hits

Kristin.blogg.no

Hvordan lage podcast på 1-2-3

 • Publisert: 31.05.2017, 10:21
 • Kategori: Bloggtips
 • Hvordan kommer en egentlig i gang med podcast? Som du kanskje har sett, har blogg.no åpnet muligheten for å poste podcaster via blogsoft. Her kommer en enkel innføring i blogg.no sin podcastløsning. Til slutt kommer noen tips til hvordan du teknisk kan lage podcasten.

  Two young women listening to music
  Licensed from: Creatista / yayimages.com

  Hvor finner jeg podcastløsningen til blogg.no?

  Podcastløsningen til blogg.no finner du i venstremargen inne i blogsoft, som vist på bildet til høyre. Den består av to menyvalg, Podcast og Podcastserie. Når du poster en podcast, må du velge hvilken podcastserie du skal knytte den til, så du skal innom begge disse menypunktene.

  Hvordan opprette podcastserie?

  For å opprette en podcastserie, trykker du på punktet i menyen som heter det, og fyller ut alle punktene. Navn, beskrivelse osv. 

  Podcastserien din trenger et illustrasjonsbilde, og defaultstørrelsen på dette er 1400 px/1400px. Hvis du ønsker full kontroll på hvordan illustrasjonsbildet blir seende ut, kan du enten lage et bilde, eller tilpasse et bilde til disse målene. Er du usikker på hvordan du endrer bildestørrelse, kan du bruke dette innlegget fra infobloggen for å lære om resizing.

  Poste en podcast

  For å poste en podcast, trykker du på menypunktet som heter det, og får opp følgende informasjonsskjerm, her med illustrasjonsbildet til min serie #bestpaalyd og #bestpaalyd valgt i podcastserielisten. I din blogsoft vil den hente informasjon basert på det du har lagt inn i dine podcastserier; har du laget flere, velger du mellom dem i nedtrekksmenyen.

  Det du skriver under beskrivelse på bildet over, vil være teksten som ledsager podcasten i innlegget. Se eksempel litt lenger ned for hvordan det blir seende ut.

  Podcasten din kan postes i grupper og velges kategori for, på lik linje med vanlige innlegg, som vist i bildet under. Du kan også velge å bare legge podcasten i arkivet ved å hake av boksen nede i høyre hjørne.

  Ved å trykke på nesteknappen på bildet over, kommer du til opplastingsskjermen:


  Her laster du opp lydfilen. Trykker du lagre og publiser da, så har du faktisk postet din aller første podcast, og podcastinnlegget vil se ut ca sånn når det er publisert:  Hva trengs for å lage selve podcasten?

  Det er mange meninger om hva du trenger av utstyr for å lage en podcast, og de avhenger selvfølgelig av hva du ønsker podcasten din skal inneholde også.

  Lydinnspilling

  Du trenger helt sikkert noe til å spille inn lyd, og det kan være mobilen din, en mikrofon, en diktafon eller noe annet egnet. Jeg vil anbefale å prøve konseptet før du går til innkjøp av halve duppedittbutikken, så kan du heller oppgradere etter hvert. For å vise deg at jeg mener det jeg sier: første episode av #bestpaalyd ble spilt inn med mannen i husets diktafon. Andre episode ble spilt inn via laptopens innebygde mikrofon. Og skal jeg lage flere podcaster, kommer jeg til å fortsette bruken av laptopmikrofonen, fordi det passer mitt behov.

  Etterbehandling/Redigering

  Det er stor sjanse for at du trenger et etterbehandlingsverktøy for å redigere podcasten din. Jeg har brukt mye Audacity til behandling av lydfiler tidligere, og sverger til det. Det er et gratisprogram der du kan legge inn ulike lydspor og sette dem sammen slik du ønsker. Det er et ganske intuitivt program, og lett å lære/feile seg hvis man har interesse for det. Måten jeg har brukt Audacity på ift podcast, er derimot å ta ett langt lydopptak, og deretter klippe bort de delene jeg ikke ønsker å bruke. Både fordi det er langt mer oversiktlig enn å sette sammen mange ulike filer, og det tar langt kortere tid. 

  Filkonvertering

  Hvis du bruker Audacity, eller tar opp i et annet filformat enn mp3, må du konvertere filen til mp3-format etterpå. Dette er fordi mp3 er det filformatet opplasteren til blogg.no skal ha filen i.

  Selve konverteringen gjør du ved hjelp av en filkonverterer, og det er like enkelt som å laste opp et bilde på bloggen. Du velger filen og sender den inn i konvertereren ved å trykke på en knapp. Deretter får du en ny fil med riktig format tilbake. Jeg har valgt å laste ned mp3-konvertereren som passer til Audacity, men her er det mange løsninger, både på nett og til nedlasting. Som med alle andre programmer og løsninger, kan det være greit å Google trygghet og brukererfaringer på stæsjet før du laster det ned/bruker det.

   

  Kom i gang!

  Podcast er kjempegøy, og med blogg.no sin løsning er det også kjempeenkelt. Du trenger ikke så avanserte duppeditter og programmer for å komme igang. Du må bare hoppe i det, det viktigste vil uansett være innholdet. Du vil også helt klart trenge noe å snakke om.

   

  Lurer du på noe, hiv gjerne inn spørsmål i kommentarfeltet. Jeg lover ikke at jeg kan svare, men jeg lover å prøve.

  #podcast #tips #bloggnopodcast #bestpaalyd

 • Publisert: 31.05.2017, 10:21
 • Kategori: Bloggtips
 • 6 kommentarer
 • 6 kommentarer

  Personlig Utvikling

  08.06.2017 kl.01:15

  Eg har faktisk lurt litt på dette med podcaster. Har vært innom tanken både å lage podcaster og YouTube-klipp. Holder du på med pods?

  Kristin

  08.06.2017 kl.09:47

  Personlig Utvikling: "Holder på" er kanskje litt overdrevet, men jeg har laget to, og kommer til å fortsette med det med ujevne mellomrom. Hvis du lurer på å prøve, synes jeg du skal det. Bare finn deg noe å prate om, og sett i gang for å finn ut om det er noe du liker. Det finner du ikke ut før du har prøvd. Youtubeklipp har jeg ikke vurdert, da jeg er mildt sagt ubekvem med å bli filmet. Men; jeg digger å se på youtubeklipp, så hyl ut om du hiver deg på der, så får jeg sett det :) Håper du har en litt mindre regntung morgen enn meg, og at dagen forøvrig blir helmaks. :)

  Personlig Utvikling

  08.06.2017 kl.10:52

  Eg skal holde deg oppdatert om det skjer noe på disse områdene. Men akkurat som med deg, er dette langt unna komfortsonen min.

  Kristin

  08.06.2017 kl.10:58

  Personlig Utvikling: Ja - jeg har fått beskjed om at livet befinner seg på utsiden av komfortsonen, men det er likevel strevsomt å hoppe utenfor for å finne det ut. Podcast fant jeg ut var mer min bane, for der kan jeg forberede meg, skrive "stikkordsmanus" for hvor jeg vil hen med pratingen, ingen ser hvordan jeg ser ut i gjerningsøyeblikket og ikke minst: jeg kunne klippe bort det jeg ikke ville ha med etterpå. Jeg laget et langt opptak, og når jeg rotet meg bort, tok jeg en lang pustepause og sa det der jeg tullet meg bort på nytt. Etterpå klippet jeg bort det jeg ikke ville ha. Med å ta en markert pause, vises det også som et område uten lyd i lydfilen slik at jeg lett fant igjen hvor jeg hadde gjort feil. Derfor gikk også redigeringen fortere, og det gikk an å klippe bort uten at en fikk unaturlige pauser. På den første gjorde jeg ikke det samme - og fant ut at det skulle jeg gjort ;) Ved å ta ett langt opptak, fremfor mange små, slipper en også forskjeller i lydnivå og bakgrunnsstøy, samt å holde styr på en mengde småopptak. Gleder meg til å høre/se :) Dette nailer du - med innstillingstipsene du har til andre i bakhodet, og et brennende ønske om personlig utvikling, også for deg selv! :)

  Charlotte

  24.02.2018 kl.12:00

  Finner ikke ut hvordan jeg kan klippe ut deler av ett spor/lyd i audacity programmet! Synes også den bruksanvisningen/hjelp siden var rotete, og uoversiktlig :( Finner ikke det jeg leter etter!

  Kristin

  26.02.2018 kl.22:40

  Charlotte: Hei, hvis du ser på linjen over lydgjengivelsesvinduet, ser du ca midt i bildet en saks som kutter over en linje. Denne kan du bruke for å klippe ut et område. For å velge hvilket område du vil klippe ut, markerer du i lydsporet ved å klikke med venstre musetast, deretter drar du området til den størrelsen du ønsker å klippe ut. Hjelpesidene til audacity er kanskje ikke så mye å skryte av nei, har ikke vært inne der og sett så mye.

  Skriv en ny kommentar