hits

Kristin.blogg.no

Damer i kø for å gå toppløse?

 • Publisert: 13.09.2017, 14:29
 • Kategori: Meninger
 • Jada, jeg klarte heller ikke la være. Jeg ble så rivende begeistret for at den rettigheten jeg har lengtet etter endelig blir satt på dagsordenen. At jeg blir fri til å spankulere toppløs i vinter, i likestillingens navn. Alltid ønska meg det jeg. Kjempa høylytt, inni meg. For det er jo både normalt og naturlig?

  Blåfrossen

  Utover det faktum at jeg ville blitt usaklig blåfrossen utover høsten, er det en ting som bekymrer meg adskillig mer enn alle de andre tingene i den debatten som har virvlet opp etter noe gulvlegging på Sørlandet. Vi klarer ikke å velge kampene våre. 

   

  Damer i kø for å gå toppløse

  Hadde det stått tusenvis av damer i kø for å få lov å sprade rundt toppløse på Karl Johan, krevd det som en rettighet og vært avhengige av å få gjøre det, men bli nektet, hadde det vært fullt forståelig med denne "protesten". At noe ikke er like sosialt akseptert hos kvinner som hos menn, gjør det ikke nødvendigvis til en grusomt viktig likestillingssak. 

   

  Damer mot damer

  For la oss være litt ærlige også her nå da. Det er jo ikke menn som blir forferdet i kommentarfelt over litt pupp til høyre og opp i mente. Det er jo damer. Eller jenter, kvinner og kjerringer. Har sjelden møtt en mann som har ytret at kvinnfolk for alt i verden ikke får lov å ta av seg på overkroppen. Eller lenger ned for den del. Vi snakker vel kanskje heller en frigjøringskamp innad i eget kjønn, en kamp mot nedlatende holdninger og en aksept for at alle skal få være så påkledd eller avkledd de ønsker? Frontene i debatten foregår også stort sett på kvinneblogger, jenteblogger og i forum der damer er overrepresentert.

   

  Der likestilling er et reelt problem

  Men tilbake til dette problemet med å velge sine kamper. Jeg er pro likestilling, men da må ordet brukes til å snakke om saker der likestilling er et reelt problem. Jeg tror ikke det gagner saken å bruke opp likestillingskortene på det jeg mener er småting. En tungrodd kamp for en endring svært få jenter faktisk ønsker seg. De fleste jeg kjenner er ganske så komfortable med det faktum at klær er noe vi har på oss i offentligheten. 

   

  Jeg vil ikke ha mer nakenhet

  Hva som er allment sosialt akseptert er en helt annen sak, og jeg må vel si at jeg ønsker meg ikke en endring hverken for kvinner eller menn i det offentlige rom. Jeg er ikke så gira på gater med avkledde hverken kvinner eller menn. At en mann eller dame snekrer i bar overkropp hjemme, eller ligger på stranda, fair enough. Men for eksempel på venterommet hos tannlegen, på butikken og på restaurant er jeg ganske glad i påkledde samfunnsborgere. Ikke fordi kropp er unaturlig eller noe jeg ikke er i kontakt med, jeg har nok sett flere halvnakne kropper i yrket mitt som radiograf enn de fleste.

   

  Kropp er naturlig. Men det betyr ikke automatisk at vi må kjempe en likestillingskamp for å gjøre det til normalen å spankulere rundt halvnaken overalt.

  sexy boobs
  Licensed from: oblickstudio / yayimages.com


   

  Sånn for et etterord, ettersom likestilling er noe jeg brenner for: mine forslag til saker vi heller bør kjempe høylytt for: 

  - En bedriftskultur der normen blir at pappaer får ta ut den pappapermen de søker om uten spørsmål fra arbeidsgiver om det ikke kunne vært hensiktsmessig at mor tar en større del. Og at vi damer ikke automatisk skriver navnet vårt på fellesperioden av permisjonen.

  - Likt lønn for likt arbeid. 

  - Mindre kjønnsdiskriminering i arbeidslivet, både av kvinner og menn. 

  - Tette litt av statusgapet mellom tradisjonelle manns- og kvinneyrker.

   

  Les også: drittlei av pelsdebatten!

  Følg bloggen på Facebook HER.

 • Publisert: 13.09.2017, 14:29
 • Kategori: Meninger
 • 15 kommentarer
 • 15 kommentarer

  13.09.2017 kl.15:57

  PUH!!!!! Et klokt innlegg i forbindelse med alt oppstyret om dagen. Takk Kristin!

  Har ikke fått med meg så mye av elendigheta, men nok til å bli en smule oppgitt. Ikke sjokkert, men litt skuffet over fokuset til enkelte av mitt eget kjønn.

  Camilla Collett, Fredrikke Marie Qvam, Gina Krog og Fernanda Nissen ville sikkert blitt imponert og stolte av utviklingen de startet. :(

  Ellers er det et viktig punkt som mangler på listen din. At det forskes like mye på sykdommer og kvinner som det som gjøres på menn. Det er bare noen år siden man fant ut at symptomene på hjerteinfarkt er anneledes for kvinner.

  Ellers synes jeg det var verre med innlegget om toleranse i denne sammenheng og også i forhold til nye landsmenn. Det sluttet med en trusel til dem som kom med det som (etter hennes mening) var usaklige innspill. Sånn helt i toleransens ånd.

  Kristin

  14.09.2017 kl.15:09

  Anonym: Tusen takk :D Ja, det er mange viktige punkter som mangler, og et av dem er sant som du sier forskning. Nå har en heldigvis kommet lenger i forskningen på for eksempel livmorhalskreft og andre typiske kvinnekrefttyper. Forhåpentligvis vil de også komme dithen i overlevelsesgrad som testikkelkreft når en ser resultatene av forskningen. Oi, det innlegget har jeg ikke fått med meg, hørtes ut som en veldig spesiell oppfordring i toleransens navn... ;)

  frodith

  13.09.2017 kl.18:15

  Synes ikke noe særlig om MENN som flyr i bar overkropp overalt heller jeg.. Nei, det der hadde jeg IKKE giddet å gå på demo for :-D Greit å få blafre litt på en strand kanskje...men ikke i butikken verken menn eller damer .. Enig med deg, dette er ikke LIKESTILLING, men noe fjas spør du meg..

  Kristin

  14.09.2017 kl.15:12

  frodith: Godt å høre at vi er enige. :) Ja, jeg synes vi må respektere at enkelte forskjeller vil det være, uten at det nødvendigvis er det jeg vil betegne som et likestillingsproblem.

  Søtmonsen

  13.09.2017 kl.19:13

  Amen!

  Kristin

  14.09.2017 kl.15:12

  Søtmonsen: :D

  Terje Bakken

  14.09.2017 kl.00:44

  Takk for å spre lyset litt annerledes enn hva man leser som mest om.

  For det første er det hunnkjønnet som bruker sosiale medium som mest. Det er også slik at jenter mobber mer enn gutter over sosiale medium. Sett de to sammen - og tenk etter det første man tenker på når man hører nettmobbing, nettroll eller hat? Jo, at det hele er utført av gutter og menn.

  I dagens verden kan jenter og kvinner gjøre som de selv bedager. Det er gutter og menn som alltid må endre deres holdning, tanker og væremåter. Jenter - hva lærer de? Jo, at de kan gjøre som de selv vil. Når man da ser at det kan regne penger og det kan bli tusenvis av følgere? Følgere som gir oppmerksomhet? Når man kan gjøre som man selv vil, alt fra å utelukke fakta og spille på følelser? Spille på offerrollen - da sier det seg selv at det blir ikke et oppgjør med ferden verden tar.

  I dagens verden kan man lese at når gutter ser på jenter - kan det føles som et overgrep og det hele blir slynget ut og delt. I dagens verden er alt av motbør betegnet som hat. Man vanner ut betydninger, alt grunnet denne hodeløse søken etter oppmerksomhet.

  At hunnkjønnet kan slite med et tomt selvbilde? At det er søken på bekreftelse og mange ønsker å være mest mulig populær? Mener at det stort sett er betegnede for kvinner langt mer enn menn. Menn bryr seg i liten grad hva andre menn går med av tøy, om de har ølmage eller lite hår. Menn spytter ikke på hverandre om den ene skulle ha muskler eller hår i ørene. Menn dyrker ikke knugende nedsettende ordelag mot hverandre - men går sammen med de man liker, og ender de andre stort sett lik null. Kvinner derimot? Kvinner er klar over at de er ønsket og tiljublet fra menn. Derimot - har ikke kvinner like mye kontroll over andre kvinner. Derfor er det viktig å utøve makt - markere seg og sitt. Grunnet denne hig etter oppmerksomhet og - følelsen av "å bli elsket og beundret" - går enkelte over lik.

  Oppmerksomhet. Det er ikke så mye oppmerksomhet som blir rendyrket grunnet prestasjoner i dagens samfunn. Det skal heller gjøres minst mulig - for å oppnå mest mulig. Vi har kommet så langt at om en person får være med på "Paradise Hotel" - et program mange kvinner følger slavisk? Så er de reddet økonomisk i flere år etterpå ved bruk av blogg og hva nå annet innen sosiale medium. Oppmerksomhet? Selvsagt liker menn en vakker kropp - men, menn liker nå alle kropper i alle fasonger. Det gjør ikke alltid kvinner. Husker man fotballfruen og dramaet som fulgte etter fødsel? Det var ikke pene ordelag som fløy i luften i flere uker. Når man kan rope ulv, ulv - spinne på offerrollen - er det alltid noe å klage sin nød for - slik at det blir oppmerksomhet. Kvinner som trener? Nei, man skal ikke trene for mye - det gir et kroppspress over på de som ikke trener. Feminister sier også at treningsbilder og trening tilhører pornokultur. Kvinner er og forblir hverandres største fiende gang på gang ...

  Vi har da altså et land hvor man skal bekjempe kroppspress. Det hele mens de mest kjente på Instagram eller blogg verden - kaster klær i hytt og pine. De som lar seg operere og har kroppen full av silikon - er ofte de mest ettertraktede å bli lik som fra andre jenter, det hele velsignet fra en Mor som sikkert jubler her og der for samme galskap. Det gjelder å ha de mest falske bilder - med sminke, rett lys eller filter - på samme tid som man kjefter på reklamens og TV.

  Helt på kanten av poenget med at jenter kan gjøre som de vil i dagens verden - uten at det blir reagert mot: Jenter som videreformidler bilder av nakne gutter eller jenter - blir ikke betegnet som overgripere. Gjør gutter det samme, er det overgrep. Jenter som sender frivillig nakenbilder av seg selv til andre gutter - gjør det for å få oppmerksomhet og søker bekreftelse. Om en gutt sender bilde - er det griseri og en uting man må få bukt med.

  Altså: Jevnt over den store og hele linjen innen sosiale medium - får jenter og kvinner gjøre som de selv vil - helt uten at det blir kritiske røster rettet mot de eller denne galskapens ferd etter oppmerksomhet, kjendisstatus og penger servert til hender. Selvsagt vil det bli faktisk mobbing og hat underveis - med stygge kommentarer som får ligge - siden de ikke kommer fra gutter eller menn.

  Fri flyt av jenter og kvinner som får gjøre som de vil - mot hverandre - og alle andre gutter eller menn. Det er fasiten som er satt, hvor verden blir som den er nå ... søkelyset skal være på de lidende jenter - på samme tid som gutter faller som mest fra skoler og tar sine liv i langt større utstrekning enn jenter.

  Kristin

  14.09.2017 kl.15:15

  Terje Bakken: Bare hyggelig :) Jeg tror nok, dessverre, du har veldig mange korrekte poeng i den fantastiske kommentaren din! Det meste blir skummelt med litt dobbeltmoral og muligheten til å rette skylden kun mot andre. Some-verdenen er mangfoldig og kompleks, og i manges øyne: svært overfladisk.

  Gamla

  24.09.2017 kl.11:33

  Da jeg vokste opp, var det ganske vanlig at eldre menn spankulerte rundt i helsetrøya om sommeren. Midt i byen. Vi syntes ikke det var noe særlig verken med helsetrøyer eller bare overkropper. Hold det på stranden eller hjemme på terrassen, takk. Det samme gjelder for kvinnfolk.

  Når det gjelder pappapermisjon, bør folk kanskje kjempe for at den ikke gjøres avhengig av mors inntekt. Har mor ikke tjent nok eller ikke har særlig tilknytning til arbeidslivet, er det null pappapermisjon på ham. Det samme gjelder i visse andre tilfeller også. Så det er visst bare viktig med likestilling og fars nærkontakt med barnet sitt i de tilfeller der mor tjener ganske bra. De andre barna trenger ikke samme kontakt med pappaen sin. En merkelig politikk, men den er vel for å spare penger samtidig som man ønsker å late som at her er det likestilling i lange baner. Sorry, politikere, unntakene er for mange.

  Kristin

  30.09.2017 kl.21:13

  Gamla: Ja, det er mange ting i permisjonsreglement som kan ses på nærmere, både med likestillingsbriller og rettferdighetsbriller. Tusen takk for at du bringer temaet på banen! :D

  Ei_heks

  25.09.2017 kl.15:43

  Fulgte linken fra dagens innlegg og oppdaget at innlegget mitt (det øverste) er annonymt. Det var jo ikke meningen da. :)

  Trusselen jeg ble så imponert av ligger nederst her. I et innlegg som jeg synes inneholdt mye bra. Til jeg kom til slutten. "He he" hjalp ikke mye her:

  http://jullees.blogg.no/1505292654_er_du_mer_verdt_som_menneske_fordi_du_ikke_er_en_flytkning.html

  Kristin

  30.09.2017 kl.21:17

  Ei_heks: Se der ja... Skjønner hva du mener, en hehe kan ikke redde den.

  eiheks

  30.09.2017 kl.21:21

  Mohahahaaaaaa hadde nok truffet bedre. ;)

  Smakløst uansett.

  Ha en god lørdagskveld, vakre. :)))

  Kristin

  30.09.2017 kl.21:35

  eiheks: Litt sånn cruelle deville-latter hadde vært mer treffende ja ;)

  Rain

  06.11.2017 kl.11:19

  Endelig free the nipple :)

  Skriv en ny kommentar