hits

Kristin.blogg.no

Kreativ treningsøkt 2 - finn igjen forsvunne ideer.

 • Publisert: 06.04.2017, 10:22
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • Mange bloggere har det sikkert sånn som meg. Jeg setter i gang, og etter hvert som innlegget dukker frem på skjermen, blir jeg inspirert til å skrive mer. Og enda litt til. Når innlegget er ferdig og klart til å publiseres, har jeg vært innom et stort spekter av ideer.

  En kan si at mange fullverdige ideer står i en gisselsituasjon  i dine allerede publiserte innlegg.

  Hvis du skulle beskrive et av dine innlegg for noen, hva er hovedtemaet? Hadde du ønsket å fortelle vedkommende om mer enn ett tema, er sjansen for at du også har ideer gjemt vekk inne i gamle blogginnlegg, stor.

  For å kunne nyttegjøre seg ubrukt, kreativt potensiale, er første bud å innrømme at du skriver om mye mer enn du hadde planlagt.

  side view of grimace father found son while playing hide and seek at home
  Du vet jo hvor ideen er - det er bare å gidde og lete! Licensed from: LightFieldStudios / yayimages.com

  Ekstrahering

  Dagens metode i den kreative treningsleiren har jeg valgt å kalle ekstraktering, og selve ideen er enkel: Ta tak i noe du allerede har laget, og trekk ut nye ideer. Her handler det om å se sitt eget kreative potensiale litt i bakspeilet.

  Ekstraktering i praksis

  Ekstraktering er å analysere sitt eget arbeid. For å hjelpe deg igang har jeg laget noen hjelpespørsmål, men på sikt vil du nok erstatte disse med egne spørsmål.

  • Hva er hovedtema i dette innlegget og hvilke tema er biroller?

  • Hvilke av disse bitemaene vil du skrive mer om/vet du mer om?

  • Har det skjedd en utvikling her etter innlegget ble skrevet?

  • Har du fått spørsmål i kommentarfeltet som ikke treffer hovedtemaet i innlegget? Kan disse brukes for å bygge nye innlegg?

   

  En annen lur ting er å skumme gjennom for å finne den setningen du er mest fornøyd med. Sammenfaller ikke denne setningen med hovedtemaet, bruk den til å skrive et nytt innlegg.

   

  Eksempel

  Jeg skrev i min spede bloggerbarndom et innlegg med tips til loppemarkedet. I starten tenkte jeg fra et spareperspektiv, men innlegget levde sitt eget liv og ble etterhvert handlende både om bekledning, letetips, pakketips og kjøpetips. Rett og slett et kjempeinnlegg, både tematisk og idemessig.

  Hvis jeg hadde skrevet det jeg planla og spart de andre ideene, kunne jeg skrevet 5 kjempegode, målrettede innlegg i stedet. Hvis du vil ta en titt på dinosauren, for å se hvor mange blogginnlegg du finner inni der, ligger den her: Mine tips til loppemarkedet.

  Flea market
  Licensed from: Ralf Broskvar / yayimages.com


  Hvor kan du bruke denne metoden:

  Dette er en fantastisk teknikk som kan brukes i alle typer tekster eller notatsamlinger. Alt fra Bacheloroppgaven som mangler 800 ord, til blogginnlegget om gårsdagens middag. Finner du potensialet, vil hjernen din automatisk henge seg på og bygge nye ideer rundt.

  Øvelse for deg som vil prøve:

  Ta utgangspunkt i et innlegg du liker godt, finn hovedtema, og hvor mange andre tema du skriver om. Hvor mange ble det?

   

  Oppsummering ekstraktering:

  • Finne igjen kreativt potensiale som ligger lagret fra før.
  • Kartlegge hovedtema og bitema; hvilke ideer står i en gisselsituasjon?
  • Finne ideer å bygge videre på ved hjelp av hjelpespørsmål. (Forslag fremlagt, du vil finne dine egne på sikt.)

   

  Når du blir skikkelig god i denne teknikken, vil det bli litt færre og færre ideer å redde ut av gisselsituasjoner. Du vil begynne å ekstraktere mens du skriver innlegget, og kan flytte den halvdelen av innlegget som handler om noe helt annet, til et nytt utkast i stedet.

  Andre treningsdag er over - neste treningsdag blir mandag! Fortell meg gjerne hva du synes!

   


  Trykk her hvis du heller vil lære deg å lage headere.

  Skulka du mandagens trening, finner du den her.

  Følg gjerne den strenge treneren på Facebook.

  #kreativtreningsleir #kreativ #kreativekristin #trening #leir #oppgave #tips #start #bloggshout #kreativitet #treningsleir#bloggtips #metode #skrive #skrivetips #skrivesperre 

 • Publisert: 06.04.2017, 10:22
 • Kategori: Kreative treningsøkter
 • 12 kommentarer
 • 12 kommentarer

  stavangerinmyheart

  06.04.2017 kl.10:45

  tusen takk for gode ideer. Jeg merker at jeg har en litt annen bloggstil, der jeg tar opp en og en ting. Dette for at jeg i grunnen ikke liker så lange innlegg selv:) Reduserer og reduserer innleggene etterhvert, kun for å få vekk unødig tekst/innhold som ikke er relevant. Gjør av og til slik du sier, uten å tenke på det. Men kjekt å få det i minnet, og å sette ord på det:) Ønsker deg en flott dag videre.

  Kristin

  06.04.2017 kl.22:59

  stavangerinmyheart: Bare hyggelig. :) Ja, deleteknappen er en fantastisk samarbeidspartner. Og ctrl+c - ctrl+v. ;) Håper du har hatt en kjempefin dag og får en flott dag i morgen også.

  Elevele

  06.04.2017 kl.10:48

  Jeg liker treningsleiren din! Man tenker liksom litt nytt, selv om man kanskje egentlig allerede bruker teknikkene :D

  Kristin

  06.04.2017 kl.23:04

  Elevele: Så koselig å høre :) Bruker jo litt tid på å skrive ned ting som går på automatikk så forståelig som mulig, så det er veldig bra om noen liker det :) Det hjelper av og til, i hvert fall meg, å bli bevisst hva jeg gjør. Så da tenkte jeg det kanskje kunne gjelde for andre også :) Håper du har hatt en så knall dag som mulig. Og at den der horisonten med bedring skynter seg litt din vei. :)

  frodith

  06.04.2017 kl.11:30

  Jeg merker at jeg har blitt "bedre" på blogging etterhvert. Ting kommer mer flytende hos meg å enn før. Jeg skriver jo dikt, noveller og andre ting. Og jeg merker det har blitt mer flytende og fargerikt i språket, med mengde og med trening så klart :-) De fleste innleggene mine nå blir skrevet "på direkten", og det er pga det flyter. Føler ofte første utkast er RIKTIGST for meg. Dager med liten tid og mindre energi blir det mer bilder. GOdt med noen tips :-)

  Kristin

  06.04.2017 kl.23:05

  frodith: Ja, det er ekstremt hvor stor forskjell det blir på kort tid, med litt trening. En blir, som du sier, rett og slett bedre :) Det er noe helt særegent med førsteutkastet som oftest, og de beste innleggene er jo de du nesten ikke trenger å redigere i det hele tatt.

  Victoria Larsen

  06.04.2017 kl.11:46

  Flott innlegg :)

  Kristin

  06.04.2017 kl.23:09

  Victoria Larsen: Tusen takk, så fint at du likte det :)

  Nora Piscopo

  06.04.2017 kl.15:13

  Liker disse innleggene! <3

  Kristin

  06.04.2017 kl.23:09

  Nora Piscopo: Så gøy å høre - nå klistret du et smil i fjeset mitt :)

  dvergpinschere i mitt hjerte

  06.04.2017 kl.20:09

  Dette blir for innviklet for meg..hihihi..men flotte tips!

  Kristin

  06.04.2017 kl.23:10

  dvergpinschere i mitt hjerte: Takk ;)

  Skriv en ny kommentar