hits

Kristin.blogg.no

Kreativ treningsøkt 11: Hvordan ro deg unna et jernteppe?

 • Publisert: 05.06.2017, 12:34
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Når du kan lite, er det avgjørende å gjøre mest mulig ut av og knytte det lille du vet, til områder der du har stor kunnskap. Eller områder der du klarer å være overbevisende. Du vil kanskje kalle det juks, men jeg har gode erfaringer og toppkarakterer fra både religion, samfunnsfag, norsk og historie ved bruk av denne metoden. Det er slik karaktersystemet er bygd opp, og en kan like så greit utnytte det. Synes du ikke? I dag skal du få et  genialt system du kan bruke for å forkle kunnskapshull.

  Hvordan ro seg unna skriftlig når du kan altfor lite? Og hvordan kan du systematisere det lille du vet? I forrige uke fikk jeg en utfordring: å skrive om lakseoppdrett. Det slo meg ganske fort hvor lite jeg egentlig kan om lakseoppdrett. Så derfor passet denne utfordringen ypperlig å bruke som eksempel for dagens tips. For hvordan kan du egentlig ro deg unna et jernteppe?

  Du kan lage et rammeverk til å skrive deg ut av situasjoner der ting skal drøftes eller greies ut om. Det er dette de fleste politikere gjør i debatter, og det er derfor vanskelig å sette fast en erfaren politiker med spørsmål. Men til gjengjeld ser det innmari dumt ut hvis du fortsetter å spørre det samme konkrete spørsmålet og bare får unnvikende svar tilbake.

  Happy family looking at fish tank
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  At jeg kan pinlig lite detaljer om fiskeoppdrett, er en ting. Men jeg har laget et godt system for å gjøre mest mulig ut av det jeg kan. I dag skal du også få dette systemet. Under er mitt oppsett dersom jeg skulle skrevet en oppgave om fiskeoppdrett. Og under figuren, kommer eksempler på setninger som kan forkle de detaljene jeg slett ikke kan. Overskriftene kan brukes til å systematisere når du skal skrive om hva som helst, og det er også dagens tips. Denne matrisen er gull verdt når jernteppet sniker seg innpå.   

  Som du ser i faktaboksen, er det  litt dårlig stelt. Men hvis du setter det sammen, kan selv så lite fakta virke overbevisende. Spesielt hvis du plukker fra flere bokser i matrisen i samme avsnitt.

  Jeg vet ikke når fiskeoppdrett i Norge startet, men plukker fra matrisen:

  Norge har lange tradisjoner for fiske, og fiskeoppdrett er en relativt ny måte å drifte primærnæringen fiske.

  Jeg vet ikke hvor i Norge det er vanligst med fiskeoppdrett, men plukker fra matrisen:

  Norges lange kystlinje gjør det egnet for oppdrettsanlegg. Samtidig gjør de geografiske forutsetningene at Norge kan eksportere mye laks til land der forutsetningene ikke er de samme. For eksempel har japanerne lagt sin elsk på norsk laks i sushinæringen.

  Jeg vet ikke nøyaktig hva foret til oppdrettslaksen består av, men plukker fra matrisen:

  Oppdrettslaksen fores opp på pellets, og det er dette som skaper den store forskjellen i naturlig farge mellom en oppdrettslaks og en villaks. "Du blir hva du spiser" gjelder også laks, og det forklarer forskjellene i næringsinnhold mellom oppdrettslaks og villaks. Andelen omega-3 er lavere i oppdrettslaks, og det kommer av at den ikke lever i et naturlig økosystem med den dietten en villaks har. 

   

  Avslutningsvis

  Sånn - da vet du litt mer om hvordan du kan gå frem for å skrive om ting du ikke kan så mye om. Var dette et nyttig tips? Hva synes du om systemet?

  Dette er kreativ treningsøkt nr 11 i serien med tips til hvordan du kan bli mer kreativ. Les gjerne mer om meg her hvis du lurer på hva slags blogg dette er.

  #kreativtreningsøkt #fiskeoppdrett #kreativ #kreativtrening #treningsøkt #trening #tips #eksamen #oppgave

 • Publisert: 05.06.2017, 12:34
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 13 kommentarer
 • 13 kommentarer

  frodith

  05.06.2017 kl.12:43

  Jeg er egentlig lite interessert i å skrive om noe jeg ikke kan noe om eller interesserer meg for, så dette måtte kun vært hvis en eksamen sto for døren, men på den annen side, da ville jeg vel vært litt interessert og kunnet litt om temaet.. ;-)

  Kristin

  06.06.2017 kl.14:01

  frodith: Dette er jo ikke et tips som nødvendigvis må brukes på en hel eksamensoppgave, det er vel kanskje ikke anbefalt heller. Mer et tips dersom noen står helt fast på detaljer, og ikke finner veien ut. ;) Det er vel ingen som med vitende vilje har lyst til å skrive om noe de ikke kan noe om, det ville isåfall være en noget spesiell hobby ;)

  Jeanett Michelle

  05.06.2017 kl.17:16

  Kan dessverre ikke så mye om oppdrettslaks heller, men mange fine nyttige tips her :)

  Kristin

  06.06.2017 kl.14:04

  Jeanett Michelle: Hehe, nei, jeg fant også ut at jeg kunne lite nok til å bruke som eksempel. ;)

  Torunn

  05.06.2017 kl.19:52

  Veldig bra! Takk til deg.

  Ha en fin kveld videre :)

  Kristin

  06.06.2017 kl.14:04

  Torunn: Takk, takk. Når du takker, får vel jeg takke, eller var det bare ho som skulle takka? :) Håper du får en kjempefin dag :)

  S

  06.06.2017 kl.09:39

  https://www.youtube.com/watch?v=CVS1UfCfxlU

  Kristin

  06.06.2017 kl.14:05

  S: Kanskje dette er bakgrunnen for at laksoppdrett kom igang i første omgang?

  S

  06.06.2017 kl.11:06

  Oppdrett av mellompuddel

  Historisk:

  Frankrike regnes for å være opprinnelseslandet til rasen, men hvordan den ble krysset frem diskuteres den dag i dag. Det skulle være lett for puddelen å manøvrere i vannet, og kroppen ble beskyttet av pels rund brystkasse, ledd og nyrer mot kulde og gjedder. Rasen var tidligere endel grovere i kroppsbygningen enn i dag.

  Nå:

  Mest brukt som fancyschmance hund.

  Påstander:

  En litt for prippen hund dømt på grunn av sitt utseende med sin løvemanke og dusker på føttene.

  Sammenligninger:

  Mellompuddelen er en allsidig hund, som tåler lange turer. Den liker å få bruke hjernen, og er lettlært i feks agility; en 'fighter' og ikke bare en liten nogood make-up hund

  Geografisk:

  Kun Frankrike først

  Fremtid:

  Globalt

  Fakta

  - its cooler than snoop dogg

  Kristin

  06.06.2017 kl.14:06

  S: Se her ja - her er du i gang ;) Mellompuddel kan jeg, om mulig, enda mindre om enn lakseoppdrett ;)

  S

  06.06.2017 kl.14:20

  plukker faktisk litt opp fra bloggen her selvom virker jeg faktisk opererer i min egen verden; det er seriøsitet bak useriøsiteten. det er så mye der man ikke har peiling på; det jeg holder på med til daglig som ikke kan nevne her (pga rikets sikkerhet) er at blitt spesialist på det jeg driver med (agent) og det kan hverdagsgubbe/gumman ikke noe om. den som driver å gjødsler åkeren for eksempel vet mye mer om ekskrementer enn meg selv, det er sikkert en givende og meningsfull jobb om man griver ned i dritten på en måte. #thuglife

  s

  09.06.2017 kl.13:05

  om du noensinne funderer på et nytt tema som kan skyte fart på 'hits on your blog' - ikke se bortifra temaet: 'parringsrituale' om hvor mye man faktisk kan skrive om det. /dette er et utrolig stort område å gi seg inn på, ikke bare ser vi det hos oss mennesker som driver å styrer og ordner men for eksempel i referanse til stokkanden; "parringen går så hardt for seg at om lag 10 prosent av dødeligheten hos stokkand-hunner skyldes drukning under parring". Jeg vil også fremheve om du noen gang sitter på en fest, det er litt småkleint og folk er litt nervøse og vet ikke helt hva de skal snakke om så bruk denne isbryteren.

  Kristin: Heisann, vet dere hva det kalles når gasellen springer?

  Medmennesker: Hmm...nei hva kan det være?

  Kristin: Å prunke

  *dødelig stillhet eller latter*

  The courage to make a choice is yours!

  Kristin

  10.06.2017 kl.22:49

  s: Hvis det ikke blir latter av den, befinner jeg meg helt klart på feil fest ;)

  Skriv en ny kommentar