hits

Kristin.blogg.no

Hvordan du kan bli mer kreativ.

 • Publisert: 25.05.2017, 21:23
 • Kategori: Kreativitet
 • Du sitter og må prestere, men alle de gode ideene dine har reist på hyttetur til Geilo. Eller du bare MÅ holde fokus, mens alle ideer i verden på alle andre områder i livet ditt har russefest. Har du opplevd at det er kreativiteten som eier deg, fremfor at det er du som sitter med tøylene og kan disponere den? At den svikter deg når du trenger den som mest, glemmer å møte opp på eksamen eller hakker løs i situasjoner der du ikke kan bli med på leken? Har du noen gang følt deg maktesløs når noen har sagt setningen: Nå skal vi være kreative, alt er lov? Har du vurdert å gjøre noe med det?

  girl paints the wall
  Licensed from: adam121 / yayimages.com

  Kreativitet - det du vet og hvordan du bruker det

  Kreativitet er av mange ansett som en magisk egenskap bare noen heldige utvalgte har fått utdelt. Der er jeg uenig. Noen er mer disponerte for å være kreative enn andre, men jeg mener at du kan trene deg adskillig bedre enn det du er pr dags dato. Men du må, som i alt annet i livet, bestemme deg for å bli mer kreativ. Og jobbe mot målet. Kanskje har du allerede lest noen av de kreative treningsøktene her på bloggen?

  Jeg synes kreativiteten som skjer oppi hodet mer spennende enn strikking, sying og andre ting jeg som jente nok "burde" interessert meg for. Men uten hverken talent, tålmodighet eller interesse, går det dårlig. Mamma er verdensmester i alt det der, så det ingen genetisk mangel heller. Det er forsåvidt ikke det eneste "vi jenter" driver med jeg ikke identifiserer meg med, men det kan vi snakke mer om en annen gang.

  Jeg har tro på at kreativitet lever i spennet mellom det du vet, og hvordan du bruker det du vet. Så enkelt og så vanskelig. Skal du bli mer kreativ, kan du derfor gjøre en av tre ting: Vite mer, bruke det du vet på en annen måte, eller rett og slett bli flinkere til å utnytte utgangspunktet.

  Vite mer, bruke det på en annen måte eller flinkere til å utnytte utgangspunktet

  Alle disse tre er ting du gjennom skolegang og livet forøvrig trener på, du lærer mer, gjør nytte av nye metoder og lærer innimellom en teknikk eller to for hvordan du utnytter utgangspunktet bedre. Men når du først har funnet "din" måte å lære på, kan det være vanskelig å bryte vante mønstre. Du bruker det som er mest effektivt, selv om det kanskje ikke på sikt blir den teknikken som tar best vare på ideene dine.

  Hjernen din har helt klart godt av at du prøver nye ting. Det blir som med annen trening, løfter du like mye i benken over tid, vil fremgangen etter hvert stagnere. Både muskler og kreativitet må ha utfordringer for å vokse. Ved å gjøre nye typer assosiasjonsrekker, nye læringsmetoder og være i uvant terreng, vil hjernen din produsere nye kontaktpunkter mellom den kunnskapen som allerede er i hjernen din, og du vil kunne utnytte det du allerede vet bedre.

  Prøv gjerne å lage deg egne, unike teknikker. Og test dem ut. Hvis en teknikk slett ikke fungerer, vil dette også være uvurderlig kunnskap på veien mot de teknikkene som fungerer. Det triste er derimot at for å ha kontinuerlig utvikling, må du også utvikle teknikkene med jevne mellomrom.

  Knytting av ny kunnskap

  Det er også lurt å knytte ny kunnskap direkte mot kunnskap du allerede har. På denne måten blir det både lettere å huske, og kan tas frem i flere relevante situasjoner.

  For eksempel kan jeg knytte spekulasjonene om at Tyrannosaurus Rex var en åtseleter basert på lengdeforholdet mellom femur og tibia, at beina rett og slett var bygd for å gå lange distanser fremfor å løpe, direkte til min jobbsituasjon som radiograf, der femur og tibia er områder som avbildes jevnlig. Om det er sært og innimellom få opp en tanke om T-Rex når du tar bilde av en gammel dame med hoftebrudd? Nja, det spørs hvem du spør, jeg har med vilje laget meg en hjerne der kunnskapen er vevd i hverandre.

  Samtidig bør du prøve å utfordre hjernen din til å tenke i uvante baner minst en gang i uken. Det være seg absurde spørsmål, uvante tankerekker, å sette seg inn i en meningsmotstanders meninger eller rett og slett prøve noe du aldri har gjort før. Du bør også lære deg noe nytt, om enn så lite, så ofte du kan.  Og lærer du deg noe nytt, gir du automatisk kreativiteten din nye arbeidsflater.

  Det oppbrukte uttrykket "å tenke utenfor boksen", er sunt påfyll for kreativiteten din, men kanskje ikke så enkelt å gjennomføre bestandig. Er du av dem som har behov for litt drahjelp, kan du melde deg inn i den lukkede Facebookgruppa "Det kreative landslaget". Der vil det komme små oppgaver du kan bryne deg på og du kan treffe andre med interesse for å utvikle sin kreativitet. PS: Når vi 50 medlemmer der inne, kjøres det Facebook live der inne, til tross for undertegnedes motforestillinger mot fremstilling på video.

  #kreativitet #kreativ #kreativtrening #kreativtreningsøkt #facebookgruppe

 • Publisert: 25.05.2017, 21:23
 • Kategori: Kreativitet
 • 8 kommentarer
 • 8 kommentarer

  frodith

  25.05.2017 kl.22:10

  Jeg burde jo melde meg bare for å se deg live på videoforelesning.. Men jeg tror jeg dropper det, har jo ikke Facebook en gang, og bør ikke overtrene :-D

  Kristin

  26.05.2017 kl.11:06

  frodith: Hahaha - hadde nesten vært verdt å måtte gå gjennom det bare for å få deg på Facebook vettu ;) Håper du har en herlig solskinnsdag :)

  Personlig Utvikling

  25.05.2017 kl.23:10

  Dette var en bra artikkel.

  Eg trur som deg, at kreativitet er noe det går an å trene på. Akkurat som med motivasjon: Du blir ikkje blir motivert til å gjøre noe, før etter at du har gjort aktiviteten.

  Akkurat slik er det også med kreativiteten. Den finnes ikkje når du trenger den. Men når du ikkje ønsker den velkommen, da banker den på og lurer på om den kan få slippe inn.

  Kristin

  26.05.2017 kl.11:09

  Personlig Utvikling: Tusen takk :) Ja, det er bra sant, ift motivasjon. Og jo flinkere en er til å visualisere hvordan det vil føles etterpå, jo mer får en gjennomført. Spesielt av det arbeidet som kanskje ikke er så givende i utgangspunktet, eller pliktarbeid ;)

  Min erfaring var at den ofte ikke banket på engang, den bare kom brasende inn som et promilletungt utdrikningslag og gjorde det umulig å ikke legge merke til den :)

  stavangerinmyheart

  26.05.2017 kl.20:08

  Bra innlegg. Jo jeg tror nok at den kan trenes, men at den kan ligge lettere for noen enn andre. Det går mer på personlighetstypene. Jeg tror og den mest kreative kan ha litt tørke innimellom.... Helt tomt hvis du kan si det slik.

  Men har jo fulgt deg, og synes at mange av tipsa dine er bra. hvordan kommer på innlegg osv. Men må jo si at innimellom føler en seg helt tom..... og tenker helt tomt på en måte uansett om en er kreativ eller ikke.

  Selvfølgelig har jeg meldt meg inn i gruppen... venter spent til vi når 50. Heier på deg jeg..... og igjen gralla med plasseringen.

  Kristin

  27.05.2017 kl.12:21

  stavangerinmyheart: Ja, de fleste kan nok kjenne på den der at det er helt tomt. Men med litt trening, kan en gjøre disse opplevelsene til et minimum. Tror jeg. Det har i alle fall fungert for min del :)

  Kjempemoro at du vil være med! Hehe, for min del kjenner jeg at det hadde ikke gjort noe om det holder seg under 50 ;) Men 50 er heldigvis ekstremt mange folk da, så det blir "forhåpentligvis" en stund til.
  Tusen takk :) Håper dere har det samme været i Stavanger som her. For her er det is og sommervarme for alle penga.

  Sander

  03.06.2017 kl.18:51

  Ikke et ord om hva som skal til, kun oppfordringer om å bli med i en gruppe, og det var i alle fall en kreativ måte å reklamere på ...

  Kristin

  03.06.2017 kl.19:31

  Sander: Hei Sander! Tusen takk for tilbakemeldingen, og du har selvfølgelig helt rett. Innlegget ble skrevet i en tilstand av "jippi, nå har jeg endelig fått igang gruppen", og jeg har nå tatt konsekvensen av det. Hele siste del av innlegget er nå reskrevet, for å faktisk gi mer av det overskritfen lover. Skjønner hvis du ikke ønsker å gi meg en ny sjanse, det var virkelig ikke meningen å lure deg. Jeg brenner for at folk skal få brukt kreativiteten sin på best mulig måte, og mente ikke å la mitt engasjement for den nye gruppen overvelde det viktigste budskapet. Igjen, tusen takk for den ærlige tilbakemeldingen! Man blir ikke bedre uten å gjøre feil, og dette var en fra min side, legger meg paddeflat. Sorry! Jeg håper i alle fall du får en kjempefin kveld. Og om du gir meg en sjanse til og leser siste del på nytt; at du får noe av det du trykket deg inn for.

  Skriv en ny kommentar