hits

Kristin.blogg.no

Kreativ treningsøkt 21: barnslig vilikkeprinsesse

 • Publisert: 05.09.2017, 11:37
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Og da mener jeg ikke på lavt "bittelittbarnslig" vis. I går lot jeg alle min barnslige tanker overta organismen og fikk utrettet magiske ting deretter. Det vil si. ikke en eneste tryllestøvsmule. Har du noen gang latt mangel på motivasjon bestemme hva du skal utrette?

  Gårsdagens vilikkeprinsesse

  I går tenkte Kristin, 3,5 år, "jeg vil ikke" og "jeg gidder ikke", godt i spedd "hva er vitsen med det a?". Hadde tre tips klare til mandagstreningen, du vet, den faste på mandager. Som jeg har skrevet i snart ett halvt år. Bare å finskrive, pusse litt i kantene og trykke på publiser. Rutinearbeid og tradisjoner til side, for kroppen min hadde allerede trykket på en annen knapp, og den så sånn ut:

  Motivasjon som hjelpemiddel

  Motivasjon er et mektig hjelpemiddel du ikke bør overse. Spesielt om den bestemmer seg for å frese rundt på sopptur i stedet for å møte opp. Mon tro om uansett regjering etter valget kan innføre en fraværsregel for motivasjon? Når du er motivert er det superlett å få gjort ting, når den ikke er til stede - ikke like superlett. Det er tungt å jobbe uten motivasjon, men ikke umulig. Du må bare ha trening i å takle din egen demotivasjon.

  Ettertanke

  For det som skjer i dag, etter at jeg lot vil-ikkeknappen ta styring, er at jeg ikke kjenner meg så bra. Litt sånn taperfølelse. "Klarte ikke det engang" og "hvorfor gjorde jeg det ikke, det var jo allerede halvferdig". 

  Ikke så sint, men veldig, veldig skuffet? Nja, kanskje ikke helt der heller, men mer oppgitt over egen organisme og tafatthet. Både du og jeg vet jo at når motivasjonen er på sopptur må du plukke steinsoppen selv. Og er du helt tom for ideer, må du kanskje også assosiere på fleinsoppnivå for å få til noe. 

  Hva bør du gjøre?

  Flink pikeløsningen på dette problemet er avleggs, så den skal du ikke bruke. Den er å tenke på det igjen og igjen og bebreide deg selv litt mer for hver gang du tenker på det. Gjøre deg selv til en litt større idiot, en tanke av gangen. Du bør heller godta at det skjedde, og se på hva du kan gjøre for å bøte på evt skade. Når du får det litt på avstand kan du tenke på hva du gjøre om du kommer dit igjen, men ikke når du står i situasjonen. Kanskje om en dag eller to. 

  Gjør noe annet, ferdigstill det du ikke gjorde i går eller rett og slett gi deg selv tillatelse til å glemme det. Å drite i ting er en helt lovlig konsekvens og handling innimellom. Kverning og grublerier over egne "feil" gjør i alle fall ikke at motivasjonen kommer innom på raveparty hos deg. Det er mer reinlender med gåstol i sykehjemsgangen hva tempo angår.

  Stramme tøyler

  Du må holde motivasjon og demotivasjon i stramme tøyler for å kunne jobbe kreativt. Og de gangene det ikke går, må du hente deg inn igjen. Som nå, med kreativ treningsøkt på en tirsdag. Grunn: trassaldermandag. 

  mvh Kristin 3,5 år. 

   

  Har du vært 3,5 år når motivasjonen mangler?

 • Publisert: 05.09.2017, 11:37
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 4 kommentarer
 • 10 fantastiske tips for å bli mer kreativ

 • Publisert: 28.08.2017, 12:36
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Jippi - gavepakke og julaften - her får du 10 nye fantastiske tips for å bli mer kreativ.

   

  10. Hvordan bruke inspobilder

  Hvordan får du bedre ideer fra inspobilder enn det du får i dag. Er du en "skal bare surfe bittelitt til nå, så har jeg kongeideen", bør du faktisk lese denne og spare deg for timesvis med pinterest og weheartit.

  9. Fin i formen

  Om hvordan du kan bruke geometriske former for å sette fart på det kreative arbeidet ditt.

  8. Gi ideene best mulig vekstvilkår

  Få forståelse for hvordan din kreativitet fungerer. Hvis jeg skal trekke frem et av tipsene - les denne!

  Ideas
  Licensed from: kentoh / yayimages.com


  7. Få bedre ideer

  Om ideutvikling og enkle måter å justere ideer på.

  6. Hvordan bli mer kreativ ved hjelp av verb

  En av mine favorittøvelser for å bli mer kreativ. Kan gjøres hvor som helst og når som helst uten hjelpemidler. Og funker.

  5. Bearbeid dine dårlige ideer - bli bedre

  Idemyldringer skaper også en hel haug med dårlige ideer. Vit hva du gjør også med de dårlige ideene, så har du enda større handlingsrom.

  4. Finn ideer som en treåring

  Latterlig enkel teknikk som fungerer som bare det for deg som vil ha flere og bedre ideer.

  Cute boy smiling and writing
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


  3. Finn igjen forsvunne ideer

  Hvor mange av dine ideer står i en gisselsituasjon? Finn dem igjen og redd dem.

  2. Brett ut det du har

  Om å bygge tekst rundt det du har, fremfor å fokusere på det du ikke har.

  1. Legg sammen og trekk fra

  Den pompøse starten. Alle planene og hvordan ting skulle være. I overkant utilgjengelig, men fytti som denne teknikken fungerer. Du er aldri ideløs igjen hvis du mestrer denne. 

   

  20 treningsøkter er gjennomgått, gikk du glipp av forrige ukes runde ligger den HER. 20 eminente tips til deg som vil bli mer kreativ. Så er spørsmålet - vil du det?

 • Publisert: 28.08.2017, 12:36
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 0 kommentarer
 • 10 svært gode tips for å bli mer kreativ.

 • Publisert: 21.08.2017, 09:01
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • I dag har jeg kommet til tips nr 21 i de kreative treningsøktene mine, og da har jeg gjort deg en kjempetjeneste. Jeg har samlet 10 av de beste tipsene mine i ett og samme innlegg. Og, flaks for deg, så er det innlegget dette her.

   

  10 av mine beste tips for å bli mer kreativ. Linket overskrift-utgaven.

   

  20. All the broken things

  Tips om en mental opprydding som kan gi deg flere muligheter og gjøre deg mer kreativ.

   

  19. Overload: prøv terningmetoden

  Tips for deg som sliter med å velge eller velge bort.

   

  18. Bli mer kreativ med sjiraffmetoden

  En småabsurd og genial oppgave, og begrunnelse hvorfor slike oppgaver lønner seg å ta for å bli mer kreativ.

  Creativity
  Licensed from: kentoh / yayimages.com


  17. Tips til hvordan du dreper skrivesperren.

  Det overskriften sier, rett og slett. Hvordan kommer du i gang når det står stille?

   

  16. 5 tips for å unngå å skrive som en kopimaskin.

  Hvordan blir du unik og ikke bare en kopi?

   

  15. Hvordan komme i gang med innlegget

  Tips for når du vet hva du skal skrive om, men ikke helt kommer i gang likevel.

   

  14. Når det går altfor sent

  Om lagrede ideer og hvordan du rydder opp. Fart og momentum er viktig i kreativt arbeid, men ikke for enhver pris.

  Global Initiative
  Licensed from: kentoh / yayimages.com

   

  13. Redd for å kaste bort ideer?

  Om idekonservering og ideutvikling. Kanskje en av de viktigste treningsøktene jeg har skrevet.

   

  12. Hvordan ro deg unna et jernteppe

  Systematisering av det du vet: Et kjempelurt skjema som tar deg fra "jeg kan ingenting" til et brukbart resultat. 

   

  11. Hvordan skille seg ut når alle skriver om det samme

  Litt om innlegget som trakk 8000 lesere inn på bloggen min. Og hvordan du kan skille deg ut selv om du skriver om akkurat samme tema som noen andre.

   

  20 kreative treningsøkter

  Einstein som du er, kjente du kanskje igjen de ti siste treningsøktene her. Og det er helt sant at det er 10 av de beste tipsene mine. Neste mandag skal jeg servere deg 10 andre av de beste tipsene mine, så det er bare å glede seg.

   

  Hvilket tips likte du best?

  #kreativitet #kreativtreningsøkt #kreativekristin #tips #øvelse #tipsliste #kreativtreningsleir

 • Publisert: 21.08.2017, 09:01
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 8 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 20: Mandag! And all the broken things

 • Publisert: 14.08.2017, 13:39
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Det er endelig mandag og du har garantert gleda deg til Game of Thrones en ny kreativ treningsoppgave, hvis jeg kjenner deg rett. Det er skikkelig gøy å skrive disse innleggene, og på mange måter er det greit å ha noe fast å fylle mandagene med. For let's face it - jeg er ikke en sånn som omfavner ukestart på lik linje med enkelte av mine medbloggere her inne. Jeg nyter ikke mandag, jeg er ikke superhappy for en fresh start på uken og jeg er ikke vill i blikket over alle de spennende mulighetene som ligger foran meg de dagene som kommer. Sånn sett er jeg kanskje litt for avbalansert og laidback: mandag er mandag liksom, og den skal jammen få lov å være bittelitt nedtur etter en fin helg.

  Men, over til dagens lille runde om kreativitet. Du som har fulgt meg en stund, vet at disse mandagstreningene varierer litt i form og innhold, og det har litt med at det er så mange sider av kreativitet og ideutvikling jeg brenner for. 

  broken window
  Licensed from: Ivonne Wierink / yayimages.com


  All the broken things

  I dag vil jeg derfor utfordre deg til å gå gjennom de ødelagte tingene du har. Det kan være både fysiske ting og tanker. Kanskje er Lasagne ødelagt for alltid på grunn av en mikrooppvarmet sjokkopplevelse i Krakow? Eller rosa er en farge du ikke utstår på grunn av alle fordommer som følger med den? Slik er det i alle fall for meg, jeg har en del ting jeg ikke vil røre med tang engang på grunn av tidligere opplevelser. 

  Er det fysiske ting som er ødelagt; spør deg selv hvordan de kan brukes til noe annet. Eller om de kan repareres. Er svaret nei, og du ikke innehar din vekt i gull med affeksjonsverdi for tingen, kvitt deg med den. Gjør plass i hodet ditt til viktigere ting enn rot som slenger rundt og tar plass. 

  En kan også spørre seg om det er riktig å kassere et helt konsept basert på enkeltopplevelser? Spør deg selv hvorfor ting er ødelagt for deg, og om grunnen er god nok. Kanskje kan du ta deler av disse tingene tilbake i tankearsenalet ditt? Å tenke annerledes betyr også å analysere og evaluere ting, og i dag er kanskje mandagen du evaluerer gamle tanker om ting som er ødelagt?

   

  Det er virkelig (blå)mandag, og denne ukens trening går rett og slett på å rydde opp.

  Klar-ferdig-GÅ!

 • Publisert: 14.08.2017, 13:39
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 4 kommentarer
 • Kreativ treningsleir 19: Overload? Prøv terningmetoden

 • Publisert: 31.07.2017, 16:51
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Kanskje kjenner du på den følelsen at du gjerne vil drive med alt, skrive om alt eller bobler over av snasne ideer? Hvis du ligner på meg der, vet du at det kan være vanskelig å bestemme seg for hvor man skal begynne. Hva skal man gjøre først, og hvorfor? Hvorfor er et håpløst ord i denne sammenhengen, fordi det får deg til å bruke ekstremt mye tid på å gi deg selv lov til å gjøre en ting før den andre. 

  Rivende likegyldig?

  Av og til har det stor betydning hvilken av ideene vi tar først. Mens andre ganger er det faktisk, enten du liker det eller ikke, rivende likegyldig. Et typisk eksempel på sistnevnte er ofte blogginnlegg. Med mindre du sitter på en dagsaktuell bombe, er det få ting som blir dårligere av å bli skrevet neste dag, eller neste uke for den del.

  dices
  Licensed from: sunny / yayimages.com

   

  Trille terning?

  Sliter du med å bestemme deg, foreslår jeg derfor at du henter frem en terning fra stigespillet eller lignende, og skriver opp de valgene du har. Har du to valg, lar du den ene være 1-3 og den andre 4-6. Har du tre vil den ene være 1 og 2, den andre være 3 og 4, og den siste, naturlig nok, 5 og 6. 

  Du store tid, dette var detaljstyring Kristin! Jepp, fordi hvis ikke, hadde du fortsatt drevet med oppdeling selv. Fordi vi finner ulogiske ting å bruke tid på, for å utsette å ta et valg. Sånn er det bare.

  Er det fortsatt vanskelig å bestemme hva som skal ha de ulike tallene, får du tildele alfabetisk eller lignende. Det viktige er her at du kommer igang på et vis, og får kastet terningen for å bestemme hva du skal begynne å skrive.

  Dices
  Licensed from: Ivonne Wierink / yayimages.com

   

  Hvorfor terning

  Når du elliminerer tiden du bruker på å ta uvesentlige valg, har du mer tid til å skrive. Kanskje rekker du to av de du hadde å velge mellom på den samme tiden det ville ta å beslutte hvilken du skulle starte med? Av og til er det viktige rett og slett å komme i gang.

  Hva om du ikke klarer å slutte tenke på en som ikke ble valgt?

  Det er helt perfekt! Da er det underbevisstheten som prøver å fortelle deg at du kan ta valget uten å trille terning. Fordi det valget du ikke får ut av hodet - er det du burde valgt til å begynne med.

   

  Hva tror du om å blande inn tilfeldigheter i de kreative gjøremålene dine?

  Leste du forresten om den famøse Talkshowet jeg hadde i går med hele 0 seere?

   

  #kreativtreningsleir #kreativtreningsøkt #kreativ #kreativekristin

 • Publisert: 31.07.2017, 16:51
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 2 kommentarer
 • Kreativ treningsleir 18: Bli mer kreativ på en svært effektiv og morsom måte

 • Publisert: 24.07.2017, 11:25
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Sjansen er stor for at du er en av de som ønsker å bli mer kreativ, og i dag skal jeg gi deg en av de mest effektive øvelsene jeg har laget, og 5 grunner til å gjøre den selv om du ikke har tro på at det funker.

  Men jeg må advare deg før du begynner: å ønske og bli mer kreativ er ikke det samme som at du er villig til å bli det. Skal du bli mer kreativ, må du nemlig tenke annerledes enn det du gjør i dag. Tryggheten i vaner er så mye varmere og triveligere enn frykten i det ukjente og uvante, og det er her det blir vanskelig for de fleste. Vanskelig gjør at mange gir opp, og da blir de heller ikke mer kreative. Vel, nok advarsler, la oss hoppe i det!

   

  En fantastisk effektiv treningsøvelse

  Dagens treningsøkt er en øvelse du ved første øyekast kanskje fnyser litt av. En øvelse som både inneholder barnslig glede, absurditet og humor mens du gjør den. Og, siden det er deg, skal jeg også forklare deg hvorfor du skal gjøre den. Here goes:

  Sjiraffen trenger en ny kropp fra dyreriket å feste halsen og hodet sitt på, og kan velge hva han vil. Hvilken kropp vil du fraråde?  Ta oppgaven med deg gjennom dagen.

   

  "Brainiac Kristin. Hvordan i alle dager skal et så tåpelig spørsmål kunne gjøre meg, som er både jusstudent og medlem i Mensa mer kreativ? I don't think so", ergo - du gjør ikke oppgaven.  Helt i orden for meg, men var det ikke du som ville bli mer kreativ?

  Giraffe
  Licensed from: kamchatka / yayimages.com

   

  5 grunner til hvorfor du skal gjøre oppgaven til tross for liten tro på den

  • Oppgaveteksten i seg selv er umulig, og dette er sannsynligvis ditt første motargument. Da vil jeg spørre deg følgende: hvor mange ganger har du stått ovenfor en oppgave som virker umulig, og slitt noe helt meningsløst med å løse den? Kan det ha noen betydning at hjernen din ikke er trent i å finne løsninger på oppgaver som virker umulige?

   

  • Det at oppgaveteksten helt tydelig ikke har et fasitsvar, gjør at du kan gi fantasien frie tøyler. Og når jeg sier "kan gi" her, er det fordi de fleste vil være bundet av frykt i møte med slike oppgaver. For hva om svaret er "feil", eller "teit" eller "barnslig". Du må tørre og slippe disse tankene hvis du skal bli mer kreativ. Det er hjernen din som snakker, holder deg tilbake i gamle vaner, og vil at du skal tenke akkurat som du alltid har gjort.

   

  • Oppgaven gjør deg nødt til å knytte sammen fakta du vet om dyr med forestillingen at sjiraffen skulle lånt kroppen til dyret. Og her kommer det viktigste: svært få av oss har lært absolutt alt de kan om dyr på en dag. Det vil derfor være biter av kunnskap om dyr fra mange sammenhenger, knyttet til ulike minner, plassert rundt omkring i hjernen din. Du vet tyver som roter rundt i alle skuffer i hele huset etter den ene diamanten? Denne oppgaven gjør at du leter rundt i hele hjernen din etter kunnskap om dyr, og etterlater det litt mer rotete, eller om du vil: litt annerledes.

  Giraffe
  Licensed from: kamchatka / yayimages.com

   

  • Oppgaven er sentrert rundt noe en ikke skal gjøre. Det er langt lettere for deg å si hva folk absolutt ikke bør gjøre enn hva de bør gjøre. Bare tenk deg om. "Jeg skal ikke ha noe gult. Jeg vet i alle fall at jeg ikke skal reise til Mallorca."

   

  • Det siste momentet som gjør denne oppgaven til en fantastisk trening for deg som vil bli mer kreativ er at du, hvis du tar den med deg gjennom dagen, vil oppdage at du tenker løsningsorientert på den. "Hva er det som vil være upraktisk med denne kroppen? Hvordan vil det fungere med denne kroppen? Hvilke andre dyr bor i nærheten av løven, kan noen av dem brukes?

   

  Og min kjære venn - det er sistnevnte prosess som aller tydeligst viser at oppgaven både har noe for seg og er svært verdifull for deg på din vei mot å bli mer kreativ.

  Jeg lar deg selvfølgelig velge selv: om du vil lese oppgaven som et tåpelig og barnslig påfunn fra min side, eller den gjennomtenkte oppgaven for å hjelpe deg å bli mer kreativ det faktisk er. 

   

  Livesending på landslaget?

  Hvis alt går etter planen, skal jeg få mekket opp en livesending om de ulike kroppene som blir frarådet. Dette skjer da inne på "det kreative landslaget", der lignende oppgaver kommer med jevne mellomrom. 

  Hva synes du om dagens treningsøkt? Hvilken kropp vil du fraråde sjiraffen å velge? 

   

  PS: Likte du dette innlegget, er dette treningsøkt nr 17. Dvs at 16 andre treningsøkter ligger og venter på deg.

  #kreativtreningsøkt #kreativ #kreativekristin #tips #oppgave

 • Publisert: 24.07.2017, 11:25
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 10 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 17: Tips til hvordan du lett dreper skrivesperren

 • Publisert: 17.07.2017, 14:47
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • På dager der innleggene ikke akkurat sitter like tett som 3 for 2-tilbudene på Cubus, trenger man ofte litt hjelp til å finne ut hva man skal skrive om. Dagens teknikk kan du bruke når du er i trøbbel. For er det en ting som er sikkert, er det at absolutt alt du har skrevet tidligere har et søskenbarn.

   

  Hva mener jeg med et søskenbarn?

  Søskenbarn har familiebånd til felles, men kan utover dette være svært ulike. I skrivesammenheng vil dette familiebåndet, det som er felles, være deg. Du er kanskje også den eneste fellesnevneren i mange tilfeller. Et søskenbarn er noe som ligner, men er langt fra likt. Og det er også utgangpunktet for denne teknikken.

   

  Hvorfor skal du bruke denne teknikken?

  Bruk den for å finne noe du har lyst til å skrive om, selv på dager der du egentlig ikke har lyst til noe som helst.

   

  Lyst til. Smak på ordene, for de er ekstremt viktige for din trivsel som blogger. Du trenger da ikke skrive noe bare fordi du kan, når du kan velge noe du har LYST til å skrive?

   

  Two girls lusting over man
  Licensed from: phovoir / yayimages.com

   

  Hvordan finner man et søskenbarn?

  For å finne et søskenbarn, finner du frem en vilkårlig overskrift på noe du har skrevet. Deretter bytter du ut ord for ord, til det dukker opp en ide du har lyst til å skrive. Dette fungerer best dersom du har en setning som består av minimum et verb og et substantiv, altså en setning der det skjer noe.

   

  La meg gi deg et eksempel, der jeg har byttet kun ett ord for hver linje:

  Gode ideer til hva du kan gjøre i helgen.

  Nye ideer til hva du kan gjøre i helgen.

  Nye ideer til hva du kan gjøre i hagen.

  Nye ideer til hva du kan plante i hagen.

  Nye ideer til hvordan du kan plante i hagen.

   

  Ser du? Bytt ett ord i gangen, og skriv ned alle. Deretter ser du over listen din, og finner ut hvilket søskenbarn du liker best.

   

  Hva synes du forresten om dagens nødhjelptips?

   

  Vil du ha flere tips? bli med på landslagssamling:

  Jeg synes du skal sjekke ut facebookgruppen "Det kreative landslaget". fordi den er ypperlig for deg som..... ja , hvem er den egentlig ypperlig for? I dag har jeg utfordret gruppemedlemmene med en meningsmåling for å finne det ut, slik at jeg kan fortelle deg hvorfor. Vil du finne det ut selv,  trykk på bildet og bli med da vel:  #kreativtreningsøkt #kreativ #tips #bloggtips

 • Publisert: 17.07.2017, 14:47
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 2 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 16: Unngå og skrive som en kopimaskin, 5 tips

 • Publisert: 10.07.2017, 19:58
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • For mange av oss er det helt nødvendig å bli inspirert innimellom, de færreste av oss har et bibliotek av kreative og unike løsninger på innerlomma. Men hvordan unngår du at skrivingen din synes å komme fra kopimaskina? I dag skal du få noen tips hvis du liker å gå på inspirasjonsjakt, men føler at du skriver det samme som andre hvis du skriver om samme tema.

  Hvordan være unik og inspirert samtidig?

  Innlegg du skriver på bakgrunn av inspirasjon har en fare de innleggene som faller ned i hodet ditt ikke har. Du står i fare for å kopiere mer enn du lar deg inspirere. Og det er, i mitt hode, ikke bra, derfor er denne kreative treningsøkten rett og slett 5 tips for å unngå kopiering.

  For la oss være ærlige, alle bloggere har et ønske om å skrive en unik blogg. I alle fall de jeg har snakket med.

  copy machine
  Licensed from: gunnar3000 / yayimages.com

   

  5 tips for å unngå og skrive som en kopimaskin

   

  1. Sjekk at det er du som har skrevet innlegget ditt.

  "Dah! Selvfølgelig er det jeg som har skrevet det" Er du egentlig helt sikker på det? Har du brukt ord som du vanligvis bruker og setningssammensetninger som føles naturlig for deg? Spesielt er dette viktig å tenke på om du skriver om en sak som er mye omtalt i media, eller du fikk ideen da du leste et spesifikt blogginnlegg hos noen andre. Pass på at det ikke er stemmen fra noen andre som slår hardt ekko i dine bloggvegger. Er det det, vil nemlig de faste leserne dine se det med en gang.

  2. Gjør en stor nok personlig tilpasning

  Du er sannsynligvis godt kjent med konseptet å gjøre låter til sin egen innenfor musikk. Det er litt det samme skriftlig også, bare at du ikke kan slenge på noen ekstra bokstaver og si deg fornøyd. Hvis du har hentet inspirasjonen fra en enkelt kilde, vil jeg at du spør deg selv: "Er dette noe som kunne vært skrevet av vedkommende?" Skriv det nok som deg til at det ikke kunne vært skrevet av inspirasjonskilden. 

  3. Lån bare deler av faste spalter

  Hvis du har lyst til å lage en ukentlig spalte, se på de spaltene du inspireres av, og gjør din egen vri. På denne måten blir listen din straks mer interessant å lese også. Kanskje kan du også ta en del fra et konsept og en annen fra et annet? Kan listen besvares på andre måter enn med ord? Jeg vet ikke, kanskje har du et genistrekkonsept i tankene andre står i kø for å kopiere?

  Student photocopying her book in the library
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


  4. Kjør normaltesten

  Hvis du har et ønske om å fremstå som unik, vil jeg at du har med deg en person som slett ikke er unik i tankene. En person som alltid spiller etter reglene, gjør som alle andre og gjør absolutt alt gjennomsnittlig. Deretter spør du deg selv før du publiserer: kunne denne personen skrevet innlegget? Jeg kaller det normaltesten, og er svaret på spørsmålet et rungende JA!!!!, da kan du gjerne ta litt grep.

  5. Forkast ideer

  En del av det å skrive unikt, er å la være å skrive ting. Selv om det frister innimellom. Det betyr at du må sitte på hendene dine, for du har skikkelig lyst til at verden skal vite at du også er imot eller for et spesifikt tema. Men hvis du skal bruke tiden på å speile andres innlegg med dine meninger om det samme, får du aldri tid til å utvikle de unike ideene som bare du kunne skrevet, får du? Å forkaste, rett og slett gi opp en ide, er en kunst vel verdt å lære seg.

   

  Var noen av disse tipsene nyttige for deg?

  Alle tidligere kreative treningsøkter er samlet her.

  Liker du kreative tips og annet fanteri, ta deg gjerne en tur innom gruppen min "Det kreative landslaget". Der leker vi litt hver eneste dag.

  #kreativtrening #kreativ 

 • Publisert: 10.07.2017, 19:58
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 8 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 15: Brett/spill ut det du har!

 • Publisert: 04.07.2017, 01:17
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Denne etterfølgende teksten er et eksempel på hvordan du kan bygge rundt bruddstykker av et tema. Kan du gjøre noe av det samme hos deg? Ordene i fet font i teksten, er brettspill jeg har ulike gode eller dårlige minner rundt. Et innlegg kan bygges opp av flere småting, du trenger ikke alltid gi hele hånda kronologisk fra lillefinger til tommelnegl. Det kan gå an å hive inn litt avklipte neglebånd innimellom. 

  Brett ut det du har!

  Tid for analyse, tid for fantasi. Det er ingen her som trenger noe alias av den grunn. Vi koser oss jo helt karismatiske, nesten like dekadent som en runde Othello. For det er først når en tar kvasiskriving til øverste etasje i heisen, som en annen mastermind, at slike setninger har livets rett. Evt urett. Touche! På sett og vis. 

  Da jeg var lita, adskillig centimetervis, var både stigespill, ludo og thomas togetspillet gode venner. Spesielt i påska. Det er noe spesielt med å gni inn et tap i fiskespill. Med fiskestanga langt inn i panna på motstanderen. Lodder sammen stemningen som lim, unikt og behornet som en fiskestangenhjørning. 

  Santa flasher
  Licensed from: sumners / yayimages.com


  Spillet som skulle brennes på bålet

  Jeg krangla ofte moren min med på Mistenkt Cluedo, og hun sverger den dag i dag at spillet skal brennes på bålet. Neste gang. Helt til drepingen med lysestake i biblioteket svinner hen i beksorte striper mot pinsehimmel. Pinsebål, gummistøvler og drapsgåter opp i røyk. Dette årets pinse blir brått neste års påskekrim. Sa frk besserwisser, mens hun laget ordsammensetninger Scrabble aldri godtok.

  Games
  Licensed from: Ivonne Wierink / yayimages.com

  Kinasjakkulene under sofaen

  Hvordan er det egentlig å strekke seg langflat etter kinasjakkuler under hjørnesofaen. Innerst, der forskjellen mellom hybelkanin og spindelvev kan være skremmende liten? Og lettelsen mellom rusk og edderkopp tilsvarende? Og hvordan er det for 37. gang samme kveld å innse at "joda, jeg har flytta blå. igjen." ? Som om det i enkelte kulturer er greit at noen andre enn meg spiller med blå brikke? Trenger vel ikke være master i Trivial Pursuit for å svare riktig på følgende: "Hvem har alltid hatt, og skal alltid ha blå spillebrikke?"  CHEMAPPEL Kristin. Ropelekefransk der altså.

  Enten du er i fjellet og hopper over en dam, eller står sjakk matt et eller annet sted. Det er viktig med opplevelser, en skal oppleve hele verden fra A til Å, men det er ikke alltid like enkelt med finansene. Et gjennomdiskutert tema i disse ferietider. Hvordan er det med deg, er du millionær kanskje?

   

  Etterspill: Mitt forhold til brettspill

  Jeg har nok et rimelig tradisjonelt forhold til brettspill. Eller legendarisk. Jeg digger å spille, spesielt ting som kan åpne opp forsamlinger som er litt krøkkete satt sammen. En blir kjent med folk på en helt annen måte med litt konkurranseinstinkt ispedd. Mangler du i denne avdelingen, kan du godt låne litt av meg. Jeg har flust.

  At jeg kunne tenkt meg å prøve noen flere, utradisjonelle brettspill? Helt klart. Er ikke prøvoman for ingenting. Vi kan med andre ord godt spille - men labbene vekk fra den blå brikken! Den er MY PRECIOUS! 

  Takk til Daniel for oppgaven i leserens uke. Uken er fortsatt åpen for ønsker - jeg leker god fe så lenge behovet er til stede. Hva synes du om denne typen "eksempeltrening"?

  #spill #brettspill 

 • Publisert: 04.07.2017, 01:17
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 1 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 14: Hvordan komme i gang med innlegget ditt?

 • Publisert: 26.06.2017, 10:40
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Noen ganger kan problemet rett og slett være og komme ordentlig i gang. Du har kanskje opplevd at du skriver de tre første setningene mange ganger, men de på magisk vis ikke synes å bli flere i det hele tatt. Når slettetastene gløder og du ikke kommer noen vei. Dagens treningsøkt kan gi deg et tips til akkurat dette, enten du er en som vanligvis skriver på bakgrunn av notater, eller uten.

  Man resting on couch with writer block
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  For deg uten notater

  Du har innholdet klart for deg, men å komme igang er ikke så enkelt. Har hele innlegget klart for deg, og du pleier å skrive det rett ned, du har derfor ingen notater å støtte deg på. Har du da prøvd å ta omveien om en annen form?

  • Hva med å skrive innholdet som en liste først? Ved å gjøre dette, tar du vekk litt av det elementet som mange sliter med, nemlig formuleringen.
  • Sliter du fortsatt med å komme igang, kan du prøve og rangere listen fra det beste til det dårligste av innholdet. Grunnen til at dette kan være lurt, er at hjernen da får to ting å jobbe med samtidig, og jo mer konkrete rammer du setter for tankene dine, jo raskere resultat kan du forvente. Du kan også prøve å rangere listen din etter andre kriterier, som for eksempel alfabetisk

  Når du først har skrevet listen, kan du konstruere hele innlegget rundt punktene, og klippe/lime rekkefølgen som det passer. På mange måter blir en slik liste øyeblikksnotater som brukes rett etter de er skrevet.

  Man lying on couch with crumpled papers
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  For deg med notater

  Uansett hvor mye du har skrevet og notert, er det like vanskelig å strukturere etterpå, og du bruker lang tid på å komme i gang. Velg ett sted i notatene dine, åpne et innlegg og skriv tre fire setninger rundt kun dette konkrete punktet. Ikke tenk på helheten, vær helt spesifikk på punktet du har valgt. Deretter gjør du det samme med en tre-fire andre. Har du nå en litt større bit med tekst å bygge på?

  Hvis ikke dette fungerer, kan du kategorisere notatene dine, i hodet, på samme måte som en uten notater. 

  Hva tenker du om dagens tips? 

   

  Dette innlegget er en del av mandagenes faste, kreative treningsøkter. Du finner 13 andre kreative treningsøkter her.

 • Publisert: 26.06.2017, 10:40
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 6 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 13: Hva når det går altfor sent?

 • Publisert: 19.06.2017, 09:07
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Hender det at selv unnskyldningene dine til deg selv er miserable? At du står midt i veien og forsinker deg selv? I dette innlegget vil jeg ta for meg ideer med lite fremdrift, ideer som står i sirup, og hva du kan gjøre for å komme deg løs.

  Ideen står fast i sirup

  Ideer som står fast i sirupen, som du skal komme tilbake til, som bare trenger og modnes før du kjører på. Du har antakelig vært borti dem. Og hovedproblemet med slike ideer er ofte ikke at det aldri blir noe av dem. De blir ofte veldig gode resultater. Men de kan invitere med seg et svært uproduktivt søskenbarn i prosessen: dårlig samvittighet.

  Du levendegjør ideen såpass at den har betydning for deg,og at du lar underbevisstheten jobbe med den over tid. Du etablerer et eieforhold, og når den da blir stående fast i sirupen, får du dårlig samvittighet. Da kan det faktisk, om mulig, gå enda saktere. Etter hvert finner du enda bedre unnskyldninger, eller dårligere om du vil, for hvorfor ideen må modnes "bare litt til".

  Når den dårlige samvittigheten først er koblet inn, kan du også få en merkelig følelse av at du må overkompensere for ventetiden. At resultatet må bli enda bedre før det kan se dagens lys.

  En særs effektiv måte å bygge en ond sirkel på.

  Woman holding hot wax in bowl

  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  Hva kan du gjøre med ideer i sirup?

  Å la ideer modnes eller ligge litt, kan være veldig lurt. Men å gjøre det uten å ha en plan for når du skal høste, tror jeg er å gjøre seg selv en bjørnetjeneste. Lag deg en fast plass der du skriver opp slike ideer, og skriv inn en tidsfrist. I tillegg lager du deg en konsekvens for bryting av tidsfristen. 

  For å vise et eksempel fra min blogging. Jeg skriver mange sånne "modningsideer" som utkast inne på bloggen. Et utkast får stå der i 2 måneder, har jeg ikke gjort noe fornuftig med det til da, sletter jeg det. Grunnen til at jeg har en slik konsekvens, er at da vil også underbevisstheten forhåpentligvis henge med på at det er noe å tape her. Og noen ganger trenger en faktisk litt tidspress for å prestere også, tenk eksamen.

  En annen ting som kan være lurt å gjøre hvis du har for vane å ha mange ideer på modning, er å ha en øvre grense på antall. Dette mest på grunn av den dårlige samvittigheten som kan bygge seg opp og gjøre deg enda mindre produktiv. Velg gjerne et tall som er mye lavere enn det du egentlig er komfortabel med. På denne måten må du rettferdiggjøre plassen ideen får på listen for deg selv, og da får du sortert litt allerede der.

  Er det vanskelig å gi slipp på ideer, er forrige ukes treningsøkt genial lesning for deg.

  Det er ingen skam å snu

  En ekstremt viktig ting til slutt. Det er ingen skam å snu. Du er kjempeflink hvis du klarer å hive fra deg en dårlig ide, spesielt om du har jobbet lenge med den. Det skal du sette på kontoen for innsikt, klokskap og vurderingsevne, og det er ALDRI et nederlag. La det gjerne gå litt sport i å kaste ideer, det gjør at du fokuserer bedre på de ideene du faktisk beholder.

  Resultatet av avtemningen

  Jeg har også regnet sammen alle stemmene ift hvilken ting som skremmer meg dere har bestemt at jeg må gjøre. Og valget falt på fotoshoot. (Hjelpe og trøste og alt sånn der). Da dette vil medføre noe planlegging og kan ta litt tid å få i stand, lurer jeg på om jeg skal spandere på dere en novelle mens dere venter? Må liksom komme igang med at det lukter svidd av denne komfortsonen min her nå, ellers gruer jeg bare på meg at det ikke blir noe av.

   

  Fortell meg gjerne hva du synes, om avstemning eller treningsøkt.

   

  #kreativ #kreativtrening #kreativekristin #kreativt #prosess #tips #ide #ideer 

   

 • Publisert: 19.06.2017, 09:07
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 10 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 12: Fikk du ikke skrevet ned ideen før den forsvant?

 • Publisert: 12.06.2017, 19:47
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Har du noen gang kjent på følelsen av at hvis jeg ikke får skrevet ned ideene nå, så fordufter de fra jordens overflate? Eller at det vel kan være den siste, gode ideen du får på en stund, derfor må behandle den som en skjør fugleunge? Hvis du skal skrive noe, har du kanskje innimellom litt for mange ideer å velge blant? Hvis du kjenner deg igjen, er dette innlegget for deg.

  Utvelgelse

  Når du har flere ideer, sier det seg innimellom selv hvilken ide du skal jobbe videre med. Den ene er så mange mil bedre enn de andre, at det hadde vært merkelig å ikke satse på den. Men andre ganger er det ikke like tydelig. Kanskje har du en 4-5 ideer som er ganske jevne, pluss den dårligste ideen av dem da. Det er alltid ganske lett å sortere ut den ideen en har minst tro på.

  Har du prøvd å rangere listen av ideer fra mest potensiale til minst potensiale noen gang? Hvis ikke har jeg lyst til at du skal prøve det.

  Dieting concept. Young Woman choosing between Fruits and Sweets
  Licensed from: Subbotina Anna / yayimages.com


  Toppen og bunnen

  Etter du har rangert, vil jeg at du tar med deg to av ideene dine mens du gjør noe helt annet, dusjer, kjører bil eller smører matpakker. Og de to ideene dine du skal ta med deg, er nettopp den dårligste og den beste. 

  Deretter setter du i gang et lite veddeløp mellom de to ideene. Hvordan kan den dårligste ideen utvikles for å bli bedre enn den beste? Hvordan kan du utvikle den beste for å sikre at den dårligste aldri når igjen i kvalitet? Lag deg gjerne noen gode spørsmål og si dem høyt, slik at underbevisstheten din også hører dem.

   

  Hvorfor det?

  Hvis du prøver dette noen ganger, blir du for det første bevisst på at utgangspunktet for ideen ikke er det viktigste, men resultatet. I tillegg vil du kanskje oppleve at underbevisstheten din hjelper den i utgangspunktet dårlige ideen nå igjen den beste. Hvis du mestrer denne teknikken, vil det kunne gjøre deg mer avslappet når det kommer til følelsen av å miste ideer hvis du ikke fanger de med en gang. Rett og slett ta vekk litt av prestasjonsangsten for at grunnlaget for ideen må være helt perfekt. 

  Grunnen til å ta den beste mot den dårligste ideen, er ikke først og fremst avstanden i kvalitet, men avstanden idemessig. Den dårligste ideen din er oftest den ideen som er lengst fra det utgangspunktet du forventet å jobbe med, mens den beste er nærmest. En annen kul ting er, at om du velger feil ide som den beste, kommer hjernen din ganske fort til å fortelle deg det. Ikke med ord, men med at du stadig tenker tilbake på en av ideene som ligger igjen i prioriteringslista, fremfor å drive veddeløpet fremover.

  Dieting concept. Young Woman choosing between Fruits and Sweets
  Licensed from: Subbotina Anna / yayimages.com


   Skulle det likevel være en ide du ikke får skrevet ned som du MÅ huske, prøv følgende:

  - Si den høyt til deg selv, gjerne flere ganger.

  - Se den for deg i bilder.

  - Knytt den til en lukt, følelse eller fysisk bevegelse.

  Jo flere sanser som er involvert, desto større er sjansen for å kunne finne frem igjen ideen på et senere tidspunkt. Forsvinner ideen uansett innsats; stol på at underbevisstheten din har lagret essensen og drar den opp som et trumfkort ved en senere anledning.

   

  Var dette et nyttig innlegg for deg?

   

  Dette er innlegg nr 12 av de kreative treningsøktene her på bloggen, de andre 11 finner du her.

  #kreativ #tips #kreativtreningsøkt #treningsøkt #kreativtrening #treningsleir

 • Publisert: 12.06.2017, 19:47
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 2 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 11: Hvordan ro deg unna et jernteppe?

 • Publisert: 05.06.2017, 12:34
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Når du kan lite, er det avgjørende å gjøre mest mulig ut av og knytte det lille du vet, til områder der du har stor kunnskap. Eller områder der du klarer å være overbevisende. Du vil kanskje kalle det juks, men jeg har gode erfaringer og toppkarakterer fra både religion, samfunnsfag, norsk og historie ved bruk av denne metoden. Det er slik karaktersystemet er bygd opp, og en kan like så greit utnytte det. Synes du ikke? I dag skal du få et  genialt system du kan bruke for å forkle kunnskapshull.

  Hvordan ro seg unna skriftlig når du kan altfor lite? Og hvordan kan du systematisere det lille du vet? I forrige uke fikk jeg en utfordring: å skrive om lakseoppdrett. Det slo meg ganske fort hvor lite jeg egentlig kan om lakseoppdrett. Så derfor passet denne utfordringen ypperlig å bruke som eksempel for dagens tips. For hvordan kan du egentlig ro deg unna et jernteppe?

  Du kan lage et rammeverk til å skrive deg ut av situasjoner der ting skal drøftes eller greies ut om. Det er dette de fleste politikere gjør i debatter, og det er derfor vanskelig å sette fast en erfaren politiker med spørsmål. Men til gjengjeld ser det innmari dumt ut hvis du fortsetter å spørre det samme konkrete spørsmålet og bare får unnvikende svar tilbake.

  Happy family looking at fish tank
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  Systemet for å få mest mulig ut av ingenting

  At jeg kan pinlig lite detaljer om fiskeoppdrett, er en ting. Men jeg har laget et godt system for å gjøre mest mulig ut av det jeg kan. I dag skal du også få dette systemet. Under er mitt oppsett dersom jeg skulle skrevet en oppgave om fiskeoppdrett. Og under figuren, kommer eksempler på setninger som kan forkle de detaljene jeg slett ikke kan. Overskriftene kan brukes til å systematisere når du skal skrive om hva som helst, og det er også dagens tips. Denne matrisen er gull verdt når jernteppet sniker seg innpå.   


  Eksempler

  Som du ser i faktaboksen, er det  litt dårlig stelt. Men hvis du setter det sammen, kan selv så lite fakta virke overbevisende. Spesielt hvis du plukker fra flere bokser i matrisen i samme avsnitt.

  Jeg vet ikke når fiskeoppdrett i Norge startet, men plukker fra matrisen:

  Norge har lange tradisjoner for fiske, og fiskeoppdrett er en relativt ny måte å drifte primærnæringen fiske.

  Jeg vet ikke hvor i Norge det er vanligst med fiskeoppdrett, men plukker fra matrisen:

  Norges lange kystlinje gjør det egnet for oppdrettsanlegg. Samtidig gjør de geografiske forutsetningene at Norge kan eksportere mye laks til land der forutsetningene ikke er de samme. For eksempel har japanerne lagt sin elsk på norsk laks i sushinæringen.

  Jeg vet ikke nøyaktig hva foret til oppdrettslaksen består av, men plukker fra matrisen:

  Oppdrettslaksen fores opp på pellets, og det er dette som skaper den store forskjellen i naturlig farge mellom en oppdrettslaks og en villaks. "Du blir hva du spiser" gjelder også laks, og det forklarer forskjellene i næringsinnhold mellom oppdrettslaks og villaks. Andelen omega-3 er lavere i oppdrettslaks, og det kommer av at den ikke lever i et naturlig økosystem med den dietten en villaks har. 

   

  Avslutningsvis

  Sånn - da vet du litt mer om hvordan du kan gå frem for å skrive om ting du ikke kan så mye om. Var dette et nyttig tips? Hva synes du om systemet?

  Dette er kreativ treningsøkt nr 11 i serien med tips til hvordan du kan bli mer kreativ. Les gjerne mer om meg her hvis du lurer på hva slags blogg dette er.

  #kreativtreningsøkt #fiskeoppdrett #kreativ #kreativtrening #treningsøkt #trening #tips #eksamen #oppgave

 • Publisert: 05.06.2017, 12:34
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 13 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 10: Hvordan skille seg ut?

 • Publisert: 29.05.2017, 10:20
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Hvis du ønsker å skrive dine meninger om et tema som veldig mange andre har skrevet om, er det veldig lett å bli en i mengden. Har du tenkt gjennom hvordan du kan jobbe med ditt innlegg for å nettopp skille deg ut? Synes du det er vanskelig? I dag skal jeg vise deg hvordan jeg fikk 8000 lesere på et innlegg nettopp ved å skille meg ut.

  Når bør du bruke kreativitet for å justere budskapet?

  "De skjønner jo ikke hva jeg sier", "De vil jo ikke høre!" Et tegn på at du bør bruke kreativitet og justere budskapet, er hvis du til stadighet gjentar akkurat det samme, men forventer et annet resultat. Det var Einstein som først uttalte dette, og vet du hva han kalte fenomenet? Galskap.

  " Galskap er å gjenta noe igjen og igjen og forvente et annet resultat."

  Albert Einstein (1879-1955)

  Hvis en ser på når Einstein levde, er dette gammelt nytt, men svært nyttig å minne hverandre på innimellom. "Er det ikke på tide at vi justerer litt her nå, vi har gjort det samme i flere år, og bedriften får ingen nye kunder. Jeg har undervist den samme mattetimen i tre år nå, og på slutten er det alltid det samme spørsmålet som går igjen hos elevene". 

  Skal jeg fortelle deg den vonde sannheten? "Det er ikke dem, det er deg".

  Little girl

  Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

   

  Et konkret eksempel

  Kanskje har du opplevd det selv, at du gang på gang sier det du skal si, men motparten virker ikke å ha skrudd på ørene sine? Selv de største tema kan ha godt av litt kreativ vinkling innimellom, for å nå gjennom til en annen gruppe enn de en vanligvis snakker til. Hva gjorde jeg egentlig med Bønder, bare utestemme og subsidiesugerør, lesersuksessen over 8000 har lest til nå?

  La innlegget få en uvanlig grunnmur

  Bruk et uvanlig utgangspunkt for å skrive innlegget ditt, da blir det automatisk unikt. Det nevnte innlegget er bygd direkte ut fra ulike fordommer bønder i Norge møter på jevnlig basis i nesten alle debatter, både skriftlig og muntlig. Her er et utvalg: " De har sugerør langt ned i statskassa. De har så stor utstyrspark at så veldig synd på dem er det ikke. De er subsidiert i hue og rævva. De må, som andre selvstendige næringsdrivende, begynne å ta ansvar for sin egen inntekt. Det er ingen andre grupper som oppfører seg sånn i lønnsoppgjør." Høres det kjent ut?

  Hvis du skal bruke fordommer som utgangspunkt for å være kreativ, må du gå inn i det motparten sier. Det er ikke alltid like enkelt eller behagelig. Hvorfor mener de dette da, det er jo helt bak mål? Hvordan går det an å mene noe sånt? Begge de foregående spørsmålene hjelper deg ingenting, det gjør deg bare mer frustrert og mer høyrøstet til neste gang. Hvorfor mener du det du gjør? Hva er fordelen med å mene det du mener? Hvilke av disse fordelene kan direkte knyttes til motpartens CAPSLOCKmeninger? Mye bedre spørsmål for å få fart på tankevirksomheten. 
   

  Velg en uvant kommunikasjonsform

  Mye av kommunikasjonen i tunge saker, som jordbruksoppgjøret, foregår i lange sakprosaiske tekster, fulle av diagrammer, statistikk og faktabokser. De er ikke spesielt egnet til å nå andre enn dem som selv er svært interessert i oppgjøret. Og merk; da enten er svært imot eller selv er inne i oppgjøret på arbeidstakersiden. Det har blitt uttalt at jordbruksoppgjøret i Norge er så avansert at det er bare vårherre som forstår det. Og det ligger noe i det når en skal kommunisere videre. Du må ha klart for deg hva essensen er. Og hvem du ønsker å snakke til.

  Innlegget mitt ble en mellomting mellom et kåseri og et essay. Ved å bruke ironi og retoriske spørsmål, og noen vel overdrevne eksempler, ble innlegget både mer lettlest og delbart enn andre innlegg i temaet akkurat nå. Jeg valgte også å lage et nytt ord basert på fordommene om gjennomsubsidierte bønder med sugerør i statskassa: "subsidiesugerør". Dette kunne jeg gjøre fordi assosiasjonene til dette ordet for de fleste, når de knytter det opp mot bønder, vil være midt i blinken det jeg planla.

  Og det beste: jeg har enda ikke fått en eneste norsklærer på nakken for å ha skrevet et ord som ikke finnes. Jeg har til og med bevis på at norsklærere har delt innlegget.

  Men; innlegget er ikke skrevet for å få deg til å forstå alle mekanismene i jordbruksoppgjøret. Det er skrevet for å belyse mitt syn i saken, og jeg har derfor ikke brydd meg en døyt om å underbygge eller faktabelyse ting i saken som ikke støtter denne misjonen. Det er skrevet for å nå ut til deg som kanskje aldri har tenkt over en eneste av mekanismene, hører protestropene i det fjerne fra begge sider, og har valgt å lukke ørene. 

  Ikke vær redd for å skrive om det "alle" skriver om, men gjør ditt beste for å gjøre ditt innlegg til et som skiller seg ut.

  Hvilket "ihjelskrevet" tema vil du at jeg skal skrive om for å bevise at det er mulig å skille seg ut? Operasjoner? Bildemanipulering? Kroppsfokus? Mobbing? Hiv gjerne over en utfordring i kommentarfeltet.

  Jeg vil med det samme invitere deg til  den lukkede gruppen min på Facebook, "Det kreative landslaget". Der kan du for eksempel spørre konkrete spørsmål for å få teksten din til å skille seg ut, samtidig som det legges ut små oppgaver og tips jevnlig. Du får rett og slett mer kreativitet der inne enn det mandagenes kreative treningsøkt her på bloggen kan gi deg. Gleder meg til å bli kjent med deg!

   

  Trenger du å bli bedre på brainstorming, er konkurransen på Facebooksiden min noe for deg. Der kan du nemlig vinne et hefte med mine fem beste tips til bedre brainstormingsresultater.  Konkurranse avsluttet.

  #kreativtrening #kreativtreningsøkt #kreativitet #trening #kreativtreningsleir

 • Publisert: 29.05.2017, 10:20
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 20 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 9: Hvordan bruke inspobilder?

 • Publisert: 22.05.2017, 11:57
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Hvis jeg bare finner litt flere inspirasjonsbilder på Pinterest nå, vil det nok komme et kreativt mirakel å sette seg i fanget mitt. Sånn føltes det, der jeg satt fast i en spiral og trålet Pinterest etter inspirasjonsbilder uten å egentlig føle meg det grann mer inspirert etterpå. En slags krampeaktig inspirasjonsjakt, uten nevneverdige resultater. Kjenner du deg igjen? Jeg vil vise deg 3 av mine beste tips til hvordan du kan bruke egne og andres inspirasjonsbilder til å finne enda bedre ideer.

   

  3 tips til bedre ideer fra inspirasjonsbilder

  Mine ideer ble bedre da jeg sluttet å fable om at jo flere inspirasjonsbilder jeg så på, jo flere og bedre ideer fikk jeg. For denne sammenhengen stemte jo ikke i det hele tatt. Å finne de beste ideene, handler jo om å lage seg tankerekker, og det gjør du jo ikke ved å lete videre etter enda flere og finere bilder, gjør du vel? En lur måte å gjøre det på, er derimot å stoppe opp for å stille spørsmål. Hvordan kan så dette fungere i praksis - la meg vise deg:

  beach
  Licensed from: Daniel Marcus / yayimages.com

  1. Lengsel 

  Hender det du nesten sklir rett ned i den karibiske strandstolen på skjermen foran deg? Jeg har drømt meg dit, nærmest med paraplydrinken i hånda, men det alene gir meg jo ikke noen god ide. Hvis et bilde gjør at du lengter etter å være der - spør deg selv: "Hva er det med dette bildet jeg lengter etter?" Ved å finne dette svaret, kan du spinne videre og finne ideer blant dine egne erfaringer. Er det varmen du lengter etter? Friheten og følelsen av ferie? Drømmer du om å ha råd til å reise dit? Kanskje dine opplevelser kan være noe andre lengter etter? 

   2. Flott å se på 

  Er tanken din innimellom "wow, dette var pent", før du trykker deg videre? Har du tenkt på å utfordre denne tanken litt for å finne ut om det ligger en potensielt god ide i bildet? Hva er det du liker? Hvorfor? Kan det være at du eier noe lignende som andre kan synes er interessant å se på/lese om?

  3. Klær

  Drømmer du deg bort i klær og antrekksinspirasjon, uten at det kommer så veldig mye mer ut av det enn at du får lyst til å kjøpe nye klær? Hva er det du liker med stilen? Er det en spesiell sammenheng du ville brukt klærne? Du kan jo også ta en titt i klesskapet og prøve å finne noe som representerer den samme stilen, eller det du kunne brukt i den samme sammenhengen. Ikke bare vil det trigge din kreativitet, det kan også få deg til å se på ditt eget klesskap på en ny måte. Og kanskje enda bedre: spare deg for unødvendig impulsshopping. Kan dine klær skape den samme drømmen hos andre som du får av å se klesbilder?

   

  Når du leter rundt i blinde etter enda flere inspirasjonsbilder, husk dette: Det er ikke sikkert den fantastiske ideen ligger begravd like rundt neste sving av motiverende sitater, det kan hende den ligger dypere begravd i et bildet du allerede har funnet.

   

  Likte du dette innlegget, del 9 i den kreative treningsleiren her på kristin.blogg.no, vil du kanskje også like forrige ukes kreative teknikk? Den tok utgangspunkt i visuelle hjelpemidler for ideutvikling, og er en teknikk jeg bruker ofte. Ny treningsøkt kommer som vanlig neste mandag.

   

  Hvordan bruker du inspirasjonsbilder? Hva synes du om tipsene?

   

  Lik gjerne Facebooksiden min.

  #kreativitet #kreativ #kreativtrening #trening #tips #teknikk #ide #ideer #kreativekristin #kreativtreningsleir

 • Publisert: 22.05.2017, 11:57
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 12 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 8: Fin i formen

 • Publisert: 15.05.2017, 20:57
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Dagens treningsøkt er av det slaget der du enten får et fantastisk resultat, eller ingenting. Mange kvier seg for å bruke slike metoder, men trikset er å finne ut fort om resultatet uteblir eller ikke. Og hvis en kjenner at det ikke blir noe party med denne metoden, bør en lunte videre til neste.

  Metoder der resultatet er enten eller, vil det være mange av. Hvis du ikke ønsker å bruke slike metoder, begrenser du din egen kreativitet. 

  Composite image of geometry problem
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  Dagens teknikk heter geometritimen.

  Geometritimen går ut på å identifisere et ønsket utgangspunkt eller tema, for deretter gå systematisk gjennom geometriske former for å produsere ideer.

  Sirkel, kvadrat, rektangel, trekant, pyramide, sylinder, åttekant, rombe, parallellogram, halvsirkel osvosv. Kan noen av disse formene hjelpe deg å finne nye ideer?

  Hva er det første du tenker på innen det ønskede temaet som har formen?

  Hva skjer om du endrer geometrisk form på et objekt? Om enn bare som et tankeprosjekt?

  Hva skjer om du kombinerer ideene fra de ulike geometriske formene?

   

  Et eksempel på første tanke på de ulike formene - hvis jeg var en matblogger:

  rektangel: langpannekake

  trekant: sandwich

  halvsirkel: tacoshell

  Kombinert ide: tacosandwich i langpanne.

   

  For deg som liker å skrive lister

  Du kan også ta for deg bare en geometrisk form, og lage en liste over ideer på akkurat den formen. For eksempel vil sirkel for meg i dette "lekematblogger"-eksempelet, kunne fremkalle et kakebord verdig både konfirmasjon, 17.mai og dåp samtidig.

  Fortell meg gjerne hva du synes om dagens treningsøkt. Kanskje vil du være med å leke litt også? Hva er det første du tenker på innen det du skriver om hvis jeg sier pyramide?

  #kreativ #trening #kreativtreningsøkt #kreativtreningsleir #teknikk #kreativekristin #tips #kreativitet

 • Publisert: 15.05.2017, 20:57
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 4 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 7: Gi ideene best mulig vekstvilkår!

 • Publisert: 08.05.2017, 23:18
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Dagens kreative treningsøkt tar utgangspunkt i noe som lukter både av seier og laurbær, nemlig suksess. For hva var det egentlig som kjennetegnet de gode ideene dine? I dag skal jeg hjelpe deg å finne det ut, fordi når du klarer å bli mer bevisst på dette, vil du også kunne bruke denne kunnskapen til å være bedre rustet for dårligere, idetørre tider. 

  idea
  Licensed from: elwynn / yayimages.com


  To avgjørende spørsmål

  Neste gang du står plantet i hengemyra, tiden jobber mot deg og du er nødt til å produsere et eller annet kreativt, vil jeg derfor at du tenker på en av dine suksesser, og spør deg selv følgende to spørsmål:

  - Husker jeg hvor denne ideen startet?

  - Hva gjorde jeg når ideen åpenbarte seg?

   

  Hvis du kan besvare et av disse to spørsmålene, har du en pekepinn på hva du kan gjenta for å gi deg selv en kickstart.

  Og da mener jeg ikke på detaljnivå: "Jeg satt på bussen mellom Lerkendal og Studentersamfundet tidlig en tirsdag morgen i regnvær, da må jeg vente til tirsdag og håpe på regn." Heller ikke: "Jeg spiste bestemors kjøttkaker, men bestemor begravde vi jo i fjor, så jeg får aldri en god ide noen gang igjen".

  idea
  Licensed from: elwynn / yayimages.com


  Hvorfor disse spørsmålene?

  Denne øvelsen handler om å avdekke hvilke "vekstvilkår" som fungerer best for dine kreative evner. Trives du best i litt meditativ, sorgløs ferd på kollektivtransport, eller fødes ideene blant fistpump på festival? Kobles kreativiteten inn blant inntrykk og fingermat i Krabi, eller i stillheten til kjøkkenklokken og Joikakaker? På tredemølla med øretelefoner, eller i hengekøya med sildring fra bekken?

  Er det spesielle visuelle inntrykk som kan få deg tilbake i suksessmodus? En spesiell type musikk? Trenger du bakgrunnsstøy eller total stillhet? Hjelper det å bevege på seg, eller er det best å innta lesesalposisjon?

  Gjør en liten analyse, og lek deg med resultatet. Er det noen sammenheng mellom dine største, kreative krumspring?

   

  De sier jo ofte at på seg selv kjenner man andre, men jeg tror det også er lurt å kjenne seg selv. Også når det kommer til kreativitet og suksess!

  Håper du får en nydelig uke, og fortell meg gjerne om du likte dagens trening.

  Les mer: Dette var treningsøkt 7 i rekken av kreative treningsøkter, de andre treningsøktene finner du her.

  #kreativtreningsleir #kreativ #trening #tips #analyse #kreativitet #kreativekristin

 • Publisert: 08.05.2017, 23:18
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 12 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 6: få bedre ideer.

 • Publisert: 01.05.2017, 09:23
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • I dag skal jeg gi deg en metoden som er velegnet til å endre ideene dine. Hvis du til stadighet tenker at "wow, dette har jeg lyst til å gjøre", før du innser at det er akkurat det samme som alle andre gjør, vel - da kan denne teknikken hjelpe deg.

   

  Ideens livsreise

  1. Skriv ned ideen din, og tenk på den som en fase i et liv.

  2. Hvor har denne ideen vært før den kom hit? Hva er det neste denne ideen skal gjøre?

   

  Dette kan du gjenta i mange ledd, du plasserer den nye ideen inn i punkt 1, og fortsetter derfra.

   

  Hva skjer med ideene?

  Ved å tenke på hva ideene har gjort før, vil du sannsynligvis få en renere og enklere ide, mens du ved å finne ut hva det neste trinnet er, vil få en mer rikholdig og kompleks ide. Dette skjer automatisk fordi vi tenker på et liv som en utvikling, og også vil gjøre det samme med ideen.

  Den store fordelen med denne metoden, er at den vil produsere avarter av den originale ideen din. Den nye ideen er nært beslektet, men ikke den samme. Dette er derfor en fin metode for å få generelle ideer til å bli litt mer unike på.

   

  Du har nå hatt muligheten til å følge dette kreative treningsopplegget i fire uker, og dette er treningsøkt nummer 6. Ny treningsøkt kommer neste mandag.

  Fortell meg gjerne hva du synes om denne treningsøkten.

  #kreativ #kreativtrening #kreativtreningsleir #kreativekristin #trening #treningsøkt #metode #teknikk #tips

 • Publisert: 01.05.2017, 09:23
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 8 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 5: Hvordan bli mer kreativ ved hjelp av verb

 • Publisert: 24.04.2017, 08:01
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Dagens treningsøkt er en helt suveren metode å få ut kreativt potensiale, egentlig uansett hva du sysler med. De fleste dårlige kreative tankeprosesser blir dårlige fordi de har litt for lite rammer. Det antas at kreativitet blomstrer i et vakuum, men det er slett ikke tilfelle. Kreativitet blomstrer når du legger inn gode, assosiative rammer, slik at hjernen din hele tiden jobber videre til nye ideer. I dag skal jeg lære deg en assosiativ ramme jeg ofte benytter for å bli mer kreativ.

  Verb

  De fleste gangene du skal være kreativ, har du minimum et tema eller et utgangspunkt. For eksempel vil en matblogger ha mat som tema. Veien mellom utgangspunkt og målet, i dette tilfellet et innlegg, kan inneholde veldig mye forskjellig. Men en ting det ikke kan klare seg uten, er verb.

  Verb får ting til å skje, ikke bare i setninger, men det starter også en mengde assosiasjoner i hjernen din. Denne kreative teknikken bruker verb til å presse frem ideer.

  Liten repitisjon for de som vil ha; verb er de ordene du kan putte "å" foran, som beskriver det som noen gjør eller hva som skjer.

  Annoyed woman looking at her full suitcase
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


  Verbtvang som ramme

  Dagens kreative treningsøkt går ut på å utfordre hjernen til og lage en sammenheng mellom et verb og et utgangspunkt/tema.

  For mat som tema:

  • Hvilke assosiasjoner får du hvis jeg går for de sikre verbene; bake, røre og steke? Sannsynligvis kommer en god del tradisjonelle ideer frem. Bollebakst? Eggerøre? Stekespade? 
  • Hva skjer om du blir satt til å finne sammenhengen med surfe, knise, steppe, vrinske, kjøre, sammenføye, vie og andre verb som slett ikke har noen naturlig kobling til temaet? Får du fortsatt helt tradisjonelle ideer?

  På samme måte som hjernen din må vri seg for å få stappet all bagasjen inn i kofferten på vei hjem fra sydenferien, må hjernen gjøre det samme når du vil stappe "adoptere" eller "elliminere" inn under temaet mat. Den må tenke og den må finne nye løsninger, og da vil den også utvikle seg - du vil på sikt bli mer kreativ.

  Grunnen til at du vil gjøre denne litt ubehagelige øvelsen mot hjernen din, er at inne i disse merkelige koblingene, ligger det helt fantastiske ideer og venter på deg.

   

  En genial teknikk på farten

  Denne metoden er spesielt egnet dersom du er i bevegelse; jogger, sitter på toget, kjører bil eller buss, og omgivelsene forandrer seg underveis.  Det samme kan du faktisk gjøre om du ser på tv, sitter og venter et sted og ser på folk, eller i andre situasjoner der ting forandrer seg ofte.Ha temaet du ønsker å utvikle fremst i panna, og press alle verb du ser underveis inn under temaet.

  "Noen lufter hunden. Noen tømmer søppel. Noen halter, smiler, hoster eller faller." Tving hjernen din til å få til en sammenheng mellom verbene og temaet ditt. Slipper du opp for verb, spør deg selv: hva skjer her nå? Hva så jeg nettopp? Hva føler jeg nå?

  I starten vil det være skikkelig unaturlig, men når du blir god på dette, går du svært raskt videre i assosiasjonsrekkene og finner banebrytende ideer.

  Når du har klart å presse verbet inn sammen med temaet ditt, fortsetter du assosiasjonen derfra. Eksempel på dette kommer under bildet.

  Young woman looking at her full suitcase
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


  Tilbake til matbloggeren

  Kanskje kan du gå via sammenføye til fushion cooking til den gangen du skulle blande gjester fra ulike land og bommet helt med serveringen, til hva en muslim kan spise og til slutt ende opp i å lage en gjestebloggpost med din fantastiske, iranske nabo? Gode ideer trenger av og til flere ledd før de blir helt unike, og ved å trene med denne verbmetoden, vil du bli bedre på disse assosiasjonsrekkene.

  Dette er en teknikk som kan føles både unaturlig, unødvendig og teit. Det koster litt å starte opp med denne teknikken, men du trenger ikke vise noen at du gjør den. Trenger ikke å fortelle noen om den, med mindre du har lyst.

  De kan ikke lese det som skjer oppi hodet ditt, med mindre du selv vil dele. Du kan bare vise dem resultatene, for eksempel den fantastiske gjestebloggposten din, uten at noen trenger å vite hvordan du fikk ideen.

   

  Hva synes du om dagens treningsøkt?

  Har du prøvd dette før?

  Flere kreative treningsøkter finner du HER, og det kommer en flunkende ny treningsøkt hver eneste mandag.

  #kreativtrening #kreativ #trening #tips #triks #ide #ideer #kreativekristin #kreativtreningsleir #teknikk #øvelse #verb #ramme #assosiasjon

 • Publisert: 24.04.2017, 08:01
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 12 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 4: bearbeid dine dårlige ideer - bli bedre.

 • Publisert: 17.04.2017, 09:39
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Har du noen gang tenkt på hvorfor dine dårlige ideer er dårlige? To av de aller viktigste er at de ikke møter sitt potensiale og at de er en helt annen plass enn de hører hjemme. Og begge disse kan du gjøre noe med!

  En viktig del av det å være kreativ, er faktisk å kunne ta vare på og bruke ideer på riktig måte. Dagens kreative trening er derfor en vinn-vinn situasjon. Du skal rett og slett trene deg på å se verdien av dine ideer ved å dele ideer.

  Hvordan gagner det meg å dele ideer?

  Hvis du velger å konservere dine dårlige ideer som en hermetikkboks som tikker mot datostemplinga, forblir de dårlige ideer. Men hvis du deler ideene som er dårlige for deg, med noen med andre forutsetninger og annen kunnskap, kan de dårlige ideene forandre seg til både genistreker og fantastiske ideer.

  Hvis du klarer å lære deg å prosessere de dårlige ideene dine, vil du bli langt bedre til å se mulighetene i dem. Både for deg selv og andre. 

  Du blir bedre på å bearbeide og bruke de gode ideene dine, ved å bli bedre til å ta vare på og gi nytt liv til de dårlige ideene dine.

  The idea!
  Licensed from: phakimata / yayimages.com


  Når er dette en god ide? Kan dette bli en god ide for meg senere?

  Hvis svaret på disse to spørsmålene går i samme klasse som "Aldri i livet", er det to ting du kan gjøre:

  •  konservere ideen i søppelavdelingen i hjernen din, dømt til evig fortapelse.
  • tenke: hvem kan bruke denne ideen?

  Denne uken vil jeg at du skal fokusere på det andre alternativet, for i det første er du sannsynligvis vel utlært. Det er nemlig slik de fleste av oss er vant til å gjøre.

  Sliter du med å finne ideer, kan kanskje denne tidligere øvelsen i min kreative treningsleir hjelpe deg.

  The idea!
  Licensed from: phakimata / yayimages.com


  Andres dårlige ideer kan bli din gullbillett!

  At jeg skriver den bloggen jeg gjør, betyr ikke at jeg ikke har en haug med ideer interiørbloggere, fashionistaer, matbloggere og kostholdsbloggere hadde elsket å jobbe med. Det er bare det at så lenge de ligger innmurt inni meg, konservert som hermetikk, forblir de elendige ideer. Fordi de ikke møter sitt potensiale. Fordi jeg ikke er en verdig sparringspartner for ideer i disse feltene.

  Med tanke på at alles hode er proppfullt av det de betrakter som dårlige ideer, sitter det noen der ute med dine gode ideer sperret inne i frontallappen. Kanskje er det på tide å bytte ideer og bruke potensialet vi sitter med? Slippe våre elendige ideer ut og se dem bli til noe brukbart?

  Hva med å sende videre en dårlig ide til noen andre? "Du, jeg har en ide jeg ikke får brukt, men kanskje du har lyst til å prøve den ut på bloggen din? Jeg ser at du skriver om ...., og der har jeg ikke så mye å komme med, men jeg har en ide jeg tror du kan bruke."

  Og hvem vet, kanskje får du kongen på haugen av ideer tilbake fra noen andre?

  Great idea
  Licensed from: phakimata / yayimages.com


  Dette funker - gi meg gjerne sjansen til å bevise det!

  Fordi jeg er så sikker på at dette virker, vil jeg gjerne bevise det for deg. Skriv noen ord i kommentarfeltet om hva du mangler ideer på, så skal jeg gi deg minst en av mine dårlige ideer, som kan bli noe flott i dine hender.

  Les gjerne litt mer om meg og bloggen min her, hvis du vil gi meg en skikkelig utfordring.

   

  Fortell meg gjerne hva du synes om dagens treningsøkt!

   

  Dette innlegget er en del av min kreative treningsleir, der du får en ny treningsøkt på kristin.blogg.no hver mandag.  #trening #kreativ #kreativtrening #kreativtreningsleir #kreativekristin #ide #ideer #kreativeideer #dele #deleideer #godide #kjempelurt #lurt #tips #blimerkreativ

 • Publisert: 17.04.2017, 09:39
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 16 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 3 - finn ideer som en treåring!

 • Publisert: 10.04.2017, 12:45
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Dagens oppgave i den kreative treningsleiren er avhengighetsskapende, morsom og utrolig lett å gjennomføre. Vi tar opp igjen en teknikk du var ekspert på da du var 3 år, og fortsatt kan bruke som metode for å bli mer kreativ og finne nye ideer. Som treåring var du nemlig ekspert i å tenke kreativt. Dette er annerledes, kreativ trening på sitt beste - treåringmetoden.

  Dagens metode - finn ideer som en treåring!

  "Men hvorfor det da?" De fleste vil kjenne igjen dette utsagnet fra barn som spør om alt! "Hvorfor har den mannen stor mage? Hvorfor kan jeg ikke spise ostepop til frokost?"

  Problemet ligger i at mange blir mindre og mindre kreative med årene. Det kan være redsel, ytre regler, jantelov eller rett og slett at man glemmer å være kreativ. Et enkelt spørreord,"hvorfor", kan hjelpe deg langt på vei til å finne tilbake den barnslige kreativiteten og nyskjerrigheten.

  Husk at du kan være barnslig kreativ i prosesser som foregår i hodet ditt uten at ideene og resultatet blir barnslig!

  Toddler playing with wooden blocks
  Licensed from: alenkasm / yayimages.com


  Hvorfor "hvorfor"?

  I bloggverdenen er de fleste veldig gode på hvem, hva, hvor og hvordan. Jeg mener derimot at det mest personlige spørreordet er litt neglisjert: "hvorfor". De bloggerne vi føler vi vet mest om, bruker svaret på "hvorfor" aktivt for å få oss med på laget.

  Her et sitat fra gårsdagens innlegg hos mammatilmichelle, der de uthevede partiene er svar på hvorfor ting er sånn:

  "...... Det er mye jobb, derfor så klarer jeg ikke alltid å samkjøre bloggen med boken. Og siden boken nærmer seg deadline så må jeg prioritere tiden min til den." " .... Jeg kan komme med et innlegg om akkurat det jeg vil, men om jeg skal skrive om temaer som virkelig har gjort store forandringer i mitt liv, føler jeg det fortjener mer av meg enn kun et innlegg. Jeg gleder meg veldig til å vise frem boken min, for da blir alle andre tema i boken så mye mer relevante. "

  Den siste setningen gir forsåvidt ingen mening for meg, men det får stå for bloggeiers regning.

  Toddler playing with wooden blocks
  Licensed from: alenkasm / yayimages.com


  Hvordan bruke metoden "hvorfor":

  • Lag mer innhold direkte i egenskrevne innlegg ved å spørre.
  • Finn ideer i annet skrevet materiale ved å spørre. (Husk kreditering om resultatet er nært beslektede innlegg.)
  • Se rundt deg og still spørsmål for å finne nye ideer.
  • Lag mer personlighet i  innlegg ved å besvare spørsmålet.

   

  Dagens oppgave, for deg som vil prøve: Lek treåring i 15 minutter!

  Still spørsmål som starter med "hvorfor" ved absolutt alt du ser, opplever, leser og gjør. Deretter finner du et svar. Ikke vær fornøyd med det første svaret, likt en treåring stiller du minst to oppfølgingsspørsmål. Er du tom for spørsmål, er fasiten alltid og slenge på et ekstra "men hvorfor det?"

  Husk å spørre om helt absurde ting. "Hvorfor har jeg to lillefingre? Hvorfor er gresset grønt?" Du er ikke ordentlig treåring uten! Skriv ned innleggsideer du får underveis. Hvis du gjør dagens øvelse i så lite som 5 minutter hver dag, vil du etter hvert oppdage at hjernen din blir både mer kreativ og mer nysgjerrig.


  Eksempel på ide funnet på denne måten: 

  •  Hvorfor bruker jeg tallerken? Fordi jeg må ha noe å spise på.
  •  Hvorfor liker jeg denne tallerkenen? Fordi den er pen
  • Hvorfor er den pen? Fordi jeg elsker blått og hvitt porselen.

  Innlegg: Min forkjærlighet for blått og hvitt interiør i bilder.


  Toddler playing with wooden blocks
  Licensed from: alenkasm / yayimages.com


  Videre treningsopplegg:

  Du som har vært med før, ser kanskje en forandring i treningsopplegget? Jeg har fått flere tilbakemeldinger som tyder på at den kreative treningsleiren min er tungt tilgjengelig. Dere har selvfølgelig helt rett, selv om ingen har sagt det med store bokstaver.Fremover vil jeg fokusere på gleden ved kreativt arbeid, og heller dekke opp spørsmål dere måtte ha om metoden eller behov for flere eksempler, ved hjelp av dialog i kommentarfeltet. Høres dette ut som en grei løsning? Neste treningsøkt blir mandag om en uke, håper vi ses.

  Tidligere treningsøkter og andre innlegg under temaet kreativitet finner du her.

  Har du spørsmål eller tilbakemeldinger, ikke nøl med å bruke kommentarfeltet! Har du lengre spørsmål eller ønsker å vise meg noe, hva som helst, kan du alltid sende en mail til kontaktkristinblogg@gmail.com. Jeg har også en spørsmålsrunde og en påskekonkurranse gående.

  Hva synes du om dagens treningsøkt? 

  #kreativtrening #kreativtreningsleir #kreativ #trening #tips #bloggtips #kreativekristin #kristin #kristinbloggno

 • Publisert: 10.04.2017, 12:45
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 14 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 2 - finn igjen forsvunne ideer.

 • Publisert: 06.04.2017, 10:22
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Mange bloggere har det sikkert sånn som meg. Jeg setter i gang, og etter hvert som innlegget dukker frem på skjermen, blir jeg inspirert til å skrive mer. Og enda litt til. Når innlegget er ferdig og klart til å publiseres, har jeg vært innom et stort spekter av ideer.

  En kan si at mange fullverdige ideer står i en gisselsituasjon  i dine allerede publiserte innlegg.

  Hvis du skulle beskrive et av dine innlegg for noen, hva er hovedtemaet? Hadde du ønsket å fortelle vedkommende om mer enn ett tema, er sjansen for at du også har ideer gjemt vekk inne i gamle blogginnlegg, stor.

  For å kunne nyttegjøre seg ubrukt, kreativt potensiale, er første bud å innrømme at du skriver om mye mer enn du hadde planlagt.

  side view of grimace father found son while playing hide and seek at home
  Du vet jo hvor ideen er - det er bare å gidde og lete! Licensed from: LightFieldStudios / yayimages.com

  Ekstrahering

  Dagens metode i den kreative treningsleiren har jeg valgt å kalle ekstraktering, og selve ideen er enkel: Ta tak i noe du allerede har laget, og trekk ut nye ideer. Her handler det om å se sitt eget kreative potensiale litt i bakspeilet.

  Ekstraktering i praksis

  Ekstraktering er å analysere sitt eget arbeid. For å hjelpe deg igang har jeg laget noen hjelpespørsmål, men på sikt vil du nok erstatte disse med egne spørsmål.

  • Hva er hovedtema i dette innlegget og hvilke tema er biroller?

  • Hvilke av disse bitemaene vil du skrive mer om/vet du mer om?

  • Har det skjedd en utvikling her etter innlegget ble skrevet?

  • Har du fått spørsmål i kommentarfeltet som ikke treffer hovedtemaet i innlegget? Kan disse brukes for å bygge nye innlegg?

   

  En annen lur ting er å skumme gjennom for å finne den setningen du er mest fornøyd med. Sammenfaller ikke denne setningen med hovedtemaet, bruk den til å skrive et nytt innlegg.

   

  Eksempel

  Jeg skrev i min spede bloggerbarndom et innlegg med tips til loppemarkedet. I starten tenkte jeg fra et spareperspektiv, men innlegget levde sitt eget liv og ble etterhvert handlende både om bekledning, letetips, pakketips og kjøpetips. Rett og slett et kjempeinnlegg, både tematisk og idemessig.

  Hvis jeg hadde skrevet det jeg planla og spart de andre ideene, kunne jeg skrevet 5 kjempegode, målrettede innlegg i stedet. Hvis du vil ta en titt på dinosauren, for å se hvor mange blogginnlegg du finner inni der, ligger den her: Mine tips til loppemarkedet.

  Flea market
  Licensed from: Ralf Broskvar / yayimages.com


  Hvor kan du bruke denne metoden:

  Dette er en fantastisk teknikk som kan brukes i alle typer tekster eller notatsamlinger. Alt fra Bacheloroppgaven som mangler 800 ord, til blogginnlegget om gårsdagens middag. Finner du potensialet, vil hjernen din automatisk henge seg på og bygge nye ideer rundt.

  Øvelse for deg som vil prøve:

  Ta utgangspunkt i et innlegg du liker godt, finn hovedtema, og hvor mange andre tema du skriver om. Hvor mange ble det?

   

  Oppsummering ekstraktering:

  • Finne igjen kreativt potensiale som ligger lagret fra før.
  • Kartlegge hovedtema og bitema; hvilke ideer står i en gisselsituasjon?
  • Finne ideer å bygge videre på ved hjelp av hjelpespørsmål. (Forslag fremlagt, du vil finne dine egne på sikt.)

   

  Når du blir skikkelig god i denne teknikken, vil det bli litt færre og færre ideer å redde ut av gisselsituasjoner. Du vil begynne å ekstraktere mens du skriver innlegget, og kan flytte den halvdelen av innlegget som handler om noe helt annet, til et nytt utkast i stedet.

  Andre treningsdag er over - neste treningsdag blir mandag! Fortell meg gjerne hva du synes!

   


  Trykk her hvis du heller vil lære deg å lage headere.

  Skulka du mandagens trening, finner du den her.

  Følg gjerne den strenge treneren på Facebook.

  #kreativtreningsleir #kreativ #kreativekristin #trening #leir #oppgave #tips #start #bloggshout #kreativitet #treningsleir#bloggtips #metode #skrive #skrivetips #skrivesperre 

 • Publisert: 06.04.2017, 10:22
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 12 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 1 - Legg sammen og trekk fra.

 • Publisert: 03.04.2017, 19:02
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Velkommen! Nå er vi endelig i gang med min kreative treningsleir. Treningsleiren er spesielt rettet mot deg som blogger, men metodene og øvelsene kan gjøres av alle som ønsker å øke sin kreativitet. Jeg har gledet meg i flere dager, håper du vil trives, og at du vil trene din kreativitet sammen med meg. 

  Treningene blir lagt ut i kreative treningsøkter fortløpende, innarbeidet med en fast, ny trening hver mandag. Innimellom kan det forekomme ekstratreninger.

  Composite image of maths
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


  Addisjon/subtraksjon

  Første metode består av å legge sammen og trekke fra. Først skal du finne sammenhengen mellom ting,  deretter trekker du ut noen stikkord fra denne nye sammenhengen. Til slutt lager du nye ideer.

  Poenget i dag er å trene opp hodet til automatisk å tenke sammenhenger, også der det ikke finnes. Dette er svært god trening for kreativiteten, da det bygges nye koblinger i hjernen hver gang du gjør øvelsen.

  Svært viktig informasjon om metoden

  Det er viktig å presisere at denne metoden vil bygge på dine tanker og assosiasjoner. Når du bruker denne metoden i praksis, vil også dine preferanser komme inn i bildet. Det vil du se dersom du gjennomfører praksisøvelse 1. Du vil velge det som faller i smak, assosiere i kjent landskap, bryte det ned til stikkord du kan bruke, og dertil skrive noe som passer deg. Hvis mine assosiasjoner virker fremmede, er det helt naturlig.

  Addisjon/subtraksjon i praksis

  Bildet under er et utdrag av Bloggshouts fra en helt vanlig dag på blogg.no. Les det som står, og finn frem til sammenhengen mellom overskriftene som står etter hverandre. Jobb på autopilot, la assosiasjonene komme.

  Du oppdager ganske snart at dette kan bli absurd. Her vil de kreative ideene ofte ta en snarvei innom det komiske før de blir til ideer som kan brukes. Du er nødt til å la dem gjøre det! For å komme deg tilbake fra det absurde, velger du deg 3-5 stikkord. Ut fra disse kan du lage overskriften til mange gode blogginnlegg. La meg vise deg noen eksempler.


   

  Eksempel 1:

   

  Første tanke: folk rydder og ommøblerer helt ekstremt fort, slik at eieren av kontoret ikke engang får det med seg.


  3-5 stikkord: fart, endring og møblering.

  Mulige blogginnlegg: Trender skifter så fort at en ikke får det med seg. Antall hjemmekontor øker i ekstremfart. Vi bytter møbler oftere enn før. En rask titt på hjemmekontoret mitt. Det neste trendskiftet. 


  Eksempel 2:

  Første tanke: hvis du har vært eskorte i en Gremlinsfilm, er det mange som vet om det, selv om hundehviskeren ikke sier noe. Som du ser har fantasien kjørt en stor sving til absurdland med meg. 


  3-5 stikkord: film, eskorte, hund, snakke.

  Mulige blogginnlegg: Vi må snakke om eskortebransjen. Snakk med din hund. Beste kamera for å filme hundetrening.  Besøkshunder - en kompis å snakke med.


  Hvor kan du bruke denne metoden:

  Alt som kan skrives i listeform, kan du bruke denne metoden på for å få flere og nye, sammensatte ideer:

  • innholdsfortegnelsen i et magasin.
  • stikkordregister i en bok.
  • notater til eksamen.
  • overskrifter i aviser.
  • resultatet av en brainstorming.
  • liste med overskriften på dine 10 beste blogginnlegg.
  • i arkivet på bloggen din.

   

  Første treningsdag er over - neste treningsdag er torsdag. Fortell meg gjerne hva du synes!

  Vil du vite hvorfor jeg har dratt i gang denne treningsleiren, finner du mer om det her.

  #kreativtreningsleir #kreativ #kreativekristin #oppgave #tips #kreativitet #bloggtips #metode #skrivetips #skrivesperre 

 • Publisert: 03.04.2017, 19:02
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 14 kommentarer