hits

Kristin.blogg.no

Extensions - dobbeltmoral i hvert hårstrå?

 • Publisert: 22.06.2017, 11:53
 • Kategori: Meninger
 • Nå er det på tide å roe ned dette extensionstullet. Frontfigurene i skjønnhetstyranniet synes det er helt innafor å være "dritlei" av sveisen sin ti dager etter sist frisørbesøk, eller gå fra kort til nedpå rumpa-langt med jevne mellomrom. I motviljen mot å vente på noe som helst, har vi utviklet en aksept for å skifte hår oftere enn sokker. Extensions! Pronto! Dobbeltmoral i hvert eneste hårstrå?

   

  Mitt "hårtap"

  "Tenk deg om nå da, husk at det ikke er bare å knipse i fingrene så er det langt igjen". Jeg var 15, nykonfirmert og la igjen det lange håret mitt på gulvet hos frisørsalongen til fordel for en kort variant. Du som levde dagene på nittitallet husker sikkert den sveisen en dusjet møysommelig for å få vekk morrasveisen, før en brukte 15 minutter med voks for å få bakhodet til å stritte som et pinnsvin? That's the one.

   

  Dagens situasjon

  Nå er det ikke slik lenger. I alle fall virker det ikke sånn i mine øyne. Vi har bestemt oss for at vi trenger ikke tenke oss om, for vi kan bare knipse med fingrene for å få det langt igjen.

  Ikke bokstavelig talt da, frisøren vil bruke mye av sin tid og kompetanse for å få det til. Men det skjønte både jeg og du, så disse to setningene er egentlig ikke nødvendig å skrive.

  Beauty Woman with Long Healthy and Shiny Smooth Brown Hair
  Licensed from: Subbotina Anna / yayimages.com

  Når det kommer til extensions har jeg vært litt på utkikk, og jeg lurer skikkelig på en del ting:

  • Hvorfor er det sånn at vi synes det er viktig at pelsen vår er syntetisk, men helst vil kjøpe oss ekte menneskehår? Ja, liketil skryter av at det er ekte?
  • Hvorfor er vi svært opptatte av den virkningen håret har på vårt eget selvbilde, men levner liten til ingen tanke til de som måtte klippe, ofte også skamklippe seg for å gi oss denne ekstra selvtilliten? 
  •  Hvorfor synes vi synd på kreftpasienter når de mister noe av identiteten sin i hårtap, men kjøper uten å mukke håret til andre som har mistet det samme gjennom en storindustri en annen plass i verden?
  • Hvorfor i alle dager legger vi så mye av identiten vår i ekstra hår vi har kjøpt og sveiset/limt på?

   

  Sist jeg åpnet munnen om extensions

  Sist jeg skrev noe negativt om extensions, fikk jeg til svar i kommentarfeltet at barn besvimte i fabrikker mens de lager I-phone, og at klærne vi kjøper heller ikke akkurat er fairtrade. Notert og sant. Men nå er tross alt extensions et produkt laget av en del av et annet menneske! Selv om denne delen er uskadelig å ta vekk, gjør det meg usedvanlig kvalm å tenke på at vi foretrekker at folk i andre verdensdeler går rundt uten hår, for at vi skal kunne dra fingrene gjennom et litt tykkere hår eller bytte lengde på håret annenhver uke.

  Du vet ikke hva som var bakgrunnen for klippingen. Du vet heller ikke hva som skjedde med håret etterpå. Jeg har sett en dokumentar der ofring av hår i templer i sørøst-Asia var storindustri. Felles for de fleste i sørøst-Asia er at de ikke har en formidabel forekomst av blondiner. Og selv om fargebehandlinger i Norge går mer og mer mot skånsomme og allergisikre metoder, hvor sikker er du på at ditt ekstrahår ikke har bidratt til at noen der ute i verden har fått senskader?

   

  Storindustri på blogg

  Mange store bloggere reklamerer for egne produktlinjer med extensions. Låner ut navnet sitt og trynet sitt. Mange av dem har også en policy at de ikke reklamerer for noe de ikke selv bruker, noe jeg synes er beundringsverdig. Men, ingen av dem har nevnt i det hele tatt hvordan produksjonen av "sine extensions" foregår. De nevner bare hvor fin kvaliteten er, hvor nordisk håret er og hvor ekte menneskehår håret er. Sammenblandet med hvor mye bedre jeg føler meg, her jeg går med ditt hår "du jeg ikke kjenner skjebnen til der ute i verden et sted". Jeg finner rett og slett ikke det jeg leter etter her inne i bloggbobla. Vi er altfor opptatte med å snakke om hva produktet gjør for oss selv til å se hva det potensielt gjør mot dem. Og underforstått: tjene penger og se bra ut.

  Beautiful Girl With Shiny Red Long Hair over Blinking Background
  Licensed from: Subbotina Anna / yayimages.com

   

  Hvordan produseres håret ditt? 

  Jeg har forsøkt å finne svar på akkurat hvor extensionshåret som reklameres for rundt omkring er produsert. Og hvordan det er produsert. Det er umulig, ellers så trenger jeg en solid oppfriskning på letekunnskapene mine. Det eneste man finner er "ekte kvalitetshår fra etisk produksjon". Vis meg det! Vis meg hva logikken og etikken er med å ta noen andres hår for å føle seg litt bedre. Ikle selvtilliten sin lånte fåreklær mens man hiver på et fårete glis.

  Sorry språkbruken, men: Faen ta extensionsbølgen! Tenk deg om i stedet. Jeg vil enten tilbake til der det ikke var bare å knipse i fingrene for å få det langt igjen, eller så vil jeg ha informasjon om hvordan dette "etiske, ekte kvalitetshåret" er fremstilt. Å lukke øynene for urett i skjønnhetens navn er jaggu ikke mye nobelt!

  Skal vi fortsette å vasse i dobbeltmoral og rettferdiggjøre det for vårt eget speilbilde med lukkede øyne? Frem til det ligger noen svar på bordet, synes jeg du skal drite i å støtte extensionsindustrien. Om du gjør det eller ikke, kan jo ikke jeg kontrollere, men la det bli en drakamp mellom selvtillit og samvittighet. Jeg vil i alle fall ikke gå rundt med den manglende identiteten til et annet menneske på hodet mitt.

  Hva mener du? Snurr kommentarfelt.

  Hvem jeg er? Det kan du lese mer om HER.

  #extensions #spørsmål #hvorforiallverden #produksjon #etikk #dobbeltmoral? #kvalm

 • Publisert: 22.06.2017, 11:53
 • Kategori: Meninger
 • 16 kommentarer
 • 16 kommentarer

  Atle

  22.06.2017 kl.12:09

  Jeg har IG venner fraKenya og Namibia og der er det nokså vanlig at de selger håret sitt for å skaffe penger også til en ny Iphone eller andre ting man bare må ha.

  Kristin

  22.06.2017 kl.18:52

  Atle: Ja, ikke sant? Jeg kunne godt tenke meg at de som selger disse extensions faktisk setter søkelys litt på hvordan de får fatt på håret også, ikke bare kvaliteten og forskjellen det kan gjøre for sluttkunden. Kanskje er det en fantastisk mulighet for de som selger håret sitt, og det stemmer at det er etisk produsert og alt er fint og flott? Jeg vet ikke, men jeg finner det isåfall litt merkelig at all informasjon om opprinnelse og produksjon er så tåkelagt.

  Thomas Frydenberg

  22.06.2017 kl.12:28

  Enig i at dette er veldig dobbeltmoralsk. Uansett er listen over ting som er nettopp det i vårt samfunn uendelig, og jeg tror neppe det kommer til å bli så mye bedre i den nærmeste fremtid. Det er dog lov å håpe.

  Kristin

  22.06.2017 kl.18:54

  Thomas Frydenberg: Ja, vi vasser i dobbeltmoral, på alle mulige felt. De fleste tar seg selv i å være dobbeltmoralske ganske mange ganger i løpet av et år hvis en tør å kjenne litt etter. Men selv om listen er uendelig, følte jeg for å sette litt lyskaster på dette akkurat i dag, for jeg vet for lite om produksjonen av disse extension-varene i forhold til hvor populært det faktisk har blitt, spesielt med tanke på at dette er et produkt "dyrket" på mennesker. Håp kan man aldri gi opp, og om jeg bare kan plante en liten "hmmm, det har jeg aldri tenkt på" her og der, får det være mitt bidrag :)

  A February Girl

  22.06.2017 kl.12:56

  For å være helt ærlig, er dette noe jeg ikke pleier å tenke på, for er det noe jeg ikke bruker, eller kommer til å bruke så er det dette. Det ser bare slitsomt ut, og jeg har nok med mitt eget hår om jeg ikke så skal begynne å krangle med "andres" også.

  Men, jeg ser hvor du vil, og syns det er bra at du stiller spørsmålene! Har du tenkt tanken å få tak i Sophie Elise, eller hennes "folk"? For er ikke hun en av disse bloggerene som har egne extensions? Hun bør da kunne svare ærlig på dette om hun har det.

  Kristin

  22.06.2017 kl.18:59

  A February Girl: Hei, jeg bruker underforstått heller ikke extensions. Det er mulig noen vil kalle meg dobbeltmoralsk av den grunn også, hvorfor skal jeg mene så sterkt om noe som ikke gjelder meg personlig liksom. Likevel blir det jo lite å mene noe om hvis en kun kan mene noe imot ting en selv driver med, for en er jo som regel noen lunde i synk med seg selv der. Jeg synes det er merkelig at et produkt som lages på hodet til mennesker ikke har fremprovosert mer åpenhet rundt produksjonsprosessen. Jeg har ikke tenkt å bruke tid og krefter på å prøve å få tak i noen av de store nei. ( Er det noen av bloggerne oppi toppen der som kan ta tak i det, er det en av de to jeg faktisk følger. Så om de leser dette kommentarfeltet, må de gjerne ta en forskningsrunde for å finne ut hvor og hvordan. ) Men et ærlig spørsmål til alle som har extensions måtte vel være: hvor er det laget, og hvordan? Hvis en aldri finner ut av det, kjenner jeg det skeptiske i meg velter litt opp.

  frodith

  22.06.2017 kl.13:52

  Jeg er nok litt der at jeg tenker lite på dette. Og jeg har nok blitt litt træg med årene på å orke engasjere meg så mye ... Jeg selv synes det høres litt ekkelt ut. Jeg selv ville nok heller valgt en morsom kunstig variant hvis jeg bare skulle ha for moro. Med farge på. Mamma fikk en laget da hun mistet sitt i kreft, jeg tror DEN var av ekte år. Men det virket ikke annerledes enn kunstig...Og selve bunnen parykken sitter på er så vond at hun orker ikke bruke den.. Ekstention, jeg vet lite om de som KLIPPER av seg håret og gir vekk... Men det er kanskje folk med lite penger, men er de nødvendigvis lei seg for å fjerne det? Det vokser ut igjen.. Heh...jeg kunne visst si NOE om dette, men jeg VET lite...Så egentlig er jeg ikke SÅ engasjert, bare lot meg rive med litt...:-D

  Kristin

  22.06.2017 kl.19:02

  frodith: Ja, det er ikke det jeg tenker mest på heller, men når jeg tenker på det, blir jeg litt kvalm og irritert. Derav dette innlegget. Ja, mange parykker lages av ekte hår, men der er ofte prosessen frem til ferdig resultat litt mer gjennomskinnelig. Hehe, ja , det er akkurat det. Hadde jeg visst med sikkerhet at dette er en industri som bidrar til at landbyen ved produksjonsanlegget får inntekt og at det er gjort på en etisk måte, hadde jeg holdt kjeft. Men jeg vet ikke. Og jeg må ærlig si jeg tviler, i og med at produsentene da ville brukt dette som et selling point, vil jeg anta.

  s

  22.06.2017 kl.16:20

  kristin er min ide-extension. la oss stelle oss foran stortinget å demonstrere denne absurde extension tingen på absurd måte; la meg stå som språkrør for om nrk/tv2 kommer for å reportere.

  Nrk: dere drar altså ikke alle over en kam her!?

  S: jeg veit ikke, fuck tha po-lice!

  Nrk: hva behager? Kan du svare...

  S: fuck tha police!

  Kristin

  22.06.2017 kl.19:02

  s: Egen pressetalsmann faktisk. Den så jeg ikke komme. :)

  dvergpinschere i mitt hjerte

  22.06.2017 kl.18:18

  Det har jeg aldri tenkt over...men så har jeg aldri hatt det heller...men det er jo sant...er jo nesten som å selge en kroppsdel..(var kanskje å ta litt vel i..men..) og som du sier...før måtte vi spare...og spare til noe...nå kan vi bare bruke penger...å få det vi vil... Så veldig enig med deg! ha en god kveld!

  Kristin

  22.06.2017 kl.22:36

  dvergpinschere i mitt hjerte: Nei, og jeg tror dessverre det er litt for få av de som bruker extensions også som har tenkt over det. Kjempegod kveld til deg også :)

  22.06.2017 kl.20:04

  Reflektert og bra innlegg og du påpeker noe jeg ikke har tenkt på før.

  Kristin

  22.06.2017 kl.22:37

  Anonym: Tusen takk :)

  Janne

  23.06.2017 kl.00:44

  veldig bra skrevet ja!

  Kristin

  24.06.2017 kl.21:08

  Janne: Tusen takk, Janne :)

  Skriv en ny kommentar