hits

Kristin.blogg.no

Kreativ treningsøkt 10: Hvordan skille seg ut?

 • Publisert: 29.05.2017, 10:20
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Hvis du ønsker å skrive dine meninger om et tema som veldig mange andre har skrevet om, er det veldig lett å bli en i mengden. Har du tenkt gjennom hvordan du kan jobbe med ditt innlegg for å nettopp skille deg ut? Synes du det er vanskelig? I dag skal jeg vise deg hvordan jeg fikk 8000 lesere på et innlegg nettopp ved å skille meg ut.

  Når bør du bruke kreativitet for å justere budskapet?

  "De skjønner jo ikke hva jeg sier", "De vil jo ikke høre!" Et tegn på at du bør bruke kreativitet og justere budskapet, er hvis du til stadighet gjentar akkurat det samme, men forventer et annet resultat. Det var Einstein som først uttalte dette, og vet du hva han kalte fenomenet? Galskap.

  " Galskap er å gjenta noe igjen og igjen og forvente et annet resultat."

  Albert Einstein (1879-1955)

  Hvis en ser på når Einstein levde, er dette gammelt nytt, men svært nyttig å minne hverandre på innimellom. "Er det ikke på tide at vi justerer litt her nå, vi har gjort det samme i flere år, og bedriften får ingen nye kunder. Jeg har undervist den samme mattetimen i tre år nå, og på slutten er det alltid det samme spørsmålet som går igjen hos elevene". 

  Skal jeg fortelle deg den vonde sannheten? "Det er ikke dem, det er deg".

  Little girl

  Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com

   

  Et konkret eksempel

  Kanskje har du opplevd det selv, at du gang på gang sier det du skal si, men motparten virker ikke å ha skrudd på ørene sine? Selv de største tema kan ha godt av litt kreativ vinkling innimellom, for å nå gjennom til en annen gruppe enn de en vanligvis snakker til. Hva gjorde jeg egentlig med Bønder, bare utestemme og subsidiesugerør, lesersuksessen over 8000 har lest til nå?

  La innlegget få en uvanlig grunnmur

  Bruk et uvanlig utgangspunkt for å skrive innlegget ditt, da blir det automatisk unikt. Det nevnte innlegget er bygd direkte ut fra ulike fordommer bønder i Norge møter på jevnlig basis i nesten alle debatter, både skriftlig og muntlig. Her er et utvalg: " De har sugerør langt ned i statskassa. De har så stor utstyrspark at så veldig synd på dem er det ikke. De er subsidiert i hue og rævva. De må, som andre selvstendige næringsdrivende, begynne å ta ansvar for sin egen inntekt. Det er ingen andre grupper som oppfører seg sånn i lønnsoppgjør." Høres det kjent ut?

  Hvis du skal bruke fordommer som utgangspunkt for å være kreativ, må du gå inn i det motparten sier. Det er ikke alltid like enkelt eller behagelig. Hvorfor mener de dette da, det er jo helt bak mål? Hvordan går det an å mene noe sånt? Begge de foregående spørsmålene hjelper deg ingenting, det gjør deg bare mer frustrert og mer høyrøstet til neste gang. Hvorfor mener du det du gjør? Hva er fordelen med å mene det du mener? Hvilke av disse fordelene kan direkte knyttes til motpartens CAPSLOCKmeninger? Mye bedre spørsmål for å få fart på tankevirksomheten. 
   

  Velg en uvant kommunikasjonsform

  Mye av kommunikasjonen i tunge saker, som jordbruksoppgjøret, foregår i lange sakprosaiske tekster, fulle av diagrammer, statistikk og faktabokser. De er ikke spesielt egnet til å nå andre enn dem som selv er svært interessert i oppgjøret. Og merk; da enten er svært imot eller selv er inne i oppgjøret på arbeidstakersiden. Det har blitt uttalt at jordbruksoppgjøret i Norge er så avansert at det er bare vårherre som forstår det. Og det ligger noe i det når en skal kommunisere videre. Du må ha klart for deg hva essensen er. Og hvem du ønsker å snakke til.

  Innlegget mitt ble en mellomting mellom et kåseri og et essay. Ved å bruke ironi og retoriske spørsmål, og noen vel overdrevne eksempler, ble innlegget både mer lettlest og delbart enn andre innlegg i temaet akkurat nå. Jeg valgte også å lage et nytt ord basert på fordommene om gjennomsubsidierte bønder med sugerør i statskassa: "subsidiesugerør". Dette kunne jeg gjøre fordi assosiasjonene til dette ordet for de fleste, når de knytter det opp mot bønder, vil være midt i blinken det jeg planla.

  Og det beste: jeg har enda ikke fått en eneste norsklærer på nakken for å ha skrevet et ord som ikke finnes. Jeg har til og med bevis på at norsklærere har delt innlegget.

  Men; innlegget er ikke skrevet for å få deg til å forstå alle mekanismene i jordbruksoppgjøret. Det er skrevet for å belyse mitt syn i saken, og jeg har derfor ikke brydd meg en døyt om å underbygge eller faktabelyse ting i saken som ikke støtter denne misjonen. Det er skrevet for å nå ut til deg som kanskje aldri har tenkt over en eneste av mekanismene, hører protestropene i det fjerne fra begge sider, og har valgt å lukke ørene. 

  Ikke vær redd for å skrive om det "alle" skriver om, men gjør ditt beste for å gjøre ditt innlegg til et som skiller seg ut.

  Hvilket "ihjelskrevet" tema vil du at jeg skal skrive om for å bevise at det er mulig å skille seg ut? Operasjoner? Bildemanipulering? Kroppsfokus? Mobbing? Hiv gjerne over en utfordring i kommentarfeltet.

  Jeg vil med det samme invitere deg til  den lukkede gruppen min på Facebook, "Det kreative landslaget". Der kan du for eksempel spørre konkrete spørsmål for å få teksten din til å skille seg ut, samtidig som det legges ut små oppgaver og tips jevnlig. Du får rett og slett mer kreativitet der inne enn det mandagenes kreative treningsøkt her på bloggen kan gi deg. Gleder meg til å bli kjent med deg!

   

  Trenger du å bli bedre på brainstorming, er konkurransen på Facebooksiden min noe for deg. Der kan du nemlig vinne et hefte med mine fem beste tips til bedre brainstormingsresultater.  Konkurranse avsluttet.

  #kreativtrening #kreativtreningsøkt #kreativitet #trening #kreativtreningsleir

 • Publisert: 29.05.2017, 10:20
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 20 kommentarer
 • 20 kommentarer

  Victoria Larsen

  29.05.2017 kl.11:49

  Interessant innlegg :-)

  Kristin

  30.05.2017 kl.23:04

  Victoria Larsen: Tusen takk :)

  Seb

  29.05.2017 kl.16:23

  Om du klarer å få mere enn 50 unike kommentarer på et innlegg om lakseoppdrett så skal jeg sende deg en krone for hvert unike innlegg som overgår dette + fiskepinner for et forbruk for et helt år (basert på standard innkjøp av en person iløpet av et år).

  Tar du utfodringen?

  Livin on the edge...as a laks!

  Kristin

  30.05.2017 kl.23:04

  Seb: Faktisk. 50 unike kommentarer er helt insane, jeg kan ingenting om lakseoppdrett, og får jeg flere fiskepinner på tallerkenen, tror jeg at jeg dåner. Men at jeg kan skrive for moros skyld? Hvorfor ikke?

  frodith

  29.05.2017 kl.19:33

  Jeg mener selv jeg er kreativ som bare rakkern, finner nye vinklinger, nye temaer, etc, men det ser ikke ut å ha så mye å si på antall lesere hos meg. Jeg får plutte rundt med den lille gjengen min, de koser seg hvertfall DE :-D

  GladLaxenSeb

  31.05.2017 kl.08:50

  mulig 50 unike er galskp; men jeg måtte ta i litt om jeg måtte ut med fiskepinne-dealen min, den hadde jeg faktisk stått for selvom sitti med fiskepinnen i postkassen. Som du så liker jeg skrive om alt og ingenting; - det er jo utrolige ulike temaer der ute...akkurat nå kunne jeg tenkt meg å gjort noe veldig meningsfullt og samtidig blitt husket for det. Ta Heimlich-manøveren for eksempel, tenke seg om man fikk en Sblich manouvre! Saving lives AND famous! its great....

  Kristin

  31.05.2017 kl.09:02

  GladLaxenSeb: Haha, ja, ikke sant? Jeg er også pro alt og ingenting, noen ganger liker verden meg for det, andre ganger, vel - I got the trolls to prove it. ;) Finfin drøm det der altså, kanskje Sblich kan være navnet på en Heimlich der du får løs fiskepinnen som har satt seg fast? Det er viktig å spesifisere ting, skal man komme noen vei, er det ikke? Spørs om jeg gladlakser ivei om lakseoppdrett i kveldinga, såfremt flokken vedkjenner seg at søvn er nødvendig.

  HappySalmonSeb

  31.05.2017 kl.09:32

  Seblich manouvre jeg mente forøvrig. Rettskriving ikke vært min forte' egentlig da jeg bare rabler ned ordene og håper de lander riktig, det er en del autoritære og halv patriarkiske bedømmelser om grammatikk på dette området, så jeg blir slukøret og forblir lille betahanne på grunn av det men jeg overlever.

  Om du hiver deg på lakseoppdretten så kommer du muligens ikke til å få en verdenskommentar, hva vet vell jeg men det er nok sikkert en hel verden om det om man setter seg inn i det/utroligste ting man kan komme over om man dykker ned i abyssen med research. Fra laksen blir fødd med å kjempe seg oppover elvene mot strømmen, havne i en slags balje med andre lakser for å senere havne på tallerken som 'le fiskpinn delicatessen' for å så bli omgjort til energi for oss til å fortsette og leve til å skrive om nemlig laksen...energyalways finds it ways thourgout the cosmos and fiskepinn is no different!

  Og jeg skrev om alt og ingenting igjen og jeg synes at det du gjør er bra og hjelper de som vil lære. Takk takk it is great.

  Kristin

  31.05.2017 kl.09:40

  HappySalmonSeb: Vi får se hvordan kommentarfeltet lever livet, men noe laks vil det iallefall bli ;) Hehehe, DETTE er mine type kommentarer vettu, midt i blinken - om du sleiver her eller der på bokstaver her, er tilgitt som bare tusan, så lenge du lover å komme tilbake å gjøre det igjen. Du må hive inn bloggadressen din når du kommenterer, så folk uten adminrettigheter har mulighet til å finne og besøke bloggen din også ;) Bare ved å trykke på Happysalmon that is. (Må ikke oversettes og leses av folk med kofferthumor, ved nærmere ettertanke.) Og realiteten; "jasså, barna dine vil ikke spise fisk nå heller nei. Du har jo alltids fiskepinner da....." ;) Forever Fiskepinn, no aloe vera guaranteed.

  sebgubb

  31.05.2017 kl.09:53

  jeg vil egentlig ikke blogge så mye fordi jeg er så impulsiv at jeg bare sletter den med engang jeg jeg blir litt bitter på verden, men jeg tror det er mitt indre lille barn som bare er rett og slett en liten sinna unge som ikke får vilja si - jeg jobber med saken og håper at en dag skal slutte med å være peter pan o flyve rundt som en idiot for å deise ned i bakken som Ikaros sjæl med å smelte sine gylne vinger...men laksen er fint den, selvom skildpadde alltid vært symboldyret for meg selv fordi jeg er så utrolig seig o sakte i livet, men en dag er jeg først i mål.

  eneste har å vise frem er.... http://fangugg.blogg.no/

  - men det er kun noe jeg da ble litt lei av, fordi enormen var så utrolig stor og alle ville 'ha en artpiece of the sebbe' fordi kunsten var så utrolig...

  jeg kommer nok tebake to you on here

  Kristin

  31.05.2017 kl.09:59

  sebgubb: Men hvis Peter Pan slutter å fly, vil det ikke bli latterlig enkelt for Kaptein Krok å fange han da? Seig og sakte vinner løpet ja - men en impulsiv skilpadde kommer kanskje ikke i det målet den først hadde planlagt. Tenk deg det tiltaket da, når en først har skjenet ut og finner ut at en må snu. "Næh, det gidder jeg ikke, nå får jeg gå denne veien" ;) Love it! Både at du kommer tilbake, og bloggen. Men skjønner at det kan bli slitsomt. Jeg gikk jo dritlei av min forrige blogg selv, fordi jeg hadde malt nisjen min så smal at jeg ikke fikk puste. Så da fikk det heller bli "alt som jeg interesserer meg for" her i stedet.

  SebnisjSebnishwhatchagonnado

  31.05.2017 kl.10:08

  sant sant, veldig godt poeng med Kaptein Krok å bli fanget; alltid tenkt på at hans egen skygge er den han ikke liker, men han er bare et irriterende moment samt det er jo Kaptein Krok som er den som kan ta livet av han, men Mr Krok er jo redd for tiden selv med Krokodilla med uret i magen. Så det ser ut som Kroken og Peter har noe til felles; de liker fanden ikke tid...en blir oppslukt av den, mens Peter flyr avsted fordi han vil ikke lande i den voksne verden...tid, tid, tid I drink my viking mied.

  EN impulsiv skildpadde; jeg skriver motsigende men I reserve the right to contradict myself at any time; det er vertfall viktig fordi de med bipolar diagnose fordi der kan det gå fort i svingene med opp i skyen og ned i undergrunnen; mye bedre synes jeg å legge symbolikk i ting enn å bare bruke ord som mani og depresjon...livet får litt mer farge og dybde om man bruker ulike ord bare...hæppedyhæpp

  forøvrig så faller jeg ikke med ditt triks med at disse kommentarene blir over 50 så du faktisk får de fiskpinnene, fordi de blir faktisk unike kommentarer med at jeg stadig skifter navn!...they see her rollin, they be hatin

  Kristin

  31.05.2017 kl.10:52

  SebnisjSebnishwhatchagonnado: Tid er nok et tilbakevendende problem for mange ja. Ord er fantastiske fargeleggere, og meningen bak ord kan være helt unik. Jeg liker å leke med ord, og liker folk som gjør det samme med både en humoristisk snert og kunnskapsrik snert. Hahaha, they be hatin faktisk. Betyr det at det kommer enda flere troll inn her enn det har gjort de siste dagene? Wow, nå må jeg ta meg sammen og heller bruke tiden på å sette ut litt feller. Håper du får en knalldag, vi snakkes under lakseoppdretten om ikke før ;)

  tidseb

  31.05.2017 kl.11:06

  ja vi snakkes nok, kan ikke skrive her mer nå det blir teit og de blir hatin...

  s

  31.05.2017 kl.13:00

  :( jeg skrev verdens fineste blogginnlegg om eple vs purre, så forsvant det - jeg skylder på din blogg om det.

  Kristin

  31.05.2017 kl.14:52

  s: Hverken epler, pærer eller purre her. Ganske slunkent kjøleskap i det hele tatt. Var ute og spiste ostekake i gjerningsøyeblikket, så jeg kan med sikkerhet si: "det var ikke meg".

  sebeple

  31.05.2017 kl.15:31

  trokke det går å kommentere på eldre artikler hos deg av en eller annen grunn. muligens har med at født på 80-taller og ikke like god på teknologi som kidza som født på 80-tallet. damn kids fuckin in the bushes...

  ja altså, kan du ikke vertfall prøve å ikke spise hele osteblokker når du kommer hjem fra byen en fuktig kveld så er jo det en start på at er no igjen i kjølis.

  men unn deg ostekake, de er gode!

  The end.

  -

  Kristin

  31.05.2017 kl.20:07

  sebeple: Hmm, testet nettopp, og hadde ingen problemer med hverken testobjektet eller kommentering. Men mulig det er revenge of the 80s ;)

  Daniel Olsen

  06.06.2017 kl.19:12

  Dette var interessant lektyre. Subsidertsugerør går rett inni min stadig ekspanderende vokabularliste. Et snerten ord og bruke både i debatt og prosa enten det er sakprosa eller skjønnlitterært. Når dette er sagt så stiller jeg meg litt uenig til det du skriver her:

  "Hvorfor mener de dette da, det er jo helt bak mål? Hvordan går det an å mene noe sånt? Begge de foregående spørsmålene hjelper deg ingenting, det gjør deg bare mer frustrert og mer høyrøstet til neste gang."

  Jeg tenker at de spørsmålene kan hjelpe deg, men det forutsetter selvfølgelig at man prøver og gi et så åpensinnet besvarelse til deg selv som mulig.

  Eksempel: Hvis jeg møter en homofil mann som blir rasende når jeg forteller ham at jeg er kristen, og kalt meg fordomsfull og helvetespredikant; ville jeg spurt meg "hvorfor den reaksjonen?" tenkt på mulighetene om vedkommende kanskje har hatt noen i nærfamilie eller vennekrets som var kristene og dypt fordomsfulle og dermed forstått litt mer hva som ligger bak denne holdningen. (jeg innser at jeg kanskje klarer og tenke sånn som dette i og med at jeg har brukt mye tid på og lage karakterer og forme deres mentale adferd og holdninger. Og har derfor ofte hatt tankeeksprimenter der jeg går inn for å se den andre siden av saken [og da mener jeg virkelig inn for det også!])

  Men jeg er også en som alltid søker årsaken bak en hendelse, noens adferd eller holdninger. For meg er verden nesten som og regne som en rubiks kube. Men nå begynner denne kommentaren og bli litt lang, jeg ønsker deg en riktig god kveld og gleder meg til og lese neste innlegg du har å by på. :D

  (gir sulten skylda for eventuelle skriveleifer som har sneket seg inni kommentaren)

  Kristin

  06.06.2017 kl.20:13

  Daniel Olsen: Perfekt! Elsker å bli bastantarrestert. Hender en kan bli litt vel bastant i skrivingen innimellom, og da er det en lettelse at noen leser det en leverer såpass i sømmene at det blir plukket opp! Tusen takk, både for at du leser og at du gir konstruktive tilbakemeldinger. Selvfølgelig kan "negative spørsmål" også trigge kreative prosesser, spesielt på den måten du beskriver, men akkurat i dette tilfellet, skulle jeg nok omformulert til "Begge de foregående spørsmålene er relevante å stille seg, men vil sannsynligvis ikke drive prosessen så godt fremover som for eksempel......" Eller noe sånt. :) Elsker lange kommentarer, det betyr at det er liv i kommentarfeltet - og det er fantastisk! Håper du også får en strålende kveld, det burde vel la seg gjøre med kjæresten hjemme etter det lange oppholdet. Og at du har funnet deg god mat ;) Skriveleifer kan snike seg inn uansett nivå på hungerskala, de er leie sånn ;)

  Skriv en ny kommentar