelsesklisset. Det blir nesten på et kvalmende nivå.

  Jeg undrer meg innimellom om vi på generelt grunnlag kjenner etter litt for godt. Er det slik i livet at absolutt alt skal knyttes til en følelse, eller overlever vi godt også vi som føler litt mindre? Er det tabu å si at man ikke føler så mye bestandig?

  Jeg er nok ikke skrudd sammen helt på samme måte som den gjengse blogger på denne plattformen, for når livet svinger og følelsene tar over - da skriver jeg ikke. Det er ikke fordi jeg ikke er i kontakt med hverken meg selv eller følelsene mine, men det handler om de reglene jeg selv har trukket for hva som er innafor å dele med potensielt hele verden. Nå vet jo både du og jeg at ikke hele verden leser min blogg, men det er likevel noe som ligger åpent for hvem som helst.

  feel freedom
  Licensed from: Yellowj / yayimages.com

  Heller ikke på store familiære avgrunner og høydepunkter, deler jeg. Så når jeg har brukt de siste ukene med barnedåp, begravelse, bursdager og 17.mai - er det ting jeg kommer til å fortsette og nekte deg ta del i. Selv om du sikkert hadde likt både borddekkingen jeg valgte i dåpen og glade, bunadskledte unger i vilt hurra. Jeg er nok i overkant bevisst på at det er jeg som styrer denne bloggskuta, men jeg trenger ikke mene eller føle så mye om hvordan du styrer skuta di. Det er ditt valg.

  Vet ikke helt om du følger dette innlegget, eller om du i det hele tatt leser det. Men for deg som har lurt på hva jeg har drevet med de siste ukene, er det i alle fall et lite innblikk. Ligner vi i forhold til hva vi deler?

  Hva har du bedrevet og skrevet om de siste ukene?

 • Publisert: 19.05.2017, 08:59
 • Kategori: Blogg
 • 12 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 8: Fin i formen

 • Publisert: 15.05.2017, 20:57
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Dagens treningsøkt er av det slaget der du enten får et fantastisk resultat, eller ingenting. Mange kvier seg for å bruke slike metoder, men trikset er å finne ut fort om resultatet uteblir eller ikke. Og hvis en kjenner at det ikke blir noe party med denne metoden, bør en lunte videre til neste.

  Metoder der resultatet er enten eller, vil det være mange av. Hvis du ikke ønsker å bruke slike metoder, begrenser du din egen kreativitet. 

  Composite image of geometry problem
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  Dagens teknikk heter geometritimen.

  Geometritimen går ut på å identifisere et ønsket utgangspunkt eller tema, for deretter gå systematisk gjennom geometriske former for å produsere ideer.

  Sirkel, kvadrat, rektangel, trekant, pyramide, sylinder, åttekant, rombe, parallellogram, halvsirkel osvosv. Kan noen av disse formene hjelpe deg å finne nye ideer?

  Hva er det første du tenker på innen det ønskede temaet som har formen?

  Hva skjer om du endrer geometrisk form på et objekt? Om enn bare som et tankeprosjekt?

  Hva skjer om du kombinerer ideene fra de ulike geometriske formene?

   

  Et eksempel på første tanke på de ulike formene - hvis jeg var en matblogger:

  rektangel: langpannekake

  trekant: sandwich

  halvsirkel: tacoshell

  Kombinert ide: tacosandwich i langpanne.

   

  For deg som liker å skrive lister

  Du kan også ta for deg bare en geometrisk form, og lage en liste over ideer på akkurat den formen. For eksempel vil sirkel for meg i dette "lekematblogger"-eksempelet, kunne fremkalle et kakebord verdig både konfirmasjon, 17.mai og dåp samtidig.

  Fortell meg gjerne hva du synes om dagens treningsøkt. Kanskje vil du være med å leke litt også? Hva er det første du tenker på innen det du skriver om hvis jeg sier pyramide?

  #kreativ #trening #kreativtreningsøkt #kreativtreningsleir #teknikk #kreativekristin #tips #kreativitet

 • Publisert: 15.05.2017, 20:57
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 4 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 7: Gi ideene best mulig vekstvilkår!

 • Publisert: 08.05.2017, 23:18
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Dagens kreative treningsøkt tar utgangspunkt i noe som lukter både av seier og laurbær, nemlig suksess. For hva var det egentlig som kjennetegnet de gode ideene dine? I dag skal jeg hjelpe deg å finne det ut, fordi når du klarer å bli mer bevisst på dette, vil du også kunne bruke denne kunnskapen til å være bedre rustet for dårligere, idetørre tider. 

  idea
  Licensed from: elwynn / yayimages.com


  To avgjørende spørsmål

  Neste gang du står plantet i hengemyra, tiden jobber mot deg og du er nødt til å produsere et eller annet kreativt, vil jeg derfor at du tenker på en av dine suksesser, og spør deg selv følgende to spørsmål:

  - Husker jeg hvor denne ideen startet?

  - Hva gjorde jeg når ideen åpenbarte seg?

   

  Hvis du kan besvare et av disse to spørsmålene, har du en pekepinn på hva du kan gjenta for å gi deg selv en kickstart.

  Og da mener jeg ikke på detaljnivå: "Jeg satt på bussen mellom Lerkendal og Studentersamfundet tidlig en tirsdag morgen i regnvær, da må jeg vente til tirsdag og håpe på regn." Heller ikke: "Jeg spiste bestemors kjøttkaker, men bestemor begravde vi jo i fjor, så jeg får aldri en god ide noen gang igjen".

  idea
  Licensed from: elwynn / yayimages.com


  Hvorfor disse spørsmålene?

  Denne øvelsen handler om å avdekke hvilke "vekstvilkår" som fungerer best for dine kreative evner. Trives du best i litt meditativ, sorgløs ferd på kollektivtransport, eller fødes ideene blant fistpump på festival? Kobles kreativiteten inn blant inntrykk og fingermat i Krabi, eller i stillheten til kjøkkenklokken og Joikakaker? På tredemølla med øretelefoner, eller i hengekøya med sildring fra bekken?

  Er det spesielle visuelle inntrykk som kan få deg tilbake i suksessmodus? En spesiell type musikk? Trenger du bakgrunnsstøy eller total stillhet? Hjelper det å bevege på seg, eller er det best å innta lesesalposisjon?

  Gjør en liten analyse, og lek deg med resultatet. Er det noen sammenheng mellom dine største, kreative krumspring?

   

  De sier jo ofte at på seg selv kjenner man andre, men jeg tror det også er lurt å kjenne seg selv. Også når det kommer til kreativitet og suksess!

  Håper du får en nydelig uke, og fortell meg gjerne om du likte dagens trening.

  Les mer: Dette var treningsøkt 7 i rekken av kreative treningsøkter, de andre treningsøktene finner du her.

  #kreativtreningsleir #kreativ #trening #tips #analyse #kreativitet #kreativekristin

 • Publisert: 08.05.2017, 23:18
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 12 kommentarer
 • Har du møtt denne typen kommentarer?

 • Publisert: 02.05.2017, 09:25
 • Kategori: Blogg
 • Det er veldig mye snakk om kommentarfelt. Det bor visstnok både troll og alskens styggedom der, uten at jeg kan si jeg har funnet noe holdepunkt i mine kommentarfelt for at de finnes der. De er kanskje utrydningstruet, i og med at jeg provoserer litt for lite? Uansett har jeg litt lyst til å snakke noen avsnitt om kommentarfelt.

  Kommentarfelt

  Kommentarfelt er gøy - skikkelig gøy. Du får tilbakemeldinger fra mennesker du egentlig ikke kjenner, men samtidig føler en at en kjenner dem litt likevel. For det er noe helt magisk over disse små tilbakemeldingene, spørsmålene og tankene som dukker opp. Og hvor mye moro det går an å ha det av små bokstaver sperret innimellom kommentarfeltmargene? Det er mye.

  Tre små fenomener

  Denne uken har jeg tre små fenomener jeg har lyst til å gi litt oppmerksomhet:

  1. Det første er konstruktiv kritikk. Det kan være ekstremt vanskelig å levere, i en verden der mye blir kalt både personangrep og misunnelse uten å være det. Jeg fikk en helt fantastisk tilbakemelding fra Danielmin første podcast, og har du ikke sett ren, konstruktiv kritikk på en stund, kan du gjerne ta en tur å se hvordan det kan gjøres.

  2. Kommentarfeltspam. Når en kommentar gjentas ofte nok, blir det gjerne ansett som spam. Dette også om kommentaren er av den trivelige sorten. Dette er kommentarer som ofte er svært generelle, og massepostes på mange blogger med copy/paste-funksjon. Det vil da være helt likegyldig hva bloggposten handler om, alle blogger som får et besøk, får den samme kommentaren. 

  3. Kommentarfeltlek. Noen ganger blir det ikke helt nok med små svar og kommentarer i kommentarfeltet, og det utvikler seg til samtaler og det som bedre er. 

  kommentarfeltnovelle lang kommentar fra jeggikkbareibodenentur

  Dette er utdrag fra en fantastisk kommentarfeltnovelle jeg fikk i gårkveld, og avsenderen gjetter du kanskje? Hvis ikke, kan du gå inn og lese resten av novellen, og se hvem det er fra her.

   

  Har du fått noen av de tre typene kommentarer i ditt kommentarfelt?

   

  PS for gromme lesere: Denne uken blir det litt lavsesong her inne - men finner jeg en luke med tid, kan det være jeg hiver inn noe småtteri. 

  #kommentar #kommentarer #comment #comments 

 • Publisert: 02.05.2017, 09:25
 • Kategori: Blogg
 • 14 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 6: få bedre ideer.

 • Publisert: 01.05.2017, 09:23
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • I dag skal jeg gi deg en metoden som er velegnet til å endre ideene dine. Hvis du til stadighet tenker at "wow, dette har jeg lyst til å gjøre", før du innser at det er akkurat det samme som alle andre gjør, vel - da kan denne teknikken hjelpe deg.

   

  Ideens livsreise

  1. Skriv ned ideen din, og tenk på den som en fase i et liv.

  2. Hvor har denne ideen vært før den kom hit? Hva er det neste denne ideen skal gjøre?

   

  Dette kan du gjenta i mange ledd, du plasserer den nye ideen inn i punkt 1, og fortsetter derfra.

   

  Hva skjer med ideene?

  Ved å tenke på hva ideene har gjort før, vil du sannsynligvis få en renere og enklere ide, mens du ved å finne ut hva det neste trinnet er, vil få en mer rikholdig og kompleks ide. Dette skjer automatisk fordi vi tenker på et liv som en utvikling, og også vil gjøre det samme med ideen.

  Den store fordelen med denne metoden, er at den vil produsere avarter av den originale ideen din. Den nye ideen er nært beslektet, men ikke den samme. Dette er derfor en fin metode for å få generelle ideer til å bli litt mer unike på.

   

  Du har nå hatt muligheten til å følge dette kreative treningsopplegget i fire uker, og dette er treningsøkt nummer 6. Ny treningsøkt kommer neste mandag.

  Fortell meg gjerne hva du synes om denne treningsøkten.

  #kreativ #kreativtrening #kreativtreningsleir #kreativekristin #trening #treningsøkt #metode #teknikk #tips

 • Publisert: 01.05.2017, 09:23
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 8 kommentarer