hits

Kristin.blogg.no

Du klikker på meningene mine

 • Publisert: 14.09.2017, 13:29
 • Kategori: Meninger
 • Positiv klikking

  Når jeg hiver meg utpå og mener noe klikker folk. Alle de mest leste innleggene mine er innlegg der jeg har frest ut en mening om et eller annet. Gjerne i full fart, og gjerne om noe i media eller en reaksjon på noe som har skjedd på en annen blogg. Denne måten for klikking er den milde og gode måten, ja sågar den vi ønsker oss når vi blogger. Klikkingen som genererer lesere.

  Klikking i vinkel

  Men det er flere enn en måte å klikke på. Veldig mange i kommentarfelt og på facebook klikker ikke bare inn på innholdet, men også PÅ innholdet. Og nå snakker jeg ikke for min egen del, det er en tendens jeg ser rundt omkring på både blogg.no og i avisenes kommentarfelt.

  Hvorfor klikker vi i vinkel av ting vi leser? Er det bare vi som er troll?

  Jeg mener både ja og nei. Alle har nok et nettroll bygd inn mellom bukspyttkjertelen og magesekken et sted. Langt inni magefølelsen, den følelsen som forteller oss om noe er greit eller ikke. For det er her det handles. Spørsmålet er bare om følelsen tar omveien om hjernen før den spys ut over verdensveven.

  Problemet vårt er nemlig at "det der synes jeg ikke er greit" eller "jeg er uenig" ofte tar uante mengder veksthormoner før det havner i fingrene og ut på internett. Vi snakker skjellsord med frokostblandingen og personangrep til lunsj. Jeg tror vi alle har et troll inni oss, men forskjellen er hvor ofte og hvor vi slipper det ut. Kanskje er du av typen som lufter det jevnlig, omtrent som en hund, eller en som må spille "cards against humanity" for å slippe det løs.

  Men hva med trollhyrdene?

  Du vet, de bloggene der trollene yngler i kommentarfeltene. Hvorfor klarer de å samle trollene der gang på gang, likt en gjeter ville gjort med sauene sine? Jeg tror det er et talent. Du vet den lillebroren som pirker med en pinne i sida di og spør " blir du irritert nå?" 20 ganger på rad? Den knappen, i sida der, under ribbeina. Den har trollhyrden funnet. 

  Hun, for syns skyld: eller han, vet hvor hun skal trykke for at du blir akkurat passe provosert. Eller skriver noe som hun vet er akkurat passe feil eller dumt, slik at du bare MÅ kommentere det. Misforstår litt med vilje, eller et av mine store irritasjonsmomenter: gjør seg dummere enn hun er med vilje.

  Alt dette skjer mens hun trykker på dine knapper, slik at du som Supermario går nedover akkurat det røret hun har tenkt. Gjennomfører akkurat den reaksjonen hun har planlagt. Det er lite tilfeldigheter hos trollhyrder - mange av comebackene er også sirlig regissert. Du deler med vennene dine. Ler sjokkert og viser det til kollegene dine. Eller bare rister oppgitt på hodet og føler deg lurt av clickbait. Igjen.

  Nå sier jeg ikke at folk fortjener netthat eller trolling i kommentarfelt. Men noe av det kan faktisk unngås ved å ikke være trollhyrde.

   

  Du får trøste deg med at ingenting av dette trenger å skje, for ingenting skjer uten at du har klikka litt. Enten av eller på innlegget.

  Angry Woman
  Licensed from: Creatista / yayimages.com

  Les også gårsdagens lesersuksess: Damer i kø for å gå toppløse?
   

   

 • Publisert: 14.09.2017, 13:29
 • Kategori: Meninger
 • 6 kommentarer
 • 6 kommentarer

  Terje Bakken

  15.09.2017 kl.16:47

  Godt skrevet rundt tematikk ved bruk av kreativ vridning med flott skrivestil, takker! Bonus utdeles for bruk av ordet trollhyrde og benevnelse av Super Mario innen det hele.

  Vi lever i en tid hvor den eneste tid voksne mennesker har - er dårlig tid. Når man som foreldre også hevder at man gjør alt for barnas beste - annet enn å tilbringe tid med deres eget avkom? Så skapes det en vill ferd innen søken, oppmerksomhet og svar. Mange av svarene kommer ikke av egne tanker - men hva man har lest seg til gjennom andre over internettet. Enkelte skoler opplever eksplosjon av voldelig adferd , hvor kameraovervåkning og sikkerhetsvakter har tatt over rollen der lærere før var mest opptatt av å stoppe en eller annen tjuvrøyker. Der lærerstand før ble respektert - er det nå stolkasting, trusler og bruk av vold. Når barn knapt ser foreldre - men er like lenge på SFO som det foreldrene er på jobb? Når barn bruker sosiale medium til å skape forståelse, oppdragelse og kjærlighet? Kanskje også barna vil ende opp som langt mer trollende og sinte til slutt? Stress, kav, jag og mas. Når endelig helgen kommer og man skulle kunne nyte tiden sammen, er det heller om å gjøre å finne på saker og ting som kan markeres over sosiale medium. Det er stress, kav og mas for å kunne lage et perfekt bilde som skal sendes til omverden - slik at alle andre forstår hvor perfekt og lykkelig man er.

  Sosialisering? Hvorfor - alt kan jo ordnes lettere med et tastetrykk. Mennesker sitter mer stille - det er ikke like mye fysisk aktivitet. Hva skjer da med hoder og tanker? Bruke energien på å smile dag ut, dag inn på jobb - mens man innvendig skriker og brøler? Mange er nok mer på bristepunktet enn nær sin indre fred. Frustrasjon, stress, mas og kav - hver dag, alt for å kunne mate omverden med at man er et fullkomment lykkelig menneske som har klart alt man skal klare?

  Ypperste galskap? Det er denne manien etter oppmerksomhet - enn å ta faktisk grep for å bedre faktisk hverdag. Internettet er som oftest like virkelig som "Skybert" hentet fra Albert Åberg sitt liv. Det stopper ikke tusenvis av mennesker med å leve seg inn - føle, elske og tiljuble mennesker de ikke kjenner. Denne maniske trangen etter heltedyrkelse - kommer det fordi så mange av disse har et eget fantastisk godt liv? Dagdrømme - eller, finne saueflokken hvor man kan bli god og varm sammen med de andre som tenker og mener det samme. Sjalusi, frustrasjon, dårlig selvbilde, dårlig lære og rollemodeller som lærer opp samme dårlig stil til sine slaviske tilhengere? Selvsagt blir det også trolling av slikt. Selvsagt blir det også mennesker som vinner "ære og berømmelse" av å makte å sno og trylle på egoistisk kynisme.

  Kanskje internettet har vokst den ondskap som før ble skriblet ned på lapper i klasserom? Kanskje internettet har økt volumet av ting som ble skriblet om andre i busskur? Kanskje de onde tunger som før hvisket sladder - endelig har funnet sin største match innen teknologisk vidunder? Kanskje der hvor man før lekte tikken - er nå trolling blitt det nye innen berøring av andre for å få oppmerksomhet? Reaksjoner skaper oppmerksomhet. Oppmerksomhet endrer fokus man selv har til eget sinn. Kanskje mange er fordømt ulykkelig? Ulykkelig - selv om deres siste krefter går ut på å manisk male alt annet til omverden? Da får man det brått "bedre meg seg selv" om man kan angripe andre. Få andre til å føle det samme dårlige som man selv føler.

  Drama selger. Bladet "Se & Hør" ble vel ikke rendyrket i store opplag grunnet deres faktabaserte vitenskap og verdiskapning. Drama vil alltid selge. Se på disse to kvinner som visstnok pu(pp)bliserte bare bryster over blogg innen "likestillingens navn". De måtte jo medgi at det var for å skape klikk og nå oppmerksomhetens deilige trone. Det er nok også mange som ser sitt snitt til dele hva som helst, bare for å få mette det egoistiske innen oppmerksomhetens virke.

  Media sin klikkmentaliteten har nå spredd seg videre til de langt større masser. Blander man sammen egoisme, mulighet for penger grunnet klikk, faktisk ulykkelig dårlig selvbilde og de enkle løsninger? Da får man også troll og de som går over streker. Man får også mennesker som vet å utnytte det hele til egen vinning. Vi lever i en tid hvor det eneste foreldre har av tid - er dårlig tid. Mennesker haster til å nå et utsiktspunkt - hvor man ikke har tid til å nyte opplevelser eller turen - men alt av fokuset er å få tatt det riktige bilde ved endestasjon. Riktig bilde, riktig liv, riktig rikelig lykke ... Det hele mens ulykken vokser innvendig.

  Takker igjen for å bidra med en helt annen innfallsvinkel og kreativitet enn disse "perfekte og mer etterlyste" innen bloggverden.

  Kristin

  30.09.2017 kl.20:55

  Terje Bakken: Det er fantastisk herlig å lese kommentarer som sår spirer om flere blogginnlegg på en gang. Mange av de spørsmålene du stiller er så gode, og retoriske som de måtte være, fristende å drive tankerekker på. Jeg setter så pris på at du legger tiden din i å skrive dine betraktninger i mitt kommentarfelt. Og du har nok en gang veldig mange poenger jeg kan stille meg rett bak, og stiller mange av de samme kritiske spørsmålene jeg også har stilt meg selv. OG ikke minst: tusen takk for ros, håper å kunne bruke Super Mario-bonusen til å kjøpe meg den miniversjonen av Supernintendo, sånn at jeg kan dra frem enda flere referanser i fremtiden. :)

  Helge

  15.09.2017 kl.20:27

  Jeg tror vi alle har meninger om andres meninger. Og jeg er sikker på at det er flere som leser bloggen enn de som kommenterer. Noen blir mere provosert og sint enn andre. Og da er det lett og skrive hva man egentlig mener. Men du skriver godt og det er merkelig at det ikke er flere som legger igjen kommentarer her.

  Kristin

  30.09.2017 kl.20:59

  Helge: Ja, det er veldig sant - det er jo veldig lett å henge seg på dersom man er enten enig eller uenig i noe også. Flesteparten av de som leser blogg, vil aldri gi fra seg et eneste livstegn. Det kan jeg selv skrive under på, jeg leser veldig mye blogg i løpet av en dag, men det blir liksom bare mindre og mindre kommentarer fra meg. Tusen takk :) Håper du har hatt en knallfin periode siden du la inn kommentaren, og at lørdagskvelden er helt super! :)

  s

  30.09.2017 kl.09:31

  som en myling i satt emil i lønneberget etter historier fra krøsa maja; til å skremme dem alle...

  den setningen har ingenting med dette å gjøre; det er jo et absurd poeng.

  løse assosiasjoner; blir det for mye begunner vi å tilnærme oss løs assosiasjon og scizofreni...scizo temaet er høyst kreativt om man setter seg inn i den; do the innlegg about it - its trendy, tabu and absurd...

  anyways; til det jeg skulle skrive om - trollet o askeladdene - jeg tenker på det å være troll er litt morsomt; altså - jeg tenker meg atte når denne genrasjonen dævver og om 50 år de ligger på sengen med sitt siste pust; lurer på om man tenker 'jeg skulle ønske jeg kunne bare trolle en gang til' - gravstenen kunne hatt meldingen 'jeg trollet'....

  anyways; det med atte fok legger inn innlegg, lite eller mye - det du får er lengre skriverier, bare se på denne posten som har fått mere skriver enn selveste en eller annen blogg kjendis...det er litt kult da synes du ikke, at folk tenker litt ekstra - kanskje du er en magnet for de sære jævler som har noe å si eller ikke, jeg vet ikke. jeg har blitt fortalt jeg ikke er a4 feks...men jeg føler meg a4..så jeg er kanskje ikke helt på banen hva a4 faktisk er...

  + atte hele verden bruker nå trolling o bluetooth; går jo ned til mye norsk/vikingske greier på et moderne media som internetten o sånn. mytologien lever; troll-verdenen hadde sin store betydning for yngre generasjoner av oss der vi fortalte trollhistorier - kanskje det har en viss betydning allikevell å ha trollene med oss da, til idag..trollene har alltid vært der siden back in days; trollene har sin funksjon men det er ikke av det positive...alver o nisser, de er mere akesptert som noe bra og litt mystisk. kanskje vi skal alve mere...eller bare være nisse...

  fy faderulle dette var en kjedelig tekst jeg skrev, hadde jeg vært en annen bloggleser hadde jeg slutta å lest etter første paragraf...slutt.

  Kristin

  01.10.2017 kl.22:30

  s: "jeg trollet"...hahaha, nesten verdt å trolle litt bare for å ha muligheten til den endeteksten. :D Nissing ser jeg nesten hvor enn jeg snur meg, men alving kunne en helt klart sett mer av. Angående innlegg about it, der tror jeg nok jeg må melde pass. Men at det er interessant å lese om; visst *valgfritt ord*. :)

  Skriv en ny kommentar