hits

Kristin.blogg.no

Skrivefeil er sykt irriterende!

 • Publisert: 06.10.2017, 11:00
 • Kategori: Bloggtips
 • "Jeg pleier ikke lete så veldig etter skrivefeil" og "det viktigste er jo tross alt innholdet". Ok, nå skal du få blir med på faktaraid. Ironialarmen på.

  • Ord skrives i et blogginnlegg. Som i sin tur skal leses. Eller bør leses da. Som ønskes lest. 
  • Ord består av bokstaver i tilfeldig riktig rekkefølge. 
  • Det har ingen betydning hvor mange av hver bokstav du putter på, og hvordan du velger å dele opp ordene.

  Blonde teacher correcting in the library
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

   

  Jeg LETER IKKE!

  Jeg trenger vel ikke lete på meg sprukken blindtarm for å finne skrivefeilene dine? De står jo her, rett foran meg? Er det noen andres skrivefeil det kanskje, så jeg må gå en runde rundt huset for å finne dine?  

  Og når ble det egentlig en uovertruffen prestasjon å finne skrivefeil? Det er jo autopilot! At det er slemt å lete? Jeg LETER IKKE! Norsklærer med rødblyant er en av de preprogrammerte programmene jeg ble født med. Eller, det ville egentlig være å skyt av en annen dimensjon enn som føles behagelig.

  Jeg leser blogg, også skrivefeilene dine. Det er da for julenissen ikke min feil? Skriver du som en utdødd sabeltanntiger, legger jeg merke til det. Innimellom såpass merke til det at jeg får kolikk, eller begynner å hikstle. Av og til høyt.

  Er du provosert nå?

  Var det du som nettopp hev opp en tretten-fjorten faner for å starte jakten på mine skrivefeil? Gjerne for meg, for de er der. Forhåpentligvis ikke like mange som innbyggere i London, men de forekommer. Fordi det kan gå fort i svingene, og ikke minst: fordi det er lett å se seg blind på ord og setninger som er konstruert i hodet sitt. Som du leser akkurat sånn som du tenkte dem, til tross for at bokstavene forteller en helt annen historie. Men uansett, god tur på jakt, husk niste. Jeg skriver i alle fall så godt jeg kan, og det kan man slett ikke si om alle.

  En skrivefeil i ny og ne forekommer hos alle, såpass slack skal jeg gi deg. Og det finnes adskillige formildende omstendigheter for å skrive feil og for å skrive dårlig. Jada, jeg vet du har dysleksi på avtrekkeren, dagsmodent for kommentarfelt. Der er vi på lag. Hiss deg ned!

   

  Ikke hugg hodet av meg!

  Påsto du nettopp at jeg tar skrivelysten fra deg som tross alt mener at innholdet er det viktigste? At det er smålig av meg å mene at skrivefeil betyr noe på blogg? Eller at det ikke er så høytidelig her?

  Sorry, men uansett hvordan du vender og vrir deg ut av skrustikka: Ordene du skriver er en del av innholdet! På mange måter kan du også forsiktig antyde...DE ER INNHOLDET! Hvis ordene ikke er bra, må innholdet nødvendigvis følge med ned i det hårete sluket. Det handler ikke om høytidelig eller prippent, pedantisk, navlebeskuende, skolelys, perfeksjonist eller petimeter. Det handler om sunn fornuft! (ikke plakaten altså)

  Det handler om at noen skal lese det du skriver, og at du som sofadaffer på deg skrivefeil må ta deg selv i nakkeskinnet. Du skriver feil fordi du kan og vil, fordi du er for lat til å skrive riktig eller for lat til å lese over, slett ikke fordi du må eller ikke klarer å skrive riktig. Skjerp deg!

  Les også: Ikke mer privatisering av helsetjenester

  Og publikumsavstemningen denne gangen, for å se hva du mener:

   
 • Publisert: 06.10.2017, 11:00
 • Kategori: Bloggtips
 • 12 kommentarer
 • 12 kommentarer

  eiheks

  06.10.2017 kl.11:18

  Du er like vrang som meg! ;)

  Ordblinde kan få tonnevis av overbærenhet, men sluvrere er iriterenne med ordelings feil og aent rot. Det vanskelig gjør fårmidlingen av buskapet.

  Man ser feilene i stedet for innholdet.

  Ha en flott dag, Kristin. :)

  Kristin

  06.10.2017 kl.13:36

  eiheks: Hehehe, kongekommentar. ;) Jepp, skrivefeil er ikke først og fremst et strafferettslig forfølgbart emne, men har vesentlig påvirkning på trivsel og lesbarhet. Knalldag til deg også :D

  S

  06.10.2017 kl.12:46

  Det er så få med altfor mange skrivefeil at synes bare riktig av meg å skrive det skriver; føler jeg meg truffet av lyninnlegget? Som en målskive i bloggolympiaden er jeg bullseyen; men jeg aksepterer min plass bland grumset av en skrivegjørme.

  Jeg blir så engasjert med å bli satt på plass med feilskrivingen min; men blir ei frosset i skam som om så øynene til Medusa for det.

  Jeg forteller meg historien om at det er min kamp som rebell med å skrive feil - tenk om kunne skrevet en hel essay med litt feil her og der om dette tema.

  Hadde jeg høstet respekten fra den forbydde frukten av annerkjennelse? Ansolutt ikke; som Bukowski ravet ned de lugubre barer beveger jeg meg selv inn i samme onde sirkel med å føre min penn med feil komma, Store bokstaver i hult and the bult og paragraf-rytter meg som en full orienteringsløper i østmarka.

  Mens jeg nå sitter på en benk på tjuvholmen; arbeidsløs og forbryllet om irritasjonen om skrivefeilene mine skal jeg møte de tusen ansikt på gaten uten skam.

  Jeg er kapteinen i min egen skrivebåt, padlende med frihet blåsende i min trendy lugg med et fornøyd smil at jeg atter engang får uttrykket meg et sted der ingen vet hvem jeg er.

  Inkognito hymnen spiller

  Sin stille melodi

  Skrivefeilene jamrer

  I bloggisførens hall

  Hipp happedy hopp

  Boats n hoes

  I am the beast

  protecting my rose

  Kristin

  06.10.2017 kl.13:35

  S: Du blir aldri gjørmegrums, S, du er jo Jenny from the block ;) Dessuten har du vært tydelig på hva du skriver og hvordan du skriver fra første knallkommentar her inne. Dette innlegget er ikke egnet som ammunisjon, men kanskje heller en skarp ettertanke for folk som koser seg i samtaler som forenre folk i "helt enig i at innholdet er viktigst, de som leter etter skrivefeil får nå bare lete". Skulle du trenge en ekstra åre eller redningsvest på veien, er det bare å skrive ut. :) Tusen takk for at du er deg, og så kul i akkurat mitt kommentarfelt :D

  annebe

  06.10.2017 kl.14:25

  Du tar ikke skrivelysten fra meg.. men jeg har mye (skulle sikkert stått mange..)..hehe..skrivefeil og særlig tegnsetting... Prøver å skjerpe meg , men jeg skriver litt slik jeg snakker.. Men er enig med deg at det virker rotete om det er for mye feil.. men FOR "perfekt" liker jeg heller ikke .. God helg <3

  Birgitte Østby

  06.10.2017 kl.17:08

  henger meg ikke mye opp i det, men tenker jo mitt på tema skrivevansker og stavefeil, det er vidt forskjellige ting

  kjerringtanker

  06.10.2017 kl.18:18

  Skrivefeil er irriterende, og jeg pleier å lese korrektur. Men plutselig har skrivefeilene sneket seg inn i innlegget etter at jeg har postet det. Helt sant, finnes ingen annen mulig forklaring.

  Men det som irriterer meg mer enn skrivefeil, er feil setningsoppbygging. For ikke å snakke om de som må skrive "haha" etter hver litt seriøse setning... og....

  Det er jo alle forskjellene som gjør blogger så gøy

  Elevele

  06.10.2017 kl.19:36

  Tihi- da skal jeg la være å kommentere feilen din i innledningen ;)

  Men, jeg har også skrivefeil og jeg blir like irritert hver gang jeg ser de i ettertid. Jeg leser gjerne i gjennom innlegget både to og tre ganger, men noen ganger skjuler det seg en feil, fordi du har stavet riktig, men brukt feil ord, og du da ikke ser det fordi du leser det du veit det skal stå :P Eks. Bilder i stedet for biler, hunden i stedet for huden.. og jeg kunne ha fortsatt :P

  Jeg leser som regel igjennom innlegget etter at jeg har postet det, for da får man helheten mye bedre, litt større tekst (kanskje) og man ser ting på en litt annen måte- når jeg da oppdager en feil, eller tre, så blir jeg spør og må inn å rette på det :P Men, det hender jeg lar være, avhengig av feilen.

  Og så har det jo blitt mye enklere nå enn tidligere, siden det nå faktisk er stavekontroll når man skiver et innlegg. Det var det ikke for tre år siden (husker ikke helt når det kom, men det tok sin tid), og gikk det da fort i svingene kunne man fort gå glipp av en del feil :P

  Og ja, det er en forskjell på skrivefeil og skrivevansker. Og for å svare på spørsmålet: Ja, ordene er en del av innholdet ;)

  frodith

  06.10.2017 kl.20:29

  Jeg synes så klart de er en del av innholdet. Er det FÅ feil, gir jeg katta i om det er noen der...Ser dem ikke en gang, hverken MED eller uten lommelykt...Er det MAAANGE så ser jeg dem veldig, og de KAN ødelegge så man ikke klarer å lese det som står.. Men som oftest bryr jeg meg ikke.. :-)

  Helge

  07.10.2017 kl.07:36

  Skrivefeil skjerper skrivelysten. Jeg kjenner meg igjen; ordet sikker blir gjerne sikekr hos meg og jeg er blir ofte til je ger osv.. Ser skrivefeil hos andre også så vi er mange i samme bås. Les gjennom det du skriver og rett feil før du sender det ut er en fin vane. Kommafeil samt og/å er noe jeg sliter litt med. Ha en fin dag.

  due

  08.10.2017 kl.01:02

  Dette var bra :) Er det lite feil så går det greit. Er det mangel på komma og mange skrivefeil, så mister jeg interessen. Jeg har også skrivefeil av og til. Jeg retter opp det, om jeg ser det :)

  Søtmonsen :))

  14.10.2017 kl.00:39

  Jeg har gitt opp dette. jeg kommenterer heller ikke om jeg ser skrivefeil, siden jeg vet det er mange som sliter med det. Men så er det de jeg vet er lat, og ikke en gang prøver. For det har blitt litt slik for tiden, at man ikke skal være så nøye med å skrive rett lenger.

  Er flere bloggere jeg ikke orker lese snart, fordi hele innleggene er nesten helt uforståelige. Missforstå meg rett altså, men er så slitsomt å lese ;s

  Jeg sier ikke jeg er noe bedre enn andre, tvert om. Men jeg gjør alltid mitt ytterste for å skrive rett.

  Skriv en ny kommentar