hits

Kristin.blogg.no

Hvorfor skal photoshoppede bilder merkes?

 • Publisert: 08.11.2017, 13:42
 • Kategori: Meninger
 • Enkelte debatter fascinerer meg mer enn andre, og en av dem er debatten om photoshoppet reklame. Om de kroppene som egentlig ikke finnes, men er fabrikert og blåst opp på store plakater for å selge, stort sett jenter, en hel haug med ting vi ikke trenger. Og debatten går nå på om de som bruker photoshop, skal måtte merke sine reklamer. Med "photoshoppet" eller lignende. Som et negativt stempel.

  For å si hva jeg tror om dette påfunnet, kan det oppsummeres med; det kommer ikke til å funke. 

   

  Fy, multinasjonale milliardselskap! Sånn liker vi ikke at du gjør! 

   

  Problematikken

  Noe av kjernen i debatten, ligger i at mennesker velger å sammenligne seg direkte med de enhjørningene som presenteres i reklamen. Ofte med tannpirkerlår og en anatomi ikke velegnet til noe som helst. Denne sammenligningen skjer til tross for at kildekritikk og reklameanalyser var pensum i norsk allerede da jeg gikk på ungdomsskolen. I dagens medieverden vil jeg håpe at dette pensumet ikke er kuttet ut, men heller styrket.

  Vi kan ikke lage oss et samfunn der alt må inn med teskje, der vi leter etter merking for å finne ut om noe er ekte eller ikke. Vi er nødt til å være tenkende vesener som kan analysere en situasjon og trekke rasjonelle slutninger ut fra den informasjonen vi har tilgjengelig. Helst før vi sammenligner oss selv med det som blir presentert.

  Positiv oppmerksomhet

  La meg kaste ut et litt vilt forslag her; hva med å belønne dem som faktisk gjør det vi ønsker? Du trenger ikke manipulering. Du trenger ikke forvrengningsfiltre. Verden har sabla godt av å se litt ekte saker igjen.  

  Eller er vi blitt for filteravhengige hele gjengen?

  Facebooksiden til bloggen finner du HER.

 • Publisert: 08.11.2017, 13:42
 • Kategori: Meninger
 • 6 kommentarer
 • 6 kommentarer

  Helge

  08.11.2017 kl.13:47

  At all fotos skal merkes kan vel ha med rettigheter. Året rundt flakser det masse foto rundt i sosiale kanaler så det er greit å vite hvor de kommer fra. Ingen kan vel brukes andres bilder uten og nevne kilden. Man har da respekt for andres bilder og det hele har med høflighet. Mulig jeg missforstår litt men...Ha en fin dag.

  Kristin

  09.11.2017 kl.22:51

  Helge: Å merke opphavsrett blir noe annet enn det jeg snakker om her ja. Det må man alltid passe på, at den som har tatt bildene får sin kreditering. Det jeg snakker om her er ønsket om at redigerte bilder merkes ettertrykkelig med at de er nettopp redigert. Håper du får en knallkveld og en super fredag :)

  Hilde

  08.11.2017 kl.15:46

  Synes det kan være gøy med filter, særlig de litt stygge og sære 😄

  Men synes det er helt greit å dele ett vanlig bilde av meg selv. Hva med litt av alt, og alt med måte? 😉

  Kristin

  09.11.2017 kl.22:53

  Hilde: Jepp, litt av alt og alt med måte er knall. Men mange klarer ikke justere seg inn :)

  rteworld2

  08.11.2017 kl.22:19

  Kanskje burde også merking av modererte kropper innføres? En slags merke på et strategisk sted, hvor det stod: "brystimplantatmodifisert". Kanskje et litt langt ord og kanskje for vanskelig å uttale for "toppbloggere". Kanskje heller "fake", men det er kanskje et dårlig stempel å gå med. Nei, jeg vet ikke...

  Kristin

  09.11.2017 kl.22:59

  rteworld2: Spennende tanker du lanserer her gitt ;)

  Skriv en ny kommentar