hits

Kristin.blogg.no

En rotekoppblogger på rehab?

 • Publisert: 21.02.2017, 21:11
 • Kategori: Blogg
 • Idealinteriøret, sirlig dandert i flatterende nyanser, gjerne også duse, før det i en bisetning nevnes at her bor det et usannsynlig antall små barn, sammenlignet med hvordan det beboelige området faktisk ser ut. Jeg lar meg imponere. For jeg er en rotekoppblogger. En sånn du ikke leser så ofte, for de som finnes prøver nok iherdig og gjemme rotet i det ene hjørnet i huset de står og tar bildene fra. Som kanskje har en roteskuff og et dedikert roteområde i huset, der man med jevne mellomrom jevner rotet med jorden og levler opp i feng shui.

  Her finnes det mange roteskuffer, mange roteområder, en god samling diverseoppbevaringer og en haug med ting jeg har satt til side. Kjekt å ha, liksom. Jeg har også flere steder i huset jeg rett og slett vil definere som problemområder. Steder der jeg ikke får det til å flyte, eller det ble kanskje feil, for det er jo nettopp flyting det gjøres mest av. Definisjonen kan vel også utvides til "gitt opp".

  Woman with messy hair
  Licensed from: Creatista / yayimages.com


  Men er det virkelig sånn at en alltid må være en rotekopp? Misforstå meg rett, jeg har kontroll på livet mitt, jeg roter ikke rundt i ingenmannsland uten mål og mening, uten retning og misjon. Jeg har derimot et klart forbedringspotensial når det gjelder systematisering av eiendeler i eget hjem. Selv om jeg, merkelig nok,  stort sett vet hvor ting er i mitt systemløse system.

  Vel, folk klarer å slutte med røyk og snus, slutte å bite negler og endre både innstillinger, politisk ståsted og væremåte. La oss se om en ikke kan få systematisert rotekoppen. Jeg bestemte meg før minstemann kom til verden for å gjøre et iherdig forsøk. Prosjekt rotekopp.

  I løpet av de første levedøgnene til minstemann kom det derfor en stor forsamling pakker fra Ikea på døren. Jeg hadde bestemt meg for å beseire noen av disse irriterende problemområdene. Vaskerommet, innergangen, matboden og nattbordsområdet på soverommet vårt ble etter skruing, etterfulgt av timer med organisering, flytting og avgjørelser, nærme noe jeg vil kalle organisert. Og det var gøy.

  Foreløpig gikk det dermed ganske greit med dette "organisere eiendeler og bosted"-prosjektet. Så kan man da undre seg hvordan man gikk fra "ganske greit" til et gjesterom der dobbeltsengen fløt over av innhold fra absolutt alle klesskap i andreetasjen. Vil du høre historien bak det, er det neste innlegg ut herfra. Kanskje blir du like forundret og oppgitt som jeg ble?

  Har du noen problemområder eller rotesoner i ditt hjem?

  #rotekopp #rot #rehab #interior #organisere #organisasjon #endre #ikea #kaos #orden 

 • Publisert: 21.02.2017, 21:11
 • Kategori: Blogg
 • 0 kommentarer
 • Kan tre juridiske kjønn kjøre Norge konkurs?

 • Publisert: 06.02.2017, 14:41
 • Kategori: Meninger
 • "Alle" virker å si ja til et tredje, juridisk kjønn. Jeg er for endringer som lar mennesker være mennesker. Likevel er jeg helt imot og mener det er et sjansespill som kan kjøre Norge konkurs. 

  Begrunnet i økonomi og det praktiske

  Prinsipielt er det, for de fleste, en selvfølge at mennesker skal få være akkurat den de ønsker, og det er ikke her min uenighet ligger. Det er heller ikke i mangel på empati for at det er traumatisk å ha et pass som signaliserer at man er noe annet enn det man føler seg som. Mitt grunnlag ligger dypt plantet i det praktiske, og i det økonomiske.

  Hvordan skal det fungere?

  Hvordan skal vi lage et system der de som ønsker å benytte et tredje kjønnsalternativ, ikke skiller seg ut også i det nye systemet? Kjernen har i mange medier og debatter stått om kjønnsnøytrale personnumre. I utgangspunktet en strålende ide. Men det er et stort MEN her.

  Det er over 5 millioner mennesker i Norge som allerede har personnummer. 

  Så kjære utreder i det offentlige, kjære politiker, eller for den del; kjære deg som mener at en grunnleggende rettighet bør være å kunne velge et tredje juridisk kjønn: bli med på denne tankerekken. Hvis en som velger det tredje juridiske kjønn ikke skal kunne identifiseres som kvinne eller mann, medfører vel dette at også alle som allerede har kjønnsspesifikke personnummer, vil måtte endre personnummer? Enten ved å legge om hele systemet med de 5 siste sifferne, eller ved å lage et nytt system med nye personnumre til alle? ( Pr i dag vil et oddetall som det midterste av de fem siste sifferne bety at du biologisk er en mann, og et partall vil bety at du er en kvinne.)

  Numbers
  Licensed from: Ivonnewierink / yayimages.com


  Vanskelig gjennomførbart

  Kanskje kan en reservere visse tallkombinasjoner for det tredje juridiske kjønn, og dertil kun endre de som allerede eier personnumre med slike kombinasjoner? Skal man erstatte, eller tilføye bokstaver i våre personnummer for å skille de ulike kjønnskategoriene, med dertil numeriske utfordringer for databasene? Skal man kun operere med fødselsdato, navn og fødested, med de sikkerhetshullene det vil medføre? Alle disse "pekefingeren i været"-forslagene vil medføre omprogrammeringer og omlegginger av mange datasystemer.

  I vårt samfunn er datamengden som prosesseres hvert minutt, enorm. Personnumre blir brukt til identifisering og presisering av hvem et individ er. Hovedtyngden av bruk ligger i store etater, og ikke for å virke usympatisk og  i overkant direkte, i etater der pengene ikke er i overflod fra før. Politivesen, NAV, alle nivåer innen helsetjeneste, barnehager, barnevern og hele vårt utdanningssystem. I tillegg kommer for eksempel banker, biltilsynet, skatteetaten, lånekassen, arbeidsgivere, lønnskjøringsbedrifter og forsikringsselskaper. Og uten førstehåndskjennskap til det, vil jeg tro også juridiske systemer. Da jeg ble ansatt på jobben jeg pr nå holder, var også personnummeret for eksempel en av de tingene som ble registrert i databasen over ansatte.

  Norge konkurs?

  En innføring av et tredje juridisk kjønn vil medføre endringer i disse systemene, hvordan de rent praktisk skal fungere. Selv et vedtak som sier at en ikke skal benytte personnummer i enkelte av disse systemene, vil koste milliarder, spesielt med tanke på at noen av systemene også er avhengige av å snakke med hverandre. Forsikringen vi i dag har på at systemene snakker om eksakt samme individ, vil også kunne bli kompromittert. Det er også et sentralt poeng at situasjoner med behov for bruk av personnummer, er underlagt streng taushetsplikt. Det ligger også føringer for når personnummer kan benyttes og for kryptering og sikring av informasjonen.

   Et eksempel på justering i bruk av personnummer er at nye bankkort i stor grad gått bort fra bruk av personnummer, da det ikke blir ansett som nødvendig. Likevel vil bankkontoen din i banken være registrert på ditt personnummer.

  Skal vi innføre et tredje, juridisk kjønn på ordentlig, slik at det blir en god og trygg løsning for hele Norges befolkning, er det stort potensiale for å kjøre hele Norge ut i økonomiske prioriteringer vi ikke ønsker å stå i. Toppen av isfjellet vi nå ser med den såkalte "nærpolitireformen", innsparinger i helsevesenet fra gamlehjem til sentralsykehus og allerede lav bemanning i alt fra barnehage til barnevern, vil synes som små i forhold til de kuttene som må tas for å endre alle de byråkratiske systemene.

  En omlegging her er slett ikke snakk om småpenger - det gjelder store deler av Norges tyngste datasystemer!

  Norge har råd - argumentet

  Dette har Norge råd til, hører en ofte. Vi er verdens rikeste land. Det er vel ikke så nøye om kostnadene vil kjøre Norge konkurs, kanskje allerede før konsulentene og systemene er på plass?

   

  Selv mangemilliadærer kan bli blakke...

   

  Les også: Kjære MDG, Anna Kvam og alle andre politikere

   

   

  Stack of coins with money tree
  Licensed from: cherezoff / yayimages.com


  #politikk #økonomi #okonomi #meninger 

 • Publisert: 06.02.2017, 14:41
 • Kategori: Meninger
 • 5 kommentarer