Kristin.blogg.no

Kreativitet: Hva når det går altfor sent?

 • Publisert: 19.06.2017, 09:07
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Hender det at selv unnskyldningene dine til deg selv er miserable? At du står midt i veien og forsinker deg selv? I dette innlegget vil jeg ta for meg ideer med lite fremdrift, ideer som står i sirup, og hva du kan gjøre for å komme deg løs.

  Ideen står fast i sirup

  Ideer som står fast i sirupen, som du skal komme tilbake til, som bare trenger og modnes før du kjører på. Du har antakelig vært borti dem. Og hovedproblemet med slike ideer er ofte ikke at det aldri blir noe av dem. De blir ofte veldig gode resultater. Men de kan invitere med seg et svært uproduktivt søskenbarn i prosessen: dårlig samvittighet.

  Du levendegjør ideen såpass at den har betydning for deg,og at du lar underbevisstheten jobbe med den over tid. Du etablerer et eieforhold, og når den da blir stående fast i sirupen, får du dårlig samvittighet. Da kan det faktisk, om mulig, gå enda saktere. Etter hvert finner du enda bedre unnskyldninger, eller dårligere om du vil, for hvorfor ideen må modnes "bare litt til".

  Når den dårlige samvittigheten først er koblet inn, kan du også få en merkelig følelse av at du må overkompensere for ventetiden. At resultatet må bli enda bedre før det kan se dagens lys.

  En særs effektiv måte å bygge en ond sirkel på.

  Woman holding hot wax in bowl

  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  Hva kan du gjøre med ideer i sirup?

  Å la ideer modnes eller ligge litt, kan være veldig lurt. Men å gjøre det uten å ha en plan for når du skal høste, tror jeg er å gjøre seg selv en bjørnetjeneste. Lag deg en fast plass der du skriver opp slike ideer, og skriv inn en tidsfrist. I tillegg lager du deg en konsekvens for bryting av tidsfristen. 

  For å vise et eksempel fra min blogging. Jeg skriver mange sånne "modningsideer" som utkast inne på bloggen. Et utkast får stå der i 2 måneder, har jeg ikke gjort noe fornuftig med det til da, sletter jeg det. Grunnen til at jeg har en slik konsekvens, er at da vil også underbevisstheten forhåpentligvis henge med på at det er noe å tape her. Og noen ganger trenger en faktisk litt tidspress for å prestere også, tenk eksamen.

  En annen ting som kan være lurt å gjøre hvis du har for vane å ha mange ideer på modning, er å ha en øvre grense på antall. Dette mest på grunn av den dårlige samvittigheten som kan bygge seg opp og gjøre deg enda mindre produktiv. Velg gjerne et tall som er mye lavere enn det du egentlig er komfortabel med. På denne måten må du rettferdiggjøre plassen ideen får på listen for deg selv, og da får du sortert litt allerede der.

  Er det vanskelig å gi slipp på ideer, er forrige ukes treningsøkt genial lesning for deg.

  Det er ingen skam å snu

  En ekstremt viktig ting til slutt. Det er ingen skam å snu. Du er kjempeflink hvis du klarer å hive fra deg en dårlig ide, spesielt om du har jobbet lenge med den. Det skal du sette på kontoen for innsikt, klokskap og vurderingsevne, og det er ALDRI et nederlag. La det gjerne gå litt sport i å kaste ideer, det gjør at du fokuserer bedre på de ideene du faktisk beholder.

  Resultatet av avtemningen

  Jeg har også regnet sammen alle stemmene ift hvilken ting som skremmer meg dere har bestemt at jeg må gjøre. Og valget falt på fotoshoot. (Hjelpe og trøste og alt sånn der). Da dette vil medføre noe planlegging og kan ta litt tid å få i stand, lurer jeg på om jeg skal spandere på dere en novelle mens dere venter? Må liksom komme igang med at det lukter svidd av denne komfortsonen min her nå, ellers gruer jeg bare på meg at det ikke blir noe av.

   

  Fortell meg gjerne hva du synes, om avstemning eller treningsøkt.

   

  #kreativ #kreativtrening #kreativekristin #kreativt #prosess #tips #ide #ideer 

   

 • Publisert: 19.06.2017, 09:07
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 10 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 12: Fikk du ikke skrevet ned ideen før den forsvant?

 • Publisert: 12.06.2017, 19:47
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Har du noen gang kjent på følelsen av at hvis jeg ikke får skrevet ned ideene nå, så fordufter de fra jordens overflate? Eller at det vel kan være den siste, gode ideen du får på en stund, derfor må behandle den som en skjør fugleunge? Hvis du skal skrive noe, har du kanskje innimellom litt for mange ideer å velge blant? Hvis du kjenner deg igjen, er dette innlegget for deg.

  Utvelgelse

  Når du har flere ideer, sier det seg innimellom selv hvilken ide du skal jobbe videre med. Den ene er så mange mil bedre enn de andre, at det hadde vært merkelig å ikke satse på den. Men andre ganger er det ikke like tydelig. Kanskje har du en 4-5 ideer som er ganske jevne, pluss den dårligste ideen av dem da. Det er alltid ganske lett å sortere ut den ideen en har minst tro på.

  Har du prøvd å rangere listen av ideer fra mest potensiale til minst potensiale noen gang? Hvis ikke har jeg lyst til at du skal prøve det.

  Dieting concept. Young Woman choosing between Fruits and Sweets
  Licensed from: Subbotina Anna / yayimages.com


  Toppen og bunnen

  Etter du har rangert, vil jeg at du tar med deg to av ideene dine mens du gjør noe helt annet, dusjer, kjører bil eller smører matpakker. Og de to ideene dine du skal ta med deg, er nettopp den dårligste og den beste. 

  Deretter setter du i gang et lite veddeløp mellom de to ideene. Hvordan kan den dårligste ideen utvikles for å bli bedre enn den beste? Hvordan kan du utvikle den beste for å sikre at den dårligste aldri når igjen i kvalitet? Lag deg gjerne noen gode spørsmål og si dem høyt, slik at underbevisstheten din også hører dem.

   

  Hvorfor det?

  Hvis du prøver dette noen ganger, blir du for det første bevisst på at utgangspunktet for ideen ikke er det viktigste, men resultatet. I tillegg vil du kanskje oppleve at underbevisstheten din hjelper den i utgangspunktet dårlige ideen nå igjen den beste. Hvis du mestrer denne teknikken, vil det kunne gjøre deg mer avslappet når det kommer til følelsen av å miste ideer hvis du ikke fanger de med en gang. Rett og slett ta vekk litt av prestasjonsangsten for at grunnlaget for ideen må være helt perfekt. 

  Grunnen til å ta den beste mot den dårligste ideen, er ikke først og fremst avstanden i kvalitet, men avstanden idemessig. Den dårligste ideen din er oftest den ideen som er lengst fra det utgangspunktet du forventet å jobbe med, mens den beste er nærmest. En annen kul ting er, at om du velger feil ide som den beste, kommer hjernen din ganske fort til å fortelle deg det. Ikke med ord, men med at du stadig tenker tilbake på en av ideene som ligger igjen i prioriteringslista, fremfor å drive veddeløpet fremover.

  Dieting concept. Young Woman choosing between Fruits and Sweets
  Licensed from: Subbotina Anna / yayimages.com


   Skulle det likevel være en ide du ikke får skrevet ned som du MÅ huske, prøv følgende:

  - Si den høyt til deg selv, gjerne flere ganger.

  - Se den for deg i bilder.

  - Knytt den til en lukt, følelse eller fysisk bevegelse.

  Jo flere sanser som er involvert, desto større er sjansen for å kunne finne frem igjen ideen på et senere tidspunkt. Forsvinner ideen uansett innsats; stol på at underbevisstheten din har lagret essensen og drar den opp som et trumfkort ved en senere anledning.

   

  Var dette et nyttig innlegg for deg?

   

  Dette er innlegg nr 12 av de kreative treningsøktene her på bloggen, de andre 11 finner du her.

  #kreativ #tips #kreativtreningsøkt #treningsøkt #kreativtrening #treningsleir

 • Publisert: 12.06.2017, 19:47
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 2 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 12: Hvordan ro deg unna et jernteppe?

 • Publisert: 05.06.2017, 12:34
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Når du kan lite, er det avgjørende å gjøre mest mulig ut av og knytte det lille du vet, til områder der du har stor kunnskap. Eller områder der du klarer å være overbevisende. Du vil kanskje kalle det juks, men jeg har gode erfaringer og toppkarakterer fra både religion, samfunnsfag, norsk og historie ved bruk av denne metoden. Det er slik karaktersystemet er bygd opp, og en kan like så greit utnytte det. Synes du ikke? I dag skal du få et  genialt system du kan bruke for å forkle kunnskapshull.

  Hvordan ro seg unna skriftlig når du kan altfor lite? Og hvordan kan du systematisere det lille du vet? I forrige uke fikk jeg en utfordring: å skrive om lakseoppdrett. Det slo meg ganske fort hvor lite jeg egentlig kan om lakseoppdrett. Så derfor passet denne utfordringen ypperlig å bruke som eksempel for dagens tips. For hvordan kan du egentlig ro deg unna et jernteppe?

  Du kan lage et rammeverk til å skrive deg ut av situasjoner der ting skal drøftes eller greies ut om. Det er dette de fleste politikere gjør i debatter, og det er derfor vanskelig å sette fast en erfaren politiker med spørsmål. Men til gjengjeld ser det innmari dumt ut hvis du fortsetter å spørre det samme konkrete spørsmålet og bare får unnvikende svar tilbake.

  Happy family looking at fish tank
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  Systemet for å få mest mulig ut av ingenting

  At jeg kan pinlig lite detaljer om fiskeoppdrett, er en ting. Men jeg har laget et godt system for å gjøre mest mulig ut av det jeg kan. I dag skal du også få dette systemet. Under er mitt oppsett dersom jeg skulle skrevet en oppgave om fiskeoppdrett. Og under figuren, kommer eksempler på setninger som kan forkle de detaljene jeg slett ikke kan. Overskriftene kan brukes til å systematisere når du skal skrive om hva som helst, og det er også dagens tips. Denne matrisen er gull verdt når jernteppet sniker seg innpå.   


  Eksempler

  Som du ser i faktaboksen, er det  litt dårlig stelt. Men hvis du setter det sammen, kan selv så lite fakta virke overbevisende. Spesielt hvis du plukker fra flere bokser i matrisen i samme avsnitt.

  Jeg vet ikke når fiskeoppdrett i Norge startet, men plukker fra matrisen:

  Norge har lange tradisjoner for fiske, og fiskeoppdrett er en relativt ny måte å drifte primærnæringen fiske.

  Jeg vet ikke hvor i Norge det er vanligst med fiskeoppdrett, men plukker fra matrisen:

  Norges lange kystlinje gjør det egnet for oppdrettsanlegg. Samtidig gjør de geografiske forutsetningene at Norge kan eksportere mye laks til land der forutsetningene ikke er de samme. For eksempel har japanerne lagt sin elsk på norsk laks i sushinæringen.

  Jeg vet ikke nøyaktig hva foret til oppdrettslaksen består av, men plukker fra matrisen:

  Oppdrettslaksen fores opp på pellets, og det er dette som skaper den store forskjellen i naturlig farge mellom en oppdrettslaks og en villaks. "Du blir hva du spiser" gjelder også laks, og det forklarer forskjellene i næringsinnhold mellom oppdrettslaks og villaks. Andelen omega-3 er lavere i oppdrettslaks, og det kommer av at den ikke lever i et naturlig økosystem med den dietten en villaks har. 

   

  Avslutningsvis

  Sånn - da vet du litt mer om hvordan du kan gå frem for å skrive om ting du ikke kan så mye om. Var dette et nyttig tips? Hva synes du om systemet?

  Dette er kreativ treningsøkt nr 11 i serien med tips til hvordan du kan bli mer kreativ. Les gjerne mer om meg her hvis du lurer på hva slags blogg dette er.

  #kreativtreningsøkt #fiskeoppdrett #kreativ #kreativtrening #treningsøkt #trening #tips #eksamen #oppgave

 • Publisert: 05.06.2017, 12:34
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 13 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 10: Hvordan skille seg ut?

 • Publisert: 29.05.2017, 10:20
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Hvis du ønsker å skrive dine meninger om et tema som veldig mange andre har skrevet om, er det veldig lett å bli en i mengden. Har du tenkt gjennom hvordan du kan jobbe med ditt innlegg for å nettopp skille deg ut? Synes du det er vanskelig? I dag skal jeg vise deg hvordan jeg fikk 8000 lesere på et innlegg nettopp ved å skille meg ut.

  Når bør du bruke kreativitet for å justere budskapet?

  "De skjønner jo ikke hva jeg sier", "De vil jo ikke høre!" Et tegn på at du bør bruke kreativitet og justere budskapet, er hvis du til stadighet gjentar akkurat det samme, men forventer et annet resultat. Det var Einstein som først uttalte dette, og vet du hva han kalte fenomenet? Galskap.

  " Galskap er å gjenta noe igjen og igjen og forvente et annet resultat."

  Albert Einstein (1879-1955)

  Hvis en ser på når Einstein levde, er dette gammelt nytt, men svært nyttig å minne hverandre på innimellom. "Er det ikke på tide at vi justerer litt her nå, vi har gjort det samme i flere år, og bedriften får ingen nye kunder. Jeg har undervist den samme mattetimen i tre år nå, og på slutten er det alltid det samme spørsmålet som går igjen hos elevene". 

  Skal jeg fortelle deg den vonde sannheten? "Det er ikke dem, det er deg".

  Little girl

  Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

   

  Et konkret eksempel

  Kanskje har du opplevd det selv, at du gang på gang sier det du skal si, men motparten virker ikke å ha skrudd på ørene sine? Selv de største tema kan ha godt av litt kreativ vinkling innimellom, for å nå gjennom til en annen gruppe enn de en vanligvis snakker til. Hva gjorde jeg egentlig med Bønder, bare utestemme og subsidiesugerør, lesersuksessen over 8000 har lest til nå?

  La innlegget få en uvanlig grunnmur

  Bruk et uvanlig utgangspunkt for å skrive innlegget ditt, da blir det automatisk unikt. Det nevnte innlegget er bygd direkte ut fra ulike fordommer bønder i Norge møter på jevnlig basis i nesten alle debatter, både skriftlig og muntlig. Her er et utvalg: " De har sugerør langt ned i statskassa. De har så stor utstyrspark at så veldig synd på dem er det ikke. De er subsidiert i hue og rævva. De må, som andre selvstendige næringsdrivende, begynne å ta ansvar for sin egen inntekt. Det er ingen andre grupper som oppfører seg sånn i lønnsoppgjør." Høres det kjent ut?

  Hvis du skal bruke fordommer som utgangspunkt for å være kreativ, må du gå inn i det motparten sier. Det er ikke alltid like enkelt eller behagelig. Hvorfor mener de dette da, det er jo helt bak mål? Hvordan går det an å mene noe sånt? Begge de foregående spørsmålene hjelper deg ingenting, det gjør deg bare mer frustrert og mer høyrøstet til neste gang. Hvorfor mener du det du gjør? Hva er fordelen med å mene det du mener? Hvilke av disse fordelene kan direkte knyttes til motpartens CAPSLOCKmeninger? Mye bedre spørsmål for å få fart på tankevirksomheten. 
   

  Velg en uvant kommunikasjonsform

  Mye av kommunikasjonen i tunge saker, som jordbruksoppgjøret, foregår i lange sakprosaiske tekster, fulle av diagrammer, statistikk og faktabokser. De er ikke spesielt egnet til å nå andre enn dem som selv er svært interessert i oppgjøret. Og merk; da enten er svært imot eller selv er inne i oppgjøret på arbeidstakersiden. Det har blitt uttalt at jordbruksoppgjøret i Norge er så avansert at det er bare vårherre som forstår det. Og det ligger noe i det når en skal kommunisere videre. Du må ha klart for deg hva essensen er. Og hvem du ønsker å snakke til.

  Innlegget mitt ble en mellomting mellom et kåseri og et essay. Ved å bruke ironi og retoriske spørsmål, og noen vel overdrevne eksempler, ble innlegget både mer lettlest og delbart enn andre innlegg i temaet akkurat nå. Jeg valgte også å lage et nytt ord basert på fordommene om gjennomsubsidierte bønder med sugerør i statskassa: "subsidiesugerør". Dette kunne jeg gjøre fordi assosiasjonene til dette ordet for de fleste, når de knytter det opp mot bønder, vil være midt i blinken det jeg planla.

  Og det beste: jeg har enda ikke fått en eneste norsklærer på nakken for å ha skrevet et ord som ikke finnes. Jeg har til og med bevis på at norsklærere har delt innlegget.

  Men; innlegget er ikke skrevet for å få deg til å forstå alle mekanismene i jordbruksoppgjøret. Det er skrevet for å belyse mitt syn i saken, og jeg har derfor ikke brydd meg en døyt om å underbygge eller faktabelyse ting i saken som ikke støtter denne misjonen. Det er skrevet for å nå ut til deg som kanskje aldri har tenkt over en eneste av mekanismene, hører protestropene i det fjerne fra begge sider, og har valgt å lukke ørene. 

  Ikke vær redd for å skrive om det "alle" skriver om, men gjør ditt beste for å gjøre ditt innlegg til et som skiller seg ut.

  Hvilket "ihjelskrevet" tema vil du at jeg skal skrive om for å bevise at det er mulig å skille seg ut? Operasjoner? Bildemanipulering? Kroppsfokus? Mobbing? Hiv gjerne over en utfordring i kommentarfeltet.

  Jeg vil med det samme invitere deg til  den lukkede gruppen min på Facebook, "Det kreative landslaget". Der kan du for eksempel spørre konkrete spørsmål for å få teksten din til å skille seg ut, samtidig som det legges ut små oppgaver og tips jevnlig. Du får rett og slett mer kreativitet der inne enn det mandagenes kreative treningsøkt her på bloggen kan gi deg. Gleder meg til å bli kjent med deg!

   

  Trenger du å bli bedre på brainstorming, er konkurransen på Facebooksiden min noe for deg. Der kan du nemlig vinne et hefte med mine fem beste tips til bedre brainstormingsresultater.  Konkurranse avsluttet.

  #kreativtrening #kreativtreningsøkt #kreativitet #trening #kreativtreningsleir

 • Publisert: 29.05.2017, 10:20
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 20 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 9: Hvordan bruke inspobilder?

 • Publisert: 22.05.2017, 11:57
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Hvis jeg bare finner litt flere inspirasjonsbilder på Pinterest nå, vil det nok komme et kreativt mirakel å sette seg i fanget mitt. Sånn føltes det, der jeg satt fast i en spiral og trålet Pinterest etter inspirasjonsbilder uten å egentlig føle meg det grann mer inspirert etterpå. En slags krampeaktig inspirasjonsjakt, uten nevneverdige resultater. Kjenner du deg igjen? Jeg vil vise deg 3 av mine beste tips til hvordan du kan bruke egne og andres inspirasjonsbilder til å finne enda bedre ideer.

   

  3 tips til bedre ideer fra inspirasjonsbilder

  Mine ideer ble bedre da jeg sluttet å fable om at jo flere inspirasjonsbilder jeg så på, jo flere og bedre ideer fikk jeg. For denne sammenhengen stemte jo ikke i det hele tatt. Å finne de beste ideene, handler jo om å lage seg tankerekker, og det gjør du jo ikke ved å lete videre etter enda flere og finere bilder, gjør du vel? En lur måte å gjøre det på, er derimot å stoppe opp for å stille spørsmål. Hvordan kan så dette fungere i praksis - la meg vise deg:

  beach
  Licensed from: Daniel Marcus / yayimages.com

  1. Lengsel 

  Hender det du nesten sklir rett ned i den karibiske strandstolen på skjermen foran deg? Jeg har drømt meg dit, nærmest med paraplydrinken i hånda, men det alene gir meg jo ikke noen god ide. Hvis et bilde gjør at du lengter etter å være der - spør deg selv: "Hva er det med dette bildet jeg lengter etter?" Ved å finne dette svaret, kan du spinne videre og finne ideer blant dine egne erfaringer. Er det varmen du lengter etter? Friheten og følelsen av ferie? Drømmer du om å ha råd til å reise dit? Kanskje dine opplevelser kan være noe andre lengter etter? 

   2. Flott å se på 

  Er tanken din innimellom "wow, dette var pent", før du trykker deg videre? Har du tenkt på å utfordre denne tanken litt for å finne ut om det ligger en potensielt god ide i bildet? Hva er det du liker? Hvorfor? Kan det være at du eier noe lignende som andre kan synes er interessant å se på/lese om?

  3. Klær

  Drømmer du deg bort i klær og antrekksinspirasjon, uten at det kommer så veldig mye mer ut av det enn at du får lyst til å kjøpe nye klær? Hva er det du liker med stilen? Er det en spesiell sammenheng du ville brukt klærne? Du kan jo også ta en titt i klesskapet og prøve å finne noe som representerer den samme stilen, eller det du kunne brukt i den samme sammenhengen. Ikke bare vil det trigge din kreativitet, det kan også få deg til å se på ditt eget klesskap på en ny måte. Og kanskje enda bedre: spare deg for unødvendig impulsshopping. Kan dine klær skape den samme drømmen hos andre som du får av å se klesbilder?

   

  Når du leter rundt i blinde etter enda flere inspirasjonsbilder, husk dette: Det er ikke sikkert den fantastiske ideen ligger begravd like rundt neste sving av motiverende sitater, det kan hende den ligger dypere begravd i et bildet du allerede har funnet.

   

  Likte du dette innlegget, del 9 i den kreative treningsleiren her på kristin.blogg.no, vil du kanskje også like forrige ukes kreative teknikk? Den tok utgangspunkt i visuelle hjelpemidler for ideutvikling, og er en teknikk jeg bruker ofte. Ny treningsøkt kommer som vanlig neste mandag.

   

  Hvordan bruker du inspirasjonsbilder? Hva synes du om tipsene?

   

  Lik gjerne Facebooksiden min.

  #kreativitet #kreativ #kreativtrening #trening #tips #teknikk #ide #ideer #kreativekristin #kreativtreningsleir

 • Publisert: 22.05.2017, 11:57
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 12 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 8: Fin i formen

 • Publisert: 15.05.2017, 20:57
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Dagens treningsøkt er av det slaget der du enten får et fantastisk resultat, eller ingenting. Mange kvier seg for å bruke slike metoder, men trikset er å finne ut fort om resultatet uteblir eller ikke. Og hvis en kjenner at det ikke blir noe party med denne metoden, bør en lunte videre til neste.

  Metoder der resultatet er enten eller, vil det være mange av. Hvis du ikke ønsker å bruke slike metoder, begrenser du din egen kreativitet. 

  Composite image of geometry problem
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  Dagens teknikk heter geometritimen.

  Geometritimen går ut på å identifisere et ønsket utgangspunkt eller tema, for deretter gå systematisk gjennom geometriske former for å produsere ideer.

  Sirkel, kvadrat, rektangel, trekant, pyramide, sylinder, åttekant, rombe, parallellogram, halvsirkel osvosv. Kan noen av disse formene hjelpe deg å finne nye ideer?

  Hva er det første du tenker på innen det ønskede temaet som har formen?

  Hva skjer om du endrer geometrisk form på et objekt? Om enn bare som et tankeprosjekt?

  Hva skjer om du kombinerer ideene fra de ulike geometriske formene?

   

  Et eksempel på første tanke på de ulike formene - hvis jeg var en matblogger:

  rektangel: langpannekake

  trekant: sandwich

  halvsirkel: tacoshell

  Kombinert ide: tacosandwich i langpanne.

   

  For deg som liker å skrive lister

  Du kan også ta for deg bare en geometrisk form, og lage en liste over ideer på akkurat den formen. For eksempel vil sirkel for meg i dette "lekematblogger"-eksempelet, kunne fremkalle et kakebord verdig både konfirmasjon, 17.mai og dåp samtidig.

  Fortell meg gjerne hva du synes om dagens treningsøkt. Kanskje vil du være med å leke litt også? Hva er det første du tenker på innen det du skriver om hvis jeg sier pyramide?

  #kreativ #trening #kreativtreningsøkt #kreativtreningsleir #teknikk #kreativekristin #tips #kreativitet

 • Publisert: 15.05.2017, 20:57
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 4 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 7: Gi ideene best mulig vekstvilkår!

 • Publisert: 08.05.2017, 23:18
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Dagens kreative treningsøkt tar utgangspunkt i noe som lukter både av seier og laurbær, nemlig suksess. For hva var det egentlig som kjennetegnet de gode ideene dine? I dag skal jeg hjelpe deg å finne det ut, fordi når du klarer å bli mer bevisst på dette, vil du også kunne bruke denne kunnskapen til å være bedre rustet for dårligere, idetørre tider. 

  idea
  Licensed from: elwynn / yayimages.com


  To avgjørende spørsmål

  Neste gang du står plantet i hengemyra, tiden jobber mot deg og du er nødt til å produsere et eller annet kreativt, vil jeg derfor at du tenker på en av dine suksesser, og spør deg selv følgende to spørsmål:

  - Husker jeg hvor denne ideen startet?

  - Hva gjorde jeg når ideen åpenbarte seg?

   

  Hvis du kan besvare et av disse to spørsmålene, har du en pekepinn på hva du kan gjenta for å gi deg selv en kickstart.

  Og da mener jeg ikke på detaljnivå: "Jeg satt på bussen mellom Lerkendal og Studentersamfundet tidlig en tirsdag morgen i regnvær, da må jeg vente til tirsdag og håpe på regn." Heller ikke: "Jeg spiste bestemors kjøttkaker, men bestemor begravde vi jo i fjor, så jeg får aldri en god ide noen gang igjen".

  idea
  Licensed from: elwynn / yayimages.com


  Hvorfor disse spørsmålene?

  Denne øvelsen handler om å avdekke hvilke "vekstvilkår" som fungerer best for dine kreative evner. Trives du best i litt meditativ, sorgløs ferd på kollektivtransport, eller fødes ideene blant fistpump på festival? Kobles kreativiteten inn blant inntrykk og fingermat i Krabi, eller i stillheten til kjøkkenklokken og Joikakaker? På tredemølla med øretelefoner, eller i hengekøya med sildring fra bekken?

  Er det spesielle visuelle inntrykk som kan få deg tilbake i suksessmodus? En spesiell type musikk? Trenger du bakgrunnsstøy eller total stillhet? Hjelper det å bevege på seg, eller er det best å innta lesesalposisjon?

  Gjør en liten analyse, og lek deg med resultatet. Er det noen sammenheng mellom dine største, kreative krumspring?

   

  De sier jo ofte at på seg selv kjenner man andre, men jeg tror det også er lurt å kjenne seg selv. Også når det kommer til kreativitet og suksess!

  Håper du får en nydelig uke, og fortell meg gjerne om du likte dagens trening.

  Les mer: Dette var treningsøkt 7 i rekken av kreative treningsøkter, de andre treningsøktene finner du her.

  #kreativtreningsleir #kreativ #trening #tips #analyse #kreativitet #kreativekristin

 • Publisert: 08.05.2017, 23:18
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 12 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 6: få bedre ideer.

 • Publisert: 01.05.2017, 09:23
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • I dag skal jeg gi deg en metoden som er velegnet til å endre ideene dine. Hvis du til stadighet tenker at "wow, dette har jeg lyst til å gjøre", før du innser at det er akkurat det samme som alle andre gjør, vel - da kan denne teknikken hjelpe deg.

   

  Ideens livsreise

  1. Skriv ned ideen din, og tenk på den som en fase i et liv.

  2. Hvor har denne ideen vært før den kom hit? Hva er det neste denne ideen skal gjøre?

   

  Dette kan du gjenta i mange ledd, du plasserer den nye ideen inn i punkt 1, og fortsetter derfra.

   

  Hva skjer med ideene?

  Ved å tenke på hva ideene har gjort før, vil du sannsynligvis få en renere og enklere ide, mens du ved å finne ut hva det neste trinnet er, vil få en mer rikholdig og kompleks ide. Dette skjer automatisk fordi vi tenker på et liv som en utvikling, og også vil gjøre det samme med ideen.

  Den store fordelen med denne metoden, er at den vil produsere avarter av den originale ideen din. Den nye ideen er nært beslektet, men ikke den samme. Dette er derfor en fin metode for å få generelle ideer til å bli litt mer unike på.

   

  Du har nå hatt muligheten til å følge dette kreative treningsopplegget i fire uker, og dette er treningsøkt nummer 6. Ny treningsøkt kommer neste mandag.

  Fortell meg gjerne hva du synes om denne treningsøkten.

  #kreativ #kreativtrening #kreativtreningsleir #kreativekristin #trening #treningsøkt #metode #teknikk #tips

 • Publisert: 01.05.2017, 09:23
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 8 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 5: Hvordan bli mer kreativ ved hjelp av verb

 • Publisert: 24.04.2017, 08:01
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Dagens treningsøkt er en helt suveren metode å få ut kreativt potensiale, egentlig uansett hva du sysler med. De fleste dårlige kreative tankeprosesser blir dårlige fordi de har litt for lite rammer. Det antas at kreativitet blomstrer i et vakuum, men det er slett ikke tilfelle. Kreativitet blomstrer når du legger inn gode, assosiative rammer, slik at hjernen din hele tiden jobber videre til nye ideer. I dag skal jeg lære deg en assosiativ ramme jeg ofte benytter for å bli mer kreativ.

  Verb

  De fleste gangene du skal være kreativ, har du minimum et tema eller et utgangspunkt. For eksempel vil en matblogger ha mat som tema. Veien mellom utgangspunkt og målet, i dette tilfellet et innlegg, kan inneholde veldig mye forskjellig. Men en ting det ikke kan klare seg uten, er verb.

  Verb får ting til å skje, ikke bare i setninger, men det starter også en mengde assosiasjoner i hjernen din. Denne kreative teknikken bruker verb til å presse frem ideer.

  Liten repitisjon for de som vil ha; verb er de ordene du kan putte "å" foran, som beskriver det som noen gjør eller hva som skjer.

  Annoyed woman looking at her full suitcase
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


  Verbtvang som ramme

  Dagens kreative treningsøkt går ut på å utfordre hjernen til og lage en sammenheng mellom et verb og et utgangspunkt/tema.

  For mat som tema:

  • Hvilke assosiasjoner får du hvis jeg går for de sikre verbene; bake, røre og steke? Sannsynligvis kommer en god del tradisjonelle ideer frem. Bollebakst? Eggerøre? Stekespade? 
  • Hva skjer om du blir satt til å finne sammenhengen med surfe, knise, steppe, vrinske, kjøre, sammenføye, vie og andre verb som slett ikke har noen naturlig kobling til temaet? Får du fortsatt helt tradisjonelle ideer?

  På samme måte som hjernen din må vri seg for å få stappet all bagasjen inn i kofferten på vei hjem fra sydenferien, må hjernen gjøre det samme når du vil stappe "adoptere" eller "elliminere" inn under temaet mat. Den må tenke og den må finne nye løsninger, og da vil den også utvikle seg - du vil på sikt bli mer kreativ.

  Grunnen til at du vil gjøre denne litt ubehagelige øvelsen mot hjernen din, er at inne i disse merkelige koblingene, ligger det helt fantastiske ideer og venter på deg.

   

  En genial teknikk på farten

  Denne metoden er spesielt egnet dersom du er i bevegelse; jogger, sitter på toget, kjører bil eller buss, og omgivelsene forandrer seg underveis.  Det samme kan du faktisk gjøre om du ser på tv, sitter og venter et sted og ser på folk, eller i andre situasjoner der ting forandrer seg ofte.Ha temaet du ønsker å utvikle fremst i panna, og press alle verb du ser underveis inn under temaet.

  "Noen lufter hunden. Noen tømmer søppel. Noen halter, smiler, hoster eller faller." Tving hjernen din til å få til en sammenheng mellom verbene og temaet ditt. Slipper du opp for verb, spør deg selv: hva skjer her nå? Hva så jeg nettopp? Hva føler jeg nå?

  I starten vil det være skikkelig unaturlig, men når du blir god på dette, går du svært raskt videre i assosiasjonsrekkene og finner banebrytende ideer.

  Når du har klart å presse verbet inn sammen med temaet ditt, fortsetter du assosiasjonen derfra. Eksempel på dette kommer under bildet.

  Young woman looking at her full suitcase
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


  Tilbake til matbloggeren

  Kanskje kan du gå via sammenføye til fushion cooking til den gangen du skulle blande gjester fra ulike land og bommet helt med serveringen, til hva en muslim kan spise og til slutt ende opp i å lage en gjestebloggpost med din fantastiske, iranske nabo? Gode ideer trenger av og til flere ledd før de blir helt unike, og ved å trene med denne verbmetoden, vil du bli bedre på disse assosiasjonsrekkene.

  Dette er en teknikk som kan føles både unaturlig, unødvendig og teit. Det koster litt å starte opp med denne teknikken, men du trenger ikke vise noen at du gjør den. Trenger ikke å fortelle noen om den, med mindre du har lyst.

  De kan ikke lese det som skjer oppi hodet ditt, med mindre du selv vil dele. Du kan bare vise dem resultatene, for eksempel den fantastiske gjestebloggposten din, uten at noen trenger å vite hvordan du fikk ideen.

   

  Hva synes du om dagens treningsøkt?

  Har du prøvd dette før?

  Flere kreative treningsøkter finner du HER, og det kommer en flunkende ny treningsøkt hver eneste mandag.

  #kreativtrening #kreativ #trening #tips #triks #ide #ideer #kreativekristin #kreativtreningsleir #teknikk #øvelse #verb #ramme #assosiasjon

 • Publisert: 24.04.2017, 08:01
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 12 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 4: bearbeid dine dårlige ideer - bli bedre.

 • Publisert: 17.04.2017, 09:39
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Har du noen gang tenkt på hvorfor dine dårlige ideer er dårlige? To av de aller viktigste er at de ikke møter sitt potensiale og at de er en helt annen plass enn de hører hjemme. Og begge disse kan du gjøre noe med!

  En viktig del av det å være kreativ, er faktisk å kunne ta vare på og bruke ideer på riktig måte. Dagens kreative trening er derfor en vinn-vinn situasjon. Du skal rett og slett trene deg på å se verdien av dine ideer ved å dele ideer.

  Hvordan gagner det meg å dele ideer?

  Hvis du velger å konservere dine dårlige ideer som en hermetikkboks som tikker mot datostemplinga, forblir de dårlige ideer. Men hvis du deler ideene som er dårlige for deg, med noen med andre forutsetninger og annen kunnskap, kan de dårlige ideene forandre seg til både genistreker og fantastiske ideer.

  Hvis du klarer å lære deg å prosessere de dårlige ideene dine, vil du bli langt bedre til å se mulighetene i dem. Både for deg selv og andre. 

  Du blir bedre på å bearbeide og bruke de gode ideene dine, ved å bli bedre til å ta vare på og gi nytt liv til de dårlige ideene dine.

  The idea!
  Licensed from: phakimata / yayimages.com


  Når er dette en god ide? Kan dette bli en god ide for meg senere?

  Hvis svaret på disse to spørsmålene går i samme klasse som "Aldri i livet", er det to ting du kan gjøre:

  •  konservere ideen i søppelavdelingen i hjernen din, dømt til evig fortapelse.
  • tenke: hvem kan bruke denne ideen?

  Denne uken vil jeg at du skal fokusere på det andre alternativet, for i det første er du sannsynligvis vel utlært. Det er nemlig slik de fleste av oss er vant til å gjøre.

  Sliter du med å finne ideer, kan kanskje denne tidligere øvelsen i min kreative treningsleir hjelpe deg.

  The idea!
  Licensed from: phakimata / yayimages.com


  Andres dårlige ideer kan bli din gullbillett!

  At jeg skriver den bloggen jeg gjør, betyr ikke at jeg ikke har en haug med ideer interiørbloggere, fashionistaer, matbloggere og kostholdsbloggere hadde elsket å jobbe med. Det er bare det at så lenge de ligger innmurt inni meg, konservert som hermetikk, forblir de elendige ideer. Fordi de ikke møter sitt potensiale. Fordi jeg ikke er en verdig sparringspartner for ideer i disse feltene.

  Med tanke på at alles hode er proppfullt av det de betrakter som dårlige ideer, sitter det noen der ute med dine gode ideer sperret inne i frontallappen. Kanskje er det på tide å bytte ideer og bruke potensialet vi sitter med? Slippe våre elendige ideer ut og se dem bli til noe brukbart?

  Hva med å sende videre en dårlig ide til noen andre? "Du, jeg har en ide jeg ikke får brukt, men kanskje du har lyst til å prøve den ut på bloggen din? Jeg ser at du skriver om ...., og der har jeg ikke så mye å komme med, men jeg har en ide jeg tror du kan bruke."

  Og hvem vet, kanskje får du kongen på haugen av ideer tilbake fra noen andre?

  Great idea
  Licensed from: phakimata / yayimages.com


  Dette funker - gi meg gjerne sjansen til å bevise det!

  Fordi jeg er så sikker på at dette virker, vil jeg gjerne bevise det for deg. Skriv noen ord i kommentarfeltet om hva du mangler ideer på, så skal jeg gi deg minst en av mine dårlige ideer, som kan bli noe flott i dine hender.

  Les gjerne litt mer om meg og bloggen min her, hvis du vil gi meg en skikkelig utfordring.

   

  Fortell meg gjerne hva du synes om dagens treningsøkt!

   

  Dette innlegget er en del av min kreative treningsleir, der du får en ny treningsøkt på kristin.blogg.no hver mandag.  #trening #kreativ #kreativtrening #kreativtreningsleir #kreativekristin #ide #ideer #kreativeideer #dele #deleideer #godide #kjempelurt #lurt #tips #blimerkreativ

 • Publisert: 17.04.2017, 09:39
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 16 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 3 - finn ideer som en treåring!

 • Publisert: 10.04.2017, 12:45
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Dagens oppgave i den kreative treningsleiren er avhengighetsskapende, morsom og utrolig lett å gjennomføre. Vi tar opp igjen en teknikk du var ekspert på da du var 3 år, og fortsatt kan bruke som metode for å bli mer kreativ og finne nye ideer. Som treåring var du nemlig ekspert i å tenke kreativt. Dette er annerledes, kreativ trening på sitt beste - treåringmetoden.

  Dagens metode - finn ideer som en treåring!

  "Men hvorfor det da?" De fleste vil kjenne igjen dette utsagnet fra barn som spør om alt! "Hvorfor har den mannen stor mage? Hvorfor kan jeg ikke spise ostepop til frokost?"

  Problemet ligger i at mange blir mindre og mindre kreative med årene. Det kan være redsel, ytre regler, jantelov eller rett og slett at man glemmer å være kreativ. Et enkelt spørreord,"hvorfor", kan hjelpe deg langt på vei til å finne tilbake den barnslige kreativiteten og nyskjerrigheten.

  Husk at du kan være barnslig kreativ i prosesser som foregår i hodet ditt uten at ideene og resultatet blir barnslig!

  Toddler playing with wooden blocks
  Licensed from: alenkasm / yayimages.com


  Hvorfor "hvorfor"?

  I bloggverdenen er de fleste veldig gode på hvem, hva, hvor og hvordan. Jeg mener derimot at det mest personlige spørreordet er litt neglisjert: "hvorfor". De bloggerne vi føler vi vet mest om, bruker svaret på "hvorfor" aktivt for å få oss med på laget.

  Her et sitat fra gårsdagens innlegg hos mammatilmichelle, der de uthevede partiene er svar på hvorfor ting er sånn:

  "...... Det er mye jobb, derfor så klarer jeg ikke alltid å samkjøre bloggen med boken. Og siden boken nærmer seg deadline så må jeg prioritere tiden min til den." " .... Jeg kan komme med et innlegg om akkurat det jeg vil, men om jeg skal skrive om temaer som virkelig har gjort store forandringer i mitt liv, føler jeg det fortjener mer av meg enn kun et innlegg. Jeg gleder meg veldig til å vise frem boken min, for da blir alle andre tema i boken så mye mer relevante. "

  Den siste setningen gir forsåvidt ingen mening for meg, men det får stå for bloggeiers regning.

  Toddler playing with wooden blocks
  Licensed from: alenkasm / yayimages.com


  Hvordan bruke metoden "hvorfor":

  • Lag mer innhold direkte i egenskrevne innlegg ved å spørre.
  • Finn ideer i annet skrevet materiale ved å spørre. (Husk kreditering om resultatet er nært beslektede innlegg.)
  • Se rundt deg og still spørsmål for å finne nye ideer.
  • Lag mer personlighet i  innlegg ved å besvare spørsmålet.

   

  Dagens oppgave, for deg som vil prøve: Lek treåring i 15 minutter!

  Still spørsmål som starter med "hvorfor" ved absolutt alt du ser, opplever, leser og gjør. Deretter finner du et svar. Ikke vær fornøyd med det første svaret, likt en treåring stiller du minst to oppfølgingsspørsmål. Er du tom for spørsmål, er fasiten alltid og slenge på et ekstra "men hvorfor det?"

  Husk å spørre om helt absurde ting. "Hvorfor har jeg to lillefingre? Hvorfor er gresset grønt?" Du er ikke ordentlig treåring uten! Skriv ned innleggsideer du får underveis. Hvis du gjør dagens øvelse i så lite som 5 minutter hver dag, vil du etter hvert oppdage at hjernen din blir både mer kreativ og mer nysgjerrig.


  Eksempel på ide funnet på denne måten: 

  •  Hvorfor bruker jeg tallerken? Fordi jeg må ha noe å spise på.
  •  Hvorfor liker jeg denne tallerkenen? Fordi den er pen
  • Hvorfor er den pen? Fordi jeg elsker blått og hvitt porselen.

  Innlegg: Min forkjærlighet for blått og hvitt interiør i bilder.


  Toddler playing with wooden blocks
  Licensed from: alenkasm / yayimages.com


  Videre treningsopplegg:

  Du som har vært med før, ser kanskje en forandring i treningsopplegget? Jeg har fått flere tilbakemeldinger som tyder på at den kreative treningsleiren min er tungt tilgjengelig. Dere har selvfølgelig helt rett, selv om ingen har sagt det med store bokstaver.Fremover vil jeg fokusere på gleden ved kreativt arbeid, og heller dekke opp spørsmål dere måtte ha om metoden eller behov for flere eksempler, ved hjelp av dialog i kommentarfeltet. Høres dette ut som en grei løsning? Neste treningsøkt blir mandag om en uke, håper vi ses.

  Tidligere treningsøkter og andre innlegg under temaet kreativitet finner du her.

  Har du spørsmål eller tilbakemeldinger, ikke nøl med å bruke kommentarfeltet! Har du lengre spørsmål eller ønsker å vise meg noe, hva som helst, kan du alltid sende en mail til kontaktkristinblogg@gmail.com. Jeg har også en spørsmålsrunde og en påskekonkurranse gående.

  Hva synes du om dagens treningsøkt? 

  #kreativtrening #kreativtreningsleir #kreativ #trening #tips #bloggtips #kreativekristin #kristin #kristinbloggno

 • Publisert: 10.04.2017, 12:45
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 14 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 2 - finn igjen forsvunne ideer.

 • Publisert: 06.04.2017, 10:22
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Mange bloggere har det sikkert sånn som meg. Jeg setter i gang, og etter hvert som innlegget dukker frem på skjermen, blir jeg inspirert til å skrive mer. Og enda litt til. Når innlegget er ferdig og klart til å publiseres, har jeg vært innom et stort spekter av ideer.

  En kan si at mange fullverdige ideer står i en gisselsituasjon  i dine allerede publiserte innlegg.

  Hvis du skulle beskrive et av dine innlegg for noen, hva er hovedtemaet? Hadde du ønsket å fortelle vedkommende om mer enn ett tema, er sjansen for at du også har ideer gjemt vekk inne i gamle blogginnlegg, stor.

  For å kunne nyttegjøre seg ubrukt, kreativt potensiale, er første bud å innrømme at du skriver om mye mer enn du hadde planlagt.

  side view of grimace father found son while playing hide and seek at home
  Du vet jo hvor ideen er - det er bare å gidde og lete! Licensed from: LightFieldStudios / yayimages.com

  Ekstrahering

  Dagens metode i den kreative treningsleiren har jeg valgt å kalle ekstraktering, og selve ideen er enkel: Ta tak i noe du allerede har laget, og trekk ut nye ideer. Her handler det om å se sitt eget kreative potensiale litt i bakspeilet.

  Ekstraktering i praksis

  Ekstraktering er å analysere sitt eget arbeid. For å hjelpe deg igang har jeg laget noen hjelpespørsmål, men på sikt vil du nok erstatte disse med egne spørsmål.

  • Hva er hovedtema i dette innlegget og hvilke tema er biroller?

  • Hvilke av disse bitemaene vil du skrive mer om/vet du mer om?

  • Har det skjedd en utvikling her etter innlegget ble skrevet?

  • Har du fått spørsmål i kommentarfeltet som ikke treffer hovedtemaet i innlegget? Kan disse brukes for å bygge nye innlegg?

   

  En annen lur ting er å skumme gjennom for å finne den setningen du er mest fornøyd med. Sammenfaller ikke denne setningen med hovedtemaet, bruk den til å skrive et nytt innlegg.

   

  Eksempel

  Jeg skrev i min spede bloggerbarndom et innlegg med tips til loppemarkedet. I starten tenkte jeg fra et spareperspektiv, men innlegget levde sitt eget liv og ble etterhvert handlende både om bekledning, letetips, pakketips og kjøpetips. Rett og slett et kjempeinnlegg, både tematisk og idemessig.

  Hvis jeg hadde skrevet det jeg planla og spart de andre ideene, kunne jeg skrevet 5 kjempegode, målrettede innlegg i stedet. Hvis du vil ta en titt på dinosauren, for å se hvor mange blogginnlegg du finner inni der, ligger den her: Mine tips til loppemarkedet.

  Flea market
  Licensed from: Ralf Broskvar / yayimages.com


  Hvor kan du bruke denne metoden:

  Dette er en fantastisk teknikk som kan brukes i alle typer tekster eller notatsamlinger. Alt fra Bacheloroppgaven som mangler 800 ord, til blogginnlegget om gårsdagens middag. Finner du potensialet, vil hjernen din automatisk henge seg på og bygge nye ideer rundt.

  Øvelse for deg som vil prøve:

  Ta utgangspunkt i et innlegg du liker godt, finn hovedtema, og hvor mange andre tema du skriver om. Hvor mange ble det?

   

  Oppsummering ekstraktering:

  • Finne igjen kreativt potensiale som ligger lagret fra før.
  • Kartlegge hovedtema og bitema; hvilke ideer står i en gisselsituasjon?
  • Finne ideer å bygge videre på ved hjelp av hjelpespørsmål. (Forslag fremlagt, du vil finne dine egne på sikt.)

   

  Når du blir skikkelig god i denne teknikken, vil det bli litt færre og færre ideer å redde ut av gisselsituasjoner. Du vil begynne å ekstraktere mens du skriver innlegget, og kan flytte den halvdelen av innlegget som handler om noe helt annet, til et nytt utkast i stedet.

  Andre treningsdag er over - neste treningsdag blir mandag! Fortell meg gjerne hva du synes!

   


  Trykk her hvis du heller vil lære deg å lage headere.

  Skulka du mandagens trening, finner du den her.

  Følg gjerne den strenge treneren på Facebook.

  #kreativtreningsleir #kreativ #kreativekristin #trening #leir #oppgave #tips #start #bloggshout #kreativitet #treningsleir#bloggtips #metode #skrive #skrivetips #skrivesperre 

 • Publisert: 06.04.2017, 10:22
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 12 kommentarer
 • Kreativ treningsøkt 1 - Legg sammen og trekk fra.

 • Publisert: 03.04.2017, 19:02
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Velkommen! Nå er vi endelig i gang med min kreative treningsleir. Treningsleiren er spesielt rettet mot deg som blogger, men metodene og øvelsene kan gjøres av alle som ønsker å øke sin kreativitet. Jeg har gledet meg i flere dager, håper du vil trives, og at du vil trene din kreativitet sammen med meg. 

  Treningene blir lagt ut i kreative treningsøkter fortløpende, innarbeidet med en fast, ny trening hver mandag. Innimellom kan det forekomme ekstratreninger.

  Composite image of maths
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


  Addisjon/subtraksjon

  Første metode består av å legge sammen og trekke fra. Først skal du finne sammenhengen mellom ting,  deretter trekker du ut noen stikkord fra denne nye sammenhengen. Til slutt lager du nye ideer.

  Poenget i dag er å trene opp hodet til automatisk å tenke sammenhenger, også der det ikke finnes. Dette er svært god trening for kreativiteten, da det bygges nye koblinger i hjernen hver gang du gjør øvelsen.

  Svært viktig informasjon om metoden

  Det er viktig å presisere at denne metoden vil bygge på dine tanker og assosiasjoner. Når du bruker denne metoden i praksis, vil også dine preferanser komme inn i bildet. Det vil du se dersom du gjennomfører praksisøvelse 1. Du vil velge det som faller i smak, assosiere i kjent landskap, bryte det ned til stikkord du kan bruke, og dertil skrive noe som passer deg. Hvis mine assosiasjoner virker fremmede, er det helt naturlig.

  Addisjon/subtraksjon i praksis

  Bildet under er et utdrag av Bloggshouts fra en helt vanlig dag på blogg.no. Les det som står, og finn frem til sammenhengen mellom overskriftene som står etter hverandre. Jobb på autopilot, la assosiasjonene komme.

  Du oppdager ganske snart at dette kan bli absurd. Her vil de kreative ideene ofte ta en snarvei innom det komiske før de blir til ideer som kan brukes. Du er nødt til å la dem gjøre det! For å komme deg tilbake fra det absurde, velger du deg 3-5 stikkord. Ut fra disse kan du lage overskriften til mange gode blogginnlegg. La meg vise deg noen eksempler.


   

  Eksempel 1:

   

  Første tanke: folk rydder og ommøblerer helt ekstremt fort, slik at eieren av kontoret ikke engang får det med seg.


  3-5 stikkord: fart, endring og møblering.

  Mulige blogginnlegg: Trender skifter så fort at en ikke får det med seg. Antall hjemmekontor øker i ekstremfart. Vi bytter møbler oftere enn før. En rask titt på hjemmekontoret mitt. Det neste trendskiftet. 


  Eksempel 2:

  Første tanke: hvis du har vært eskorte i en Gremlinsfilm, er det mange som vet om det, selv om hundehviskeren ikke sier noe. Som du ser har fantasien kjørt en stor sving til absurdland med meg. 


  3-5 stikkord: film, eskorte, hund, snakke.

  Mulige blogginnlegg: Vi må snakke om eskortebransjen. Snakk med din hund. Beste kamera for å filme hundetrening.  Besøkshunder - en kompis å snakke med.


  Hvor kan du bruke denne metoden:

  Alt som kan skrives i listeform, kan du bruke denne metoden på for å få flere og nye, sammensatte ideer:

  • innholdsfortegnelsen i et magasin.
  • stikkordregister i en bok.
  • notater til eksamen.
  • overskrifter i aviser.
  • resultatet av en brainstorming.
  • liste med overskriften på dine 10 beste blogginnlegg.
  • i arkivet på bloggen din.

   

  Første treningsdag er over - neste treningsdag er torsdag. Fortell meg gjerne hva du synes!

  Vil du vite hvorfor jeg har dratt i gang denne treningsleiren, finner du mer om det her.

  #kreativtreningsleir #kreativ #kreativekristin #trening #leir #oppgave #tips #start #bloggshout #kreativitet #treningsleir #bloggtips #metode #skrive #skrivetips #skrivesperre 

 • Publisert: 03.04.2017, 19:02
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 14 kommentarer
 • hits