hits

Kristin.blogg.no

Drittlei av pelsdebatten!

 • Publisert: 19.10.2017, 21:29
 • Kategori: Meninger
 • En reveunge er naturlig nok søtere enn de fleste pelsdyrbønder, såpass trenger en ikke ha skonummeret sitt engang i IQ for å bekrefte. Sammenligninger trekkes mellom forhold som slett ikke er sammenlignbare og det eneste riktige synes å være å legge ned alt. På dagen. "Skulle du mene noe annet vil jeg ikke være vennen din, lese bloggen din eller snakke med deg mer". 

  Jeg er så lei av pelsdebatten! Nå sist brukt som støyskjerm i presentasjon av statsbudsjettforslag. Hiver du en brannfakkel i retning Noah og co, har du faktisk all ro i verden til å drive med hva du vil mens bråket når nye desibelhøyder. 

  For to millioner kroner er så lommerusk i den store statsbudsjettsammenhengen at det er til å bli kvalm av. Og sånn helt seriøst, hvis Noah ønsker en avvikling av pelsdyrnæringen, er det ikke da best at dyrene har det velferdsmessig best mulig til man finner den beste måten å avslutte på?

   Dyrene som pr i dag bor i pelsdyrfarmer kan en ikke bare åpne haspene på burene til og "My little Pony"-slippe ut i naturen.

  Min livsforsikring

  Sånn for ordens skyld bør jeg sikkert presisere at jeg ikke eier pels og mulig hive inn noen søknader om hemmelige adresser, men jeg er faktisk ganske så konstruktiv av natur. Jeg lar ikke følelsene og empatien kjøre slalom med meg utover den sorte løypa. Valg og avgjørelser har alltid konsekvenser, og i mange tilfeller kan det være greit å gjøre konsekvensene av sine overbevisninger minst mulig. 

  Hvem driver med pelsdyr?

  Pelsdyrdrivere er nemlig ikke kloner av Cruella Devil, de er mennesker, akkurat som deg og meg. De er ironiske, herlige og hjertevarme familiefolk. De er hardtarbeidende og dobbeltmoralske vesener, akkurat som oss. Kanskje er de av og til lite rasjonelle, sinte og overfølsomme, eller gjør feil. De er ikke manifestasjonen av Voldemort, som må bekjempes på et sekund.

  Les også: Skrivefeil er sykt irriterende

  Avvikling?

  Vi snakker faktisk om en lovlig industri som opp gjennom tiden har møtt mer og mer motstand. Og flere og flere reguleringer. At industrien kan bli avviklet før eller senere? Det er meget mulig. Men å avvikle en industri uten barmhjertighet i det hele tatt for de menneskene som har dette som levebrød? Som har denne driften som forutsetning for mat på bordet? 

  Hvis man ønsker en avvikling tror jeg veien å gå helt ærlig er og få på plass gode økonomisk incentiver for de som driver med dette pr nå. Det kan være snakk om omskoleringer, sluttpakker/avviklingsstøtte og støtte til innovasjon. Eller noe helt annet. Gi dem en reell mulighet til å velge noe annet. "Slutt med dette for du er en ond, ond sjel" inneholder ingen av delene, og vil ikke være spesielt fristende for den som står på baksiden av brannfakkelen.

   

  Hvorfor er jeg lei av pelsdebatten?

  Selv om debatten naturlig nok flyter over av følelser, må det være rom for å tenke løsningsorientert og konstruktivt! Store organisasjoner går foran som elendige eksempler og sprer propaganda som kun treffer følelser. 

  Sånt er ikke realistisk, konstruktivt eller gjennomførbart. Vel er kampen valgt, men det må gå an å målrette våpnene i en retning det nytter å skyte? Saker har også flere enn en side, og her er det også menneskelige forhold å ta hensyn til. 

  " Hva du gjør mot dyr, sier mye om hvordan du er som menneske. " Vel; hva du er villig til å gjøre mot mennesker sier også litt.

  fur
  Licensed from: dolgachov / yayimages.com

 • Publisert: 19.10.2017, 21:29
 • Kategori: Meninger
 • 18 kommentarer
 • 18 kommentarer

  Daniel

  19.10.2017 kl.23:26

  Du lemper ballen opp og fyrer den inni krysset så det lukter svidd av tribunen og etterlater en rødglødende ring i jernnettingen.

  Denne debatten har jeg ikke tatt del i. Dyrevelferd står meg ikke så nært som andre ting som jeg finner langt viktigere, miljøvern. Helse og omsorg av psykisk syke og eldre etc. Men dine argumenter treffer meg i hjerte.

  Kan pelsnæring avvikles, for all del. Men vi tenger ikke og styrte i nærmeste Fjell topp. La oss heller få en kontrollert landing og omrokering, så skal det nok gå bra.

  Ha en fortsatt fin kveld.

  Kristin

  22.10.2017 kl.13:30

  Daniel: Tusen takk, liker å score mål :D Gleder meg til du er tilbake på blogg igjen, etter pausen. :) Blogg må en ta som det kommer innimellom, for å ikke slite på seg bloggvegring. :)

  Ei_heks

  19.10.2017 kl.23:44

  Jeg ingen tilhenger av pelsdyrnæringen. Dyr har ikke noe å gjøre i små trange bur. Enten det gjelder høns eller søte små rever. Hjertet mitt verker for dem. Dyr i mat- og pelsproduksjon skal ha det godt.

  MEN... og nå må jeg ikke bare ha hemmelig adresse, jeg må rømme planeten og gå i bane rundt månen... jeg synes det er en skam å ikke bruke så mye som mulig av dyrene vi dreper for matens skyld. Også pelsen. Av respekt for det livet vi har tatt.

  Kristin

  22.10.2017 kl.13:33

  Ei_heks: Håper du har med deg nok mat i bane rundt månen, mener å ha hørt det kan være både frossent og langt ;) Håper også du har en strålende fin søndag :D

  rteworld2

  20.10.2017 kl.12:50

  Sauer har også "pels"...ull=pels=varme klær...itj sant. Selv er jeg mer opptatt av at Rosenborg (Å hei å hei å hei å...osv) spilte en durabelig flott førsteomgang i går, hvis vi ser bort fra målet som kom etter 59 sekunder. Som dyrlege ser jeg pelsbefengte pasienter omtrent daglig. Jeg er f.v. (forsåvidt) enig i at pelsen hører best hjemme på dyr. Ser vi arkeologisk på det, så var vel pels på dyr noe som vi nøgne mennesker av tvingende livsopprettholdende årsaker var nødt til å skaffe oss, skulle vi overleve i isødet her i nord. Ikke for det, jeg var i Paris i 2000, 11. juli gikk jeg i singlet og shorts på Champs De lyce...eller sjanzelyze som jeg kaller det...og frøs fletta (?) av meg. Det var 11 grader og regn og jeg måtte kjøpe meg nye klær på ...sjanzelyze. Der snakket de bare fransk, et språk jeg kan to ord på: Oui og Merci. Ekspeditørene, to fjonge damer i 30-årene som oste dyr parfyme skjønte også bare "Oui" og fikk meg til å kjøpe klær i en prisklasse som jeg egentlig ikke hadde råd til. Da jeg først prøvde å si "No", skjønte de ikke betydningen av det ordet og fikk sjmokket på meg dyre franske klær til over 2000 kroner. Men du verden så fine de var! Klærne altså...

  Kristin

  22.10.2017 kl.13:35

  rteworld2: Hehe, vi er ca like gode i fransk og akkurat like gode i fotballag å holde med. De spilte bra altså, bare synd de ikke fikk med seg at kampen hadde starta. Håper klærne har gjort opp for prisen etterpå, ellers er det jo bare ufint av dem :)

  S

  20.10.2017 kl.13:45

  "Ingen tilhenger jeg heller, jeg er et menneske"

  - udødelug sitat som vil skrives ned på skroller for å bli eksvavert av senere generasjoner.

  Uansett; siden dag 1 har vi flådd pels av mammut osv så ligger vell i vår natur, men mulig atte vi kan slappe av litt nå med det siden vi voldtar verden nok...trump har jo feks et uglerede på hodet (pels) og det har gått han inn i hue til å være kjip.

  Denne vinklingen er meget rasjonell og gir meg retten til å gå i svart søppelsekk på katl johan foran stortinget å demonstrere med slagordene 'jeg har retten til å tie stille!' - en dag må vi introverte stå opp til disse folka som alltid skal gaule om 'fritt ord og retten til å utrykke oss med meninger'

  Hvorfor må vi hele tida si no...men når nok er nok så må vi de introverte gå på gatene, langt fra hverandre o demonstrere for detta.

  Og som du avslutter med;

  "Hva du gjør mot dyr, sier mye om hvordan du er som menneske. " Vel; hva du er villig til å gjøre mot mennesker sier også litt. "

  Mitt svar er: ikkeno

  #ninjarebellen

  Kristin

  28.10.2017 kl.00:35

  S: Blir gjerne med på fakkeltog for "jeg har rett til å velge mine kamper" og "vi er ikke nødt til å prate om absolutt alt, alltid". :) Introvertes rettigheter, interessant. Hadde vært moro å kasta litt ball med den egentlig :) #kungfufighting

  Guro

  21.10.2017 kl.01:05

  Vet du, dette var et ærlig og konstruktivt, godt skrevet innlegg, et så enig med deg, noen ganger mister denne debatten litt bakkekontakt på grunn av følelser og mer medlidenhet med dyr enn mennesker :) Bra skrevet :)

  Kristin

  28.10.2017 kl.00:36

  Guro: Tusen takk! Jeg liker bakkekontakt i debatter, det er liksom lettere å finne løsninger da, i stedet for å diskutere hvem som tar mest feil og er minst humane. Håper du har hatt en strålende uke :D

  Helge

  21.10.2017 kl.10:29

  I kveld er det fakkeltog mot pels i mange byer her i landet. Jeg støtter dem men jeg skal ikke ned ditt. Mange dyr lider og vi har sett skrekkbilder på TV som bare er toppen av isfjellet. Men hvis vi legger ned pelsdyrnæringa her i landet blir det mere import av det.

  Så det vil alltid butikker som selger det.

  Kristin

  28.10.2017 kl.00:40

  Helge: Ja, det er noen kjedereaksjoner som skjer hvis vi legger ned ift import, som kanskje ikke vil gagne dyrene mer. Eller, dyr dør jo i siste konsekvens i pelsdyrnæring, men forskjellen på hvordan de lever er stor fra land til land. Hvis man skal komme noen vei, må en også se på forbruket av pels og få med de som lever den luksuslivsstilen det ofte blir assosiert med på laget. Og der er det nok en lang vei å gå. Blir spennende å følge utviklingen av statsbudsjettet utover nå, og denne saken også. Tusen takk for nok en god kommentar, håper du får en super helg :)

  Søtmonsen :))

  21.10.2017 kl.19:58

  Så knakende godt skrevet og reflektert innlegg, Kristin!

  Kristin

  28.10.2017 kl.00:41

  Søtmonsen ): 10000 takk :D :)

  CMS

  22.10.2017 kl.13:13

  Takk! Så deilig å lese et vettug innlegg i denne debatten! Du har perspektivene i orden, og velsigne deg for det :-)

  Kristin

  28.10.2017 kl.00:42

  CMS: Tusen takk, det betyr utrolig mye å få sånne tilbakemeldinger! Bukker, nikker, smiler og småtripper meg bortover mot loppekassa. Håper du har en fin natt og får en veldig fin lørdag :)

  S

  27.10.2017 kl.12:08

  Kom deg på nett! Aaaaaaah

  Kristin

  28.10.2017 kl.00:43

  S: Hva skal vi gjøre på nett nå da, er det noe spennende på gang? Er det, er det?

  Skriv en ny kommentar