hits

Kristin.blogg.no

Hvordan tenke ideer utenfor boksen

 • Publisert: 07.08.2017, 09:39
 • Kategori: Blogg
 • Setningen: "la oss tenke utenfor boksen" ender ofte som en live duett mellom Mira Craig og Maria Mena. Selv de som liker artistene må kunne vedkjenne at de med jevne mellomrom er uheldige med både tonalitet og hvilken sang de skal synge, for å ikke snakke om stagediving. Men hvorfor skjer dette? Å tenke utenfor boksen burde jo strengt tatt være vakker musikk i mine ører, som er så glad i nye løsninger, ideer og assosiasjoner?

  Først av alt: hva er boksen?

  Boksen vil vel kort fortalt være et regelsett du har satt deg opp for å kategorisere hvilke ideer som er ok, normale og "lov til å tenke". Både vanlige og middelmådige ideer bor ofte i boksen, mens de fantastiske må du ofte utenfor boksen for å finne.

  Det blir en slags lekekasse du har puttet alle de brukbare ideene oppi. Og det som ligger på gulvet utenom, er litt skumlere å gi seg i kast med.

   

  Tre ting du bør vite om å tenke utenfor boksen

  • Din egen boks består i tillegg til det jeg nevnte i stad av frykt, fordommer, begrensninger og forutinntatthet. Svært få av ideene du plasserer utenfor boksen vil du derfor vedkjenne deg, og aller minst dele med andre. Fremmed, nytt og uvant skal gjøre deg litt skeptisk, det er bare sunt, men ikke la det hindre deg i å prøve ut nye tanker. Hvor solid boksen er, henger ofte sammen med hvor lenge du har satt begrensningene for deg selv.

  For å si det enkelt: ideer som skulle vært frittflaksende utenfor boksen, råtner på stilk inni hodet ditt. Fordi du ikke tør å slippe dem løs.

  Little girl playing
  Du kan selvfølgelig fly langt avgårde, men du trenger ikke nødvendigvis så mange ballonger for å ta deg utenfor boksen. Du trenger egentlig kun å stikke hodet utenfor innimellom.


  Licensed from: Sergey Nivens / yayimages.com

   

  •  Hvis du jobber sammen med andre er det stor sjanse for at den som uttaler ordene "la oss tenke utenfor boksen", snakker om sin egen boks. Med mindre dette er snakk om en bedriftskultur som har jobbet på samme vis i åresvis, uten utskifting i personalet, er det ikke urimelig å tenke dithen at ikke alle har samme oppfattelse av hvordan boksen ser ut.  Mange vil også bruke tiden på å teste seg frem til hvor veggene på den andres boks er, og hvor solide de er, fremfor å finne de gode ideene.

   

  •  Boksen din krymper hvis du aldri beveger deg utenfor den. Komfortsonen kan bli mindre og mindre, ikke ulikt klær i skap hvis de blir hengende uten tilsyn. Du velger det du er helt bombesikker på at funker hver eneste gang, og plutselig sitter du igjen med svært få valgmuligheter.

  girl with balloon at sunset
  Licensed from: adrenalina / yayimages.com


  Tips til å bli flinkere

  • Hvis du er redd for en ide, undersøk om det er noe å være redd for. Vil det gjenopplive en sabeltanntiger i din umiddelbare nærhet å gjøre dette, aka livsfarlig, eller er det en "alle andre"-faktor inne i bildet? All frykt som går på andres reaksjoner kan du sortere i to leire: Dette er reaksjoner jeg er villig til å møte og dette er ikke reaksjoner jeg er villig til å møte. Husk også at de fleste av disse scenarioene oppi hodet vårt, aldri skjer.

   

  • Du må øve deg. Du får ikke på magisk vis en kjempestor boks full av ideer du er komfortabel med, du må plukke de inn en for en, og hvem vet, kanskje du en dag sprenger boksen i småbiter?

   

  • Hver gang du tenker en begrensning, gjør det ubehagelig for hjernen din. Si det gjerne høyt. "Drittboks", "tror du ja" eller "du bestemmer ikke over meg". Hjernen er fantastisk, men innimellom jobber den avsted på egen hånd, og da må du ta tilbake kontrollen. Heldigvis er den godt programmerbar.

   

  Hva synes du om dagens kreative treningsøkt? Nyttig?

 • Publisert: 07.08.2017, 09:39
 • Kategori: Blogg
 • 14 kommentarer
 • 14 kommentarer

  frodith

  07.08.2017 kl.10:25

  Det er rart, på blogg, i privaten, i fantasi og kreativitet i sånne sammenhenger, jeg ELSKER å boltre meg å fly fritt...Men i jobbsammenheng.... der er jeg som naglet til bakken, ikke en bitteliten ballong en gang....

  Kristin

  09.08.2017 kl.11:08

  frodith: Hehe, ja, det tror jeg mange kan kjenne seg igjen i. For det er noe med forventningene, formaliteten og seriøsiteten som gjør sitt til å hemme kreativiteten. Men brukt på en fornuftig måte og med måtehold, vil jo kreativitet også i arbeidssammenheng være svært produktivt. :)

  S

  07.08.2017 kl.12:40

  I henhold til mytologi og apollo og dionysisle drivkrefter som struktur og kaos; kan skape gnissninger som kan rett og slett sprenge din boksen vi har - som du sa; fyll den boksen som en bønne av gangen i hermetikkboksen (som gjerne har merkelapp) og så blir det fyllt opp - så etter gode freudyfreud får vi good old pressure cooker effekt med atte boksen er i en mikro...så smeller den til ren gjørme; så flere bokser utenfor boksen trenges; så bare fortsetter det...vi må endre boksene til ideene på et rullebånd o manuelt plukke ut de kjipe bønneideene; så pakker vi dem inn med god design o selger det som smør ellerno. #morgenbønne #takkforkreativebox

  Kristin

  09.08.2017 kl.11:11

  S: Meget mulig du har en fin-fin forretningside her. Men sikkert greit å alliere seg med de som allerede er inne i smørmarkedet. #værsågod #dinbokserstorogfinallerede

  Jeanett Michelle

  07.08.2017 kl.12:58

  Er veldig glad i å tenke kreativt, og gøy når man kan tenke i nye baner :)

  Kristin

  09.08.2017 kl.23:09

  Jeanett Michelle: Ja, ikke sant :) :) Og du er knallflink, så gøy at du har fått igang tegneyoutuben! :)

  Victoria

  07.08.2017 kl.22:43

  Flott innlegg!! Er ikke alltid like lett det der :-)

  Kristin

  09.08.2017 kl.23:16

  Victoria: Nei, det er ikke så lett bestandig, men det er veldig viktig om man ønsker å utvikle seg :) Håper du har en kjempefin kveld :)

  ladyaugust

  08.08.2017 kl.08:34

  Det der er viktige saker mener jeg og superflott skrevet ! Likte det der med å si høyt: drittboks :DDDD Det skal jeg bli flinkere til. Ha en fin dag :D

  Kristin

  09.08.2017 kl.23:23

  ladyaugust: Godt å høre at det er flere enn meg som synes det er viktig. Ja, drittboksen funker også, det er det verste :) Herlig dag til deg også, og når det gjelder maleriet, og de ja-ene du trengte: Ja,ja, ja ,ja ,ja. Plasser dem der det passer. ;)

  S

  09.08.2017 kl.12:07

  To the left, to the left

  To the left, to the left (mmmmmm)

  To the left, to the left

  Everything you own in the box to the left

  - Beyonce, 2006

  Kristin

  09.08.2017 kl.23:24

  S: Hehe, noe diskriminerende ovenfor den høyre boksen, men det får gå.

  Lady August

  09.08.2017 kl.23:34

  Tusen takk <3 Holder på å endre katastrofe til fantastisk. Stort steg og ennå ligner det ikke i nærheten av fantastisk spør du meg, men kanskje i morgen who knows :D Nattaklæmme <3

  Kristin

  10.08.2017 kl.00:30

  Lady August: Tenker det blir helt awesome enda du blir ferdig med det :)

  Skriv en ny kommentar