hits

Kristin.blogg.no

Magisk headertriks fra sjølvaste Da Vinci

 • Publisert: 17.08.2017, 13:15
 • Kategori: Bloggtips
 • Jeg er en kunsthistorienerd. Leonardo da Vinci er ca den mest spennende mannen som har levd på denne jordens overflate, og da mener jeg ikke fordi han skuespilleren som spilte da Vinci i serien var så kjekk. Leonardo da Vinci var et unikum, og kan lære deg å lage bedre headere. Tror du jeg prater piss? Heng med da vel.

  magic book
  Licensed from: ancello / yayimages.com


  Det gyldne snitt

  Leo, ja, la oss ta det litt uformelt, var en svoren tilhenger av en matematisk størrelse som heter "det gyldne snitt". Du kan hoppe over denne forklaringen og rett til neste mellomtittel, da det ikke er strengt tatt nødvendig å vite hva det er for å kunne bruke det. Jeg synes likevel det er veldig moro å slenge inn en forklaring også, åpen skapnerd som jeg er. Og her har jeg funnet et bilde på wikipedia til deg for å forklare.

  Størrelsesforholdet mellom linjesnutt a og b, er det samme som forholdet mellom a og hele linja (a+b) For eventuelle matematikere:

  Hvorfor det gyldne snitt?

  Leonardo da Vinci brukte det gyldne snitt i alt av arbeid, og han var som du kanskje vet et multitalent. Et av talentene hans lå innenfor anatomi, der han fant ut at dette gyldne snittet manifesterte seg også i anatomien. Forholdet mellom hele lengden på armen, underarmen og knokene for eksempel. Han fant også ut at bilder og skulpturer som forholdt seg til det gyldne snitt, ble mer populære, da de var vakrere å se på og mer interessante for publikum.

  Jatta,jatta, jatta - hva faen Kristin, skal du pjatte oss i søvn? Hvor er headertrikset mitt?

   

  Headertrikset du kan bruke

  Som nevnt - bilder som forholder seg til det gyldne snitt gjør det bedre ut mot publikum enn bilder som ikke gjør det. Hvis du plasserer elementer i det gyldne snitt, vil det derfor gjøre at leserne dine oppfatter elementene bedre, og vil "bli lengre" i bildet. Du skaper naturlige blikkfang ved å bruke det gyldne snitt.

  En header har fire linjer, to horisontale og to vertikale. Hvis du legger inn det gyldne snitt på dem, vil det gi denne hjelpematrisen:

  Skjæringspunktene på linjene er de punktene i bildet der det gyldne snittet for en vertikal linje møter det gyldne snittet for en horisontal. Å plassere et element i et sånt punkt, vil derfor enkelt forklart bety at du treffer det gyldne snitt to ganger.

  Her ser du at jeg har plassert det ene punktet midt i øyet mitt, og justert størrelsen til å treffe kjevens avslutning med det andre.

  Eksempler på bruk:

  Kaster til slutt med to eksempelbilder - det ene på hvordan overforbruk av det gyldne snitt ser ut - da blir det liksom litt for mye for hjernen å prosessere, for alle elementer er plassert "med ett bein" i det gyldne snitt, mens det i det nederste eksempelet ikke skjer noe i noen av punktene. Når jeg sier det til deg nå - ser du det?

   

   

  Vil du lære mer om praktisk bruk av det gyldne snitt?

  Jeg vurderer å lage en enkel veiledning til hvordan du kan bruke det gyldne snitt når du lager headere i canva. Og når jeg sier enkel, mener jeg uten regnestykker, men rett og slett praktisk bruk. Men, og det er et men her, jeg har bare lyst til å lage om det finnes noen som vil ha. Så, vil du ha et sånt, skriv det i kommentarfeltet her, og husk å legg igjen mailadressen din. Får jeg minst 7 som er interessert, mekker jeg en PDF på det.

  #header #tips #designtips #headerdesign #bloggdesign #detgyldnesnitt

 • Publisert: 17.08.2017, 13:15
 • Kategori: Bloggtips
 • 10 kommentarer
 • 10 kommentarer

  Søtmonsen :))

  17.08.2017 kl.20:04

  Du er nok den moderne Da Vinci ja ;D Og dette KAN du virkelig :D

  Kristin

  22.08.2017 kl.10:51

  Søtmonsen ): <3 <3 Tuuuusen takk :D :D For en herlig kommentar!

  blomsterevasheksehus

  17.08.2017 kl.21:39

  Da e vi to æ e å kunsthistorie nerd, bare spør mannen min og vennan mine, dæm e sånn omg "please don`t get her started", men dæm synnes æ e underholdene på ferie da.

  Så andre kunsthistorie nerda sett æ stor pris på.

  Æ klarte å heve karakteren min fra 2 til 4 for de vi hadde om fraktala og det gyldne snitt i pensum. Å æ jobbe altid ut fra det gyldne snitt når æ tar bilda, I love it :)

  Så æ synnes overhode ikke du e kjedelig egentlig så undre æ mæ over at ikke fler e mer intresert :)

  Kristin

  22.08.2017 kl.10:53

  blomsterevasheksehus: Fantastisk! En medsammensvoren :) Tror fort vi kunne hatt en helt amazing ferietur sammen. Heisann arkitektur, museer og stiv nakke for å se på alle detaljer i hele byen ;)

  Bildetaking uten det gyldne snitt funker ikke for meg. Må liksom justere litt så et eller annet treffer et av punktene uansett ;)

  S

  18.08.2017 kl.07:42

  Vakke Da Vinci han duden som stod for/om friskriving også om hvordan man gjorde det? Vakkevakke in the regnjakke. Jeg håper en dag jeg blir like kjent og går ned i historien som Heimlich...men som the sebastian manouvre; en annen måte å redde folks liv på(!) Hurry hurry Ive got in throat a sweet curry - do a seastian manouvre!!! #notrelated

  Kristin

  22.08.2017 kl.10:55

  S: Da vinci kunne ALT, ca. Så det stemmer helt sikkert ;) #lifeseivah

  18.08.2017 kl.14:14

  Eg hiver meg på som interessert. Hadde vært greit å kunne ting som dette. Det er jo de små detaljer som utgjør hele forskjellen.

  Kristin

  22.08.2017 kl.10:55

  Anonym: Herlig :)

  Minrefleksjon

  25.09.2017 kl.20:45

  Så fin blogg! Fikk tips fra en om bloggen din da du visstnok hadde laget henne en header?

  Jeg skulle så gjerne hatt en header, men har prøvd så mange ganger at jeg gir opp! Kunne du ha laget en til meg og, og i så fall hvor mye koster det? :-)

  Kristin

  25.09.2017 kl.20:48

  Minrefleksjon: Hei :) Jada, jeg har laget noen headere her og der. Send meg en mail på kontaktkristinblogg@gmail.com med hva du ser for deg, så kan jeg se om jeg kan lage for deg. :)

  Skriv en ny kommentar