hits

Kristin.blogg.no

Clickbait: lurer du leserne dine?

 • Publisert: 18.04.2017, 11:35
 • Kategori: Bloggtips
 • Clickbaits er kanskje best kjent fra noen av bloggerne øverst på topplisten. De fleste hater fenomenet, men hva om jeg fortalte deg at du drev med noe av det samme? Lær hvordan du unngår det i dette innlegget.

   

  Clickbait-overskrift

  En clickbait-overskrift er, som navnet tilsier, et åte for å få deg til å klikke deg inn. Og et åte er, både for mennesker og fisk, smått ufint lureri, lagt ut for egen vinning. En clickbait-overskrift lages oftest ved å være svært subtil, i overkant dramatisk, hemmelighetsfull eller ekstremt provoserende, mens innholdet ikke står i stil i det hele tatt. "Det verste som kunne skje. Du gjetter aldri hva som skjedde. Jeg har blitt forlatt." Du kjenner refrenget.

  Denne typen clickbait klarer de fleste å unngå, hvis en bare tenker seg om. Og ønsker å unngå det. De fleste av oss bloggere her nedpå murgulvet vet at vi slett ikke har råd til å lure våre lesere på denne måten. Når noen føler seg lurt, vil de slutte å besøke deg. Har du ropt "Ulv" tilstrekkelig mange ganger, blir du tvunget til å sitte alene og ule til innleggene dine til slutt.

  Furious child
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


  Clickbait du ubevisst legger ut - hashtags

  Clickbait-overskrifter er lette å unngå, det er bare å skrive en overskrift som passer innholdet ditt, men hva om du legger ut flere clickbaits i hvert eneste innlegg du skriver? De er kanskje ikke så lette å få øye på, og virker så ubetydelige når du skriver dem, men de er fortsatt der.

  #tips

  .
   

  Selv om de er bittebittesmå, vil disse ordene følge blogginnlegget. En hashtagg er en emneknagg du legger i innlegget ditt, som ideelt sett skal si noe om innholdet. En hashtag er søkbar, og kan føre leseren til bloggen din. 

  For deg som aldri har laget en hashtag, er det veldig enkelt. Du bruker dette tegnet: # , og skriver det du ønsker bak. For eksempel #smart

  Les mer om bruk av hashtags fra blogg.no: Riktig bruk av hashtags

   

  Eksempel på feil bruk av hashtag

  Jeg har tre barn, og hvis jeg absolutt ville, kunne jeg selvfølgelig brukt #mammalivet i alle innleggene mine. Det er ingen som stopper meg fra å gjøre det, på en måte. Problemet kommer da en som ønsker å lese om mammalivet, søker opp #mammalivet, og trykker seg inn på dette innlegget. 

  Dette innlegget handler jo ikke om mammalivet mitt i det hele tatt. Herlighet, snakk om å love noe man ikke holder! Drittkjerring, Kristin!

   

  Vent nå litt.... #hashbait

  Tenk litt nå. Høres ikke dette alvorlig kjent ut? Er det ikke nettopp dette vi var enige om at vi ikke likte? Å bli holdt litt for narr? Du knytter innlegget til ulike ord, for å få folk til å klikke inn på bloggen din.

  Du har rett og slett lagt ut åtet du også. Ikke i overskriften din, men i hashtaggene dine. Denne typen clickbait, som jeg har døpt #hashbait i dag, er ekstremt vanlig.

  Du føler kanskje at du må fylle ut den linja du har begynt på. At det ser stusselig ut med så få. Men; hvis du slenger på ethvert ord som kan beskrive hele bloggen din, under hvert eneste innlegg - vil jeg si du bommer skikkelig! 

  Hvordan løse problemet

  Unngå #hashbait, skriv inn hashtags som passer det konkrete innlegget, ikke tag en generell beskrivelse av hele bloggen din på hvert innlegg. På denne måten får de som søker på hashtagen, relevante søk, ikke spam. Dette innlegget kan jeg for eksempel merke: #hashtag #clickbait #hashbait #tips #bloggtips #spam

   

  Hva tenker du om hashtags og #hashbait? Er du enig med meg?

  Bruker du hashtags i innleggene dine?

   

  Har du lest nødrimsangen jeg laget til Juliafrika på bursdagen i går forresten?

  Følg meg gjerne på Facebook for flere tips:

 • Publisert: 18.04.2017, 11:35
 • Kategori: Bloggtips
 • 33 kommentarer
 • 33 kommentarer

  Victoria Larsen

  18.04.2017 kl.20:06

  Jeg ønsker deg en fin tirsdag :-)

  Kristin

  18.04.2017 kl.22:27

  Victoria Larsen: Det samme til deg, Victoria :)

  Elevele

  18.04.2017 kl.20:24

  Enig der :) Overskrifter en en ting- de ser man liksom, og kan i grunn unngå- spesielt når det er en gjenganger fra samme person :) Hashtag er jo litt verre da, nesten, egentlig. Jeg er nok ikke så god på hashtag, men er ganske sikker på at jeg kun bruker hashtag som er relevante til innlegget, og ikke selve bloggen, men skal ikke si med sikkerhet at jeg absolutt aldri har bommet der altså :P

  Jeg veit om folk som bruker ALT av ord i hashtag, og det har jeg aldri skjønt. Greit nok at ordet "og", "har", "til" står i innlegget, men hvorfor i alle dager hashtagge det? Nå skal jeg være den første til å innrømme at jeg aldri har søkt opp innlegg fra hashtag (annet enn at jeg har klikket meg inn på et gitt ord), men jeg kan jo ikke se for meg at noen søker opp ordet "og" når de skal finne et innlegg :P

  Kristin

  18.04.2017 kl.22:30

  Elevele: Har du ikke søkt opp "og" på hashtags? Herlighet da, Elin, du må jo følge med å være trendy :P Det er nok greit å holde seg til noen som er relevante, i min bok i alle fall.

  Jeg har sluttet å lese Ulv,ulv-bloggere. Alle kan ha overskrifter som er bittelitt dramatisert, men når alt er det verste som har skjedd, blir jeg litt oppgitt.

  Alle har bommet, og det er det herlige heldigvis. Jeg bommer fortsatt på ekstremt mye i dette bloggeriet, men jeg prøver å lære av de feilene jeg gjør. Og det ser ikke ut til å være slik for alle...

  Marie

  18.04.2017 kl.20:28

  Tusen takk for et lærerikt innlegg..:) En tenker kanskje ikke over det, men jeg har nok gjort dette selv et par ganger..:( Kjekt å vite hva andre tenker om det og lære seg litt nye teknikker..:) Igjen, tusen takk..<3 Ha en fin kveld videre..<3

  Kristin

  18.04.2017 kl.22:33

  Marie: Bare hyggelig! Du er ikke alene om det, jeg visste absolutt ingenting om hva hashtags var da jeg begynte å blogge. Så bare at andre la disse ordene med # foran nederst i blogginnleggene sine, og prøvde å gjøre det samme. Tok de ordene jeg mente dekket hele innholdet på bloggen min. Skikkelig elendig, vettu. Og det verste? Det var i januar i fjor.... Kjempebra at du likte innlegget, og takk for en fantastisk trivelig kommentar. Håper du også får en fin kveld :)

  EtVennligPuff

  18.04.2017 kl.20:55

  Ja, jeg er veldig enig med deg!

  Men jeg må si at overskrifter også er litt vanskelige, spesielt for en som meg som er "nedpå murgulvet"! Jeg vil ikke, på noen måte lure lesrne mine, pga akkurat det du skriver her. Men, jeg ønsker lesere, og da må(?) jeg kanskje ha en i overkant dramatisk, hemmelighetsfull eller provoserende overskrift, for å i det hele tatt få noen til å trykke seg inn til meg.. :-p

  Kristin

  18.04.2017 kl.22:35

  EtVennligPuff: Overskrifter er det vanskeligste med hele bloggingen. Jeg ligger jo i ei grop i murgulvet og river meg i håret både når det gjelder overskrifter og ingresser. VANSKELIG. Kanskje, jeg vet ikke - jeg bare går inn når jeg ser du legger ut noe nytt jeg, trodde det var måten alle gjorde det på? :)

  Aylar Von Kuklinski

  18.04.2017 kl.20:57

  Er ikke så god på å lure folk inn på bloggen min med alt for kreative overskrifter selv, gud og hårmann skal vite at jeg var det en gang i tiden, men har dessverre visnet litt hen i senere tid ettersom jeg har blitt gammel.

  Kristin

  18.04.2017 kl.22:37

  Aylar Von Kuklinski: Hehe, du har vokst fra klikkmaskineriet ditt? Tipper du hverken har visnet eller har blitt så gammel, en glemmer ikke sånt. Men for min del, synes jeg det er like greit at ting ikke må pushes så sensasjonelt, og at man kan ha en viss formening om hva man får når man trykker inn. Håper du har en kjempefin kveld :)

  Tone V. Vinningland

  18.04.2017 kl.21:26

  Jeg har brukt av og til men det er sjelden for jeg har egentlig ikke forstått 100 % dette med hashtag i blogginnlegg. Og jeg føler jeg har ikke fått noe mer eller mindre lesere med eller uten hashtag uansett om jeg har brukt riktig eller uriktig hashtager. Men innlegget dinn her ga en bra forklaring da :)

  Kristin

  18.04.2017 kl.22:39

  Tone V. Vinningland: Så bra du likte forklaringen :) Med konsekvent, god bruk av hashtags, vil det nok kunne ha en effekt. Men det er selvfølgelig ikke det viktigste - det er det øvrige innholdet. :)

  KAPTEIN SKUTELØS

  18.04.2017 kl.21:58

  Hei der. Bra innlegg. hater jugeinnlegg, og andre fake innlegg bare for å øke besøkende. Ha en flott kveld. Kai

  Kristin

  18.04.2017 kl.22:40

  KAPTEIN SKUTELØS: Tusen takk :) Så moro at vi er enige! Håper du også får en flott kveld, Kai :)

  Kristina

  18.04.2017 kl.22:05

  Jeg aner ikke en gang hvordan man bruker hastags på bloggen, haha! Noe fristende overskrifter må være lov, men da må det som du sier stå i stil med innlegget også. Bra innlegg forresten! Ha en fin kveld :)

  Kristin

  18.04.2017 kl.22:42

  Kristina: Hehe, det er veldig enkelt. Som det står i innlegget, bruker du bare dette tegnet: # , og skriver den emneknaggen du ønsker å feste innlegget ditt til. Da er du igrunn ferdig. En hashtag kan stå hvor som helst i innlegget. Ja, fristende er en ting, men hvis det ikke er i nærheten av å handle om det som står, er det mest irriterende. Tusen takk! Fin kveld til deg også :)

  spisogspar

  18.04.2017 kl.22:22

  Ja overskriftene bør holde det de lover tenker jeg, kan jo ikke skrive om noe helt annet i teksten under :D Ellers er det jo lurt å ha en overskrift som fenger litt også eller virker interessant ..... :))

  Kristin

  18.04.2017 kl.22:43

  spisogspar: Ja! Helt enig! Overskrifter er kanskje den vanskeligste tingen man har som blogger, synes jeg. Det å finne balansen, og den rette utformingen? Der er jeg ikke så flink, altså. Hvis du er flink, må du gjerne hive over noen stalltips :)

  ill jill

  18.04.2017 kl.23:18

  Prøver å være bevisst på at overskriftene kan relateres til innlegget, for selv blir jeg skikkelig irritert av å bli lurt. Direktøren til Michelle er supergod på akkurat dette, skjønner ikke hvorfor jeg tillater meg selv å bli lurt av den dama.

  Det er greit å gjøre det innimellom, men merker meg at noen gjør det nesten på daglig basis.. Sooo annoying.

  Selv er jeg ganske dårlig på hashtags her på bloggen, flinkere på insta. Men begge steder er det teit at folk bruker tags som ikke stemmer overens med bilde/innlegg.

  Kristin

  19.04.2017 kl.00:06

  ill jill: Direktøren har master i detta innimellom ja. ;) Tror nok flere enn deg har blitt irritert på seg selv av å bli lurt der. :) Ja, det er veldig greit å kunne bruke tags til å komme seg videre til flere interessante innlegg med det samme, og ikke havne helt i grøfta på første forsøk :)

  Søtmonsen :))

  18.04.2017 kl.23:51

  Prøver å finne gode og passende overskrifter, for jeg hater å klikke innpå noe som ikke har noe med overskriften å gjøre ;o Vet ikke helt om mine hashtags passer inn, men prøver å velge relevante :) Har jo med Oslo og Trøndelag som en tag siden jeg bor her, og kommer fra der for å nå ut til flere så klart ;o Kanskje er det juks jeg holder på med jeg også ;o

  Kristin

  19.04.2017 kl.00:08

  Søtmonsen ): Ja, vi er nok ganske like der. Det er kjedelig å bli lurt. Juks vil jeg nok ikke kalle det, men med mindre innlegget handler om et av stedene, kan du oppleve at noen lesere synes du har bomma. :)

  dvergpinschere i mitt hjerte

  19.04.2017 kl.10:13

  Er så enig! og overskrifter er det vanskeligste!! men det må jo være noe som har med innholdet...og jeg blir skikkelig irritert om jeg blir lurt!! hihihi..Flotte tips!

  Kristin

  19.04.2017 kl.19:58

  dvergpinschere i mitt hjerte: Ja, overskrifter er kjempevanskelig. Skulle gjerne hatt et lynkurs i det, gitt. Spørs om jeg er nødt til å forske litt på det også ;) Det er jo også en ting å lære :) Takk :) Håper du har en helt vidunderlig onsdag :)

  Doc og Dask

  19.04.2017 kl.10:38

  Bare sånn for å være på den sikre siden kan man jo hasjtagge samtlige ord i bloggen :P Så får man i tillegg en utfordring i å lese :P Hehe... Vel, eg har sett en del rare uvesentlige clickbaits i det siste, og eg må innrømme å ha laget noen "trekkende" overskrifter selv, men prøver likevel å holde meg til tema.. :p

  Kristin

  19.04.2017 kl.20:01

  Doc og Dask: #det #var #et #utrolig #godt #forslag ;) Ikke så ille å lese faktisk, men redd for å slite ut #-knappen min, så jeg tror jeg står over ;) Trekkende overskrifter som holder seg til tema er helt greit, og den geniale måten å gjøre det på. Så lenge man ikke føler seg lurt. Tusen takk for en herlig kommentar :) Håper du/dere har en kjempefin onsdagskveld.

  Elevele

  19.04.2017 kl.13:19

  Vil jo ikke innrømme her at jeg har søkt på ordet "og" altså :P ha ha...

  Jeg tenker som så at hvis jeg må "lyve" i en oversrift for at folk skal klikke seg inn så kan umulig innlegget mitt være så jævlig spennende i utgangspunktet, så da kan jeg i grunn heller bare la være å skrive det, tenker jeg :P Men men, noen lever jo av klikk, så :P

  Og så hender det jo, at selv om overskriften kanskje er spennende, og faktisk står til innholdet i innlegget, så kan innlegget være dritkjipt likevel- den er litt lei, for man skulle i utgangspunktet ikke lure noen inn til seg, man hadde bare en dårlig skrivedag, kanskje :P he he

  Kristin

  19.04.2017 kl.20:08

  Elevele: Hehehe, den er god :)

  Ja, det er vel kanskje et tegn på at det ikke er så spennende nei. Men det er jo øyet som leser det også, og det virker å være litt stemning for slike titler, til tross for at de fleste sier de ikke liker det og slett ikke leser sånt..... :P

  Ja, alle kan ha en sånn dag innimellom, men en merker ganske fort om det ikke er en sånn "uheldig stakkar" ;)

  Elevele

  19.04.2017 kl.20:21

  Ja, det kommer helt klart an på øyet som leser :) Og ja, det er tydelig at det er mange som leser slike innlegg, for de må jo ha lært de også, tenker jeg, men velger likevel å gå inn å lese ;)

  Kristin

  21.04.2017 kl.00:10

  Elevele: Ja, det er et aktivt valg etter hvert ja... :)

  Elevele

  21.04.2017 kl.17:10

  Det blir jo litt sånn: ok, dette er et clickbait innlegg, men jeg blir så klart nysgjerrig på hva innlegget egentlig handler om :P

  Kristin

  22.04.2017 kl.22:49

  Elevele: Mhm - og den onde sirkel er sluttet ;)

  Elevele

  22.04.2017 kl.22:52

  Jess, helt og holdent :P

  Skriv en ny kommentar