hits

Kristin.blogg.no

Snapchat er verre enn plastisk kirurgi

 • Publisert: 30.05.2017, 10:20
 • Kategori: Meninger
 • Den påvirkningen plastiske operasjoner og bloggere og overfladiskhet og alt det der har på unge i dag. Osv. Dårlige forbilder, dårlig dømmekraft og dårlig stil. Men vet du hva? Det er ikke i nærheten av like ille som Snapchat. Dette innlegget har jeg ikke skrevet for at du skal like det. Men det er smertelig sant og du trenger å lese det.

  Hysterical retro woman vintage iron wallpaper
  Licensed from: lunamarina / yayimages.com

   

  Den lille jenta på bussen

  Jeg overhørte en liten, nydelig jente som hadde fått låne mobilen til sin mor på bussen forleden. De tullet rundt med snapchatfiltre, laget hunder, bier og koste seg skikkelig. Plutselig hører jeg jenta, som nok ikke var mer enn 5 år si; " Nå skal vi bli pene mamma", og sveipet over til blomsterkrans, lysere/glattere hud og større øyne. Hvorpå moren sier: "Ja, se så pene vi ble".

  Hva i alle verdens dager er det vi driver med? Vi lar en app gjøre det helt naturlig for ungene våre å se manipulerte bilder av folk de kjenner. Av seg selv! Vi lar det bli helt naturlig å la appen endre oss. Gjøre oss automatisk "penere". Før vi sender det ut til alle vi kjenner. Som forsåvidt kjenner oss igjen, såvidt, og responderer med hjerter og velstand. 

  Vi lar barna få en forestilling om at de kan bli vakrere enn de er. At de kan bli pene med blomsterkrans og bare noen bitte-bittesmå endringer her og der. I ansiktene sine! Dette er små barn! Hvorfor skal de være nødt til å forholde seg til slike tanker? "Så pene vi ble". Da vi endelig fant riktig filter. 

  Hvorfor sender du egentlig bilder med filter?

  Du kan vitse det bort så mye du vil, og kalle meg hysterisk. Men du vet jeg har et poeng, selv om det er vondt å innrømme. Hva er grunnen til at du selv sender bilder med filter? Er det ikke fordi du ønsker å være penere? Din beste versjon? Isåfall er din beste versjon en løgn. For ja, jeg kjenner folk som har sluttet å ta vanlige bilder av seg selv, for bilder med forskjellige filter er jo "mye morsommere". I "mye morsommere" ligger det at de ser adskillig penere ut med juks enn uten.

  coffee retro woman vintage cup portrait
  Licensed from: lunamarina / yayimages.com


  Men alle vet jo at det er photoshoppet?

  Du kan også argumentere med at alle vet at det er sånn. Alle sender jo disse bildene. Og vet at det ikke er ekte. Vel, med den diskusjonen vi har gående om photoshoppede reklameplakater, vil slike argumenter også være en blytung form for kvinnelig dobbeltmoral. Rett den kritikken du gir reklamebransjen mot deg selv. Og tenk deg om. " Det er jo ingen som ser sånn ut!" og "Det er ikke rart ungdom i dag blir usikre når ingenting av det de ser er ekte!". Smak på den. En anelse bitter innrømmelse med en høy grad av dobbeltmoral. 

  Oppgradering i lomma x antall ganger daglig er verre enn et blogginnlegg i ny og ned om mer drastiske endringsformer. For det er det som skjer i det daglige som skaper vaner. Blir du vant nok til å se på deg selv som en vare med behov for oppgradering og oppussing, blir det sånn. Selvbildet har ikke godt av og tråkkes ned i søla på jevnlig basis.

  Men der sitter du og lar snapchatfiltre kødde med ditt eget selvbilde, helt frivillig.

   

  Hva mener du?

  Les også: Hvorfor skal photoshoppede bilder merkes?

  Følg bloggen på Facebook: HER

  #snapchat #kroppspress #bildemanipulering #meninger

 • Publisert: 30.05.2017, 10:20
 • Kategori: Meninger
 • 15 kommentarer
 • 15 kommentarer

  Elevele

  30.05.2017 kl.13:33

  Jeg bruker bare de stygge filtrene jeg... Ha ha... Men enig i det du sier- det er dobbeltmoralsk. Rart mange ikke skjønner det selv.

  Kristin

  30.05.2017 kl.22:41

  Elevele: Hehe, tviler ikke, ligger mye moro der ;) Ja, jeg mener det er det. Men det er ikke alltid like lett å høre, tror jeg.

  frodith

  30.05.2017 kl.19:57

  Jeg har ikke snap,og ikke Facebook, så er sjelden jeg gjør det der. Men jeg får tilsendt av folk med Snap, hvis vi har laget noen morsomme ansikter. Jeg føler jeg tuller så mye med utseende her på bloggen, med grimase-parader, karneval, bad-selfie-marsjer og det meste, så jeg er nok en som går foran med det at det er LOV å se rar ut, og at det gjør livet litt morsommere..

  Kristin

  30.05.2017 kl.22:43

  frodith: Bad-selfie-runder og grimaserunder ja, mener å huske noe sånt fra i fjor. Det var en utrolig morsom greie, og hvis jeg ikke husker feil, veldig mange med. :)

  dvergpinschere i mitt hjerte

  30.05.2017 kl.20:23

  Her er jeg veldig enig med deg! for jeg også skjønner meg ikke på disse filtrene..har ikke prøvd det..for jeg prøvde snap engang..men skjønte lite, og sendte bilde uten å vite..osv..så jeg turte ikke mer..hihih..men det er jo helt galt å vise sin beste side hele tiden!! Det er ikke sånn livet er!! Ingenting er naturlig lengre jo..pupper, vipper, hår, ja nå også huden da....herlighet..ikke rart ungdom blir deprimerte...

  Kristin

  30.05.2017 kl.22:44

  dvergpinschere i mitt hjerte: Hehe, så snapchat skremte deg vekk før du fikk begynt ordentlig ;) Håper du har hatt en kjempefin dag med minst mulig vondter.

  30.05.2017 kl.22:06

  Jeg er enig, har ikke snapshat jeg og tar så og si aldri bilder av meg :) har ikke engang profilbilde på Facebook. Men liker ikke at det er blitt sånn at man må ha masse filter og Sminke for å liksom bli pen.

  Kristin

  30.05.2017 kl.22:49

  Anonym: Tusen takk for tilbakemeldingen. Jeg er ikke så glad i å bli tatt bilder av selv. Det er først når det blir helt nødvendig det blir farlig, og i enkelte miljøer begynner vi vel å nærme oss nå, dessverre.

  Virkelighetensverden

  30.05.2017 kl.22:13

  Hallo!

  Litt rart å lese at du ikke vil at folk skal "gjøre seg pene", og at de skal vise seg slik de er. Jeg gikk gjennom bloggen din, og du skriver blant annet: "Å ikke skjule noen deler av kroppen min, ligger milevis fra min veletablerte komfortsone." Gjør ikke du da AKKURAT det samme som du sier man må slutte med?

  Du skjuler kroppen din ved hjelp av klær, andre liker å skjule seg med filter på snapchat. Er det ikke naturlig at man ønsker å vise seg fra den beste siden man kan? Jeg antar at du pynter deg når du skal på fest? Eller at du sminker deg av og til? Om du ønsker at folk skal gi en god f*?n i hvordan de ser ut, så burde vel du sette et eksempel og gjøre det samme?

  Kristin

  30.05.2017 kl.22:35

  Virkelighetensverden: Hei :) Ja, jeg har skrevet, i en smått ironisk kontekst og underforstått, at jeg syntes det ville være ubehagelig å sprade rundt naken, i Kroppstypejakten;timeglasset. Setningen før den du har sakset ut er nemlig: "Jeg, som ikke engang liker å bli tatt bilde av med klær, var slett ikke klar over at å kapitulere som timeglass, var det samme som å sprade rundt i Evas drakt." Jeg stiller som regel påkledt, ja, spesielt utomhus, og det hender jeg drar ut noe annet enn joggebukse fra skapet. Om folk vil pynte seg eller ikke, får være helt opp til hver enkelt, men jeg synes det er stor forskjell den beste siden man kan og det å bruke et hjelpemiddel som blåser opp øynene dine til dobbel størrelse og endrer anatomien i ansiktet ditt. Jeg føler ikke at jeg har oppfordret eller ønsket at folk skal gi f i hvordan de ser ut med dette innlegget, men derimot at en bør tenke over hvilke signaler slike filtre gir. Er du vant til å se deg selv med annerledes hud, større øyne osvosv, vil det etter hvert bli det bildet du selv også ønsker å se. Også om du er en 5 år gammel jente.

  Virkelighetensverden

  30.05.2017 kl.22:49

  Frykter du at man etterhvert vil ønske at man har hundeører/nese også? For det er det mest populære filteret. På andre plass er filteret der man kan bytte ansikt med kjendiser, og tredjeplass går til filteret som gir deg surt ansikt..... Tror du at man vil operere seg slik at man får skikkelig surt ansikt i fremtiden?

  Dette blir som å si at om man spiller voldelige videospill så vil man selv bli voldelig. Det er svært lite forskning som tilsier at filter på snapchat skal endre barns selvfølelse, og få de til å ønske å operere seg i fremtiden.

  Jeg kan forstå frykten din for at dette skal skade barn. Og ingen vil at barn skal bli skadet. Men hvordan kan de bli skadet? Mener du at folk som ønsker å endre sitt utseende er skadet? Eller at folk ikke burde bli utsatt for bilder som gjør at de kan se på seg selv som mindre pene enn andre?

  Kristin

  31.05.2017 kl.08:25

  Virkelighetensverden: De nevnte filtrene bygger, meg bekjent, ikke oppunder kroppsbildet i media som blir kritisert fra flere hold: den perfekte kroppen som egentlig ikke eksisterer, enten det er på magasinforsider, reklame og sosiale medier. Sjansen for at disse filtrene vil ha stor innvirkning på noens selvbilde i negativ forstand, er derfor mye mindre enn filtre som gjør oss "penere". Ja, det er lite forskning på barn og snapchat, noe som også er en konsekvens av at svært få enda har vært barn under snapchats eksistens, og ingen av de som har det, enda har rukket å bli særlig gamle. Snapchat ble vel opprettet på denne siden av 2010-tallet, om jeg ikke husker feil. Jeg mener ikke at folk som ønsker å endre sitt utseende er skadet. Men det mange av de jeg kjenner og har snakket med sier, er at de har operert ulike deler av kroppen sin for å føle seg vel med seg selv, for sin egen del eller fordi de rett og slett ikke slo seg til ro med personen i speilet. Alle grunner vel plantet i måten personen oppfatter seg selv, og dertil begrunnet i selvbildet. Folk vil alltid sammenligne seg selv med andre, men når man sammenligner seg selv med en bildemanipulert versjon av seg selv på jevnlig basis, mener jeg det er verdt å stoppe opp og tenke. Og det uavhengig av om personen i fremtiden kommer til å operere seg eller ikke. Hvis dette bidrar til å forandre måten personen ser på seg selv, er det grunn nok til å reflektere over bruken. Synes jeg.

  31.05.2017 kl.01:25

  Jeg ville aldri finne på å ta snap fordi jeg ser så fryktelig ut på dem. :D ;) :D

  Jeg er ikke direkte fotogen, men de bildene jeg legger ut av meg selv er fri for sminke og filtre. Av en eller annen grunn har jeg få greie bilder av meg selv med sminke. (Kanskje fordi jeg ikke bruker det så ofte.) Uhøytidelige tullebilder er kjempemorro.

  Ellers setter du fingeren på et veldig viktig tema. Jeg er SÅ glad for at jeg ikke er barn/ ungdom i dag. Det å leve opp til et fotoshopet/ redigert ideal er umulig.

  Kristin

  31.05.2017 kl.08:44

  Anonym: Tusen takk for at du er enig, og ja, det er nok utfordrende og være ung i dag. Jeg har heller ikke et arsenal av bilder av meg selv, og det er nok litt 50/50 om det er med eller uten sminke her. Her på bloggen er andelen i favør usminket, men det er noe tilfeldig. Headerbildet er uten sminke, og profilbildet med mascara, for eksempel.

  s

  14.06.2017 kl.08:33

  denne kommentar trenges ikke besvares/kan ignoreres - men jeg har kun et stk strykejern, alltid kun hatt den gode gamle og den er prikk lik dette som på bildet. dette er synkronistet happening bigtime - jeg søker etter de meningsfulle sammentreff og har fant jeg den...hva vil strykejernet bety for meg idag, hva vil det danne for ideer, hva vil skje med min egen identitet nå; inn i det ukjente nå...som en landstryker

  Skriv en ny kommentar