hits

Kristin.blogg.no

Blogging mot mobbing - mobb på blogg?

 • Publisert: 16.11.2017, 19:22
 • Kategori: Blogg
 • Mobbing er så anti-awesome som du kan komme, men på blogg har jeg heldigvis til gode å bevitne mobbing. Det betyr ikke at det ikke finnes. Et av mobbernes trumfkort er nemlig forkledning, tåkelegging og massiv tvilsåing. Tvil om hva det er som skjer, hvem det er sin skyld og til og med tvil hos den som blir utsatt for mobbingen. Så innfløkt kan det bli, at mobbeofferet selv begynner å ta på seg skylden for at det skjer. 

  Er jeg en mobber?

  Jeg beveger meg ofte i sarkastiske landskap, til tider overdriver jeg også så langt at jeg lurer på om jeg kommer meg tilbake igjen etterpå. Samtidig er jeg så irriterende at jeg gjør meg opp en mening om det aller, aller meste. Samme om det er skriftlig, billedlig, lydbasert eller filmbasert. Mening blir det. Det betyr at jeg statistisk sett vil være uenig med noen 100 % av gangene jeg mekker meg en mening. Parrer vi dette opp med sarkasme og kanskje også småspydige, halvtørre bemerkninger, er jeg nesten 100 % mobber. Eller?

  Det er en vesentlig forskjell her: makt/styrkeforhold og hyppighet, gjentakelse, offer og mening bak. Den dagen sarkasme, spydig humor og overdrivelser blir mobbing, får jeg heller ta på meg hatten og være en mobber. For de delene av meg kan jeg faktisk ikke fjerne.

  Beskyldninger om mobbing på blogg

  Jeg har som sagt ikke sett mobbing på blogg, men jeg har sett beskyldninger om det. Her er jeg uenig da vettu. Noe så innmari også. For vi kan ikke påberope oss å bli mobbet dersom noen skyter synspunktene våre i filler med gode argumenter. Eller pirker såpass hardt i svakheter i vår egen argumentasjon sånn at hele korthuset vaier faretruende før det kollapser og jager hybelkaninene på flukt. Hvis noen graver opp dobbeltmoralen vår og står og vifter med bevis for at vi nettopp har ment akkurat det motsatte, er det ikke mobbing. 

  Alle disse tre situasjonene er sannhet. At det er ubehagelig å bli tatt med hipsteren langt nedpå anklene? Meget mulig. Men å spille mobbekortet mot dem som faktisk har spilt deg sjakk-matt i argumentasjon, kunnskap eller oppsummering av dine egne meninger? Lavmål!

  Et hån mot de som blir mobbet.

  Det er også et hån mot dem som faktisk blir mobbet. Som opplever påtatte vennskap forkledd i løgn, trusler og usikkerhet. Skolegang gjennomsyret av frykt, angst og umulige, håpløse valg. Som opplever at alle avgjørelser de tar i livet er feil, opplever å kjenne seg feil, kjenne seg liten. Forlatt. Og ikke minst, i alle fall i jentemobbingens verden: bedratt. Bedritne, hierarkiske jentesystemer så innfløkte at selv Ariadnes tråd ville vært fånyttes for å komme seg ut av labyrinten. Som du bare vil ha en bit av, være en bit av. Kattens lek med musen og smertelig musefelle hver gang. Å være i sentrum for latter, vite at du aldri les med, men om. Både bak og foran ryggen din. Viklende nett av fortvilelse og vaklende selvbilde, ikke-eksisterende selvtillit. 

  Skjerp deg!

  Så skjerp deg, du blogger som ikke har integritet nok til å innse at noen har outsmarta deg. Ikke fordi de er sjalu, ikke fordi de mobber og slett ikke fordi de vil deg vondt. Du har bomma. Og du bommer enda mer med å vanne ut hva mobbing faktisk er: aldeles helt grusomt, ødeleggende adferd som kan knuse et selvbilde for bestandig. 

  Pretty Gangster with Mob
  Licensed from: Creatista / yayimages.com


  Dette innlegget er skrevet som en del av Eiheks sin utfordring. Jeg tenkte egentlig ikke å skrive noe denne gangen, fordi jeg tenkte at de perspektivene jeg så for meg var vel og bra nok oppdekt fra før. Men så kom det en sånn skrivekløe oppetter skinnleggen, så da blir det litt likevel. 

 • Publisert: 16.11.2017, 19:22
 • Kategori: Blogg
 • 12 kommentarer
 • 12 kommentarer

  Toini

  16.11.2017 kl.19:44

  Flott bidrag, og ja..man må ikke dra "mobbekortet" for den minste ting..men det ER lett å sitte bak et tastatur å mobbe..og da mener jeg ikke argumenter, og synspunkter...

  Kristin

  24.11.2017 kl.21:02

  Toini: Ja, det er en behagelig og enkel posisjon å mobbe fra, for dem som perfeksjonerer sånt. Dessverre :(

  stavangerinmyheart

  16.11.2017 kl.19:56

  Bra innlegg. Er så sant, Sak er sak, og ikke alle kan mene det samme.

  Kristin

  24.11.2017 kl.21:03

  stavangerinmyheart: :) Takk :)

  Helge

  16.11.2017 kl.20:20

  Det var et bra innlegg. Tror at det er mange som må tenke på hva de skriver ror alt man skriver kan spores opp. Men det er dessverre mange måter man kan bli mobbet på, den digitale måten, på arbeidsplassen, på skolen osv... Så vis respekt for andre og tenk før man skriver noe som kan bli oppfattet som mobbing. Ha en fin kveld.

  Kristin

  24.11.2017 kl.21:04

  Helge: Takk :) Ja, her er du inne på noe veldig viktig, både med respekten og det å tenke seg om.

  Søtmonsen :))

  16.11.2017 kl.21:27

  Du skriver så herlig :P Hehe. Men ja, det er fort gjort å dra mobbekortet for å liksom beskytte seg selv. Det er absolutt ikke greit for de som faktisk blir mobbet, men heller ikke for de som blir stemplet som en mobber bare fordi de ikke er enige i det en blogger skriver om.

  Har også ofte sett at noen skriver innlegg både ut og inn om hvor mange stygge kommentarer de får og der de blir trollet på bloggen sin. Der de skriver hvilke hendelser og slikt, og da har det seg slik at jeg faktisk har vært vitne til de hendelsene, og da har det som regel kun vært så enkelt som at de ikke var helt enige i det bloggeren skrev om, og svarte med et motargument uten stygge ord eller noe. Bare ikke enig.

  Så den blir litt for dum ja. Ulv, ulv ;s

  Kristin

  24.11.2017 kl.21:05

  Søtmonsen ): Tusen takk :D Jeg kjenner heller ikke bestandig igjen situasjoner fra kommentarfelt som blir beskrevet av bloggere. Det er mye at man blir tatt for faktafeil eller at noen er uenige. Og ikke bestandig på en ufin måte heller. Rart fenomen ja. Synes jeg da ;) Håper du har ei knallhelg, uansett om det er fri eller jobb på gang.

  eiheks

  17.11.2017 kl.11:47

  Du har rett! Du er ironisk, sarkastisk og en smule rappkjepta. Og mye mer enn litt engasjert. MEN.... du skriver med hjertet og jeg har til gode å se deg slem.

  Og som vanlig er jeg veldig enig med deg. Det du skriver om å dra mobbekortet i hytt og pine, er som du skriver en hån mot dem som virkelig opplever det.

  Kjempebra innlegg!

  Kristin

  24.11.2017 kl.21:09

  eiheks: Tusen takk :D Både for å ta meg på noen av kornene og for at du ikke har oppfatta meg som en slemming. :) Moro å være med på sånne utfordringer, men jeg skriver de aldri uten å finne en vinkling som passer. :)

  S

  17.11.2017 kl.14:15

  fiskepudding mot mobbing:

  https://www.nrk.no/trondelag/fiskepudding-tar-opp-kampen-mot-mobbing-1.12414732

  kan puddingen, kan vi - eiheks startet et fint bloggmaraton om detta / værste med mobbingen atte den blir igjen inne i hue; jeg skulle bare ønske atte bare for en gangs skyld...kan vi ikke alle bli venner a?

  kan vi be mobbere ta seg en fiskebolle? Pudding? Skal vi være gladlakser må vi tenke oss om kansjke om å ikke glemme lille Morten mort eller Gerd Gjedde om å bli trykket ned av stimet av andre fisk.

  kanskje vi blir tatt på kroken alle sammen med mobbing? Bli dratt ned med duppen o alt til gavgrunnen er ei morro; saftsuse splitte mine flyndreseil!

  Her på fiskemarkedet blogg.no er det mange typer fisk, sjødyr, maneter og andre rariteter. man kan bli dratt rett opp av vannet til herligheter eller bli sløya som ei torsk...

  som en gammel fisker sa til meg en gang 'æ ha tørrfesk under arman så æ kan værra i fre'

  - kansjke han var en filosof o 'threw the fiskestang in the air, cuz he didnt care!'

  #fish_wars #bully_shark #dont_mobb_or_I_throw_fiskepinn_inyoface

  Kristin

  24.11.2017 kl.21:10

  S: Hmmm, hva om Morten Mort er en slags inkarnasjon av Volde Mort? Da vil det jo funke å stappe fiskepudding inn i trynfjøla på de som er onde, for da møter de sin overmann :)

  Skriv en ny kommentar