hits

Kristin.blogg.no

Skrivefeil er sykt irriterende!

 • Publisert: 06.10.2017, 11:00
 • Kategori: Bloggtips
 • "Jeg pleier ikke lete så veldig etter skrivefeil" og "det viktigste er jo tross alt innholdet". Ok, nå skal du få blir med på faktaraid. Ironialarmen på.

  • Ord skrives i et blogginnlegg. Som i sin tur skal leses. Eller bør leses da. Som ønskes lest. 
  • Ord består av bokstaver i tilfeldig riktig rekkefølge. 
  • Det har ingen betydning hvor mange av hver bokstav du putter på, og hvordan du velger å dele opp ordene.

  Blonde teacher correcting in the library
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

   

  Jeg LETER IKKE!

  Jeg trenger vel ikke lete på meg sprukken blindtarm for å finne skrivefeilene dine? De står jo her, rett foran meg? Er det noen andres skrivefeil det kanskje, så jeg må gå en runde rundt huset for å finne dine?  

  Og når ble det egentlig en uovertruffen prestasjon å finne skrivefeil? Det er jo autopilot! At det er slemt å lete? Jeg LETER IKKE! Norsklærer med rødblyant er en av de preprogrammerte programmene jeg ble født med. Eller, det ville egentlig være å skyt av en annen dimensjon enn som føles behagelig.

  Jeg leser blogg, også skrivefeilene dine. Det er da for julenissen ikke min feil? Skriver du som en utdødd sabeltanntiger, legger jeg merke til det. Innimellom såpass merke til det at jeg får kolikk, eller begynner å hikstle. Av og til høyt.

  Er du provosert nå?

  Var det du som nettopp hev opp en tretten-fjorten faner for å starte jakten på mine skrivefeil? Gjerne for meg, for de er der. Forhåpentligvis ikke like mange som innbyggere i London, men de forekommer. Fordi det kan gå fort i svingene, og ikke minst: fordi det er lett å se seg blind på ord og setninger som er konstruert i hodet sitt. Som du leser akkurat sånn som du tenkte dem, til tross for at bokstavene forteller en helt annen historie. Men uansett, god tur på jakt, husk niste. Jeg skriver i alle fall så godt jeg kan, og det kan man slett ikke si om alle.

  En skrivefeil i ny og ne forekommer hos alle, såpass slack skal jeg gi deg. Og det finnes adskillige formildende omstendigheter for å skrive feil og for å skrive dårlig. Jada, jeg vet du har dysleksi på avtrekkeren, dagsmodent for kommentarfelt. Der er vi på lag. Hiss deg ned!

   

  Ikke hugg hodet av meg!

  Påsto du nettopp at jeg tar skrivelysten fra deg som tross alt mener at innholdet er det viktigste? At det er smålig av meg å mene at skrivefeil betyr noe på blogg? Eller at det ikke er så høytidelig her?

  Sorry, men uansett hvordan du vender og vrir deg ut av skrustikka: Ordene du skriver er en del av innholdet! På mange måter kan du også forsiktig antyde...DE ER INNHOLDET! Hvis ordene ikke er bra, må innholdet nødvendigvis følge med ned i det hårete sluket. Det handler ikke om høytidelig eller prippent, pedantisk, navlebeskuende, skolelys, perfeksjonist eller petimeter. Det handler om sunn fornuft! (ikke plakaten altså)

  Det handler om at noen skal lese det du skriver, og at du som sofadaffer på deg skrivefeil må ta deg selv i nakkeskinnet. Du skriver feil fordi du kan og vil, fordi du er for lat til å skrive riktig eller for lat til å lese over, slett ikke fordi du må eller ikke klarer å skrive riktig. Skjerp deg!

  Les også: Ikke mer privatisering av helsetjenester

  Og publikumsavstemningen denne gangen, for å se hva du mener:

   
 • Publisert: 06.10.2017, 11:00
 • Kategori: Bloggtips
 • 12 kommentarer
 • Bloggerina - for vanskelig å merke reklame?

 • Publisert: 04.10.2017, 21:48
 • Kategori: Bloggtips
 • Stakkars, det var nå så mangt de skulle henge seg opp i også da. Det er jo så mye å tenke på som blogger, det er en jungel og folk er bare ute etter å ta en. Eller? Toppmerking av reklame i blogg er svært enkelt, og det jeg mener skulle være en svært overkommelig praksis. Er du enig?

   

  Hva forventer forbrukerombudet?

  Forbrukerombudet har vært ganske klare på hva de forventer av oss bloggere, og det er ikke så mange ord de har gitt oss å velge i når det kommer til toppmerking av reklame, sponsede produkter og tjenester. Den enkle tommelfingerregelen er: når du leser et innlegg skal du aldri være i tvil om dette er reklame eller annonse. Det betyr at innlegget skal merkes tydelig, med store nok bokstaver, og først.

   

  Saleswoman pointing towards ad on billboard
  Licensed from: stockyimages / yayimages.com

   

  Forbrukerombudet har gitt oss to små ord: Annonse eller reklame. 

   

  Men hva med alle disse andre ordene?

  - i samarbeid med.

  - denne fikk jeg i posten/gratis av FIRMA.

  - inneholder affiliateslinker.

  -spons/sponset produkt

   

  Skjønner hva du mener, men nei. Annonse eller reklame. Lett å forstå og umulig å misforstå. Uforkledt om du vil. Bloggere blir utestengt fra store bloggkåringer hvis de bommer på denne, og det synes du kanskje er strengt. Jeg synes det er på sin plass. Såpass lukrativ er denne delen av bloggersfæren blitt, at en må forvente at bloggerne gjør sin del av jobben korrekt også.

  Hva sier toppbloggerne?

  Sånn oppsummert? "Dette er svært vanskelig å få til". Eller "jeg kjenner leserne mine såpass godt at de nok skjønner hva som er reklame eller ikke". Eller "alle som er på internett vet at de blir utsatt for reklame". Jeg føler vel egentlig bare for å gjenta: Annonse eller reklame. To små ord. Ikke rocket science.

  Skulle du få såpass mye sponsa at det er vanskelig å holde følge, får du heller lage deg en mappe på pc-en med bilder av de tingene du har fått sponset. Og gjelder det klær, bruk en sånn klestusj som en merker barnehageklærne med, og skriv "SPONSA" på merkelappen. Eller et annet system som passer deg. Er du proff nok til å ha samarbeid med noen, gjør deg selv proff på din del av dealen også.

  Hva jeg tenker om løsningen å skrive reklame/annonse på alt? Det vil jo også være villedende markedsføring.

  Hva tenker leseren?

  Leseren din føler seg lurt. Kanskje ikke vonbråten og knust mot klippene, men du vet jo godt at du lurer henne. Hvorfor skulle du ellers putte inn ps: jeg fikk den blå genseren, helt nederst i innlegget? så smått at nesten ingen kan lese det?  Og du, hvis du husker å skrive inn spons bakerst, husker du like gjerne å flytte den fremst også? Eller er det noe med at folk ikke er så glad i reklame kanskje, løper på do mens reklamen på youtube ruller og blar over sidene i et magasin? Er du redd for å bli forbibladd? 

  Vel; news flash - folk prøver å bygge en relasjon til deg. Hvis du bevisst har noe å skjule, enten i små bokstaver, uteblitt informasjon eller et lite by the way: det jeg mente så sterkt oppi der, mente jeg fordi jeg har fått penger for det, er ikke det toppkarakter for leserne dine. Det er litt juksepave pipelort, rett og slett litt dritt gjort. Leseren din kan til og med tenke i de baner at; hun der, hun er ikke til å stole på, tror hun at jeg er dum og ikke skjønner at dette er reklame?

  Slutte og lese deg er også en trussel. Kanskje ikke så effektiv og reell. Men det er din integritet det skader, og helt ærlig: du som bryter markedsføringsloven. 

  Oppsummert

  Det er meg du vil tjene penger på. Gjør det ærlig og redelig:

  • Er det betalt, i samarbeid med eller tjenester: merk det. Såpass skylder du "de fantastiske leserne dine". 
  • Merk først og fremst. La det ikke være tvil når du åpner innlegget.
  • Bruk ordet som passer best av annonse eller reklame.
  • Bruk så stor skrift at det kan leses.

   

  Til slutt vil jeg bare sende en liten shoutout til en blogger jeg ikke vanligvis niskryter av, men som har fått pes fordi hun skriver "så mye reklameinnlegg", nemlig pilotfrue. Hun hadde et helt fantastisk og ærlig svar på denne kritikken, som kan leses i andre avsnitt i det linkede innlegget. Jeg mener det er et eksempel til etterfølgelse. Stor tommel opp, Juliane.

   

  Er det virkelig så vanskelig å skrive reklame eller annonse?

  Les også: Hore, kjerring eller rødstrømpe?

 • Publisert: 04.10.2017, 21:48
 • Kategori: Bloggtips
 • 24 kommentarer
 • Magisk headertriks fra sjølvaste Da Vinci

 • Publisert: 17.08.2017, 13:15
 • Kategori: Bloggtips
 • Jeg er en kunsthistorienerd. Leonardo da Vinci er ca den mest spennende mannen som har levd på denne jordens overflate, og da mener jeg ikke fordi han skuespilleren som spilte da Vinci i serien var så kjekk. Leonardo da Vinci var et unikum, og kan lære deg å lage bedre headere. Tror du jeg prater piss? Heng med da vel.

  magic book
  Licensed from: ancello / yayimages.com


  Det gyldne snitt

  Leo, ja, la oss ta det litt uformelt, var en svoren tilhenger av en matematisk størrelse som heter "det gyldne snitt". Du kan hoppe over denne forklaringen og rett til neste mellomtittel, da det ikke er strengt tatt nødvendig å vite hva det er for å kunne bruke det. Jeg synes likevel det er veldig moro å slenge inn en forklaring også, åpen skapnerd som jeg er. Og her har jeg funnet et bilde på wikipedia til deg for å forklare.

  Størrelsesforholdet mellom linjesnutt a og b, er det samme som forholdet mellom a og hele linja (a+b) For eventuelle matematikere:

  Hvorfor det gyldne snitt?

  Leonardo da Vinci brukte det gyldne snitt i alt av arbeid, og han var som du kanskje vet et multitalent. Et av talentene hans lå innenfor anatomi, der han fant ut at dette gyldne snittet manifesterte seg også i anatomien. Forholdet mellom hele lengden på armen, underarmen og knokene for eksempel. Han fant også ut at bilder og skulpturer som forholdt seg til det gyldne snitt, ble mer populære, da de var vakrere å se på og mer interessante for publikum.

  Jatta,jatta, jatta - hva faen Kristin, skal du pjatte oss i søvn? Hvor er headertrikset mitt?

   

  Headertrikset du kan bruke

  Som nevnt - bilder som forholder seg til det gyldne snitt gjør det bedre ut mot publikum enn bilder som ikke gjør det. Hvis du plasserer elementer i det gyldne snitt, vil det derfor gjøre at leserne dine oppfatter elementene bedre, og vil "bli lengre" i bildet. Du skaper naturlige blikkfang ved å bruke det gyldne snitt.

  En header har fire linjer, to horisontale og to vertikale. Hvis du legger inn det gyldne snitt på dem, vil det gi denne hjelpematrisen:

  Skjæringspunktene på linjene er de punktene i bildet der det gyldne snittet for en vertikal linje møter det gyldne snittet for en horisontal. Å plassere et element i et sånt punkt, vil derfor enkelt forklart bety at du treffer det gyldne snitt to ganger.

  Her ser du at jeg har plassert det ene punktet midt i øyet mitt, og justert størrelsen til å treffe kjevens avslutning med det andre.

  Eksempler på bruk:

  Kaster til slutt med to eksempelbilder - det ene på hvordan overforbruk av det gyldne snitt ser ut - da blir det liksom litt for mye for hjernen å prosessere, for alle elementer er plassert "med ett bein" i det gyldne snitt, mens det i det nederste eksempelet ikke skjer noe i noen av punktene. Når jeg sier det til deg nå - ser du det?

   

   

  Vil du lære mer om praktisk bruk av det gyldne snitt?

  Jeg vurderer å lage en enkel veiledning til hvordan du kan bruke det gyldne snitt når du lager headere i canva. Og når jeg sier enkel, mener jeg uten regnestykker, men rett og slett praktisk bruk. Men, og det er et men her, jeg har bare lyst til å lage om det finnes noen som vil ha. Så, vil du ha et sånt, skriv det i kommentarfeltet her, og husk å legg igjen mailadressen din. Får jeg minst 7 som er interessert, mekker jeg en PDF på det.

  #header #tips #designtips #headerdesign #bloggdesign #detgyldnesnitt

 • Publisert: 17.08.2017, 13:15
 • Kategori: Bloggtips
 • 10 kommentarer
 • 4 gode grunner for kommentargodkjenning

 • Publisert: 16.07.2017, 21:50
 • Kategori: Bloggtips
 • Det er mye frem og tilbake om kommentarfelt, skal man ha et, og om det skal være åpent eller lukket. Alle synes selvfølgelig den løsningen de har valgt, er den ENESTE riktige. La meg gi deg min begrunnelse for at du skal være på mitt lag, laget for oss som har kommentargodkjenning.

   

  Accept or Ignore?
  Licensed from: rnl / yayimages.com


  1. Nettroll

  Hvis du har besøk av nettroll i kommentarfeltet ditt, er kommentargodkjenning som sol å regne. Her kan du la dem sprekke uten at de får så mye som en eneste dråpe med kristenmannsblod, eller oppmerksomhet da. Les: bruk sletteknappen.

  Alternativt kan du grunne på kommentaren en stund, og så publisere den samtidig med et gjennomtenkt og godt svar som ikke er skrevet i affekt og irritasjon. Affekt og irritasjon er nemlig som Snickers å regne for nettroll.

   

  2. Videresendere

  Du vet, de som skriver et eller annet som i beste fall kan besvares med spørsmålstegn hva gjelder innholdet i blogginnlegget ditt. Det har absolutt ingenting å si hva du har skrevet om, alt dette handler om er videresending til vedkommendes egen blogg. De som har gjort storkar av seg på denne teknikken, bruker linker som bit.do eller bit.ly for å skjule bloggadressen sin. Sannsynligvis for at du skal bite agnet flere ganger.

  Slike kommentarer handler kun om avsender. De bryr seg ingenting om deg, kommer aldri til å besvare om du skriver et spørsmål tilbake og du kan derfor med god samvittighet trykke på den lille knappen det står slett på. 

  3. Nettkasinoer

  Denne er i nær slekt med den over, da nettcasinoer som ikke har lov til å reklamere på blogg.no, bruker kommentarfeltet for å omgå loven. Kommentaren er ofte triviell og uskyldig, som "helt enig" eller "bra skrevet", men hvis du ser i adressefeltet, som da er den adressen man blir sendt hvis man trykker på kommentaren, vil det være enten en bit-link eller en adresse til en nettside som driver pengespill. 

   

  Sånn i klartekst betyr det at de gjør at blogg din bryter loven, fordi du står som blogger ansvarlig for HELE bloggen, inkludert det som står i kommentarfeltet.

  In the casino
  Licensed from: JanPietruszka / yayimages.com

  Kommentarer fra nettcasinoer og betting sletter du bare unna, enkelt og greit. Dette er pur egoisme fra en industri som vil vrenge lommene til folk på enarmede banditter og bingo på nett, uten å bruke en krone av markedsføringsbudsjettet. 

  Ser du en slik kommentar hos en medblogger, gjør dem gjerne oppmerksom på det. 

   

  4. Andres personopplysninger.

  Enhver kommentar som legger ut en annen persons personnummer, har ingenting i et kommentarfelt å gjøre. Det handler både om nettvett, og personnummeret er en gyllen vei til identitetstyveri for de som synes det er en flott hobby. Ikke bidra til å spre andres sensitive informasjon, 11 siffer på rad og et navn er helt unødvendig for å gi en kommentar verdi. 

   

  Avslutningsvis

  Uansett hvilken type kommentarfelt du velger, ha kontroll over hva som rører seg i ditt. Sørg for at du ikke bryter retningslinjer og lover fordi noen andre har tatt styringen i ditt kommentarfelt.

   

  Hvilken type kommentarfelt har du? Fikk du noen nye tanker av dette innlegget?

  #kommentarfelt #nettroll #videresende #nettcasino #godkjenning

 • Publisert: 16.07.2017, 21:50
 • Kategori: Bloggtips
 • 29 kommentarer
 • Blogg: mine 5 storfavoritter!

 • Publisert: 06.07.2017, 00:34
 • Kategori: Bloggtips
 • Endelig er det min tur å gi deg en liste av anbefalt lesestoff. For hvilke blogger anbefaler jeg at du hiver sveipefingeren bortom og slår deg ned hos? Vil det være de samme som du anbefaler andre? 

  Funny man text message on his phone
  Licensed from: lussoadv / yayimages.com


  Før vi starter vil jeg minne om tre ting om meg som bloggleser:

  • Jeg elsker å lære.
  • Jeg elsker å le og eller bli overrasket.
  • Jeg leser ekstremt fort og mye forskjellig, men er ikke kvalifisert til noe KM i kommentering med denne bloggen.

   

  Woman using a notebook while her fiance is reading
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


  Mine 5 storfavoritter

  • etvennligpuff.blogg.no. Noen blogger liker du bare. Dette er en av dem.  Samtidig skrives den av en meget trivelig dame, som tør der jeg ikke tør, og er god på de tingene jeg slikker strøsand på. Det respekterer jeg henne så mye for! Hun hoppet for eksempel rundt i giraffdrakt i et rør ved operaen, mens jeg prøvde så godt jeg kunne å inngå symbiose med den medbrakte barnevogna. Akkurat nå har hun et av de sprekeste prosjektene jeg har sett på blogg.no på gang - nemlig en spenningsserie som strekker seg over hver eneste dag i hele juli. Helt rått! Unødvendig å si at du MÅ inn og lese den. 
  • info.blogg.no . Blogg.no sin offisielle infoblogg. Dønn obligatorisk. Her får du nye triks gratis inn i blogsoften din, og hvis du ikke har rotet litt i arkivene her, kan en dumpsterdivingtur godt settes på programmet i sommer. Dette er ikke bloggen å unfollowe fordi du "har så innmari fullt på lista over blogger du følger".
  • toril.blogg.no En av de første bloggene jeg fant på blogg.no der jeg tenkte: dette er MIN humor! Og interessante tema. Og ting jeg kan lære. Jackpot med pusekattbonus. Dette er sjefen over alle sjefer, og ikke bokstavelig talt en gang. Når det postes her, kan du banne på jeg leser. ( Innrømmelsesmessig flaut også om det står: "tester mer" eller "move along, nothing to see here". )
  • juliafrika.blogg.no Denne absurde, lille genistreken av en blogger er nærmest full pott for meg. Det er noe helt uimotståelig med blandingen av hjernekapasitet, snert, samfunnsengasjement, ærlighet og selvironi. I et lite univers malt med humoristiske farger. Nå også i side2-land. Skulle gjerne hivd hatten, men den ligger igjen der jeg la den for vel over et år siden. Stående ovasjon innvilges derfor.
  • jeggikkbareibodeentur.no Frode, den eneste jeg leser som skriver på Haugesundsk(?), og alibiet for bloggere utenfor blogg.no i denne runden. Av og til ler jeg så jeg får vondt i magen. Sånn uten lyd når det som er av magemuskler inni der dirrer, og en må ta pause i galskapen for å puste, hvis ikke vekker en hele huset. Frode er leverandør av sånne øyeblikk. Kaoset er satt i et bloggersk system, og i skjæringspunktene mellom "dette kjenner jeg så innmari godt igjen" og "Hæ? Det skjedde virkelig*?" oppstår det noe uforutsigbart og magisk. En magi du kanskje må lete litt inni de haugesundske formuleringer for å finne, men som diverse mannehjerter her på bjerget kan se langt etter, i hvertfall med mine øyne. 

   

  4 stjerners middag - invitasjoner

  Blir det noen gang aktuelt med en fire stjerners middag her, inviterer jeg disse bloggerne. Jepp, vet det liksom skal være 4 stykker i det programmet, men jeg har aldri holdt meg til reglene før, så hvorfor nå? For ordens skyld for min eventuelle aften her på bruket: vi har mye god Take-awaymat på Notodden.

   

  Hva er din storfavoritt innen blogg? Hva synes du om den lille listen min?

  Ps: På grunnlag av sin kommentar på dette innlegget, se kommentarfelt, har Frode Boden, jeggikkbareibodenentur.no, pådratt seg en vandrepokal som har endt sine vandringer, samt en Facebook live med løsningen på hans forklaringsproblem. Pokalen ser du på Facebooksiden til bloggen, hvis du vil se min aller første Facebook live, finner du den i gruppa "Det kreative landslaget".

  #favorittblogg #4stjernersmiddag #favoritter #lesetips

 • Publisert: 06.07.2017, 00:34
 • Kategori: Bloggtips
 • 32 kommentarer
 • Hva sliter du med på bloggen?

 • Publisert: 13.06.2017, 09:49
 • Kategori: Bloggtips
 • Som du kanskje vet, skriver jeg fast om kreative prosesser på mandager. Og det er vel og bra, mange kan lese dem og få gode tips til hvordan en kan tenke annerledes, og dermed få nye resultater. Men noen ganger blir det for generelt. Man ønsker seg noe langt mer konkret, tips knyttet direkte mot problemet en står ovenfor. Noe helt spesifikt

  Det skal du få av meg i dag.  For hva sliter du egentlig med? "Jeg vil skrive om .... , men kommer ikke igang", "jeg har alltid så mange ideer at jeg klarer ikke velge", "jeg klarer aldri konsentrere meg ordentlig" eller "jeg sliter med å finne de riktige ordene"? 

  Fortell meg i kommentarfeltet hva din konkrete bloggutfordring er akkurat nå, så skal jeg prøve og hjelpe deg. Gleder meg til å sette meg inn i din bloggverden! 

  Vil du heller sende meg en mail, gjør du det på kontaktkristinblogg@gmail.com, eller om du vil snakke med meg, sender du meg en melding på bloggens Facebookside.

  Tusen takk for en fantastisk gårsdag

  Jeg vil også gjerne få håndtakke hver og en av dere som var innom i går. Du gjør det motiverende å skrive blogg, du støtter, leser og engasjerer deg. I dag føler jeg virkelig for å gi noe tilbake, og vil derfor tilby deg hjelp til å løse dine bloggutfordringer. Her er gårsdagens braksuksess, om du ikke har lest den: "Kjære Martine, her er hvorfor jeg ikke har signert"Computer problems
  Licensed from: badmanproduction / yayimages.com


  #problem #utfordring #hjelp

 • Publisert: 13.06.2017, 09:49
 • Kategori: Bloggtips
 • 19 kommentarer
 • Hvorfor du bør lese Blogg bedre!

 • Publisert: 09.06.2017, 21:04
 • Kategori: Bloggtips
 • I dag skal jeg gi deg et stalltips for å bli en bedre blogger, og det er rett og slett å følge en blogg som har helt rå tipsartikler. Du som leser min blogg har kanskje lagt merke til at jeg liker å skrive tipsartikler. Vel; jeg digger også å lese dem, spesielt om de er av deg gode slaget. Bloggen jeg vil anbefale i dag heter bloggbedre.no, og føres i pennen av Lene Gunvaldsen, og i dette innlegget skal jeg fortelle deg hvorfor du bør lese den.  En god læringsarena

  Har du kjent på det å ha dårlig tid til bloggingen, eller slitt med å finne overskrifter til blogginnleggene dine? Eller lurt på hva som er lurt å poste når på Facebook eller Instagram? Bloggbedre(link i teksten) tar for seg noen av de utfordringene en kan møte på som blogger, samt gode løsninger på mange av disse utfordringene. I tillegg får man svar på en del av de mer tekniske utfordringene, som hvordan SEO fungerer, eller viktige tall fra Google analytics. Bloggen er rettet først og fremst mot bloggere på plattformen Wordpress, men jeg har lært utrolig mye som også kan brukes her på blogg.no.

  En svært nyttig brandingutfordring

  Spesielt vil jeg trekke frem Lenes brandingutfordring som nyttig. Selv om man ikke ønsker å bli en bedrift eller en blogger med tusenvis av lesere, er det moro å se hva som skjer når en gjennomfører en slik oppgave. Brandingutfordringen er en 5-dagersplan for å få din blogg til å bli mer attraktiv for dine nåværende og fremtidige lesere, og rocker ullsokken av mye annet tipsmateriell der ute. Først og fremst fordi det er lagt opp enkelt med forståelig språk. og gjør det lett for deg å gjennomføre stegene frem mot en mer helhetlig blogg . At Bloggbedre skrives på norsk, er også en stor fordel for mange, og er med på å gjøre stoffet særs tilgjengelig for de aller, aller fleste.

  Trykk på bildet under for å komme direkte til brandingutfordringen, og du, nevnte jeg at den er gratis?  Forum for leserne av BloggBedre.no

  Lene er støttende og lett å spørre til råds også om de spørsmålene du kanskje kvier deg for å stille. Hun er profesjonell og hyggelig til fingerspissene, noe som kommer spesielt til syne i forumet hun har laget for sine blogglesere på Facebook. Dette bør du sjekke ut dersom du ønsker litt mer påfyll enn det bloggen gir deg. For min del har den blitt en av de gruppene jeg bare må sjekke oppdateringene til, fordi det er mange flinke bloggere der inne, som sammen med Lene skaper et sunt og trivelig læringsmiljø for min del.

  Skrivetips, bildetips, tips knyttet mot sosiale medier og så utrolig mye annet. Nyhetsbrevene fra Lene er i tillegg svært informative og noe en gleder seg til å åpne. For å bruke de store ordene: Les bloggbedre.no, du vil ikke angre.

   

  Har du lest Blogg bedre?

   

  #bloggbedre #tips #bloggtips #anbefaling #anbefales

  Innlegget er ikke sponset på noen måte, og skrevet med tillatelse fra Lene fra Blogg Bedre.

 • Publisert: 09.06.2017, 21:04
 • Kategori: Bloggtips
 • 8 kommentarer
 • Hvordan lage podcast på 1-2-3

 • Publisert: 31.05.2017, 10:21
 • Kategori: Bloggtips
 • Hvordan kommer en egentlig i gang med podcast? Som du kanskje har sett, har blogg.no åpnet muligheten for å poste podcaster via blogsoft. Her kommer en enkel innføring i blogg.no sin podcastløsning. Til slutt kommer noen tips til hvordan du teknisk kan lage podcasten.

  Two young women listening to music
  Licensed from: Creatista / yayimages.com

  Hvor finner jeg podcastløsningen til blogg.no?

  Podcastløsningen til blogg.no finner du i venstremargen inne i blogsoft, som vist på bildet til høyre. Den består av to menyvalg, Podcast og Podcastserie. Når du poster en podcast, må du velge hvilken podcastserie du skal knytte den til, så du skal innom begge disse menypunktene.

  Hvordan opprette podcastserie?

  For å opprette en podcastserie, trykker du på punktet i menyen som heter det, og fyller ut alle punktene. Navn, beskrivelse osv. 

  Podcastserien din trenger et illustrasjonsbilde, og defaultstørrelsen på dette er 1400 px/1400px. Hvis du ønsker full kontroll på hvordan illustrasjonsbildet blir seende ut, kan du enten lage et bilde, eller tilpasse et bilde til disse målene. Er du usikker på hvordan du endrer bildestørrelse, kan du bruke dette innlegget fra infobloggen for å lære om resizing.

  Poste en podcast

  For å poste en podcast, trykker du på menypunktet som heter det, og får opp følgende informasjonsskjerm, her med illustrasjonsbildet til min serie #bestpaalyd og #bestpaalyd valgt i podcastserielisten. I din blogsoft vil den hente informasjon basert på det du har lagt inn i dine podcastserier; har du laget flere, velger du mellom dem i nedtrekksmenyen.

  Det du skriver under beskrivelse på bildet over, vil være teksten som ledsager podcasten i innlegget. Se eksempel litt lenger ned for hvordan det blir seende ut.

  Podcasten din kan postes i grupper og velges kategori for, på lik linje med vanlige innlegg, som vist i bildet under. Du kan også velge å bare legge podcasten i arkivet ved å hake av boksen nede i høyre hjørne.

  Ved å trykke på nesteknappen på bildet over, kommer du til opplastingsskjermen:


  Her laster du opp lydfilen. Trykker du lagre og publiser da, så har du faktisk postet din aller første podcast, og podcastinnlegget vil se ut ca sånn når det er publisert:  Hva trengs for å lage selve podcasten?

  Det er mange meninger om hva du trenger av utstyr for å lage en podcast, og de avhenger selvfølgelig av hva du ønsker podcasten din skal inneholde også.

  Lydinnspilling

  Du trenger helt sikkert noe til å spille inn lyd, og det kan være mobilen din, en mikrofon, en diktafon eller noe annet egnet. Jeg vil anbefale å prøve konseptet før du går til innkjøp av halve duppedittbutikken, så kan du heller oppgradere etter hvert. For å vise deg at jeg mener det jeg sier: første episode av #bestpaalyd ble spilt inn med mannen i husets diktafon. Andre episode ble spilt inn via laptopens innebygde mikrofon. Og skal jeg lage flere podcaster, kommer jeg til å fortsette bruken av laptopmikrofonen, fordi det passer mitt behov.

  Etterbehandling/Redigering

  Det er stor sjanse for at du trenger et etterbehandlingsverktøy for å redigere podcasten din. Jeg har brukt mye Audacity til behandling av lydfiler tidligere, og sverger til det. Det er et gratisprogram der du kan legge inn ulike lydspor og sette dem sammen slik du ønsker. Det er et ganske intuitivt program, og lett å lære/feile seg hvis man har interesse for det. Måten jeg har brukt Audacity på ift podcast, er derimot å ta ett langt lydopptak, og deretter klippe bort de delene jeg ikke ønsker å bruke. Både fordi det er langt mer oversiktlig enn å sette sammen mange ulike filer, og det tar langt kortere tid. 

  Filkonvertering

  Hvis du bruker Audacity, eller tar opp i et annet filformat enn mp3, må du konvertere filen til mp3-format etterpå. Dette er fordi mp3 er det filformatet opplasteren til blogg.no skal ha filen i.

  Selve konverteringen gjør du ved hjelp av en filkonverterer, og det er like enkelt som å laste opp et bilde på bloggen. Du velger filen og sender den inn i konvertereren ved å trykke på en knapp. Deretter får du en ny fil med riktig format tilbake. Jeg har valgt å laste ned mp3-konvertereren som passer til Audacity, men her er det mange løsninger, både på nett og til nedlasting. Som med alle andre programmer og løsninger, kan det være greit å Google trygghet og brukererfaringer på stæsjet før du laster det ned/bruker det.

   

  Kom i gang!

  Podcast er kjempegøy, og med blogg.no sin løsning er det også kjempeenkelt. Du trenger ikke så avanserte duppeditter og programmer for å komme igang. Du må bare hoppe i det, det viktigste vil uansett være innholdet. Du vil også helt klart trenge noe å snakke om.

   

  Lurer du på noe, hiv gjerne inn spørsmål i kommentarfeltet. Jeg lover ikke at jeg kan svare, men jeg lover å prøve.

  #podcast #tips #bloggnopodcast #bestpaalyd

 • Publisert: 31.05.2017, 10:21
 • Kategori: Bloggtips
 • 6 kommentarer
 • Slik bruker du bakgrunner for å skille deg ut.

 • Publisert: 22.04.2017, 22:37
 • Kategori: Bloggtips
 • I går skrev jeg litt om bakgrunnsbilder på blogg. Og ga en oppfordring til deg: å finne ting du liker i huset og konvertere dette til mulige bakgrunner til kollasjer. For å vise deg at det også er mulig å lage kule bakgrunner av noe rotete, skal jeg vise deg to eksempler ut fra denne fargerike esken:  I dette prosjektet er det i tillegg til mitt kjære Paint, benyttet bilderedigereren på pcen min for å pimpe opp kontrasten og justere fargene. På det første forslaget opp, og på det andre forslaget helt ned til sort/hvitt.

  Forslag 1


  Etter en liten, ekstra runde i paint, ser bakgrunnen slik ut:

  Forslag 2

  Etter nok en runde i paint, og med litt skrift - ser denne bakgrunnen slik ut:

  Hvordan bruke dette til bakgrunn for kollasjer, rent praktisk?

  Flott nok, tenker du kanskje. Men hva har dette med bakgrunner å gjøre, dette har du jo bare på pc-en din, Kristin. Vel, akkurat nå ja. Men - det finnes et fantastisk utvalg i matte fotoprodukter. Lerret, matte fotoforstørrelser, fotoplater og annet. Kan du få det på pc - kan du faktisk også få en bakgrunn til dine produktbilder av det.

  På denne måten kan du lage mer personlige produktbilder som er helt unike for deg, som ikke kan kopieres. Kollasjene dine blir unike.

  Selv om du skulle bestille et par-tre slike bilder, vil kostnaden holdes nede, og det vil heller ikke by på store lagringsproblemer. Du trenger en mappe eller lignende å oppbevare dem i, that's it.

   

  Har du tenkt på denne måten å lage bakgrunner på?

   

  I morgen skal jeg fortelle deg hva som egentlig skjedde kl 13 i dag. Det forhåndspubliserte innlegget kl 13 i dag, hadde nok noen mangler og noen feil. Men sånn er det. Ingen er perfekt blogger på første forsøk, på en måte.

  Les også:10 viktige tips til bruk av paint. 

  #bilde #bakgrunn

 • Publisert: 22.04.2017, 22:37
 • Kategori: Bloggtips
 • 8 kommentarer
 • Hvordan skille seg ut bildemessig?

 • Publisert: 21.04.2017, 09:49
 • Kategori: Bloggtips
 • Som jeg nevnte i bloggposten om mine bilder som ikke kommer på bloggen, er jeg litt opptatt med dette å være unik. I dag skal jeg vise den vanligste måten produkter og ting blir presentert på på blogg.no, og noen tips til hva du kan gjøre for å være bare bittelitt mer unik.

  Du kan rett og slett trene øyet litt. Og med dette mener jeg ikke å være rarere, galere eller merkeligere enn alle andre, men å se muligheter som skiller en litt ut fra mengden. Du trenger ikke gå mot strømmen for å få det til heller, selv om jeg valgte den løsningen i det nevnte innlegget. 

  Det vanligste akkurat nå

  Bildet under representerer et gjennomsnittlig produktbilde fra blogg.no. Bildet er hentet fra bildetjenesten YAY-images, en tjeneste som alle bloggere på blogg.no kan hente gratis bilder til bruk i sine blogginnlegg fra.

  Set of the make-up
  Licensed from: RuslanOmega / yayimages.com


  For øyeblikket er denne hvite bakgrunnen godt representert. I tillegg er hvit marmor svært populært, spesielt hos skjønnhet- og livsstilsbloggere. Jeg etterlyste et bilde av hvit marmor i går også, da jeg ikke eier noe selv, men der har jeg foreløpig ikke fått napp. Kanskje du har et jeg kan få bruke i neste tipsinnlegg?


  Hvordan få hvit bakgrunn

  Det er ingenting i veien for å kopiere det som funker for andre, og det er mange måter å gjøre det på. Stavangerinmyheart har gitt meg bruksrett til bildet under, og der ser du et eksempel på hvordan en kan gjøre det, dersom en ønsker en hvit bakgrunn på bildet sitt.
   

  For det er jo slik at vi ofte bruker det vi har når vi skal fotografere noe. Vi leter etter en bakgrunn i det som er tilgjengelig. Og det er fantastisk. Her er det kanskje brukt en duk eller et håndkle(?) for å få en hvit bakgrunn.

  Funfact: Visste du forresten at Stavangerinmyheart skriver utrolig kule innlegg du kan lære mye av? For eksempel om hvorfor påsken er plassert på forskjellig dato fra år til år, og spennende innlegg om verdensrommet? I tillegg er det både hverdagsoppdateringer, meninger og mye annet som passer de aller fleste. Men favorittene til denne læromanen? Du gjetter det nok; faktainnleggene.

   

  Bakgrunnen man har tilgjengelig

  Noen andre fantastiske eksempler på å bruke bakgrunn man har tilgjengelig, fikk jeg tilsendt av en venninne som er magiker med strikkepinnene. Bakgrunnen på disse bildene vil jeg tippe er et kjøkkenbord eller spisebord, eller rett og slett gulvet. (Sorry, har bare besøkt deg i huset ditt i ammetåke, så husker ikke).

  Bildene er fra en instagramkonto som heter @haldogardstrikk, og de har en herlig, varm og nærmest rustikk tone. Det kler fargetonene i det hun strikker utrolig godt.

  Vi er så heldige å ha noen plagg fra hennes mange prosjekter i hus - og de er ikke bare pene å se på, de er ultrabehagelige også. I vinter hadde vi for eksempel store problemer med å snakke oss bort fra å bruke sirlig laget, lilla pannebånd når været helt klart tilsa vinterlue med ørelapper. For dere som driver med strikking, vil jeg absolutt anbefale denne dama - hun driver også med litt egenkomponering av mønster. Og det imponerer ihvertfall en ikke-strikker som meg. 

  Første unik-tips

  De fleste av oss bruker faste, visuelle flater, eller tekstiler som hjelpemiddel når vi skal finne bakgrunn for våre produktbilder. Med dette mener jeg bord, gulv, duker, lammeskinn, pledd og lignende. Men du har sikkert noen flyttbare ting som også kunne gjort seg som bakgrunn?

  Jeg må bare gjenta, før du tenker i hodet ditt at jeg er en tulling: skal du være unik, hjelper det ingenting å tenke " greit nok det, men jeg tenker jeg gjør det som er vanlig jeg" eller "joda, men nå er det jo liksom marmor og hvitt som er populært da".

  Eksempler på flyttbare ting til bakgrunn:

  • Lokket på en kakeboks eller en annen fin eske?
  • Coveret til en LP-plate/en LP-plate, coveret på en bok, eller enda bedre: sidene i en bok?
  • En skjærefjøl, et dekkefat eller en tallerken?
  • Et speil, et smykkeskrin eller en kurv?
  • En legoplate, skinner fra leketog, stellematte eller babygym?
  • Et møbel, et klesplagg eller gardiner.

  Se på de tingene i interiøret ditt du er ordentlig glad i, gå gjerne fra rom til rom: Kunne noe av dette fungere som bakgrunn på en kollasj? Gå en runde og se om du finner noe du ikke har tenkt på. Kanskje også noe som virkelig representerer deg?

   

  Innleggstips?

  Sliter du med skrivesperre, kan du til og med lage et innlegg om det? "Dette er bakgrunnene jeg fant - i bilder?"

  Hvis du gjør det, må du for all del si fra til meg, sånn at jeg får skrytt litt uhemmet av deg inne på denne bloggen etterpå!

  Tusen takk til @haldogardstrikk og stavangerinmyheart for bruksrett til bildene. Det er ikke så vanskelig å få lov å bruke de bildene en trenger - det er visst bare å spørre pent. Sender tipsene som avtalt på mail i løpet av de nærmeste dagene.

   

  Anbefalt lesning for deg: Blogg.no er fullt av forglemmelige headere.

  #bilder #kollasj #tips #bilder #bildetips #bildebruk #bloggtips 

 • Publisert: 21.04.2017, 09:49
 • Kategori: Bloggtips
 • 10 kommentarer
 • Bildene som ikke kommer på bloggen, på ordentlig!

 • Publisert: 19.04.2017, 21:37
 • Kategori: Bloggtips
 • Denne spalten har jeg sett hos mange i det siste.Jeg digger den, den er som regel utrolig morsom, men egentlig ganske selvmotsigende: "Her er bildene som ikke kommer på bloggen. På bloggen." Vel, jeg har tenkt å gjøre en egen vri på dette, selvfølgelig. 

  Først skal jeg vise deg bildene som kommer på bloggen og deretter si litt om bildene som ikke kommer på bloggen. Til slutt vil jeg fortelle deg hvorfor bildene ser ut som de gjør, og denne forklaringen vil du faktisk ikke gå glipp av. Kanskje du får en aha-opplevelse?

   

  Bildene som kommer på bloggen.

  Jeg har begynt å lage noen bilder, og av disse kommer bare disse tre heldige på bloggen:

  Bildene som ikke kommer på bloggen

  Jeg har allerede laget mange i denne serien, som beskriver utfordringer i kreativitet, sitater og annet småtteri. Mye en kan kjenne seg igjen i, kanskje også humre litt gjenkjennende. Men resten, de kommer faktisk ikke på bloggen i det hele tatt.

  De er de ekte bildene som ikke kommer på bloggen, og serveres kun på min Facebookside. Så om du vil få med deg flere av denne sorten, er det virkelig plassen å være.

  Hvorfor ser bildene sånn ut?

  I en verden der de fleste heier på å skille seg ut, er det mistenkelig mange som kopierer en slags fastlåst mal, spesielt på Pinterest. Fint bilde, klare fonter på det meste, bortsett fra verbet, som blir pimpet med en kalligrafifont.


  Og hvordan stikker man seg ut fra dette?

  Bildet over kunne vært hvem som helst sitt, selv om det også er mitt, og laget i? Paint selvfølgelig. Jeg bestemte meg likevel for å gå helt motsatt vei, selv om jeg sikkert kunne perfeksjonert dette også! Jeg ville ikke streve for å bli bedre enn pinterestrosemalere og designerne, men heller svømme rett mot strømmen.

  Les gjerne: Lag din egen header i paint - 10 lure tips.

   

  De tre bildene tidligere i innlegget kunne nemlig ikke vært laget av noen andre.

  Jeg har brukt fargene i bloggen min, pluss en skrikende oransjefarge som garantert irriterer vettet av netthinnene dine. Og jo mer jeg bruker dem, jo mer husker du at det er meg. 

  En annen ting er valget av en font som ikke har æ,ø og å. Du tenker kanskje "for en loser som ikke så etter om det først!". Sorry, men det er også en nøye gjennomtenkt handling. Hvem andre har du sett som benytter en slik font i lignende bilder, slik at det kommer inn mismatchende bokstaver? Fortell meg gjerne hvis du har sett noen, men jeg tør påstå at det er ingen som gjør det.

  Fordelen med å gjøre dette

  Ved å gjøre helt motsatt av alle andre, er det liten sjanse for å bli kopiert, liten sjanse for å bli blandet sammen med andre og liten sjanse for å bli oversett, å visuelt bare gli inn i mengden. Ser du noe som ser slik ut, vet du faktisk med en gang at det er mitt verk. 

  "Og det, kjære lesere, det er å gjøre seg unik."

   

  Hva tenker du om disse bildene som ikke kommer på bloggen?

   

  Les også: Flink pike innelåst i gruppearbeid

  Minner om at resten av disse bildene slett ikke kommer på bloggen, men på Facebook:

  #unik #skillesegut #bilde #bilder #facebook #pinterest

 • Publisert: 19.04.2017, 21:37
 • Kategori: Bloggtips
 • 13 kommentarer
 • Når nødrim tar deg til topplista!

 • Publisert: 19.04.2017, 10:19
 • Kategori: Bloggtips
 • 221 norske lesere i går, det er helt vilt! Tusen takk for besøket, du yndige og staute favorittmenneske! Du er helt fantastisk! Håper dere hadde det bra, og jeg er imponert over hvor striglet det så ut her etter dere. Dere kan det med opprydding!

  Nødrim sendte meg opp på topplista

  Jeg skrev som du kanskje har fått med deg en nødrimsang på melodien blåveispiken i går, og det elsket verden så mye at jeg i dag ligger på hundreogfjortendeplass (114.) på topplisten. Hellige makrell så gøy! Kanskje burde jeg skrive flere slike, eller bare slike eller?

  Jeg tror ikke det vil være en god ide! Det er jo 100 % sant at det er sidevisninger på bursdagssangen til Juliafrika som gjør at jeg ligger der jeg ligger, det er det ingen tvil om. Men det betyr ikke automatisk at det er kvaliteten på nødrimsangen som er grunnen til det.

  Winner
  Licensed from: warrengoldswain / yayimages.com


  Ikke min plassering

  Jeg har litt lyst til å si noe om denne plasseringen, for den er ikke min. Den er Juliafrika sin. Joda, nødrimbursdagssangen var det jo sant nok jeg som skrev, det har du rett i. Det var derimot at dette unikumet av en blogger delte den på sin Facebookside som trakk leserne. For å si det forsiktig, hennes Facebookside stiller i en helt annen vektklasse enn min.

  Hva i alle dager er poenget med dette innlegget?

  Mange ser seg blinde på lesertall, og kanskje også lesertall på enkeltinnlegg. Med mindre du har alle som har lest det sitt grunnlag for hvorfor de leste det, eller kommentarer fra alle, bør du ikke automatisk trekke likhetstegn mellom mange lesere og "dette vil de lese mer av". Det hender jo du leser noe fordi det er teit, komisk eller ved en tilfeldighet, det trenger ikke være fordi du synes det er kjempebra?

  Hva om jeg bare hadde skrevet kleine nødrimsanger i en hel måned? Både du og jeg vet at det hadde jeg vært ekstremt kapabel til. Nødrimsanger er jo bare suppe på spiker med en melodi, på en måte.

  At mange leser noe, bør ikke automatisk få deg til å spore av skinnene og følge skogsstien. Er du et tog, vil en skogssti bli både humpete, ufremkommelig om umulig for deg på sikt. Du kjenner det kanskje ikke i starten, for da har du fortsatt støtten fra skinnene, eller leserne dine om du vil. I det du har sluppet opp for skinner under beina - står du plutselig på bar bakke, alene med ekkoet ditt i et skogslandskap, og skjønner ingenting av hva som skjedde.

  Les også: Flink pike innelåst i gruppearbeid

  Hold deg til planen din, hvis du har en da, og gi dine følgere det de følger deg for. Klart det er ekstremt gøy med noen uventede besøk på topplisten, men jeg er helt sikker på at å skrive et sammensurium av det jeg liker, og lære deg å bli mer kreativ, er det jeg skal skrive om. 

  Listeplasseringer kan nemlig være en av tre ting i mine øyne: godt innhold, publikumstekke eller tilfeldigheter/flaks. Denne er helt klart av den siste sorten.

   

  Har du noen spennende tanker rundt toppliste, nødrim eller dette innlegget? Gleder meg til å høre i kommentarfeltet.

   

  Hjelp meg gjerne med å nærme meg Juliafrikakaliber på Facebook ved å følge siden min:  #blogglisten #liste #topplassering #plassering #flaks #takk #juliafrika #facebook #facebookdeling #bloggtips #statistikk

 • Publisert: 19.04.2017, 10:19
 • Kategori: Bloggtips
 • 20 kommentarer
 • Clickbait: lurer du leserne dine?

 • Publisert: 18.04.2017, 11:35
 • Kategori: Bloggtips
 • Clickbaits er kanskje best kjent fra noen av bloggerne øverst på topplisten. De fleste hater fenomenet, men hva om jeg fortalte deg at du drev med noe av det samme? Lær hvordan du unngår det i dette innlegget.

   

  Clickbait-overskrift

  En clickbait-overskrift er, som navnet tilsier, et åte for å få deg til å klikke deg inn. Og et åte er, både for mennesker og fisk, smått ufint lureri, lagt ut for egen vinning. En clickbait-overskrift lages oftest ved å være svært subtil, i overkant dramatisk, hemmelighetsfull eller ekstremt provoserende, mens innholdet ikke står i stil i det hele tatt. "Det verste som kunne skje. Du gjetter aldri hva som skjedde. Jeg har blitt forlatt." Du kjenner refrenget.

  Denne typen clickbait klarer de fleste å unngå, hvis en bare tenker seg om. Og ønsker å unngå det. De fleste av oss bloggere her nedpå murgulvet vet at vi slett ikke har råd til å lure våre lesere på denne måten. Når noen føler seg lurt, vil de slutte å besøke deg. Har du ropt "Ulv" tilstrekkelig mange ganger, blir du tvunget til å sitte alene og ule til innleggene dine til slutt.

  Furious child
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


  Clickbait du ubevisst legger ut - hashtags

  Clickbait-overskrifter er lette å unngå, det er bare å skrive en overskrift som passer innholdet ditt, men hva om du legger ut flere clickbaits i hvert eneste innlegg du skriver? De er kanskje ikke så lette å få øye på, og virker så ubetydelige når du skriver dem, men de er fortsatt der.

  #tips

  .
   

  Selv om de er bittebittesmå, vil disse ordene følge blogginnlegget. En hashtagg er en emneknagg du legger i innlegget ditt, som ideelt sett skal si noe om innholdet. En hashtag er søkbar, og kan føre leseren til bloggen din. 

  For deg som aldri har laget en hashtag, er det veldig enkelt. Du bruker dette tegnet: # , og skriver det du ønsker bak. For eksempel #smart

  Les mer om bruk av hashtags fra blogg.no: Riktig bruk av hashtags

   

  Eksempel på feil bruk av hashtag

  Jeg har tre barn, og hvis jeg absolutt ville, kunne jeg selvfølgelig brukt #mammalivet i alle innleggene mine. Det er ingen som stopper meg fra å gjøre det, på en måte. Problemet kommer da en som ønsker å lese om mammalivet, søker opp #mammalivet, og trykker seg inn på dette innlegget. 

  Dette innlegget handler jo ikke om mammalivet mitt i det hele tatt. Herlighet, snakk om å love noe man ikke holder! Drittkjerring, Kristin!

   

  Vent nå litt.... #hashbait

  Tenk litt nå. Høres ikke dette alvorlig kjent ut? Er det ikke nettopp dette vi var enige om at vi ikke likte? Å bli holdt litt for narr? Du knytter innlegget til ulike ord, for å få folk til å klikke inn på bloggen din.

  Du har rett og slett lagt ut åtet du også. Ikke i overskriften din, men i hashtaggene dine. Denne typen clickbait, som jeg har døpt #hashbait i dag, er ekstremt vanlig.

  Du føler kanskje at du må fylle ut den linja du har begynt på. At det ser stusselig ut med så få. Men; hvis du slenger på ethvert ord som kan beskrive hele bloggen din, under hvert eneste innlegg - vil jeg si du bommer skikkelig! 

  Hvordan løse problemet

  Unngå #hashbait, skriv inn hashtags som passer det konkrete innlegget, ikke tag en generell beskrivelse av hele bloggen din på hvert innlegg. På denne måten får de som søker på hashtagen, relevante søk, ikke spam. Dette innlegget kan jeg for eksempel merke: #hashtag #clickbait #hashbait #tips #bloggtips #spam

   

  Hva tenker du om hashtags og #hashbait? Er du enig med meg?

  Bruker du hashtags i innleggene dine?

   

  Har du lest nødrimsangen jeg laget til Juliafrika på bursdagen i går forresten?

  Følg meg gjerne på Facebook for flere tips:

 • Publisert: 18.04.2017, 11:35
 • Kategori: Bloggtips
 • 33 kommentarer
 • Skriv bedre innlegg med drømmeknappen på tastaturet.

 • Publisert: 12.04.2017, 21:12
 • Kategori: Bloggtips
 • I dag skal jeg gi deg et veldig godt skrivetips som involverer denne knappen og Blogsoft. Du trenger ikke lete lenger - han er både kjekk og grei, og heter Ctrl. I innlegget mitt med 10 tips til å lage header i paint, ble knappen omtalt som nettopp drømmemannen,

  Kjempegodt skrivetips

  Dette tipset går direkte på skriving, og de fleste har ord som brukes oftere enn andre. Jeg har for eksempel veldig lyst til å bruke både "men" og "også" ofte. Såpass ofte at jeg nå bruker dette trikset for å bli kvitt uvanen, som det faktisk er. En skriftlig uvane.

  Slik gjør du

  Trykk inne i innlegget ditt, deretter ctrl+f (find), og få opp en søkeboks i øvre høyre hjørne. Det vil se slik ut, her skrevet og søkt opp "også".  I denne søkeboksen kan du skrive hva som helst, og den søker det opp i innlegget ditt, med en summering av antall ganger det er brukt i innlegget. I tilegg blir ordene markert i teksten, slik at det i eksempelet over blir veldig tydelig hvor problemet ligger. Heldigvis er jeg ikke så ekstrem, men du skjønner tegninga.

  Dette er et kjempebra hjelpemiddel for å se etter om du varierer startordene i setningene dine. Det kan brukes for å finne setninger som har ekstremt mange jeg eller du i seg. Er det noen ord du vet du skriver feil i farten, er dette en ypperlig anledning til å luke ut skrivefeil.

  Et eksempel:

  Du pleier å legge til kjempe foran mange ord for å gi det en større betydning. Du vet at med mindre det prates om en kjempe, eller storvokst menneskelignende individ, skal ordene da skrives i ett ord. Søk opp kjempe oppe i hjørnet, og gå systematisk gjennom innlegget for å rette kjempe stor og kjempe fin til kjempestor og kjempefin.

  Jeg synes i alle fall det er et godt hjelpemiddel som kan forbedre skrivingen min, selv om jeg ikke bruker det på hvert eneste innlegg. Å bruke det innimellom øker bevisstheten, og gjør meg, forhåpentligvis, til en flinkere skribent.

   

  Visste du om dette tipset? Bruker du det/kommer du til å bruke det?

   

  Hiv deg gjerne med på min påskekonkurranse, med bloggrelaterte premier.

  #bloggtips #tips #skrivefeil #skrive #bloggsoft #skrivetips #skriftlig #korrektur #redigere #endre #forbedre

 • Publisert: 12.04.2017, 21:12
 • Kategori: Bloggtips
 • 18 kommentarer
 • Tips: spørreundersøkelser i blogg med Surveymonkey

 • Publisert: 07.04.2017, 08:47
 • Kategori: Bloggtips
 • En holder vel det en har lovet? Vel, jeg har lovet et tipsinnlegg om spørreundersøkelser fra Surveymonkey i dag, så her er det!

  Jeg har jo, som du kanskje har sett, brukt en del ulike typer spørreundersøkelser i bloggen min nå i det siste, og tiden har kommet for å oppfordre deg til å gjøre det samme. Opinionstage og Surveymonkey er de to sidene jeg har brukt til å lage innholdet, og i dette innlegget skal vi snakke om Surveymonkey. Vil du vite mer om Opinionstage skrev jeg om det forrige fredag.

  Hva er surveymonkey?

  Surveymonkey er en nettside som lar deg innhente statistisk informasjon på nett. Du kan lage mange forskjellige spørreundersøkelser, brukerundersøkelser og quizer, og har tilgang til gode analyser i etterkant. Du kan registrere deg gratis på Surveymonkey, og har, som i de fleste tilfeller med gratis ting på nett, da tilgang til basistjenestene. Du kan også her oppgradere til en proffere versjon, om det er ønskelig. Jeg har kun gratisversjonen.

  Føler også her det er på sin plass å informere om gode mengder reklame på e-post, så den dedikerte mailen jeg har snakket om tidligere, kan definitivt anbefales.

  Quiz against blue arrows pointing
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


  Hvilke muligheter har du med surveymonkey?

  Surveymonkey fungerer eksepsjonelt bra dersom du ønsker litt store spørreundersøkelser i bloggen din, som her , der jeg spurte forbipasserende om de kunne fortelle litt om bloggen sin. Du kan også lage mindre meningsmålinger, som nederst i innlegget her.

  Fordi så mange ønsket å svare, tusen takk til dere yndige og staute folk, kan jeg vise dere litt hvordan analyseverktøyet ser ut.

  Ved å trykke på de mørke pilene, har du en realtids oversikt over alle dine undersøkelser, med enkle snarveier til utforming, innhenting, analyser og mulighet for deling. Undersøkelsene embeddes enkelt inn i bloggen din via innliming av en HTML-kode, og kan på denne måten brukes flere steder. 

  For å lage en ny undersøkelse, bruker du bare knappen oppe til høyre, markert med lys pil.  Analysen på akkurat min undersøkelse, vil se sånn ut - der har du tilgang til et sammendrag av svarene, som ringet rundt, og kan også gå inn og se de ulike, individuelle svarskjemaene.

  Du kan lage spørreundersøkelser i mange ulike utforminger, jeg har foreløpig prøvd vanlig skalaspørsmål med svaralternativer som avdekker hvor enig man er i utsagn, og stjernerangering. Det fungerer bra, og jeg gleder meg til å teste flere av de mulighetene Surveymonkey har fremover. Det er et veldig spennende verktøy!

  Avslutningsvis om Surveymonkey

  Mange vil sikkert se det som en kjempefordel at nettsiden kan velges norskspråklig. Og jeg synes i alle fall det er en fordel at etter jeg registrerte meg, ser jeg i større utstrekning reklame for Surveymonkey rundt på bloggene på blogg.no, i stedet for rynkereklamen vi alle er så glade i.

   

  Har du prøvd Surveymonkey?

   

  Lære mer? Test gjerne min nye direkteknapp:

  #surveymonkey #tips #bloggtips #anbefaling #anbefales

 • Publisert: 07.04.2017, 08:47
 • Kategori: Bloggtips
 • 6 kommentarer
 • Gratis header til deg - illustrasjon til meg

 • Publisert: 04.04.2017, 21:08
 • Kategori: Bloggtips
 • Å lage tipsinnlegg til deg som leser denne bloggen, kommer jeg til å fortsette med. Jeg liker å lage slike innlegg, og håper du også liker å lese dem? 

  Nå trenger jeg din hjelp - jeg skal lage et tipsinnlegg om bruk av paint til å lage headere, og trenger en prøvekanin eller to, eller enda flere.

   

  Kan man virkelig lage header i paint?

  Mange sverger til svært avanserte programmer når de lager headere. Mange får også andre til å lage headere for seg. Jeg har laget og lager veldig mye rart i paint. Ikke alt blir like pent, men mange ganger blir det akkurat bra nok. Headeren jeg har på bloggen nå, er for eksempel laget i paint. Den er det jeg vil betegne som helt OK.

  Jeg er ingen designer, men har lyst til å vise deg noen tips som kan gjøre det lettere for deg å lage headere selv. For å få til dette, vil jeg altså gjerne bruke noen eksempler fra dere lesere. 

  Blog
  Licensed from: unikpix / yayimages.com

  Har du lyst til å hjelpe meg?

  • Jeg lager en header til deg i gode, gamle paint.
  • Jeg får lov til å bruke headeren og skjermbilder fra lagingen som illustrasjoner i et tipsinnlegg.
  • Du får headeren. Om du blir fornøyd med den og vil bruke den, kan jeg også plassere den inn på bloggen din for deg.

  Jeg kommer til å trenge litt mer informasjon fra deg, og muligens et bilde, dersom du ønsker å ha det i headeren.

  Hovedmotivasjonen for meg til å gjøre dette er å ha noe konkret å jobbe med for å vise i tipsinnlegget. Det er mye morsommere å jobbe med noe fra andre, enn å ta av sine egne bilder.

  Er du interessert, skriv i kommentarfeltet eller send meg en melding.

  Er du interessert i å bli mer kreativ, har jeg også startet en kreativ treningsleir. Les mer om det her. 

  #header #lage #tipsinnlegg #paint #headerlaging

 • Publisert: 04.04.2017, 21:08
 • Kategori: Bloggtips
 • 10 kommentarer
 • Tips: spørreundersøkelser i blogg med Opinionstage.

 • Publisert: 31.03.2017, 08:13
 • Kategori: Bloggtips
 • Jeg har brukt en del ulike typer spørreundersøkelser i bloggen min nå i det siste, og tiden har kommet for å oppfordre deg til å gjøre det samme. Opinionstage og Surveymonkey er de to sidene jeg har brukt til å lage innholdet, og i dette innlegget skal vi snakke om Opinionstage. Vil du vite mer om Surveymonkey kommer det neste fredag.

  Må også benytte anledningen til å takke for alle hyggelige tilbakemeldinger og kommentarer på gårsdagens innlegg: Flink pike innelåst i gruppearbeid, både pr melding og i kommentarfeltet. Det er så gøy å se at flere kunne nikke gjenkjennende til noe av det. 

  Opinionstage 

  Opinionstage.com er en side der du kan lage meningsmålinger(poll), spørreundersøkelser, lister og quiz. 

  Opinionstage tilbyr gratisversjonen av sine produkter, og det er dette du melder deg på når du registrerer deg. Du har selvfølgelig mulighet til å kjøpe pro-versjoner med enda flere muligheter hvis du ser at du har behov for det. Det har ikke jeg gjort, bare så det er presisert.

  Husk: gratisversjoner kommer som regel med en god del 100 % gratis reklame på e-post. Det kan være greit å vurdere en egen, dedikert mail du kan bruke til alle slike programmer.

  e-mail - Beautiful girl writing on transparent surface
  Licensed from: zsirosistvan / yayimages.com

  Praktisk: hvordan komme i gang?

  Her vil jeg gjerne at du tar turen innom Toril sin blogg, og leser dette innlegget: Sette inn en poll i et blogginnlegg. Dette er innlegget som satte meg i gang med poll, quiz etc på den gamle bloggen min, og vil få deg i gang på 1-2-3. Linken åpnes i et nytt vindu, så du kan trykke på den, så har du den klar til du er ferdig å lese her.

  Eksempel på bruk: Quiz

  En av de første tingene jeg laget på Opinionstage, var en quiz om meg selv. Jeg hadde lest utrolig mange 10 ting du ikke visste om meg, og tenkte at her måtte det jo være mulighet for å gjøre det på en litt annen måte. 

  Quizen er tilpasset denne bloggen og du må gjerne prøve og gå gjennom den. Både for å lære 10 ting om meg, samt for å se hvordan quiz fra Opinionstage ser ut. NB! Du kan ikke hente ut statistikk på hvordan folk har svart i quiz. Dermed kan jeg for eksempel ikke vite hvor mange som får alt rett, og jeg kan dessverre ikke bruke quizer fra Opinionstage for å kjøre konkurranser på bloggen. Det er, selvfølgelig, en betaltjeneste. 

  Innlegget fortsetter etter quizen.

   

   

  Eksempel på bruk: Poller/meningsmålinger

  Pollene i min interaktive påskekrim er også laget med Opinionstage. Her vil du se en poll der avstemningen fremdeles er åpen. Hvis du ønsker å ha en tidsbegrenset avstemning, vil du her kunne se hvordan det ser ut på bloggen etter du har stengt avstemningen. Begge deler kan være gode bidrag til din blogg. I motsetninger til med quiz, er det å hente ut resultatene fra meningsmålinger en del av gratisversjonen.

  Som du ser her, kan du bruke verktøy fra Opinionstage på flere ulike måter og jeg har enda mye mer å utforske. I tillegg ser du at jeg gjenbruker innhold jeg har produsert tidligere for å lage dette innlegget. Det er fordelen med statistiske resultater, de kan brukes ikke bare i innlegget de postes, men også plukkes opp igjen senere.

  Hva synes du om opinionstage? Har du prøvd det?

  #opinionstage #poll #spørreundersøkelse #quiz #muligheter #tips #lurt #bloggtips

 • Publisert: 31.03.2017, 08:13
 • Kategori: Bloggtips
 • 15 kommentarer
 • Fortell meg om bloggen din! Spørreundersøkelse

 • Publisert: 27.03.2017, 01:10
 • Kategori: Bloggtips
 • Det er veldig gøy å få innsikt i hvordan andre ser på det vi sammen holder på med, nemlig dette store bloggsamfunnet blogg.no er. Og i dag stiller jeg spørsmål om deg og bloggen din.

  Composite image of hands showing thumbs up
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  Det er to grunner til at jeg gjør dette

   Få svar på ting jeg lurer på om deg og bloggen din. Om vi tenker likt eller ikke for eksempel.

   Samle inn data til tipsinnlegg om spørreundersøkelser i blogg.

   

  Om du hadde tatt deg tid til å svare på denne korte spørreundersøkelsen, hadde jeg altså blitt utrolig glad. 

  Hoppende faktisk. Mer om min blogg, finner du her.

  Lag din egen spørreundersøkelse for tilbakemelding fra bruker

 • Publisert: 27.03.2017, 01:10
 • Kategori: Bloggtips
 • 33 kommentarer
 • Topp 10 grunner for bloggtørke og løsningen for meg.

 • Publisert: 24.03.2017, 20:21
 • Kategori: Bloggtips
 • Jeg tror alle som blogger har sine øyeblikk der det er knuskende tørt. 

  Her er mine topp 10 grunner til Bloggtørke - kanskje du kjenner deg igjen?

  •  Jeg har gjort en feil, og klarer ikke slutte tenke på den. Som for eksempel å poste et blogginnlegg i stedet for å lagre det som utkast, hvis dere skjønner hva jeg mener?
  • Jeg er min egen verste bøddel, og slipper kanskje litt for lite gjennom sensuren. Det holder kanskje å være 70 % fornøyd innimellom?
  • Jeg begynner å tenke på hvordan de ulike leserne jeg har vil motta innlegget, og hjernen min lurer til slutt meg selv til å tro at ingen vil like det. Jeg liker det til slutt ikke selv engang.

  dried land
  Licensed from: leungchopan / yayimages.com


  •  Jeg er redd for å skrive om det samme som noen andre, for å bli oppfattet som en copy-cat. Dette er den store faren med å henge seg på ting som er dagsaktuelt, at man vil komme ut for at man skriver om nøyaktig det samme som andre bloggere. Verst er det når det skjer med noen som du selv følger. Jeg og den eminente Elin bak elevele.blogg.no har for eksempel vært skummelt i synk på tema ved to anledninger den siste uken. Får nesten lyst til å legge seg under dyna og skjemmes. Det hadde jeg gjort om det var gjort med vilje og forsett.
  •  Jeg begynner å tenke oppsett for tidlig, slik at teksten ikke er ferdig før hodet mitt er over på bilder, hvordan teksten skal presenteres osv. Det dreper litt av skrivingen, og en kommer liksom ikke i flytsonen.
  • Jeg er redd for å støte noen eller at noen misforstår meg, derfor blir innleggene ofte litt for fulle av forbehold, for sikkerhets skyld. Det kan ta enhver både gnist og inspirasjon.

  Close up of the delete key
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  • Jeg gjennomanalyserer og skriver for lite før jeg begynner å rette på språket. Det er faktisk ikke nok å finpusse på eller slette, så da sitter jeg igjen med noen ensomme setninger. De er ofte velskrevne da, men det hjelper så lite.
  • Jeg stresser for mye med systematikk. Fordeling mellom ulike kategorier, statistiske faktorer, bloggplan fremover og alt som kan ligne på systematikk, analyser og tall.
  •  Jeg jobber for lenge på et innlegg etter at flyten har forsvunnet, fremfor å lagre i utkast og fortsette dit inspirasjonen tar meg.

  diagram
  Licensed from: nigerfoxy / yayimages.com


  • Jeg tenker for mye. Punktum.

  I denne listen kan dere se at alt handler om meg. Hvert eneste punkt starter, med vilje, med ordet jeg, fordi jeg vet at det er kun jeg som gir meg bloggtørke. For en idiot!


  Løsningen:

  • Jeg må gi litt F i å høre på meg innimellom, rett og slett være litt rebell og senke kravene. ( Dette innlegget har egentlig ikke kommet gjennom noen sensur, men jeg var litt rakker og publiserte det likevel.)
  • Det viktigste for å unngå skrivestans er å skrive. Skrive litt på autopilot uten å overtenke det hele, og heller slette nesten en A4-side etterpå. Det gode ideen kan graves ut fra inni der.
  • Fokusere på en ting om gangen, men når inspirasjonen er borte - skift fokuset til en annen ting. For meg: alltid fokusere på tekst først.
  •  Begynne med oppklarende innlegg der det er nødvendig, fremfor å dekke alle sider av en sak i tillegg til egen mening i samme innlegg.
  •  Det er veldig viktig at du passer på at minst 1 liker det du skriver, og den eneste du kan kontrollere er deg. Derfor bør den ene være nettopp deg. Resten får komme av seg selv.

  Får du bloggtørke av det samme som meg?

   

  Har du fått med deg min interaktive påskekrim?

  #bloggtørke #blogg #tips

 • Publisert: 24.03.2017, 20:21
 • Kategori: Bloggtips
 • 12 kommentarer
 • Bloggtips: Lag kult innhold med Font Awesome!

 • Publisert: 22.03.2017, 19:04
 • Kategori: Bloggtips
 • Font Awesome er en mulighet vi har på blogg.no, som jeg mener alt for få utnytter. En kan lage utrolig mye tøft med dette hjelpemiddelet, og jeg vil med dette innlegget hjelpe deg og komme i gang, helt fra scratch.

  Hva er Font Awesome?

  Font Awesome er en samling figurer som du kan bruke til å fargelegge ditt blogginnlegg, gjøre det mer personlig, eller understreke poenger med små bilder. Nesten som en egen samling med emojis.

  Hvor finner jeg Font Awesome i Blogsoft?

  Knappen for Font Awesome er markert med den grønne pilen på bildet under.

  Når du trykker, vil du få opp følgende vindu:

  Der vil den rosa pilen vise deg at du nå velger sorte ikoner. Den grønne pilen markerer søkefeltet, der du, på engelsk kan søke opp passende ikoner. Eller du kan bruke baren til høyre for å bla gjennom.

  Det enkleste, og kanskje mest subtile du kan lage er oppramsinger, der det ryddigste vil være og bruke en type.

   en oppramsing

   slik

   som

   for 

   eksempel

   sånn


  Endre farge på Font Awesome

  For å forandre fargen på ikonene, må du skrive inn en fargekode der den grønne pilen markerer. Jeg bruker ofte en av disse fantastiske oversiktssidene over HTML-koder når jeg skal fargelegge ting; kalkuler.com eller i18n.skolelinux.no. For å endre farge, beholder du #, og bytter de 6 neste tallene til den fargen du ønsker.

  Da kan du for eksempel lage:  ,  eller 


  Roterende, opp ned eller med ramme?

  Du kan også rotere ikonene ved å bruke menyen som er åpen på bildet, lage ramme rundt, markert med rosa pil, eller få de til å rotere, markert med grønn pil. Sistnevnte gir meg litt flashback til retro internett, men kan selvfølgelig brukes likevel. Vil dog anbefale å bruke med måte for å ikke slite ut øynene på leserne dine.

     for eksempel.


  Endre størrelse på Font Awesome

  Du kan også bruke andre størrelser på ikonene, da skriver du inn på den måten som vist. 400 px er kjempestort, du kan gjerne prøve. For å gi deg et eksempel, er dette 100 px:


   

  Noen flere eksempler på bruk:
  Det gjelder enten du bruker   eller  for å lese bloggen.     25 px store, brukt direkte i tekst.

  Link til min   finner du ved å trykke på profilbildet i høyre marg.    Automatisk størrelse, brukt direkte i tekst.

   20 px store, de to siste med ramme rundt.


  -siden min finner du her.Roterende 50 px stor, med etterfølgende link til facebooksiden min.Gi meg gjerne en .

  Jeg synes blogg.no er en fantastisk morsom plattform å skrive på, og har lyst til å lære bort noen av de mange kule tingene jeg mener plattformen har. Fra mitt ståsted som selvlært, vitebegjærlig og prøvevillig. Men vil du ha flere innlegg av denne typen? Og, ikke minst vil du prøve Font Awesome?

  Ta gjerne turen innom mitt absurde påskekrimprosjekt også, der er det avstemning på gang.

  #ukensbloggtips #tips #fontawesome #bloggtips #bloggno #blogsoft #kristin #tipser #ikoner #kult #kul

 • Publisert: 22.03.2017, 19:04
 • Kategori: Bloggtips
 • 21 kommentarer