hits

Kristin.blogg.no

I dag starter N64-ever på Twitch!

 • Publisert: 31.03.2017, 13:11
 • Kategori: Blogg
 • N64-Ever-prosjektet: å spille gjennom alle spill noen gang lisensiert av Nintendo til N64, i USA eller Europa. Det er mange! Da jeg fikk invitasjonen til eventet på Facebook, måtte jeg ta en prat med Patrick, mannen bak kontoen Meridianprime. Jeg har skrevet om mitt møte med ekstremgamerne på den gamle bloggen min, og Patrick fra Nederland var en av de jeg møtte.

  Jeg tastet meg inn i messenger for å høre historien om dette, for meg, elleville påfunnet. En mann på alle de spillene? Nærmest brutalt. Messengerintervju er uansett det nye på blogg, har jeg hørt.

  Hvordan fikk du ideen?

  Det startet når Nintendo 64 ble lansert. Jeg begynte å skrive ned alle spillene jeg hadde spilt og fullført. Men selvfølgelig kom det hele tiden nye spill og det ble etter hvert vanskelig å fullføre alle. Etter å ha spilt gjennom 38 stk, stoppet jeg.

  Jeg fikk en trang til å ta opp igjen prosjektet etter jeg så TMR(themexicanrunner) fullføre sin NES-challenge.

  Patrick logger spillene han har spilt igjennom. SNES til venstre, N64 til høyre.

  Hvor mange spill snakker vi om?

  Det er ekstremt mange spill lansert til N64, og mange fikk ulike versjoner for Japan, USA og Europa. Noen spill ble bare lansert i noen av sonene, men jeg fokuserer på de som ble lansert i USA og/eller Europa. Så hvis et spill kun ble sluppet i Japan, kommer jeg ikke til å spille det.

  "Racist? No.... just pointless to play a game i cant even reach the end of the intro menu screen because I dont understand it"

  Da sitter jeg igjen med 303 spill som skal spilles fra start til mål. Eller tilsvarende.  Hvor lang tid tenker du å bruke på N64-ever prosjektet?

  Vel, det jeg klarer å fantasere meg frem til, må vel være omtrent et år. Jeg trenger vel rundt en dag pr spill.

  Det høres veldig ambisiøst ut!

  Ja, men siden du kjenner meg og spilling, vet du at jeg mener alvor, og kommer til å gjennomføre det.

  Jeg vet jo at du spiller som om du har Satan selv i hælene, når jeg tenker meg om.

  Plutselig tupper Satan meg i baken slik at jeg snubler over noen spill jeg ikke har planlagt å spille også. Men til de som spør, sier jeg at jeg kommer til å bruke omtrent et år.


  Kickoff i dag kl 18!

  N64-ever-prosjektet tar altså sikte på at en mann skal spille gjennom 303 spill på et år. I dag er det kick-off, og alle spill vil gå Live på Twitch. Du kan delta via chat og bli med å stemme frem hvilket spill Patrick skal spille neste gang. 

  Første spill ut er Star Wars: Rogue Squadron - jeg gleder meg!

  I kveld kl 18 vil jeg virkelig anbefale deg å besøke Patricks twitch-kanal om du har interesse for Nintendo 64. Eller bare vil se en ekstremgamer i aksjon. Hils gjerne fra meg i chatten. 

  https://www.twitch.tv/meridianprime

   Prosjektets Facebookevent

  #spill #nintendo #tv-spill #gaming #twitch #tips #retrogaming #ekstremgaming

 • Publisert: 31.03.2017, 13:11
 • Kategori: Blogg
 • 4 kommentarer
 • Tips: spørreundersøkelser i blogg med Opinionstage.

 • Publisert: 31.03.2017, 08:13
 • Kategori: Bloggtips
 • Jeg har brukt en del ulike typer spørreundersøkelser i bloggen min nå i det siste, og tiden har kommet for å oppfordre deg til å gjøre det samme. Opinionstage og Surveymonkey er de to sidene jeg har brukt til å lage innholdet, og i dette innlegget skal vi snakke om Opinionstage. Vil du vite mer om Surveymonkey kommer det neste fredag.

  Må også benytte anledningen til å takke for alle hyggelige tilbakemeldinger og kommentarer på gårsdagens innlegg: Flink pike innelåst i gruppearbeid, både pr melding og i kommentarfeltet. Det er så gøy å se at flere kunne nikke gjenkjennende til noe av det. 

  Opinionstage 

  Opinionstage.com er en side der du kan lage meningsmålinger(poll), spørreundersøkelser, lister og quiz. 

  Opinionstage tilbyr gratisversjonen av sine produkter, og det er dette du melder deg på når du registrerer deg. Du har selvfølgelig mulighet til å kjøpe pro-versjoner med enda flere muligheter hvis du ser at du har behov for det. Det har ikke jeg gjort, bare så det er presisert.

  Husk: gratisversjoner kommer som regel med en god del 100 % gratis reklame på e-post. Det kan være greit å vurdere en egen, dedikert mail du kan bruke til alle slike programmer.

  e-mail - Beautiful girl writing on transparent surface
  Licensed from: zsirosistvan / yayimages.com

  Praktisk: hvordan komme i gang?

  Her vil jeg gjerne at du tar turen innom Toril sin blogg, og leser dette innlegget: Sette inn en poll i et blogginnlegg. Dette er innlegget som satte meg i gang med poll, quiz etc på den gamle bloggen min, og vil få deg i gang på 1-2-3. Linken åpnes i et nytt vindu, så du kan trykke på den, så har du den klar til du er ferdig å lese her.

  Eksempel på bruk: Quiz

  En av de første tingene jeg laget på Opinionstage, var en quiz om meg selv. Jeg hadde lest utrolig mange 10 ting du ikke visste om meg, og tenkte at her måtte det jo være mulighet for å gjøre det på en litt annen måte. 

  Quizen er tilpasset denne bloggen og du må gjerne prøve og gå gjennom den. Både for å lære 10 ting om meg, samt for å se hvordan quiz fra Opinionstage ser ut. NB! Du kan ikke hente ut statistikk på hvordan folk har svart i quiz. Dermed kan jeg for eksempel ikke vite hvor mange som får alt rett, og jeg kan dessverre ikke bruke quizer fra Opinionstage for å kjøre konkurranser på bloggen. Det er, selvfølgelig, en betaltjeneste. 

  Innlegget fortsetter etter quizen.

   

   

  Eksempel på bruk: Poller/meningsmålinger

  Pollene i min interaktive påskekrim er også laget med Opinionstage. Her vil du se en poll der avstemningen fremdeles er åpen. Hvis du ønsker å ha en tidsbegrenset avstemning, vil du her kunne se hvordan det ser ut på bloggen etter du har stengt avstemningen. Begge deler kan være gode bidrag til din blogg. I motsetninger til med quiz, er det å hente ut resultatene fra meningsmålinger en del av gratisversjonen.

  Som du ser her, kan du bruke verktøy fra Opinionstage på flere ulike måter og jeg har enda mye mer å utforske. I tillegg ser du at jeg gjenbruker innhold jeg har produsert tidligere for å lage dette innlegget. Det er fordelen med statistiske resultater, de kan brukes ikke bare i innlegget de postes, men også plukkes opp igjen senere.

  Hva synes du om opinionstage? Har du prøvd det?

  #opinionstage #poll #spørreundersøkelse #quiz #muligheter #tips #lurt #bloggtips

 • Publisert: 31.03.2017, 08:13
 • Kategori: Bloggtips
 • 15 kommentarer
 • Flink pike innelåst i gruppearbeid!

 • Publisert: 30.03.2017, 11:34
 • Kategori: Humor
 • Du trodde kanskje ikke sånt skjedde, og i alle fall ikke i Norge. Men det gjør det. Hver - eneste - dag.

  Hva vi kan gjøre for dem? Det vil nok være best å hjelpe dem der de er.

  Portrait of a lemur behind bars, locked up

  Licensed from: AlexPhoto / yayimages.com

  Flinke piker er skapt for å blomstre, mens de visner i skakkjørte grupper landet rundt. En slik behandling hadde ikke blitt akseptert av noen annen gruppe, men flinke piker gjør oftest det flinke piker er flinkest til - være flinke.

  Mange flinke piker er sågar innelåst i svært kritikkverdige gruppearbeid i store deler av sitt liv. De maskeres under navn som kollokviegruppe, arbeidskollegaer og om du ikke ser godt etter, er det ikke sikkert du legger merke til det. Hvorfor hører vi ikke mer om denne katastrofen? 

  I enkelte tilfeller har det gått så langt at flinke piker har utviklet Stockholms syndrom for de andre på gruppa. I de verste tilfellene er det også rapportert at den flinke piken har pålagt seg selv de andres oppgaver, bare for å overleve.

  Black monkey in zoo cell
  Licensed from: xmagic / yayimages.com

  Se på disse sterke vitnesbyrdene fra virkeligheten:

   Flink pike trodde gruppen var enige om å gjøre litt hver - ble sittende med alt arbeidet. Flink pike sa ingenting om andre gruppemedlemmers manglende innsats i lærers påhør. Flink pike lærte litt om å dra lasset i samfunnet - innehar nå en 100% stilling som pakkesel.

   Introvert, flink pike ytret ingen ønsker fort nok om hvem hun skulle være på gruppe med, ble satt på gruppen fra helvete. Flink pike lærte at alle er ikke like flinke, noen søker på porno på internett når de sier de skal skrive om potet. 

   Kreativ pike kom med forslag til fremføring, hadde ingen krefter igjen til å kjempe for forslaget da det ble latterliggjort og avvist. Flink pike lærte seg at ekstroverte motstandere av kreativitet kan være en nøtt. Flink pike etterspør forsatt nøtteknekkeren.

  Flink pike innelåst i bacheloroppgave - uforstående til at resten av gruppen ikke ville trykke oppgaven på nytt da hun fant en skrivefeil.

   Flink pike måtte la halvdårlig arbeid passere på grunn av tidspress. Tilstanden er fortsatt ustabil, men en håper hun vil klare seg.

   Flink pike var så flink at hun ble for flink for sitt eget velbefinnende. Må sannsynligvis medisineres resten av levetiden.

   

  "Sjokkerende, jeg vet - men vi kan vitterlig ikke fortie sannheten selv om den er ubehagelig!"

  Monkey looking through zoo cell
  Licensed from: xmagic / yayimages.com

  Flinke piker er ikke lagd for å sitte i bur, de er laget for å søke friheten. Fly over de ekstreme listene de har satt for seg selv, som en Sotomayor i full strekk. Men den triste sannhet er at flinke piker innelåst i gruppearbeid kan ikke reddes. De må redde seg selv!

  Kjenner du en flink pike innelåst i et gruppearbeid - ber jeg om at dette lyset av håp skinner så sterkt at det når frem til henne: "Det er tross alt bare å være flinkere, så ordner det seg nok, skal du se!"

  Den dypeste medfølelse for alle flinke piker innelåst i gruppearbeid fra introvert, kreativ og for evig og alltid griseflink pike.


  Mer om meg og denne bloggen HER.

  Flinke piker følger også griseflinke piker på Facebook

  #flinkpike #flink #pike #gruppe #gruppearbeid #bachelor #kreativitet #bloggmag #katastrofe #utdanning #skole #arbeid #utfordring #problem #ironi 

 • Publisert: 30.03.2017, 11:34
 • Kategori: Humor
 • 18 kommentarer
 • Kroppstypejakten - Eplet

 • Publisert: 30.03.2017, 08:08
 • Kategori: Humor
 • Jeg har lenge slitt med å finne min plass i de ulike kroppstypene som presenteres, og i dag skal du få være med mens jeg utforsker om jeg kan være et eple. Følg meg gjerne videre i min kamp for å kartlegge kroppsfasong, dette er andre innlegg av en humpete og absurd tur.

  Meg som eple

  Et eple er ifølge faglitteraturen(her motebladet red anm) rundt, med rund mage og slanke ben og ankler. Eplefiguren er ofte vanskelig å kle.

  Jeg har pr nå en nær fortid som eple, magen var kjemperund, og selv om vannet fylte både ben og ankler, var de proporsjonalt, sett i forhold til magen, tynnere enn de har vært i forhold til kroppen min på lenge. Selv etter denne unntaksfrukttilstanden var over, kan en ikke hoppe bukk over at det kan finnes flere ting som taler for at jeg fortsatt er et eple.

  Girl With Apple
  Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

  Et eple innehar en kjerne, og hvis jeg styrer på for mye, kjenner jeg stølhet, langt der inne i muskulaturen; kjernemuskulaturen. Kanskje er jeg altså en type eple, innerst inne?

  Epler er søte, og det kan jeg også være om jeg anstrenger meg, en kanskje si at jeg er et eple når jeg smiler? Og ikke minst er epler sunne. Så langt vil jeg ikke dra det som å si at jeg er sunn, men for all del, jeg kan vel hvis jeg vil. Valgfri eplemodus der altså. Hadde det ikke vært for at jeg ikke liker å ta fra folk jobben, kunne også jeg saktens holdt doktoren unna.

  Epler ligger også ofte i fruktfat, og jeg er også i selskap med andre personer på jevnlig basis. Jeg har et fruktfat av en familie, en samling fruktige kolleger og alle andre steder jeg drar, møter jeg bestanddeler fra fruktfatet.

  Som dere ser av analysen, er jeg ikke en fullverdig eple, mer en intervalltype. Jeg kan rett og slett være et eple, hvis jeg vil. Tar med meg videre at eplet er vanskelig å kle, at jeg har en litt rund mage og er i besittelse av ben og ankler.

  Hvor jeg ender opp til slutt? To be continued med flere analyser.

  Leste du innlegget om kroppstypen Søyle?

  #eple #mote #kropp #klær #kroppsfasong #kroppshysteri #bloggmag

 • Publisert: 30.03.2017, 08:08
 • Kategori: Humor
 • 2 kommentarer
 • Hvorfor lager jeg en kreativ treningsleir?

 • Publisert: 29.03.2017, 18:04
 • Kategori: Kreativitet
 • Jeg har, som du kanskje har fått med deg, bestemt meg for å lage en kreativ treningsleir her på bloggen. Nå har jeg tenkt å fortelle deg litt om bakgrunnen for akkurat det. Vi fortsetter derfor å snakke litt mer om meg og min kreativitet, løfter litt på panseret og inviterer deg inn i mine tanker.

  Bakgrunn

  Mye er skrevet om kreativitet opp gjennom tidene, og mange teorier er både elsket og hatet. Felles for de fleste bøker om kreativitet er at de oftest er for kjedelige for de som allerede er kreative. Samtidig mener jeg at det er bortkastet å forsøke selge en slik bok til en som er allergisk mot ordet kreativ, som har bestemt seg på forhånd at dette er en vederstyggelighet. "Jeg er ikke kreativ. Jeg kan ikke bli det." Du kjenner sannsynligvis minst en.

  Vel, jeg er overbevist om at alle har et kreativt potensiale inni seg, og hvor flink man blir, avhenger av hvor mye man trener. I en travel hverdag kan det være nok å henge fingrene i, om en ikke skal ta fatt på store kompendier og store teorier om kreativitet.

  Min treningsleir blir derfor tilpasset slik at alle, uansett utgangspunkt, kan bli med. Øvelsene kretser rundt enkle ting jeg personlig bruker for å bli mer kreativ, sånn sett må du bare stole på meg når jeg sier at det funker. Hvis du vil prøve, starter den kreative treningsleiren mandag 3.april kl 19:

  Mine svar på undersøkelsen.

  For å fortelle deg litt mer om meg og min kreativitet, vil jeg vise deg hva jeg ville svart på min egen spørreundersøkelse. Den finner du forresten her, om du ønsker å hive inn dine svar.

  Jeg starter, som du ser, ganske freidig ut og spanderer på meg 5 stjerner på kreativitet. En kan kanskje argumentere for at det ligner selvskryt, men det er ikke selvskryt når det er sant. Jeg har heller ingen problemer med å finne ideer til blogginnlegg, og mener selv jeg skriver en noen lunde unik blogg. Jeg liker å skrive, egentlig burde denne kanskje vært plassert utenfor skjemaet, mot punktet elsker, som jeg ikke tok med.

  Fotoflinkheten er det så som så med, litt ironisk ettersom blogg er mitt valgte medium, og jeg har ingen problemer med å komme i gang med skrivingen. Jeg sammenligner meg ikke så ofte direkte med andre bloggere, men bryr meg om statistikk. Mest på det grunnlag at jeg liker å vite historien bak tallene. Hva skjer egentlig med statistikken hvis jeg gjør SÅNN.

  Noe som ville overrasket meg om du sa det til meg før jeg begynte å blogge, er hvor glad en blir i enkelte av leserne sine. De som kommer i kommentarfeltet med oppfordringer, tips og egne refleksjoner. Nesten som en eneste stor heiagjeng. Derfor blir det også helt naturlig å være aktiv i kommentarfeltet. Jeg synes ikke det er vanskelig å finne originale ideer, og jeg er, som du kanskje har merket, veldig glad i å prøve nye ting.

  Siste innspurt; stort sett alle ønsker å bli mer kreative, uansett hvilket nivå de er på. Og jeg tror nok også de fleste som blogger, i hvert fall innimellom, tenker at de gjerne skulle hatt flere lesere. Feilleting er jeg veldig flink på, griseflink pike som jeg er, og jeg er også flink til å finne nye løsninger.

  Det var litt mer om meg og det kreative treningsprogrammet. Jeg gleder meg veldig, dette er nytt og spennende, og jeg tror ikke det er blitt prøvd på blogg.no tidligere.

  Er du klar for treningsleir?

  #kreativtreningsleir #kreativ #kristinbloggno #kreativekristin #kreativitet #tips #spørreundersøkelse #surveymonkey

 • Publisert: 29.03.2017, 18:04
 • Kategori: Kreativitet
 • 6 kommentarer
 • 3 gode brettspillkjøp til påske

 • Publisert: 28.03.2017, 23:26
 • Kategori: Blogg
 • I dag vil jeg gi deg 3 knallgode brettspilltips til påska, som passer enten du er på hyttepåske eller sitter godt plantet i sofakroken. Dette 3 av mine ultimate spillfavoritter, og det beste er at de trener kreativiteten din uten at du tenker over det.

  Sistnevnte er kjempebra, for kreativitet må du faktisk trene på for å bli bedre. Er du av de som "ikke finnes kreativ" eller gjerne vil bli mer kreativ, har jeg gode (og, i min verden, veldig spennende) nyheter til deg:

  Spilltips 1: Fantasi

  Et lagspill med oppgaver og tidspress som garantert får fart på konkurranseinstinktet. Oppgavene er delt inn i ulike kategorier, og de skal presenteres for de andre på laget enten ved hjelp av tegning eller miming. Min erfaring er dog at det blir enda morsommere hvis en kan kombinere disse i sitt forsøk på å presentere til sine lagkamerater. Synd at det ikke står noe sted i reglene hvor moro det er.  

  Målsetningen er å finne ut hva din håpløse lagkamerat prøver å tegne eller mime. Er det Ålesund? Eller kanskje skilsmisse? Klarer dere oppgaven, kan dere kaste og flytte spillebrikken litt nærmere mål. Heldigvis har en noe hjelp i hvilket farget felt spillebrikken står på, som symboliserer en kategori, for eksempel "Aktivitet-tilstand-begrep". Hvis en husker å se etter om det i kampens hete da.

  Young woman mime
  Licensed from: VIPDesignUSA / yayimages.com

  Lagene spiller i intervaller på 1 minutt, og dette styres enten av en stoppeklokke eller et timeglass. Det spørs hvilken versjon du har.

  Fantasi er også laget i ulike party og juniorversjoner, men de kan jeg ikke uttale meg om. De bygger dog på det samme konseptet, så skulle ikke forundre meg om de var latterlig morsomme også.

  Spilltips 2: Alias

  Alias er også et lagspill, og er spillet der du får lov til det du ikke får lov til i Fantasi, nemlig snakke. Her skal du få din lagkamerat til å forstå hvilket ord det er du prøver å forklare. Du har ikke lov til å bruke bestanddeler av ordet når du forklarer.

  Også her spiller du med klokka som motstander, og tempoet er til tider veldig høyt. Du flytter spillebrikken din fra start til mål, og hvor langt du får flytte, avhenger av hvor mange oppgaver dere greide.

  Har du prøvd å forklare bulldoser til en som aldri har hørt om det før? Eller Taj Mahal til noen som ikke har peiling på hverken hvor det ligger eller hva det er? Eller noe så enkelt som fotball uten å bruke hverken ordene fot eller ball?

  Dette er spillet som setter ordforrådet på prøve, samtidig som du må tenke på hvilke referanser lagkameraten din vil forstå, og hvilken kunnskap vedkommende har. I hvert fall hvis du har tenkt å vinne.

  Marketing Words Shows Selling Promotional And Sales
  Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

  Spilltips 3: A til Å

  Sist, men ikke minst; dette tror jeg må være min favoritt. Hver spiller har et brett med hele alfabetet foran seg, der hver bokstav ligger i en grop. Målet er å fylle alle disse gropene med myntlignende brikker, slik at alle bokstavene blir dekket.

  Måten du gjør dette på, er ved å løse oppgaver. Når det blir din tur, får du enten 15 eller 30 sekunder på å finne så mange ting som "finnes på badet", bilmerker, guttenavn som slutter på -ar eller europeiske hovedsteder du klarer. Stressfaktoren er enorm, og det kan være nesten morsomst de rundene en ikke får lagt en eneste brikke.

  Vinneren er selvfølgelig den som først får fylt opp brettet sitt. Tvisten er at du kan kaste terningen og i stedet for å fylle opp ditt brett, plukker du av fra din motstander. Tilfredsstillelsen av å få plukket vekk de vanskelige bokstavene motstanderen har vridd hjernen for å få fylt, er ubetalelig. Samtidig er det litt komisk når du sitter der med Z, Æ,Y og Å igjen, og får oppgaven "steder i England".

  Spillet trener både ordforråd og assosiasjonsevne, og finnes også i en juniorutgave. Den kjøpte jeg til fadderungen min til bursdag et år, og det fikk gode skussmål derfra. Har ikke prøvd juniorutgave selv, men originalen her hjemme er både velbrukt og slitt.

  Reglene presenterer spillet som et individuelt spill, men mine erfaringer tilsier at det er ekstremt morsomt med et lag rundt hvert spillebrett. 

   

  Og et siste tips til slutt: Mange bokhandlere henger nå opp plakater med "alle spill 50 %", så sjekk gjerne opp dette før du kjøper. Min lokale Nordli-butikk laget plakater i går, i alle fall. 

  Det var mine tre beste spilltips til påske - har du prøvd noen av disse spillene?

  Lurer du litt på hva slags blogg dette er, finner du mer om det her.

  #spill #påske #moro #familietid #venner #konkurranse

 • Publisert: 28.03.2017, 23:26
 • Kategori: Blogg
 • 13 kommentarer
 • Dette skjer på bloggen fremover

 • Publisert: 28.03.2017, 14:57
 • Kategori: Blogg
 • Nå er det så utrolig mye jeg har lyst til å skrive om, og drive med, at det nesten er kreativ overload. Derfor ønsker jeg å gi deg, du yndige vesen som leser denne smørja, en liten pekepinn på hva hovedplanene mine er fremover:

   

   Jobbe meg gjennom alle kroppstypene for å stadfeste hvilken jeg hører hjemme i, også kalt kroppstypejakten.

   Etterforske ferdig Sundbysaken, blogg.nos første, interaktive påskekrim.

   Skrive mye mer om kreativitet og hvordan det funker for meg. Dertil nye kreative sprell og konsepter påberegnes.

   Lage tipsartikler om bruk av spørreundersøkelser, poller, meningsmålinger ol.

   Skrive blogg.no - konkrete bloggtips.

   

  Og det mest spennende til slutt;

   Lage et treningsprogram for deg som vil bli mer kreativ.

   

   

  Håper du kan ha glede av noen av innleggene mine fremover, jeg gleder meg i alle fall noe helt vannvittig til å skrive for deg! 

  Haopy girls
  Licensed from: Iko / yayimages.com

 • Publisert: 28.03.2017, 14:57
 • Kategori: Blogg
 • 16 kommentarer
 • Interaktiv påskekrim - Sherlocks dagbok

 • Publisert: 28.03.2017, 08:07
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • Vi har nå kommet til et kritisk punkt i etterforskningen: vi har masse ledetråder, et lite arsenal løse tråder, har noen trådløse tips og likevel går det litt trått. Og det er akkurat slik det skal være - det er nå vi skal trå til.

  For det er ikke det at vi ikke har funnet spor. Det har gått sport i sporene også. Skisport, for å være nøyaktig. Såpass oppgått var det derimot da vi kom frem til stedet, at det lignet nærmest en sporvei. Kunne andre sporveier også være innvolvert?

  Jeg gikk til det skritt å intervjue Bergensbanen og Rørosbanen om saken, rakk aldri å snakke med Gjøvikbanen, den var som vanlig forsinket. Ikke med sink da, men du skjønner nok, ettersom vi er ganske i synk.

  Sporveien etterlot seg om ikke annet spor som lignet mistenkelig på de vi fant på åstedet. Helt likt er det faktisk, hvis du demonterer, presser skinnene helt sammen og snur dem opp ned. Men det så ikke ut som noen hadde demontert så mye som en brøkdel av noen sporvei. Ellers hadde det nok gått under fellende bevis, og etterforskningen hadde gått på skinner.

  "Hva var det Watsons notater hadde avslørt? En ulykke kommer sjelden alene. Og her hadde jeg fokusert på ulykken, hva om det var ensomheten vi hadde oversett? For er det ikke litt ensomt å gå alene helt i tet, når alle vennene dine blir sure. Når du er han kjipe som tar pause og brått er ferdig med pausen når de andre kommer heseblesende etter? Var det rett og en slik enkel type sjalusi likevel?"

  Nei! Nå har vi faktisk kommet så langt i etterforskningen at vi må begynne å se på trolig utfall - og sannsynlighet. Og da må vi støtte oss på motivavstemningen. Vi vil jo ikke bli henlagt heller.

  Nå må vi bare finne nåla i høystakken som løser denne saken for oss. Jeg trenger nok en uke eller noe sånt. Har du sett den?

  #påskekrim #krim #sundby #sundbysaken #ski #tullogtøys #kreativitet

 • Publisert: 28.03.2017, 08:07
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • 6 kommentarer
 • Hvordan ble jeg så kreativ?

 • Publisert: 27.03.2017, 12:14
 • Kategori: Om meg
 • Mange synes å mene at de ikke er kreative. Vel, jeg er frekk nok til å påstå at jeg har et ekstremt kreativt hode, og får også ofte tilbakemeldinger som underbygger det. Men hvordan ble jeg egentlig sånn? Dette er en liten flik av min historie.

  Jeg vil også benytte anledningen gjerne si tusen takk til alle som har vært inne og svart på spørreundersøkelsen min! Har du ikke fått svart enda, må du gjerne gjøre det HER.

  Starten - var det noe i oppveksten?

  Jeg hadde en helt fantastisk oppvekst, og var en av dem som var fort ferdig når vi skulle tegne familien vår i førsteklasse. Det var meg, mamma og pappa, og det var igrunn det. Det hjalp ikke på da læreren mente jeg kunne utvide med besteforeldre heller, siden alle hadde gått videre før jeg fikk begynt på skolen. 

  Som enebarn har jeg hørt alle skrekkhistoriene og mytene, ja selv direkte beskyldninger har jeg fått. Problemet var at jeg kjente meg aldri helt igjen. Mine foreldre var veldig opptatt av at jeg skulle bli et empatisk menneske med omtanke for andre og at jeg lærte meg både deling og kommunikasjon med andre. Ja, jeg var kanskje eneste barn i huset, og fikk oppmerksomheten. Men jeg ble aldri den bortskjemte karikaturen som fremstilles i media. Det ble faktisk folk av meg.

  adult child
  Licensed from: adam121 / yayimages.com


  Enebarn fra et kreativt ståsted.

  Noe av den tiden som var satt av oppigjennom oppveksten til å plage søsken, ble brukt til å tenke. Jeg er jo, som jeg har nevnt flere ganger, også veldig glad i å lære nye ting og finne sammenhenger. "Griseflink pike" har jeg vært hele livet, blant annet sto jeg som treåring med boken "fugler på fuglebrettet" og bladde i den til jeg hadde funnet dagens besøkende.

  Interessefeltet har også hele tiden vært bredt, organiserte fritidsaktiviteter inkluderte blant annet håndball, kor, instrumentspilling og søndagsskole. Vi hadde en nintendomaskin på deling i nabolaget, ikke offisielt da, men du skjønner kanskje tegninga. Vi praktiserte derfor ofte den hopping og klatring en finner i Mario, ute i rosebuskene til naboen, i trærne når vi ikke brukte dem som fotballmål, i råbeitet ved innkjørselen eller gjennom skogen mellom husene. En lekte med alle - uansett aldersforskjell og kjønn, og det i seg selv er også en styrke når det kommer til kreativitet.

  "Impulsene var med andre ord mange mens nittitallene tikket forbi."

  Hvor kommer min kreativitet fra?

  For å hoppe litt bukk videre fra barndommen og til dit vi er i dag, jeg er ikke i tvil om at oppveksten min var viktig. At jeg vet mye om mye forskjellig vil selvfølgelig være en massiv fordel. 

  "Jeg mener nemlig at min kreativitet kommer fra krysningspunktet mellom det jeg vet og hvordan jeg anvender det jeg vet.  Så enkelt og så vanskelig på en gang."

  Hvor kreativ jeg klarer å være, vil avhenge av hvilket spillerom jeg velger å gi disse tingene, og dette spillerommet er det mange, spesielt voksne som ikke tør å bruke, i frykt for at det blir feil eller barnslig. Denne frykten lærte jeg meg tidlig å ignorere, og fikk derfor veldig gode forutsetninger for å bli et kreativt hode.

  boy enjoys climbing in the ropes course adventure. smiling child
  Licensed from: natazhekova / yayimages.com

  Hvordan jeg øker min kreativitet

  Min kreativitet kommer fra at jeg bruker og utfordrer dynamikken i forholdet mellom ting jeg vet og hvordan jeg anvender det daglig. En må faktisk trene for å bli bedre i noe, og det gjelder også kreativitet. Noen ganger må en også her tvinge seg til å trene, gjøre øvelser om du vil. Å jobbe kreativt blir på et vis som å løpe en hindreløype der du vet hvor du vil, men du velger å finne din egen vei for å komme dit.

  Det gjelder å bruke enhver mulighet til å trene kreativiteten - for den dovner fort bort om den ikke blir brukt. Er du litt usikker på hvordan du kan trene den? Jeg har nylig laget en interaktiv påskekrim, basert på intet mindre enn tøys og tull, jeg vil gi deg noen eksempler på bruk av kreativitet fra.

  Eksempel 1

  Vet: - har lesere, kan lage poll, vil skrive tull om Sundbysaken over en periode.

  Bruk: Få leserne til å hjelpe meg til å skrive tull om Sundbysaken over en periode ved hjelp av en avstemning. Bestemme veien videre på grunnlag av avstemningen.

  Eksempel 2: 

  Vet: det er slitsomt å lese setninger der de samme ordene dukker opp mange ganger i ulike betydninger, såpass slitsomt at det blir nesten komisk. Det er gøy å leke rundt med ord og vendinger som nesten motsier seg selv.

  Bruk: Tvinger hjernen min til å skrive dette avsnittet, ut fra ordet storm: 

     " Som alltid med krim er det litt mørkt og stomfullt, og de stormende tankene lot meg ikke få fred. Så langt gikk det at jeg pakket Stormbergjakken lengst inn i skapet for å få ting på avstand. Jeg trengte tid, og jeg fant meg selv, eller jeg lette i alle fall både her og der, som en jo gjør når det stormer som verst. Kanskje var jeg, avstandsmessig, ikke så langt vekk som jeg fryktet?"

   

  Det viktigste fra dette innlegget:

   Et kreativt hode bygger på to ting:det du vet og hvordan du bruker det du vet.

   Du må trene kreativiteten for å bli bedre.

   

  Og til slutt, eksempel på kreativitet i praksis:

  Vet: - jeg kan lage spørreundersøkelser i blogg, og så at de leverte stjernespørsmål. Det hadde vært moro med tilbakemelding fra de som leser.

  Bruk:

  Lag din egen spørreundersøkelse for tilbakemelding fra bruker

 • Publisert: 27.03.2017, 12:14
 • Kategori: Om meg
 • 3 kommentarer
 • Fortell meg om bloggen din! Spørreundersøkelse

 • Publisert: 27.03.2017, 01:10
 • Kategori: Bloggtips
 • Det er veldig gøy å få innsikt i hvordan andre ser på det vi sammen holder på med, nemlig dette store bloggsamfunnet blogg.no er. Og i dag stiller jeg spørsmål om deg og bloggen din.

  Composite image of hands showing thumbs up
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  Det er to grunner til at jeg gjør dette

   Få svar på ting jeg lurer på om deg og bloggen din. Om vi tenker likt eller ikke for eksempel.

   Samle inn data til tipsinnlegg om spørreundersøkelser i blogg.

   

  Om du hadde tatt deg tid til å svare på denne korte spørreundersøkelsen, hadde jeg altså blitt utrolig glad. 

  Hoppende faktisk. Mer om min blogg, finner du her.

  Lag din egen spørreundersøkelse for tilbakemelding fra bruker

 • Publisert: 27.03.2017, 01:10
 • Kategori: Bloggtips
 • 33 kommentarer
 • Hvis livet var en lovesong?

 • Publisert: 26.03.2017, 20:32
 • Kategori: Humor
 • Jeg har sett litt på hva som kunne skjedd om jeg hadde fulgt direkte råd fra en kjærlighetsballade i mitt samboerforhold, og har valgt å bruke "Tell him" av Celine Dion og Barbara Streisand. For helt ærlig, har du hørt hvor latterlig teksten på slike kan være?

  Jeg markere det som er tatt ut fra sangteksten med fet skrift, slik at du ser at rådene blir tatt til følge. Har tatt meg den frihet og endre fra you til me og youself til myself noen steder.

  Samboeren min skal på trening, og jeg henter kjærlighetsråd direkte fra Tell him 

  Legger også inn sangen her, om du ønsker og høre rådene direkte.

  wB_vjpRhLxM

   
  I'm scared, so afraid to show I care. Will he think me weak, if I tremble when I speak? Well, he is heading out for the gym, so it's abut time to tell him that the sun and moon rise in his eyes whether Im scared or not. He seems pretty unwilling to respond, so I'd better reach out to him and hold him close to feel his heart beat.
   
  Well, I really don't understand why this doesn't melt his heart, he is trying to escape my arms around him. I love him, I'm trying my very best to show him, because love will be the gift I give myself.

  Happy couple embracing
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com   
  I continue to hold him with the tenderness I feel inside while he's starting to get desperate: "The gym will close in an hour - let me go!" I know I have to calm him down, so I start to whisper tender words so soft and sweet.
   
  He just don't understand that I don't think I could endure if I let him walk away when I have so much to say. I continue telling him that love is light that surely glows in the hearts of those who know it's a steady flame that grows while he is fighting to get away. I can't help thinking that I love him, of that much I can be sure. I'd better hold him close to me.
   
  This doesn't make it any better, so I try to feed the fire with all the passion I can show. I really think that tonight love will assume its place, and as said, I don't think I could endure, if I let him walk away when I have so much to say.

  Composite image of heart in fire
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com   
  This memory time cannot erase, my faith will lead love where it has to go. He still hasn't given up the trip to the gym, so I start to touch him with the gentleness I feel inside. He starts yelling at me and I respond, shouting: "My love can't be denied". Well, the gym closes in an hour, he tries. I shoot him down with: "no, it closes in two. Stop lying, the truth will set you free."
   
  "Yeah, but I would really like to get there now" Well, you'll have what's meant to be, all in time you'll se. I still have so much to tell him.

   
  Om han kom seg på trening? Sangen ender for sikkerhets skyld med "Never let him go".

   

  Synes du også teksten er latterlig på enkelte kjærlighetsballader?
   

   

  Etterord: Dette innlegget er et av de få jeg har hentet inspirasjon direkte fra en annen blogger for å lage, nemlig Merethe sitt innlegg "Ting som skjer bare på film". Har du ikke lest dette innlegget, anbefaler jeg at du gjør det, for det er veldig treffende.

  Jeg likte innlegget supergodt, men kunne jo ikke skrive "10 ting til som bare skjer på film", så jeg begynte og tenke over ting som skjer bare i kjærlighetsballader. Hadde kanskje et innlegg der, men det lå tross alt litt for nærme utgangspunktet, så da ble det dette.

 • Publisert: 26.03.2017, 20:32
 • Kategori: Humor
 • 2 kommentarer
 • Ufrivillig komisk fra avisen.

 • Publisert: 26.03.2017, 10:45
 • Kategori: Humor
 • Det klages i hytt og gevær om hva avisene kan få seg til å skrive, og denne gangen regner jeg med det blir ramaskrik. Plasseringer av nyhetssaker på nettaviser kan av og til få meg til å le skikkelig. Se bare på disse to:  Faksimile: vg.no

  "Vår i sør - liten storm i Nord: Sandra Borch gjør comeback. " Jaja, får sende stormvarsel da?


  Hadde vel også en formening om at intelligensen til kriminelle var så som så, men at det sto så dårlig til?  Faksimile: vg.no

  Det er bare på F I L M !

   

  Liker du å finne slike gullsammensetninger i nettavisene?

  #storm #nord #film #moro

 • Publisert: 26.03.2017, 10:45
 • Kategori: Humor
 • 6 kommentarer
 • jeggikkbareibodenentur sine notater.

 • Publisert: 25.03.2017, 21:46
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • Først vil jeg bare takke så yderst mye til dere som blir med på denne utstrakte leken med bloggformatet! Alle innlegg i denne interaktive påskekrimmen er samlet i en egen kategori her. Som vanlig kan du påvirke etterforskningen på slutten av innlegget.

  "Her e det mange vinklingar og motiv ute og går.. Vil eg tru..", fra Dr Watsons notatbok.( Watson ble resultatet fra avstemningen tidligere i dag.)

  Jeg måtte bruke litt tid for å tolke håndskriften, men visst hadde han vært flittig den godeste doktoren. Dette innlegget er basert på en kommentar fra en av mine lesere, kanskje den eneste som er galere enn meg eller på mitt nivå: Frode bak jeggikkbareibodenentur. Og kommentaren skal selvfølgelig behandles med respekt. Han er Watson, jeg er Sherlock.

  Watson skriver: Man har ein småsjalu trønder, så nok har fått for lite media omtale i vinter.. Men der igjen, ka kunne han få ut av at Sundby fikk endå meir media oppslag.. Så han e definitivt ute av bildet.. Om ikkje...Det rett og slett e fordi han vil ta ein snarvei inn i troppen og te meir media tid.. Det kan jo vær.. Men lite troverdig.. Sånn alt i alt..

  Sherlock analyserer: På det gitte tidspunkt antas nevnte trønder å ha hatt mer enn nok med å sende Løfshus hatmail og sinte snaps. Men sjalusien var nok tilstede, gitt at Martin fikk dra til Canada, men prioriterte det ikke, og Petter ville dra, men fikk ikke. Men som du sier, kun unødvendige spekulasjoner. Barneskirenn, Watson. Eller elementært om du vil.

  Skiing Accident
  Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com


  Watson skriver: Penger.. ?? .. Då vil eg gjerna satsa ei krona på Sundby sjøl.. At han gjerna har innsett at karrieren e på hell, og ville innkassera ein slump på forsikringssummen.. Men og ein suspekt teori, då han umuligt kunne vita utfallet av påkjørslelen.. Uansett fikk snøscooter føraren sannsynligvis kalde føtter, og bare sneia Sundby.. Alikavel..

  Sherlock analyserer: At du hadde lyst til å sette penger på Sundby har knappest noe i dine saksnotater å gjøre. Skjerpings Watson, her skyter du jo ned dine egne analyser, så jeg slipper.

  Watson skriverFeil offer..?? Nja.. Kanskje føraren va lei av den helsikkens kameramannen, så herse og styre med kor han ska kjøra.. Og prøvde å kvitta seg med han, rett foran Sundby.. Sånn at Sundby gjerna punkterte ett par lunger på kameramannen, med stavane sine.. Godt muligt, men fortsatt ein vag teori..

  Sherlock analyserer: Denne teorien bør sjekkes videre. Her skjuler det seg en underliggende kriminalisering også av stavprodusenten. Hadde stavprodusenten behov for å bevise at sine staver holdt mål også i en påkjørsel?  Eller at stavene, med trins, var sterke nok til å gjøre uopprettelig skade på en kameramann? Uansett var det noe mislykket som forbrytelse isåfall.

  Young man with photo camera
  Licensed from: Sergey Nivens / yayimages.com


  Watson skriverSkjula ein anna forbrytelse, eller rett og slett bare ein ulykke, står då igjen.. Ei ulykka komme sjelden aleina, så eg trur det e ein kombinasjon av dei to.. Muligens har Sundby av frykt for tidligare forbrytelser, falt for fristelsen for ein ny.. Og muligens gått med dopede ski..

  Det trur eg e den nye trenden innen langrenn, siå det nærmast e umulig å bruke dop på sitt eget legemet, uten å bli tatt.. Tatt i betraktning Johaug saken, der hu heilt klart har tatt ulovlige midler i bruk.. For å bli meir rappkjefta..

  Sherlock analyserer: Stoler på din legekompetanse angående dopede ski, trikser man inn noe muffens i blåswixen da eller? Er også mye spennende forskning i gjære på doping av andres legeme, spesielt med vilje. Hører jo helt klart at Martin har hatt gloseprøve på slutten av bevismaterialet, så en kan vel heller ikke utelukke eget legeme helt. 

  Watson skriver: Så mulig heile situasjonen va iscenesatt, sånn at Sundby kunne på ett minst mulig mistenkelig vis, kvitta seg med nano-robotane så va festa under skiparet.. Og ga han ekstra boost i oppoverbakkene, og dermed sparte energi te å gå fort på flatene.. Og ikkje minst mikro-rakettene så satt unna trinså på stavane.. Så virka som after-burnere i utforkjøringene..
   

  Sherlock analyserer: Fytti for en jukseMartin! Hvor er fair play kortet når en virkelig trenger det? Jeg vil ikke tro så vondt om egne atleter. (Dessuten ser du sikkert neste sommer nå, så da kan jeg komme unna med denne analysen. Forhåpentligvis.)

  Benedict Cumberbatchat 'The Hobbit: The Desolation Of Smaug' Premiere, Dolby Theater, Hollywood, CA 12-02-13/ImageCollect
  Licensed from: ImageCollect / yayimages.com

  Det viktigste er likevel det vi har oversett, som alltid i Sherlock. I alle fall Cumberbatchversjonen som, banne i kirkamessig, nettopp avsluttet en bedriten sesong vi her i huset hadde ventet på lenge. Selvfølgelig er det store sjanser for at noe av de andre momentene kommer tilbake senere i etterforskningen.

  Det viktigste fra Watsons notater? " en ulykke kommer sjelden alene!"

  #påskekrim #krim #boden #jeggikkbareibodenentur #frode #watson #sherlock #tull #moro #analyse

 • Publisert: 25.03.2017, 21:46
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • 0 kommentarer
 • Assistent til unnsetning?

 • Publisert: 25.03.2017, 08:53
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • Alle etterforskere trenger minst en assistent, og i dag bestemmer du hvem av disse assistentene Frode Boden skal være. Han stormet inn i kommentarfeltet mitt i går, med stor grad av presisjon i sine analyser. Jeg har valgt å kalle han Watson i mitt korte tilsvar på denne kommentaren i første del av påskekrimmen, men i natt ble jeg litt usikker. Ikke bare vil dette påvirke etterforskningen, men også hvordan jeg tolker funnene til Boden litt senere i helgen.

   

  Skal jeg få tolket etterforskningsnotatene, er det jo veldig viktig at det ses i sammenheng med hvilken assistent vi har å forholde oss til. Gleder meg til å se hva vi lander på. Veldig! 

  Yours sincerly, Sherlock.

  (Jeg er selvfølgelig udiskutabelt Sherlock her, da ingen andre ville gått så detaljert og fokusert på så mange detaljer) Voting closed - og det viser seg at vi har med eminente Dr. Watson å gjøre, og nå er også Frodes notater analysert, her.

  Lurer du på hva dette er for noe? Har laget klar en egen mappe for alle innlegg i denne interaktive påskekrimmen, så sjekk den gjerne ut.

  #påskekrim #interaktiv #absurd #humor #krim #blimed #moro

  Sherlock Holmes
  Licensed from: phovoir / yayimages.com


   

 • Publisert: 25.03.2017, 08:53
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • 2 kommentarer
 • Topp 10 grunner for bloggtørke og løsningen for meg.

 • Publisert: 24.03.2017, 20:21
 • Kategori: Bloggtips
 • Jeg tror alle som blogger har sine øyeblikk der det er knuskende tørt. 

  Her er mine topp 10 grunner til Bloggtørke - kanskje du kjenner deg igjen?

  •  Jeg har gjort en feil, og klarer ikke slutte tenke på den. Som for eksempel å poste et blogginnlegg i stedet for å lagre det som utkast, hvis dere skjønner hva jeg mener?
  • Jeg er min egen verste bøddel, og slipper kanskje litt for lite gjennom sensuren. Det holder kanskje å være 70 % fornøyd innimellom?
  • Jeg begynner å tenke på hvordan de ulike leserne jeg har vil motta innlegget, og hjernen min lurer til slutt meg selv til å tro at ingen vil like det. Jeg liker det til slutt ikke selv engang.

  dried land
  Licensed from: leungchopan / yayimages.com


  •  Jeg er redd for å skrive om det samme som noen andre, for å bli oppfattet som en copy-cat. Dette er den store faren med å henge seg på ting som er dagsaktuelt, at man vil komme ut for at man skriver om nøyaktig det samme som andre bloggere. Verst er det når det skjer med noen som du selv følger. Jeg og den eminente Elin bak elevele.blogg.no har for eksempel vært skummelt i synk på tema ved to anledninger den siste uken. Får nesten lyst til å legge seg under dyna og skjemmes. Det hadde jeg gjort om det var gjort med vilje og forsett.
  •  Jeg begynner å tenke oppsett for tidlig, slik at teksten ikke er ferdig før hodet mitt er over på bilder, hvordan teksten skal presenteres osv. Det dreper litt av skrivingen, og en kommer liksom ikke i flytsonen.
  • Jeg er redd for å støte noen eller at noen misforstår meg, derfor blir innleggene ofte litt for fulle av forbehold, for sikkerhets skyld. Det kan ta enhver både gnist og inspirasjon.

  Close up of the delete key
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  • Jeg gjennomanalyserer og skriver for lite før jeg begynner å rette på språket. Det er faktisk ikke nok å finpusse på eller slette, så da sitter jeg igjen med noen ensomme setninger. De er ofte velskrevne da, men det hjelper så lite.
  • Jeg stresser for mye med systematikk. Fordeling mellom ulike kategorier, statistiske faktorer, bloggplan fremover og alt som kan ligne på systematikk, analyser og tall.
  •  Jeg jobber for lenge på et innlegg etter at flyten har forsvunnet, fremfor å lagre i utkast og fortsette dit inspirasjonen tar meg.

  diagram
  Licensed from: nigerfoxy / yayimages.com


  • Jeg tenker for mye. Punktum.

  I denne listen kan dere se at alt handler om meg. Hvert eneste punkt starter, med vilje, med ordet jeg, fordi jeg vet at det er kun jeg som gir meg bloggtørke. For en idiot!


  Løsningen:

  • Jeg må gi litt F i å høre på meg innimellom, rett og slett være litt rebell og senke kravene. ( Dette innlegget har egentlig ikke kommet gjennom noen sensur, men jeg var litt rakker og publiserte det likevel.)
  • Det viktigste for å unngå skrivestans er å skrive. Skrive litt på autopilot uten å overtenke det hele, og heller slette nesten en A4-side etterpå. Det gode ideen kan graves ut fra inni der.
  • Fokusere på en ting om gangen, men når inspirasjonen er borte - skift fokuset til en annen ting. For meg: alltid fokusere på tekst først.
  •  Begynne med oppklarende innlegg der det er nødvendig, fremfor å dekke alle sider av en sak i tillegg til egen mening i samme innlegg.
  •  Det er veldig viktig at du passer på at minst 1 liker det du skriver, og den eneste du kan kontrollere er deg. Derfor bør den ene være nettopp deg. Resten får komme av seg selv.

  Får du bloggtørke av det samme som meg?

   

  Har du fått med deg min interaktive påskekrim?

  #bloggtørke #blogg #tips

 • Publisert: 24.03.2017, 20:21
 • Kategori: Bloggtips
 • 12 kommentarer
 • Svar på hvorfor jeg byttet blogg

 • Publisert: 24.03.2017, 10:43
 • Kategori: Blogg
 • Jeg har et anstrengt forhold til å gjøre ting for siste gang, jeg liker rett og slett ikke konseptet. Og i dag har jeg avsluttet et kapittel jeg igrunn aldri trodde jeg skulle starte heller. Jeg satte nøkkelen i låsen på gamlebloggen min, sparing.blogg.no, for å legge inn et siste headerbilde

  Nå er det offisielt - det er helt slutt mellom Sparing og meg. Men vi går videre som venner, og jeg får derfor lov å bruke han til testing av morsomme og kjedelige ting fremover.

  Hvorfor ble det slutt?

  Jeg måtte rett og slett videre etter en lang periode i livet der jeg knapt var inne på internett, langt mindre på bloggen. Grunnlaget her var ikke mer dramatisk enn at energilagrene var tomme etter å ha blitt brukt til å passe på barn, jobbe, bygge barn i magen og leve utenfor nettets fire vegger. 

  Da jeg fikk opp energien igjen, fristet det ikke så veldig å logge inn på en blogg som ga meg ekstremt dårlig samvittighet for den lange pausen. Såpass mye at det fort ble uinspirerende. Hvis du ikke har fått det med deg, er jeg velsignet med pro-versjonen av flink pike: griseflink pike. Jeg har derfor ganske store krav til egne prestasjoner, og også til blogg.

  Samtidig ønsket jeg ikke og fremstå som noe annet enn det jeg leverer; sparing ble etterhvert mye mer enn sparing, og med nytt navn kunne jeg leke med alle de tingene jeg liker, uten at følgerne mine får helt sjokk. Eller enda verre for en griseflink pike; at de følte seg lurt på innhold. 

  Nå vet jeg at disse tingene ikke er noen katastrofe, eller spesielt viktige. Men for meg ble å bytte blogg avgjørende for å fortsette og skrive eller slutte med det. Og ettersom det er gøy, vel - tada-  her er jeg.

  Den siste headeren

  For å hedre bittelitt, drodlet jeg frem et omaggioinspirert mesterverk. Hoppet litt rundt med farger og landet i mitt signaturfargeland, bloggmessig. Jeg liker disse fargene i skillet mellom grønt og blått, selv om den grå versjonen også var ganske fin. Jeg satte den på plass, og slo igjen døra bak meg. Litt vemodig faktisk, å forlate noen en egentlig liker veldig godt.


   

  Vel, jeg låser døra for morsomme krumspring der, og vil fortsette med ting jeg liker her. Så får vi se hvor veien fører oss. Tusen takk for alt du har vist meg i bloggeriet, Sparing! ("det er ikke deg, det er meg") Mer om hva jeg har tenkt at denne bloggen skal bli, finner du her.

  Har du en gammel blogg du har gjort det slutt med? Hvorfor?

  Lager du dine egne headere?

  #sparing #slutt #nyblogg #tusentakk #takk

 • Publisert: 24.03.2017, 10:43
 • Kategori: Blogg
 • 16 kommentarer
 • Interaktiv påskekrim del 2 - bli med!

 • Publisert: 23.03.2017, 15:59
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 •  Vi er et steg nærmere å finne ut hva som egentlig skjedde med Martin Johnsrud Sundby, den skjebnesvangre dagen, mellom Rena og Lillehammer.

  (Red anm: Hvis du ikke liker tullerier og interaktiv påskekrim, har du likevel muligheten til å se bruk av Font Awesome i punktliste, og bruk av Opinionsstage for avstemninger i dette innlegget. Forresten tusen takk for alle gode tilbakemeldinger på tipsinnlegget om bruk av Font Awesome - det var skikkelig gøy.)

  Tilbake til etterforskningen

  Det som var ekstremt spennende var at vi fikk inn et nytt, mulig motiv. Det var skrevet inn på "Other" på pollen av en observant etterforsker, latterlig moro! Slik er det når en etterforsker bredt og nøyaktig. Vi kommer til å konsentrere oss om disse to motivene i dagens briefing:

  Motiv 1: Det skulle ta oppmerksomheten bort fra en annen forbrytelse.

  a) Sundby som den kriminelle

   Hva om vi har sett feil på det hele tiden, hva om Sundby var gjerningsmannen? Hadde han ikke det perfekte skjulested for tyvegods der, godt plassert på ryggen? Hva har du gjemt i sekken, Sundby? Ved å konspirere med noen anonyme skuterkjørere, kunne ikke da Martin gå rett i journalistsonen etter målgang, og folk ville være mindre opptatt av å få kontrollveid sekken?

   Kanskje var det å peke på seg selv som den som ødela trikkeskinnene, som jeg har hørt er en forbrytelse i seg selv, en handling most clever, som Poirot ville sagt. Villedende så det holder.

  Kanskje var skuteren heller en politiskuter, der betjentene fattet de mistanke da de så den enorme glien? Kunne det være kriminelt god glid? Var nedkjøringen et desperat forsøk på å stoppe smugling av noe langt mer vesentlig enn en 3,5 kilos kongssønn over fjellet?  

   Lå det noe i snøen, akkurat der som Martin skulle få plukket opp, gjemme i den brekte staven og få overlevert til den medsammensvorne som sto klar med ny stav litt lengre fremme?

  Man with stuck snowmobile.
  Licensed from: iofoto / yayimages.com


  b) Sundby som offer

   Noe ganske annet var om Sundby hadde snørt sin sekk, ant fred og ingen fare, men blitt offer for at noen hadde lagt noe i sekken hans. Sånn at Sundby, oppe på fjellet der hvor alle ser hva for Gud er skjønt, rett og slett ble offer for desperasjon fra tyvene. "Hvis du først skulle legge byttet i en sekk, måtte du selvfølgelig velge den løperen som stikker fra alle? Vi kommer ikke til å få kjørt ned han ubemerket!" For det var jo mest sannsynlig her, midt oppå skarpeste skiløypa, at dette tyvegodset måtte avleveres. 

   Hadde rett og slett føreren av skuteren et AHA-øyeblikk? Det er jo slett ikke sikkert han hadde husket og søke om tillatelse for denne skuterkjøringen, og den akselerasjonen man kan se i bevismaterialet, vitner i alle fall om at man fikk det travelt.

   Kanskje var det såpass komplisert at kameramannen visste om det straffbare forholdet, og hadde truet føreren med å kringkaste ansiktet hans på NRK om han ikke kom opp med penger. Var dette en kombinasjon av utpressing og brudd på skuterlovgivning?

  Cross Country Skiing
  Licensed from: leaf / yayimages.com


  Motiv 2. Bare for moros skyld

   Det første som slår meg er at det finnes et tv-program som heter det. (Just for laughs) Kanskje hadde NRK leid inn feil kamerafolk? Etter milevis med skigåing, begynte sikkert du også blitt ganske desperat hvis jobben din var å filme korte sketsjer og sekvenser folk kunne le av. En kan jo bare ane dialogen mellom skuterføreren og kameramannen. "What on earth are we to do? Our boss would not be impressed with this crosscountry-episode!" "Let's run 'im down. Promise it'll be all right - people laugh at it all the time. Even search youtube for it. This thing will go viral, I tell yah".

   Det hele er bestilt av Sergey Ustiugov, som syntes det var så fryktelig gøy sist Martin brakk staven under tremila i VM. "Det vil jeg gjerne se en gang til". For å bekrefte denne teorien, bør vi fortest mulig få sett over åstedet etter bjørnespor, og sjekket alle hi i nærheten i søk etter denne russiske bjørnen.

   Oddvar Brå syntes det var så gøy med oppmerksomheten han fikk under VM, da Martin brakk staven på 35-årsdagen for hans stavbrudd, og tenkte at hvis Martin får flere berømte stavbrekk, vil det kanskje opprettes en serie på TV om det. 

  Gikk du glipp av første del av påskekrimmen, finner du den her.

  Etterforskningen har ført oss noe nærmere, men hvis du vil være med å drive saken videre, er det viktig at du også leverer dine tanker rundt motivet, enten i kommentarfeltet, eller ved å stemme:

   

   
 • Publisert: 23.03.2017, 15:59
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • 6 kommentarer
 • Din selvopptatte rockesokk!

 • Publisert: 23.03.2017, 11:37
 • Kategori: Meninger
 • Felles for de fleste av de vellykkede kampanjene i sosiale medier for tiden, er at de handler mer om oss, som er de flinke som bryr oss, enn dem vi skal bry oss om. Egosentrisk har kanskje nådd nye høyder? Nå sist: rockesokkdagen. En dag for å rette fokus mot annerledeshet og spesielt Downs syndrom.

  Female legs in socks of different colors
  Licensed from: anikasalsera / yayimages.com

  Å bry seg har blitt et prosjekt

  Vi virker å korrekturmale verden til å passe inn i instagramfeeden vår, vi holder saken på behagelig nok avstand med et eller annet sosialt stunt og vi jobber svært prosjektbasert. Det viktigste skillet på prosjektarbeid og vanlig arbeid, er nemlig at prosjektarbeid er arbeid som foregår i en avgrenset periode. 

  I "bry-seg" industrien virker dette å være svært korte prosjekter. Gjerne en dag eller en uke, og da foregår det utstrakt teppebombing fra alt som kan krype og gå på sosiale medier. Av bilder på armlengdes avstand. Av generelle ord, på armlengdes avstand. Av superfunky, ulike sokker.

  Har vi virkelig satt filter på det å bry seg også? Er det viktigste at vi får åpenbart og poengtert for andre at vi bryr oss?

  Care Keys Mean Concerned Or Caring
  Licensed from: stuartmiles / yayimages.com

  "Vi må tørre å få informasjon som er ubehagelig, kanskje også diskutere den, uten at det blir redusert til en happening på sosiale medier. Jeg leste for eksempel svært få reflekterte bidrag til rockesokk-feeden min forleden dag. De som hadde noe fornuftig å komme med, druknet dessverre helt i den store mengden som deltok i NM i bry seg."


  socks
  Licensed from: Pakhnyushchyy / yayimages.com

  Blir vi flinkere til å bry oss, eller overskygget rockesokkene saken fullstendig?

  Det er skummelt at vi blir så konkrete når vi skal bry oss, at vi ikke klarer å se tankene bak, det store bildet og ikke minst: overføringsverdien til andre aspekter og området i livet vårt: De spottende samtalene i vennegjengen om den innadvendte, merkelige naboen, om han som "virkelig burde begynne å trene" eller hun som ser ut som hun skal på diskotek når hun leverer i barnehagen.

  Har du for eksempel blitt flinkere til å arrestere deg selv når du gjør narr av folk som er annerledes etter en rockesokkdag? Tagger du fremdeles venner i poster som "tagg en venn som ville vært sammen med henne", deler poster av utenlandske navn satt sammen i en rølpete kontekst, eller "se på han her da - danseløve vettu"? Hvis rockesokker kan få deg til å slutte å dele lignende saker, flott! Men flesteparten av oss vil ikke det. 

  "Annerledes er jo så latterlig og moro også, så lenge vi bryr oss passelig mye på rockesokkdagen får vel det holde? Eller?"

  Care definition
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  Et godt eksempel

  Et godt eksempel på folk som har stått opp for annerledeshet og slått tilbake mot mobbing har du her, med Sean, "The dancing man", en historie som gikk viralt for noen år siden.

  Nå sier ikke jeg at du skal lage danseparty for alle som er annerledes, men det er på tide å si internett midt i mot hva gjelder de "morsomme" sakene vi deler oss imellom. 

  Hvordan bør vi så bry oss?

  Poenget er at hvis vi alltid skal bry oss på armlengdes avstand, blir det vanskelig med de skitne, ubehagelige og grusomme sannhetene som finnes rundt oss. De passer såmenn ikke inn i noen instagramfeed. For annerledes kan være grusomt for de som er det og latterlig for de som ser det. Annerledes er et ord som er roten til enorme mengder mobbing og spotting hver eneste dag.

  Vi trenger ikke slutte med kule stunt, vi kan selvfølgelig ha to tanker i hodet samtidig, og stunt er unike for å få oppmerksomhet. Men det å bry seg, omfavne mangfold, ha nulltoleranse for mobbing og stå opp for urettferdighet er en helårsjobb langt flere burde søke på.

  Det å bry seg utenfor egen stue er langt mindre glamorøst enn å bry seg på nett, men vi kan ikke fortsette og sole oss i sokkeglansen i det ene øyeblikket, for deretter å dele spottende poster og tanker om folk som er annerledes i det neste!

  Brukte du lengre tid på å bestemme deg for hvilke ulike sokker du skulle ha, enn å tenke gjennom dine holdninger og handlinger ift folk som er annerledes? Vel, da synes jeg virkelig du bør tenke deg om.

  Del gjerne med dine venner om du er enig.

   Facebooksiden til bloggen finner du her.

  #ubehagelig #meninger #polert #prosjekt #instagram #bryseg #thedancingman #socks #sokker #rockesokk #annerledes #facebook #skjerpeseg

 • Publisert: 23.03.2017, 11:37
 • Kategori: Meninger
 • 8 kommentarer
 • Bloggtips: Lag kult innhold med Font Awesome!

 • Publisert: 22.03.2017, 19:04
 • Kategori: Bloggtips
 • Font Awesome er en mulighet vi har på blogg.no, som jeg mener alt for få utnytter. En kan lage utrolig mye tøft med dette hjelpemiddelet, og jeg vil med dette innlegget hjelpe deg og komme i gang, helt fra scratch.

  Hva er Font Awesome?

  Font Awesome er en samling figurer som du kan bruke til å fargelegge ditt blogginnlegg, gjøre det mer personlig, eller understreke poenger med små bilder. Nesten som en egen samling med emojis.

  Hvor finner jeg Font Awesome i Blogsoft?

  Knappen for Font Awesome er markert med den grønne pilen på bildet under.

  Når du trykker, vil du få opp følgende vindu:

  Der vil den rosa pilen vise deg at du nå velger sorte ikoner. Den grønne pilen markerer søkefeltet, der du, på engelsk kan søke opp passende ikoner. Eller du kan bruke baren til høyre for å bla gjennom.

  Det enkleste, og kanskje mest subtile du kan lage er oppramsinger, der det ryddigste vil være og bruke en type.

   en oppramsing

   slik

   som

   for 

   eksempel

   sånn


  Endre farge på Font Awesome

  For å forandre fargen på ikonene, må du skrive inn en fargekode der den grønne pilen markerer. Jeg bruker ofte en av disse fantastiske oversiktssidene over HTML-koder når jeg skal fargelegge ting; kalkuler.com eller i18n.skolelinux.no. For å endre farge, beholder du #, og bytter de 6 neste tallene til den fargen du ønsker.

  Da kan du for eksempel lage:  ,  eller 


  Roterende, opp ned eller med ramme?

  Du kan også rotere ikonene ved å bruke menyen som er åpen på bildet, lage ramme rundt, markert med rosa pil, eller få de til å rotere, markert med grønn pil. Sistnevnte gir meg litt flashback til retro internett, men kan selvfølgelig brukes likevel. Vil dog anbefale å bruke med måte for å ikke slite ut øynene på leserne dine.

     for eksempel.


  Endre størrelse på Font Awesome

  Du kan også bruke andre størrelser på ikonene, da skriver du inn på den måten som vist. 400 px er kjempestort, du kan gjerne prøve. For å gi deg et eksempel, er dette 100 px:


   

  Noen flere eksempler på bruk:
  Det gjelder enten du bruker   eller  for å lese bloggen.     25 px store, brukt direkte i tekst.

  Link til min   finner du ved å trykke på profilbildet i høyre marg.    Automatisk størrelse, brukt direkte i tekst.

   20 px store, de to siste med ramme rundt.


  -siden min finner du her.Roterende 50 px stor, med etterfølgende link til facebooksiden min.Gi meg gjerne en .

  Jeg synes blogg.no er en fantastisk morsom plattform å skrive på, og har lyst til å lære bort noen av de mange kule tingene jeg mener plattformen har. Fra mitt ståsted som selvlært, vitebegjærlig og prøvevillig. Men vil du ha flere innlegg av denne typen? Og, ikke minst vil du prøve Font Awesome?

  Ta gjerne turen innom mitt absurde påskekrimprosjekt også, der er det avstemning på gang.

  #ukensbloggtips #tips #fontawesome #bloggtips #bloggno #blogsoft #kristin #tipser #ikoner #kult #kul

 • Publisert: 22.03.2017, 19:04
 • Kategori: Bloggtips
 • 21 kommentarer
 • Bli med på årets interaktive påskekrim?

 • Publisert: 21.03.2017, 22:44
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • I fjor så jeg The night manager minst to måneder etter påske - råbra. Med dette i mente har jeg bestemt meg for å starte årets påskekrimsesong allerede nå. Med litt galskap og noe samarbeid skal vi her lage en påskekrim verden sannsynligvis aldri har sett maken til. Håper du vil være med å leke litt, jeg har pakket påskesekken med absurditet.

  Du bør kanskje ta et blikk på det tilgjengelige bevismaterialet før vi fortsetter. Alle team bør ha en slags briefing. Dette er din:

  "Vi tar utgangpunkt i den mistenkelige handlingen portrettert i denne vg-artikkelen. Martin Johnsrud Sundby blir meid ned av en skuter mens han innehar en klar ledelse i Birkebeinerrennet."


  Snowmobile
  Licensed from: leaf / yayimages.com


  Skuterføreren - en krim fra en helt annen dimensjon

  Mysteriet startet allerede da jeg skrudde på dagsrevyen denne kvelden. Men jeg skjønte aldri før etterpå hvor mystisk det faktisk var, hvor sammenskrudd det skulle bli. Det saumfarte drømmene mine som en påskeoppkjøring av varer på skuter, på kryss og tvers mellom snøkledte hytter, helt forskrudd. Skulle jeg tie, eller var det nettopp jeg - og du - som skulle løse hvordan denne saken var skrudd sammen?

  Som alltid med krim er det litt mørkt og stomfullt, og de stormende tankene lot meg ikke få fred. Så langt gikk det at jeg pakket Stormbergjakken lengst inn i skapet for å få ting på avstand. Jeg trengte tid, og jeg fant meg selv, eller jeg lette i alle fall både her og der, som en jo gjør når det stormer som verst. Kanskje var jeg, avstandsmessig, ikke så langt vekk som jeg fryktet?

  For hva kunne være motivet?

  Winter Advture Skiing
  Licensed from: leaf / yayimages.com


  La oss komme i gang!

  Som vi har lært av alle andre krimbøker; alt er ikke alltid som det ser ut ved første øyekast. Kanskje kastet du ikke en gang et blikk, langt mindre et øye i retning Birkebeinerløpet denne dagen. Kanskje gadd du ikke en gang gi bevismaterialet tiltrengt seertid. Det betyr derimot ikke at du ikke øyeblikkelig burde se til å kjenne din besøkelsestid. Jeg trenger et skarpt blikk, umiskjennelig teft for detaljer og evnen til å se det store bildet, sett i sammenheng.

  Hva ligger egentlig bak en unnskyldning, annet enn å tåkelegge det hele? Kan noe egentlig unnskylde det som skjedde, eller er det bare tåkeprat? Kan små bevis ta oss ut av tåka og gjøre opp for det som har skjedd?

  For å starte jobben med å nøste opp trådene, må vi starte et sted. Legge opp maskene, telle mønster og gi all den håndarbeidskompetanse vi sitter på, bein og stå på. Eller sitte i kryss med, nøstet opp i sofaen. Det vi er trygge, uten maske. Og også der vi finner mønsteret i forbrytelsen, der det virkelig teller, det er jeg beinsikker på. Beint frem.

  Vi starter med det overordnede: hva kunne være motivet for denne handlingen? Denne er fortsatt åpen selv om etterforskningen er godt i gang, HER. Som etterforsker er det viktig å ha et bredt bevisgrunnlag. 

   

   

  #påskekrim #krim #skuter #ski #birkebeinerrennet #sundby #leke #motiv #ordlek

 • Publisert: 21.03.2017, 22:44
 • Kategori: Interaktiv påskekrim
 • 4 kommentarer
 • DIY: Hva ville du puttet i kofferten?

 • Publisert: 21.03.2017, 12:28
 • Kategori: Blogg
 • I helgen hadde jeg og treåringen hobbyverksted med denne gamle trompetkofferten, kjøpt på loppemarked for en stund tilbake. Jeg liker å finne nye bruksområder for ting jeg allerede har i hus, og har liksom ikke fått hengt meg på "nå skal jeg lage noe, stikke på butikken og kjøpe ting for hundrevis av kroner"-DIYbobla. Noe av poenget for min del, er å benytte noe av det som allerede er i huset, eller anskaffe tingene billigst mulig. Enten det er på loppemarked, bruktbutikk, finn eller salgsgrupper på nett. Du skjønner tegninga - jeg hater å sløse.

  Helgens prosjekt - kofferten


  Vi rev først ut det slitte, gamle skumgummiforet, noe som fikk kofferten til å vise seg i "all sin prakt".


  Deretter fant vi frem det vi trengte: en rest av voksduk fra tegnebordet på rommet til treåringen, og en pakke skuffedelere fra ikea som ble til overs etter sist ikeamontering.


  Deretter målte vi til og klippet en passende stor bit voksduk for å dekke bunnen og kantene, slik at ingenting av den brune innmaten i kofferten skulle vises. Vi brukte den eminente bretteteknikken "pakke julegaver", og festeanordningen for dette prosjektet er tape. 

  Noe dårlig, synes du kanskje, men i og med at dette var et samarbeidsprosjekt som treåringen syntes var utrolig gøy å være med på, må en tilpasse noe. Varm limpistol ville ikke vært å tilpasse, det hadde bare blitt "nei, ikke rør, varmt", og dertil utrivelig. Å rulle teipbiter til rundinger som fungerte som dobbeltsidig teip, var derimot både passe utfordrende og "Kjempegøy, mamma". Jeg kan alltids gå over denne på et senere tidspunkt med limpistol eller annet lim om jeg ønsker det, og dermed også få et enda penere resultat.


  Etter å ha dekt bunnen noen lunde med voksduk, tilpasset vi skuffedelerne, og kledde til slutt også lokket i voksduk.  Denne kofferten har nå gått fra sliten trompetkoffert til lagringsenhet for den sminken jeg ikke bruker daglig. Som vil si, hvis en skal være ærlig, stort sett all sminken min.


  Planer videre for kofferten:

    Neste loppemarked skal jeg se etter gamle, doble pennalhus, og bruke innmaten beregnet for å holde blyanter på plass til å henge sminkekoster og andre pennelignende saker i lokket. Vil da klippe ut bare en stripe rundt strikkene og lime fast i lokket. ( Blir dette noe av, er jeg nødt til å ha gått over med limpistolen først, selvfølgelig)

   Gå over flekker på eksteriøret med skokrem, slik at det får en helt jevn farge.

   Pusse sølvdetaljer og håndtak for å få de finest mulig.

   Plassere den på kommoden utenfor badet og ta den frem når jeg trenger mer enn hverdagssminken min.


  Vi er i alle fall godt fornøyd med resultatet, prosessen var kjempetrivelig, og voksdukens egenskaper er helt ypperlig dersom noe av innholdet bestemmer seg for å spre seg: Bare å vaske av. Og den stakkars trompeten ligger til pynt oppe på et skap i stua.

  Så da blir spørsmålet: hva synes du?

  Facebooksiden min finner du her.

  #gjenbruk #DIY #koffert #trompetkoffert #sminke #tips #interiør #voksduk #ikea #skuffedeler #sminkeoppbevaring #oppbevaring

 • Publisert: 21.03.2017, 12:28
 • Kategori: Blogg
 • 15 kommentarer
 • Tips: Hvorfor kjøpe brukte drikkeflasker?

 • Publisert: 19.03.2017, 19:30
 • Kategori: Blogg
 • Her om dagen kom jeg over akkurat en sånn drikkeflaske som jeg har ønsket meg, og attpåtil i yndlingsfargen min. Du burde kanskje også kjøpe en brukt drikkeflaske? Bare se på det her!

  Denne rakkeren har perfekt størrelse, med kort og solid reim for oppheng. Stor åpning på tuten, og låsemekanisme. Og nevnte jeg blå?

  Nå er det jo kanskje mange som ikke liker tanken på å drikke av brukte drikkeflasker - vel ingen fare. Denne flasken er etter en grundig vaske- og tørkerunde perfekt til formålet:

  Fyller på pulver en gang innimelom, og med mindre en søler da: ingen søl når en skal legge pulver i kammeret. Tuten er såpass liten at det er lett å sikte om en skal ha litt i hvert kammer, men stor nok til at en slipper å late som en strør pepper fra det ene bittelille hullet på pepperbøssa.

  En annen fordel er at om pulveret blir fuktig, er det bare å riste klumpene bort i ren barista-stil. Eller kanskje heller bartender - baristaer driver vel ikke med så mye risting. Hva vet jeg, jeg drikker ikke kaffe engang. Eventuelt kan jeg legge en sånn fuktabsorberende, liten pose oppi for å forhindre klumpene. Du vet, sånn som ligger i den nye veska di, eller de nye skoene.

  Det absolutt beste med hele kjøpet, er at dette monsteret av en vaskepulverpakke nå kan plasseres i et skap, fremfor å må løftes ned for hver eneste vask. Med små barn i hus er det skummelt å ha noe som ligner såpass mye på sukker i spisehøyde. Og flasken? Henger på en skrue over vaskemaskina i påvente av at jeg skal lage noen hyller der.

  Men hvorfor kjøpe brukt? Ser ikke helt poenget med å bruke masse penger på noe som skal brukes til vaskepulver, en tier holder i massevis. Samtidig støtter man en god sak, enten det er på loppemarked eller i veldedige bruktbutikker. For ikke snakke om miljø. 

  (Skulle forsåvidt gjerne hatt en til lik, så om du vet hvor dette vidunderet har vært i salg, rop gjerne ut.)

   

  Hvilken løsning har du for vaskepulveret ditt?

   

  Sjekk gjerne ut Facebooksiden min.

  #tips #vaskerom #vaskepulver #lurt #fornøyd #praktisk #brukt #gjenbruk #nmsgjenbruk #nms 

 • Publisert: 19.03.2017, 19:30
 • Kategori: Blogg
 • 4 kommentarer
 • Facebook oversetter

 • Publisert: 17.03.2017, 20:13
 • Kategori: Humor
 • Den nye auto-oversetteren til Facebook er veldig irriterende, men kan også skape noen fin-fine gullkorn innimellom. Som dette. En av verdens beste, udiskutabelt,vokalister Floor Jansen har blitt mamma, og Facebook gir henne nytt navn i den anledning.

  Små barn, store gleder. Sånne ting synes jeg er kjempegøy, synes du?

   Håper du har en feiende flott fredagskveld, her i huset koser vi oss med ski-sending fra Canada.

  #fail #facebook #oversettelse #moro #fredag #bitteliteblogginnlegg

 • Publisert: 17.03.2017, 20:13
 • Kategori: Humor
 • 6 kommentarer
 • Kroppstypejakten - Søylen

 • Publisert: 17.03.2017, 10:14
 • Kategori: Humor
 • Jeg har lenge slitt med å finne min plass i de ulike kroppstypene som presenteres, og i dag skal du få være med mens jeg utforsker om jeg kan være en søyle. Følg meg gjerne videre i min kamp for å kartlegge kroppsfasong, dette er første innlegg av en humpete og absurd tur.

  Meg som søyle

  Jeg har tross alt gått et halvår på årsstudium i kunsthistorie mens jeg ventet på napp på jobbsøk som radiograf, så her er hjemmebanen satt. En søyle er ifølge faglitteraturen(her motebladet red anm) en lang og tynn kroppstype uten mye former. Denne kroppstypen sliter ofte med å finne klær som er lange nok på armer og bein.

  Column capitals
  Licensed from: scusi / yayimages.com


  Som dere ser av beskrivelsen, er jeg ikke en fullverdig søyle, men hvis en tar i bruk bildet over av greske søyletyper for å argumentere for at jeg er det, kan en komme nærmere enn en tror. Til venstre ser du en dorisk søyle. Den er solid og stødig, og den mest brukte greske søylen i templer. Det kjente tempelet Parthenon på Akropolisplatået i Athen har for eksempel doriske søyler. Hvis jeg var en dorisk søyle, måtte jeg nok snudd den opp ned, da den er litt bredere nederst ved basen enn på toppen ved kapitelet, eller hodet.

  I midten finner du en jonisk søyle, som er en videreutvikling av den doriske stilen. Jeg kan argumentere for at jeg har et jonisk kapitel på overkroppen, da formene tilsvarer noe lignende som jeg har foran på kroppen. Denne søylen ser ikke lik ut fra alle kanter, noe jeg har oppdaget at heller ikke jeg gjør.

  Den siste søylen på bildet, er en korintisk søyle, og det er disse søylene romerne la sin elsk på da de i renessansen brukte gresk arkitektur som inspirasjon. Den har det mange vil betegne som prangende akantusblader i kapitelet, og det er litt sånn jeg føler det når jeg pynter meg av og til.

  Så, jeg er kanskje ikke en tradisjonell søyle, men jeg tar med meg problemområdet; finne klær som er lange nok på armer og bein, og stempler inn som en stødig, opp-ned dorisk søyle, med joniskinspirert frontparti som kan føle meg som en korintisk søyle hvis jeg pynter meg.

  Følg Kristin på Facebook.

  #søyle #mote #kropp #klær #kroppsfasong #kroppshysteri #kunsthistorie #bloggmag

 • Publisert: 17.03.2017, 10:14
 • Kategori: Humor
 • 4 kommentarer
 • Karakteren 3 er katastrofalt dårlig!

 • Publisert: 16.03.2017, 13:11
 • Kategori: Blogg
 • Da nyheten kom om at partiet Høyre ønsket å fjerne karakteren i sidemål, var det første jeg tenkte på hvor elendig karakter en treer er. Hvorfor i alle dager tenkte jeg det? Svaret sier forsåvidt ganske mye om meg som person, på godt og vondt. Jeg var også fristet til å spørre dem om forslaget ikke burde ha tilbakevirkende kraft.

  De var nemlig ikke noe mindre flinke, de flinke pikene på slutten av 90-tallet og starten av 2000-tallet enn det de er i dag. Jeg var griseflink pike. Snusfornuftig og med forhatt klisterhjerne. Elsket sammenhenger og nye ting. Likte å lære. Og hadde ekstreme prestasjonskrav på egne vegne, dog uten å plassere lignende krav på andre. Jeg var ikke Flinkzilla, hvis du skjønner.

  Absurditet satt i praksis, jeg vet. Men det er jo tross alt "bare" 14 år siden? Nå har det seg nemlig sånn at på mitt vitnemål fra videregående står det en enslig 3-er og skinner. Ødelegger snittet og er en spottflekk midt på andre side. Jeg fikk 3 på nynorskeksamen, etter noe som best kan beskrives som tidenes minst spennende novelle. Et så stillestående makkverk fullt av ikkje og hugleik har verden sjelden sett maken til.

  hand holding up the number three from the left
  Licensed from: stryjek / yayimages.com


  Og det stopper faktisk ikke der. Når tankesmia først setter i gang, husker jeg tilbake på alle treere jeg noen gang har fått. Tro meg, jeg husker alle: Gruppearbeidet i heimkunnskap på ungdomsskolen om poteten, med mildt sagt dysfunksjonell gruppe sluppet løs i Google-søk på datarom for aller, aller første gang. Dette var sent på nittitallet, så blokkeringer for å søke på visse ting på skolepc-er var enda uoppdaget terreng. Dette resulterte i at deler av gruppen rett og slett søkte på litt mer juicy ting enn potet. Hvis du forventer en lang regle av mine sørgmodige treere her nå, får du ikke det. Det er disse to. Alle. Og for meg var det katastrofe.

  Dette var aldri noe destruktivt eller negativt for min del. Redselen for å underprestere gjorde at karakterene var gode. Redselen for å skuffe meg selv var drivkraft og motivasjon i massevis.Presset som kom innenfra var med på å gjøre meg til meg, og var ingenting å være redd for, selv om få andre hadde forståelse for hvor jeg hadde lagt lista for meg selv. Det var jo ingen andre som trengte å hoppe den lista, og jeg ba dem aldri om det heller.

  High Jump
  Licensed from: songbird839 / yayimages.com


  Fikk jeg 5 minus på en prøve, anså jeg det som et greit, men fortsatt litt for dårlig resultat. Karakteren 3 var derimot katastrofalt dårlig, jeg var nesten i sjokk i flere dager. Men det kunne jeg aldri si høyt, da det satt mange rundt meg som ikke hadde samme oppfatning eller forutsetninger. Den griseflinke piken i meg fant det egentlig best å holde kjeft når det ble snakk om karakterer. (Jeg har aldri syntes at karakteren 3 var elendig når andre fikk det, bare så det er nevnt også. Som sagt, ingen terroriserende flinkzilla).

  Jeg må lirke litt på smilebåndet når jeg tenker på det i dag, og har nok et litt annet forhold til egne prestasjoner. Men, jeg liker fortsatt ikke å mislykkes, og terskelen for hva som er mislykket for meg, ligger nok fortsatt litt høyere enn gjennomsnittet. Har ikke gjennomført griseflink-pike-rehab enda. Så om Høyre vil kjøre tilbakevirkende kraft på disse nynorskkarakterene, skal du jammen ikke se bort fra at jeg stiller meg først i kø.

  Har du noen karakterer du husker bedre enn andre?

  Følg meg gjerne på Facebook.

  #karakterer #høyre #nynorsk #eksamen #flinkpike #griseflinkpike #minner #vgs #sidemål

 • Publisert: 16.03.2017, 13:11
 • Kategori: Blogg
 • 4 kommentarer
 • Verdens enkleste DIY?

 • Publisert: 15.03.2017, 14:17
 • Kategori: Blogg
 • Har du også lyst til å lære prinsippet bak verdens kanskje letteste DIY? I går kjøpte jeg nemlig med meg fire broderirammer til 15 kr stk på den lokale brukbutikken, med den intensjon å bli kvitt litt av det rotet som slenger rundt i hjemmet. Se i innlegget hvordan. Noen av bildene som kommer i innlegget er eksempler på bruk, og ikke ferdig produkt, bare så det er sagt.

  Innhent broderirammer der prinsippet for festing er å stramme tøyet mellom to ringer.
  Del ringen fra hverandre, og finn frem et tøystykke du ønsker å stramme. Her: gammel blondegardin fra hobbyhaugen. Derfra benyttes den til slike prosjekter, kjøkkengardiner på lekekjøkken, sjablongmaling med spraylakk og andre krumspring jeg måtte finne på.
  Legg tøyet over den indre ringen, og press på den ytre. Grovklipp rundt.
  Snu ringen, og fest noen sikkerhetsnåler inn i mønsteret. Pass på at nålen henger på flere enn en tråd. Klipp av stoffet, og ved varig bruk av rammen på denne måten: fikser stoffet med feks lim.
  Sikkerhetsnålene brukes til å henge armbånd eller smykker, som vist på dette bildet. En kan også bruke andre små ting som kan fikseres rundt blonden, for eksempel små runde ringer beregnet på smykkelaging.
  Slik ser den altså ut som lagringsdrømmefanger for smykker og øredobber, for anledningen pyntet med ting jeg lagde den gang jeg ikke hadde barn, og hadde tid. De lå så fint i hobbykassen, og orket ikke løpe opp på loftet for å hente andre smykker. #lat
  Denne varianten er laget med et avdanket sjal. Frynsene har virkelig sett bedre dager, og sjansen for at jeg noen gang tar det i bruk igjen som sjal er ikke tilstede.
  Gjentar samme prinsipp, og strammer sjalet slik man ønsker mønsteret plassert. Det er mulig å få dette helt glatt og fint, og det gjorde jeg også, etter litt fikling og draing. Men tror du jeg husket å ta bilde av det da? Dette stoffet er akkurat passe tynt til at man kan lage hull der man ønsker å plassere ting. Her et par øredobber fra dagens antrekk.
  Så over til hovedgrunnen til at jeg kjøpte disse rammene i første omgang, og da bruker man bånd som har blitt hittegods etter to dåpspyntinger.
  Har du pirkehender og tålmodighet kan du lage en variant der du surrer kantene. Lim og presisjon nødvendig, men surret rundt og festet for å gi deg en ide om hva jeg mener.
  Den jeg landet på, målte jeg bare til de båndene jeg ønsket å bruke, for deretter å klippe dem litt lengre enn de skulle være. Både for mulighet til justering, og for å få festet dem.
  Her er mitt mønster presset sammen, og jeg kan justere båndene ved å dra i de ulike endene.
  Og slik ble resultatet - et hjem for alle de bortkomne spenner, eller snart bortkomne, om lillebror hadde fortsatt den intense tilintetgjørelsejakten. Gjenstår å feste endene bak med lim, og få den opp på veggen til treåringen. Det er nok mer midt i blinken hennes smak, enn din, vil jeg tro.

  Har du laget noe kult av gamle broderirammer? 

  Bloggens Facebookside finner du HER.

  #diy #tips #lage #spenner #hårpynt #broderi #broderirammer 

 • Publisert: 15.03.2017, 14:17
 • Kategori: Blogg
 • 12 kommentarer
 • Løsningen på et kremete problem

 • Publisert: 14.03.2017, 21:01
 • Kategori: Blogg
 • Kremtubene har vært et problem siden eldste avkom kom seg på beina, og i dag gir jeg deg min løsning på problemet. De fantastiske tubene med krem som står i vinduskarmen, i akkurat passe tit-tit-høyde for en liten krabat. Skikkelig schwung får en også ved å kaste dem. Fortrinnsvis under dusjkabinettet, for da kan en samtidig kose seg med et innmari ekko.

  Colorful scrubs in tubes on a background
  Licensed from: Sergejs Rahunoks / yayimages.com


  Første forsøk på å bøte på problemet funket meget bra. En boks i vinduskarmen med kremene oppi. Løsningen gjorde det også mer tungvindt for de to lengste medlemmene av familien. Opp med lokket, ned med lokket. Rote rundt oppi der etter den man trenger. Opp med lokket, ned med lokket. Permanent avsluttet ved den tredje "sett ned den boksen, mamma sin!" etterfulgt av redsel for at små tær skulle ha nærkontakt og utløse kraftige lydbølger fra den vesle skrotten. 

  Neste løsning var å flytte krembeholdningen opp på platået sammen med vaskefatet. På dette tidspunkt var beina blitt såpass lange at kremene inviterte til fotballkamp. Fortsatt ekko under dusjkabinettet, og ingen gullplate der heller.

  Men i dag mener jeg å ha funnet en fullgod løsning på kremproblemet. Åpenbaringen kom under rydding i ubrukt dill i en roteskuff, da jeg har fortsatt litt i Marie Kondo-land etter frontangrepet på tekstilene tidligere i år. Men ikke si til henne at jeg tar område for område, da hadde hun nok forberedt en likkiste hun kunne rotere i til den dagen kom.

  I roteskuffen lå det to håndkleklyper, pene og ubrukelige til formålet her i huset. Våre håndklær kommer utrolig nok med hempe, og på et tidspunkt var jeg Einstein nok til å tenke at det blir jo kjempefint med en ekstra hempe her. Som må bukseseleklypes på i et hjørne, sånn fint dandert. I et annet liv skal jeg kanskje benytte innsatsviljen min på slike unødvendige prosjekter, men ikke i dette. #bomkjøp

  Sammen med en selvklebende knagg fikk disse klypene delta i en løsningsjackpot. Kremene borte fra barnehenders rekkevidde, og lett tilgjengelig for enhver smøresjef. Godt fornøyd med egen innsats, der altså, og ut fra responsen på DIY-siden, er flere fornøyd med meg. Barnslig moro. Hva synes du om løsningen?  Vet ikke om du la merke til den lille makeoveren på toppen av denne bloggen i dag? Har også pusset opp bloggens Facebookside i dag. Der har jeg planer om at det skal skje litt fremover, spesielt i perioder der tidsklemme og annet kommer i veien for innlegg, så om du vil slenge inn en tommel, lover jeg å bli både skammelig og barnslig glad.

  #tips #diy #smart #krem #barn #baby #bad #problem #løsning

 • Publisert: 14.03.2017, 21:01
 • Kategori: Blogg
 • 12 kommentarer
 • Hvis du ikke har noe fint å si, la være?

 • Publisert: 13.03.2017, 13:10
 • Kategori: Meninger
 • Om du har for vane å lese blogg, har du nesten garantert møtt denne setningen. Enten skrevet av bloggeren selv, eller i et eller annet kommentarfelt fra leserne. Og hvorfor skulle du ikke det, det er jo en fantastisk leveregel, eller? Dette er mine tanker om saken.

  I teorien en fantastisk tanke. Et samfunn der vi vil hverandre vel. Et samfunn der vi sier fine ting til hverandre. Som vanlig har jeg et problem. Vi bruker denne setningen som hersketeknikk for å unngå motstand. For å unngå meninger som er annerledes enn våre, og la vår mening bli den korrekte. For å skjære alle over en kam.

  Det er nemlig i iveren etter å stoppe blodhungrige kommentarfelttroll at denne trenden har kommet. Problemet er bare at den er et uhyre effektivt insektmiddel også for alle andre skapninger som befinner seg i kommentarfelt, og overalt ellers på kloden. Og, ironisk nok, vil ekkoet fra trollene fortsatt gjalle mellom kommentarfeltmargene, mens man har satt den jevne leser på lydløs for alltid.

  smiling troll
  Licensed from: mrnnbergen / yayimages.com


  Setningen brukes til å adressere alt av kritiske spørsmål, selv konstruktiv kritikk får unngjelde. For å ikke snakke om de som mener noe motsatt av deg selv. Effektivt avvæpnet ved å servere; "Hvis du ikke har noe fint å si, synes jeg strengt tatt du bør la være". Dette er til alt overmål også den utvidede versjon - proffversjonen, som i tillegg til det opprinnelige innholdet, slenger inn en bedrevitende touch.

  I en euforisk, rosa livssky er det selvfølgelig mer behagelig å ikke forholde seg til at andre mener noe annet, du kan rett og slett bli argumentert ned i støvlene. Tenk deg nederlaget det er å tape en diskusjon i sitt eget kommentarfelt? Vi spør rett frem folk om hva de synes om den nyinnkjøpte genseren, men vet selv at etter åresvis med indoktrinering av denne setningen, vil vi kun få positive tilbakemeldinger. Eller hvis noe annet skjer, at kommentarfeltfotsoldatene vil ta din side og pepre ivei med Setningen. Du så sikkert hva jeg gjorde der? Jepp, jeg ga den en egennavnstatus med Caps Lock.

   

  Her er noen eksempler på hvilke angrep du kan avverge med Setningen:

  - Jeg er litt usikker på om rosa og orange paljettdrakt er det antrekket jeg ville valgt i begravelse.

  - Jeg tror jeg ville tenkt meg om før jeg lot 12-åringen spille det dataspillet, da det har 18-årsgrense.

  - Hvilke signaler sender dette innlegget om slankeregimet ditt til dine unge lesere?

   

  For å gi deg en pekepinn på hvorfor du skal slutte å bruke Setningen, en gang for alle:

  - Sverige har annektert halve Østfold. Det har jeg ingenting fint å si om. 

  - Politikerne legger ned lokalsykehuset ditt. Får ta en stille protest. Alene med stearinlys.

  - Han var en skikkelig rasist. Vel, jeg kan jo ikke akkurat skryte av han for det, får ti stille.

  Silent businessman of Asian
  Licensed from: elwynn / yayimages.com


  Det er på tide å skjerpe seg! Synes du det er vanskelig å være uenig, å kommunisere meningene dine uten å bli usaklig og full av hersketeknikker, burde du kanskje vurdere et opphold på trollrehab. Nettroll bruker forsåvidt Setningen, de lar jo i aller høyeste grad være å si noe, de roper det ut, både med Caps Lock og utropstegn. Troll er gode på finter, og trolling er, uten tvil, en sykdom.

  Vi trenger motstand, vi trenger konstruktive tilbakemeldinger, vi trenger kritikk og vi trenger innimellom kjeft for våre meninger. Vi må tørre at andre mener andre ting enn oss, og gi et forsøk til å forandre forkvaklede meninger og håpløs oppførsel. Å si fra er, utrolig nok, den eneste måten du kan påvirke eller korrigere andres meninger og adferd.

  Vi burde innvilge oss en treningsleir. For å mene. På å ta saueskinnet vårt i en annen retning enn resten av flokken, og stå der stolt. Tørre å si for eksempel  at den genseren synes jeg ikke var så fin. For alle endringer skjer i det små, og tør du ikke engang si noe om en genser, blir det sikkert kjempeenkelt å argumentere mot sjefen som vil nedbemanne akkurat din stilling?

  Ikke vær så himla puslete! Det er ikke dermed sagt at du må kommunisere absolutt alt du mener, hver gang du er uenig. Det heter å være et gnagsår.

  Hva tenker du om dette?

  #meninger #nettroll #trolling #kommentar #kommentarfelt #uenig 

 • Publisert: 13.03.2017, 13:10
 • Kategori: Meninger
 • 19 kommentarer
 • En utrolig søndag med to bakerunder

 • Publisert: 12.03.2017, 21:03
 • Kategori: Blogg
 • I dag har vi hatt en helt vill, bloggvennlig søndag. Ikke mindre enn to ganger har husets komfyr blitt brukt til bakegjerning, og fortsetter det på denne måten vil det jo bli nesten pinlig. For en må vel være ærlig å si at noen bakemagiker, det er jeg ikke.

  Hvis du studerer det bildet under, er det et greit eksempel på hvordan det burde sett ut. Dandert og delikat, på fat. Komponert og fristende, med lett uskarphet i bakgrunnen. Godt med kontrast og med lyset ampet godt opp. Hvis en skulle pirke på noe på dette bildet, er det vel nettopp lyset. Den gjengse blogger virker å inneha et relativt mørkt liv, eller mistenke at ens følgere har det, for lys, det skal på max.

  chocolate cake on a cake stand
  Licensed from: Szakaly / yayimages.com


  Men så var det denne virkeligheten da. Du tror sikkert jeg lyver når jeg hiver inn påstand om to bakerunder på en dag. Vel, det gjør jeg ikke. Men det er nok ikke så eksotisk som en gjerne hadde ønsket.

  Vi startet dagen med ekstremt gode rundstykker med havregryn og cottage cheese. Varme, og oppdelt med ulikt pålegg til alles forlystelse. Påleggplukking forekommer også, så det er greit å ha et lite ekstra lager ved siden av. Etter å ha funnet oppskriften på disse rundstykkene på blogg.no for over et år siden, takk Charlotte, har både jeg og samboeren min bakt dem ofte. Og, som en sier på (dårlige) musikkonkurranser, gjort oppskriften til vår egen. Dagens var made by man, og med havsalt og olivenolje.

  Da middagen putret ivei på steketoppen, ble andre bakeprosjekt satt i gang. Det er innmari praktisk og heldig for min del at ungene mine er fornøyde så lenge en hvilken som helst kjøkkenmaskin benyttes, eller det er røring involvert. På nivået "bestemor, mamma og jeg har baka krem". Så, i dag har vi baka torokake, og ettersom en skal lære av ungene sine, hadde ikke jeg hjerte til å rette det opp til "vi har rørt sammen, lille venn". Hvis ungene vil leke at jeg er supermum....

   

  Det ble igjen et enslig rundstykke, og browniekake er best varm. Så da blir det litt sånn, med mobilkamera. Men, jeg har i det minste tatt livet av både kontrast og lysinnstillingene. Tror du ikke jeg lærer noe som helst? Uansett viktig med bevis, når skuddårstilfellet to bakinger på en dag inntreffer. Kryss i taket og brosteinslakt vei straka vegen til blogghimmelen. Hadde jeg bare hatt arm- og viljestyrke nok til å forsinke familiens matinntak for at jeg skulle lade speilreflekskamera og dekke på pent, lyssette tablået og knipse ivei mens maten ble kald. Dream on.

  Heldigvis er folk opptatt av at ting skal være ekte nå for tiden. Bortsett fra på ens egne, sosiale medium da. Eller?


  Sett i lys av kakeinntaket, vil nok ikke flere klær passe med det første. Fikk du med deg historien om meg, klesskapet og Marie Kondo?

  #kake #bake #toro #søndag #familie

 • Publisert: 12.03.2017, 21:03
 • Kategori: Blogg
 • 8 kommentarer
 • Nødutgang

 • Publisert: 12.03.2017, 12:50
 • Kategori: Humor
 • Phew!

   

  Du kom deg ut! Det var nære på. Beklager at jeg har sendt deg til det skrittet å besøke en nødutgang!

   

  Jeg har en hjerne som jobber på kreativt høygir stort sett hele tiden. Innimellom jobber den i form av et slikt innlegg som du nettopp brukte nødutgang for å komme deg ut av. 

  Det betyr ikke at jeg skriver bare tull og fanteri. Jeg vil at du får brukt dine egne særegenheter og det som er unikt med deg til å lage noe fantastisk. At blogg.no blir fullt av unike, spennende og særegne bloggere hadde vært en drømmesituasjon.

  Jeg vil at du skal bli mer kreativ og lærer derfor bort nye teknikker hver mandag i min kreative treningsleir.

  Og igjen, beklager for det med nødutgangen, men jeg klarer ikke la være å skrive slikt alltid, for da måtte jeg vært noen andre enn meg selv. Det er det vel ingen som vil være?

  Og jeg må jo spørre, ettersom du akkurat har brukt en nødutgang: går det bra med deg?

  #nødutgang #bloggeriet #exit #kreativ #kreativitet 

  EXIT - Beautiful girl writing on transparent surface
  Licensed from: zsirosistvan / yayimages.com

 • Publisert: 12.03.2017, 12:50
 • Kategori: Humor
 • 0 kommentarer
 • Frode Boden - på jordet eller ikke?

 • Publisert: 11.03.2017, 21:19
 • Kategori: Humor
 • Jeg liker jeggikkbareibodenentur.blogg.no litt over gjennomsnittet. Tilstått og erkjent opptil flere ganger på den tidligere bloggen min, men også vel på tide å tilstå her. Og i en kommentar jeg fikk på dette innlegget spurte han avslutningsvis et spennende spørsmål. Ordrett lød spørsmålet: "Eller e eg heilt på jordet her.. ?" 

  Som eier av denne bloggen, både selverklært og titulert kverulant og over gjennomsnittlig glad i å leke med ord, velger jeg SELVFØLGELIG å ta dette spørsmålet ut av den opprinnelige konteksten for å besvare spørsmålet, en gang for alle. Er Frode Boden på jordet, eller ikke?

  Haugesund ligger i Rogaland - et av Norges største jordbruksfylker. Der har de dermed ekstremt mange og store jorder å ta av. Men om Frode befinner seg på et av dem? 

  Farm
  Licensed from: leungchopan / yayimages.com


  Kanskje vil et innblikk i arealplanen til kommunen kunne gi svaret? Er boden og den øvrige bopæl bygd på dyrka mark, vil det tilsvare en nærmest permanent på jordet-status. Spør du en SP-velger, vil da også hele bosituasjonen være både på jordet og på trynet. Heldigvis for Boden har jeg ikke koordinater for plassering, så hvis denne permanente statusen er tilfelle, kan han velge å holde det hemmelig.

  Samtidig kan en se på den smått nomadiske arbeidssituasjonen. Her vil det være store intervallmuligheter hva gjelder plassering på jordet. Et lite skritt fra pissing i grøftekanten her og der, så er statusen oppnådd. Er han riktig uheldig, kan også hele bilen med mannskap og innhold befinne seg på jordet. Uten at jeg har kjennskap til om det noen gang har skjedd. Forsåvidt ikke en anbefalt metode å oppnå plasseringen på, arbeidssomt å forandre plasseringen, har jeg hørt.

  Som mangebarnsfar er situasjonen forsåvidt også lett besvart ved å spørre et vilkårlig avkom. Her er luksusen faktisk også slik at en kan velge ønsket utfall. Ønsker en å befinne seg på jordet, kan man plassere spørsmålet rett etter en nekting, typisk en "nei, du får ikke det samme som alle andre i klassen", eller "lørdagsgodt er uaktuelt før du har ryddet rommet ditt".  Likeledes vil is kunne få deg av selv den største rapsåker.

  Boden kan med andre ord være permanent på jordet, intervall-på jordet eller selv velge nøyaktig hvor han vil befinne seg. Samma det vel - du bør lese bloggen hans uansett! Og hvis du vil, må du forsåvidt gjerne hive inn ditt bidrag til spørsmålet i de vidåpne, hvite feltene under her.

  Peace out fra sofaen fra en rusten ordleker med Melodi grand prix i bakgrunnen. (Ja, vet, men må faktisk se likevel.)

  #boden #Frodeboden #haugesund #jordet #påjordet

 • Publisert: 11.03.2017, 21:19
 • Kategori: Humor
 • 2 kommentarer
 • Kvalmt fra tv2 på kvinnedagen?

 • Publisert: 10.03.2017, 09:58
 • Kategori: Meninger
 • Noen ganger ser jeg på lettvinn tv på morgenen. Når det tredje tilskuddet henger taktfast i kroppsdeler og inntar næring. Jeg orker ikke dra frem hjerneføde hele tiden, og innimellom orker jeg heller ikke å skifte kanal på tv. Så da blir det den kanalen kvelden avsluttet på, som dukker opp.

  Kvinnedagen var over oss, og gratulerer så mye med det på etterskudd, og her satt jeg og så et interessant intervju på tv2. Det var en dame som hadde fått påvist livmorhalskreft. Da hun var gravid i femte måned. Og mistet barnet. Og muligheten for videre å få egne barn. Som i etterkant av all stråling, alle påkjenninger og alt som hadde skjedd, fikk beskjed om at prøvene var feiltolket. 

  En tåredryppende og dypt tragisk historie, og satt i sammenheng med Thea Steens liv og virke, også en svært viktig påminner for oss alle. #sjekkdeg Selvfølgelig også en skremmende tanke, gitt at feiltolkingsprosenten sannsynligvis er langt høyere enn det disse to, modige damene står som eksempel for.

  newborn
  Licensed from: mschalke / yayimages.com


  Men, det som gjorde meg litt tankefull, og kanskje også litt sinna i denne saken, var også noe annet. Selvfølgelig blir man sinna og medfølende på urettferdigheten i situasjonen, men å presentere surrogati introdusert av setningen: "det finnes heldigvis løsninger for å bli foreldre i dag". Etterfulgt av bilder av barna og en tydelig rørt programleder. 

  Er det ok å fronte surrogati, som er ulovlig i Norge? Er det ok å kjøpe noen annens kropp, bruke som inkubator, bare fordi man har reist til et annet land? Fordi man har så utrolig lyst på barn? Ulovlig. På linje med narkotikabruk og kjøp av prostituerte, som faktisk straffeforfølges også utenfor Norges grenser. Mens man her, i beste sendetid, "reklamerer" for noe ulovlig, og presenterer det som en "heldigvisløsning".

  En kan selvfølgelig si at surrogatmødre gjør dette frivillig. I alle fall når det gjelder akkurat mitt barn. Og akkurat denne situasjonen. Det er så lett å finne gode argumenter for at det var en uproblematisk ting å gjøre. En helt nødvendig ting å gjøre for akkurat sin familie. Vel, så lenge det finnes penger i verden, fattige mennesker og maktforskjeller, vil det være en overhengende fare for at surrogati blir misbrukt. At det sitter en kvinne på baksiden av norsk morskjærlighet, med barnet i magen, som vi burde stått opp for. Spesielt på kvinnedagen.

  Urettferdighet, tragiske omstendigheter og morsønske til side, uansett hvor mye offer en føler seg, og hvor sterkt ønsket om barn er: jeg synes ikke det er ok å bruke andres kropp for egen vinning.

  Hva mener du?

  #sjekkdeg #kreft #livmorhalskreft #livmor #surrogati #tv2 #tv #kvinnedagen #8mars

 • Publisert: 10.03.2017, 09:58
 • Kategori: Meninger
 • 2 kommentarer
 • Er kunnskap virkelig tabu?

 • Publisert: 04.03.2017, 21:04
 • Kategori: Blogg
 • Hvis det er lov å si at man elsker og vite ting, erkjenner jeg meg skyldig pronto. Selv om jeg har lært på både den lette og tunge måten at det er tabu å stikke seg frem med nyttig og unyttig kunnskap, nekter jeg å skjule meg bak mengden med interessefelt bestående av interiør, sminke, mote, mat og treningstrender. Du blir ikke populær quizmotstander når du husker det høyeste fjellet i Sverige, hva det mest kjente diktet til Sigbjørn Obstfelder heter, hvilket romertall solkongen hadde bak navnet sitt eller hvilket stoff som har formelen H2SO4, for å nevne noe.

  Hjernen min har utrolig mange slike småskuffer der innholdet kan dras frem både på riktige og feil tidspunkt, og jeg liker å fylle på skuffene med jevne mellomrom. Dette er innlegget for deg som vil bli med inn i min lille tabu-verden; nyttig og unyttig kunnskap. Dagens samlebegrep er de engelske ordene for smått og stort - minor og major.

  So - let's nerd up!

   

  På stjernehimmelen.

  Du er kanskje flinkere i latin enn det du tror? Ved hjelp av minor og major, vet du kanskje allerede hva disse stjernebildene heter på norsk: Leo minor, canis major/minor? Leo betyr løve, og canis er en kortversjon for canine, samlebetegnelsen for hund. De siste stjernebildene jeg husker i farten som inneholder minor og major er Ursa, og det er bjørn. Fem fine stjernetegn på latin til deg, der altså. Lille løve, store hund, lille hund, store bjørn og lille bjørn.

  Constellation The Great Bear
  Licensed from: Palych / yayimages.com


  I musikk

  Minor og major benevner dur og moll på engelsk. Musikklærere på barneskolen differensierer gjerne disse ved å beskrive dur som den hoppende glade, og moll som den sørgmodige, triste. Senere i utdanningsløpet kan det være du trenger å vite hvor mye bedre de engelske navnene er for å huske en annen, vesentlig forskjell på de to akkordoppbygningene. 

  Både durakkorder og mollakkorder er treklanger, noe som vil si at akkorden består av tre toner. Avstanden mellom de ulike tonene kalles en ters, og denne kan være enten stor eller liten. En liten ters er tre halvtoner stor, mens en stor ters er fire halvtoner stor.  En halvtone er avstanden på pianoet mellom en tone og den nærmeste. Spiller du innerst på pianoet, slik at du spiller de hvite tangentene mellom de sorte - vil du lett kunne spille deg frem til hvilke toner som inngår i en akkord.

  Både dur- og mollakkorder består av en stor og en liten ters, forskjellen er hvordan disse er plassert. Rent praktisk vil det si at ved D-dur vil den midterste tonen være F#, mens ved en d-moll vil den være F. Spranget mellom D og F er en halvtone mindre enn spranget mellom D og F#. Derfor kan de engelske ordene benyttes til å huske at en moll(minor) har den minste tersen først, mens en dur(major) har den største tersen først i akkorden.

  piano keyboard
  Licensed from: leungchopan / yayimages.com


  Hva mener du, er kunnskap tabu eller ikke?

  #kunnskap #vite #minor #major #nerd #tabu

 • Publisert: 04.03.2017, 21:04
 • Kategori: Blogg
 • 2 kommentarer
 • Hvilke klær passer etter en fødsel? Meg, klesskapet og Marie Kondo.

 • Publisert: 01.03.2017, 10:18
 • Kategori: Blogg
 • Sist innlegg hadde jeg begynt et stadig nytt og bedre liv som et "prøver og organisere bopælen"-menneske. Og, som nevnt i En rotekoppblogger på rehab?, gikk det egentlig ganske lett og smertefritt. Det var jo på grensen til gøy å se hvordan noen nye løsninger på magisk vis løste noen av de brutalt standhaftige problemområdene i huset. 

  Vel, på et eller annet tidspunkt ble oppmerksomheten trukket mot min egen bekledning. Nitriste greier. En type uniform jeg hadde tilbrakt ekstremt mye tid i de siste fire årene. Papalou joggebukse, du vet, den typen som er på salg til 99 kroner hver gang en halvdårlig sportsbutikk er med på ekstreme/elleville/hurramegrundt dager, og en lang singlet fra Cubus eller Vero moda.

  Weight loss
  Licensed from: TristanBM / yayimages.com


  For la meg være ærlig, en får jo faktisk på seg absolutt alt etter en fødsel, så lenge man har riktig størrelse på klesplagget. Det betyr derimot ikke at klesskapet har inntatt fabelmodus og automatisk inneholder disse klærne to uker etter leveranse av ny verdensborger. Det innebærer heller ikke at alle klesvalg er like behagelige og praktiske i det som gjerne kan beskrives som en kroppslig unntakstilstand.

  Så jeg hadde valgt uniformen. Og ble litt sånn barselsint på meg selv, før jeg besluttet å hive ut innholdet i alle klesskap og kleskommoder i andre etasje utover dobbeltsenga på gjesterommet. Det måtte jo finnes noen bedre alternativer der inne? Etter å ha hivd rundt på mine klær, var det jo litt snaut i noen av skapene, og da kunne jeg jo like gjerne hive samboerens klær på dobbeltsengbålet også? Og gjestedyner? Dynetrekk, gardiner og håndklær? Det kunne jo finnes noen gode antrekkskombinasjoner i skjæringspunktet mellom avdanket vinterdyne og finskjorta til mannen, eller?

  Før jeg visste ordet av det, var gjesterommet blitt en sone perfekt regissert til barndommens klassiker "ikke trå på gulvet". Gulvet var sporadisk synlig her og der, og for å alarmere dere som er vant med soverom i midtbygryter på størrelse med en dobbeltseng: her snakker vi et rom på over 16 kvadrat, med omtrent en halvmeter "nysnø" av klær spredd utover. 

  "Nå var du lur, Kristin, skikkelig lur." 

  De dagene som har gått siden forrige innlegg, har jeg brukt på å gjenta denne setningen til meg selv, i ustemt kor med innholdet på gjesterommet. Plutselig fikk jeg en ide om at Marie Kondo, ryddeguruen jeg såvidt hadde hørt om, kunne hjelpe meg å fjerne denne haugen av eiendeler og så en video om hennes filosofi på youtube. Gledelig, eller egentlig sjokkerende nok, anbefalte hun å gjøre nettopp det idiotiske jeg hadde gjort. Samle alt, absolutt alt, og ta runden en gang for alle. Guru liksom, hun var jo ikke hjelpsom i det hele tatt.

  Sad Woman with wine and a pile of clothes
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


  På tross av dette har jeg nå lekt Marie Kondo. Eller, det vil si, jeg er trønder, så det å ta for meg plagg og spørre om de bringer meg glede, ligger ikke fremmerst i frontallappen. Men; en stor haug med poser som skal til Fretex er produsert, klesskapene har plass for nyinnkjøp og optimistisk nok, en kasse er fylt med klær innerst i skapet jeg "kanskje kan bruke når ammekuperioden er over". Fretex om 5 måneder, der altså. 

  Det er ingen tellekanter på trusene mine, har fortsatt sokker som er buntet sammen og kommer sikkert aldri til å sortere klærne mine etter fargekode. (Ikke at det hadde blitt så vanskelig, det hadde bare blitt enorme avdelinger med blått og svart.) Sengen på gjesterommet inneholder nå gjester i stedet for enorme mengder tekstiler, og sett retrospektivt, kom det mye godt ut av dette infallet. Bortsett fra den underliggende grunnen til at det ble gjort.

  For, hva får man på seg etter fødsel?

  Kristin får på seg en av dongeribuksene sine uten å se ut som en elefantsel, noen t-skjorter og de samme tunikaene som jeg fikk på meg med baby i magen. Kristin får ikke på seg yndlingsbuksene sine, får forsåvidt på seg kjolene sine, men ligner mest en playboymodell i utrigningspartiet og får ikke kneppet en eneste av de fine cardiganjakkene over ammestasjonen. Sokker og truser er ikke alene en sosialt akseptert bekledning, så; heisann Papalou - skal vi leke uniform enda litt lenger? #FML

  #mariekondo #rydde #organisere #klesskap #klær #fødsel #fretex

 • Publisert: 01.03.2017, 10:18
 • Kategori: Blogg
 • 2 kommentarer