hits

Kristin.blogg.no

Kommentar til "Hvor ble alle helsesøstrene av", i Aftenposten Si:d.

 • Publisert: 03.04.2017, 13:19
 • Kategori: Meninger
 • I dag skulle jeg ikke skrive noe mer, men så ble jeg både forbauset og litt irritert da jeg leste i Aftenposten Si:d. Jeg skulle jo fokusere på den kreative treningsleiren min, men nå kan det vente litt, dette innlegget fortjener en kommentar. Med overhengende fare for å høres ut som ei gammel kjerring.

  Innlegget er skrevet av skoleringsleder for AUF i Oslo og Akershus, Silje Brekke Bakken, og du kan lese det ved å trykke på bildet under.

  La oss slå fast en ting jeg og Bakken er enige om; det er krise at bemanningsnormen er så lite fulgt opp rundt om i landet.

  Men, og dette er et stort men, vi er rivende uenige i hva en helsesøster skal være. Gjennomgangstonen i innlegget vitner om at terskelen for å søke utvendig korreksjon på egne følelser, synes veldig lav.

  Ja, helsesøster skal være en samtalepartner, men om en helsesøster skal involveres i alle daglige, innvendige kamper enhver elev på skolen har via en chattefunksjon, vil dette også klistre en post-itlapp på døra for dem som virkelig trenger rådgivning. De som ikke tør oppsøke annet helsepersonell på grunn av angst, eller den som sliter med et rusproblem ble nevnt av Bakken selv i innlegget.

  Nurse
  Licensed from: phovoir / yayimages.com

  Det er mengder av gode grunner til å besøke en helsesøster, og det er viktig at bemanningsnormene blir fulgt. Men; hvis problemet ditt er av en sånn karakter at det forsvinner på den uken det tar før helsesøster dukker opp, var det kanskje ikke verdt å bruke tiden til en sykepleier med spesialistutdanning for å snakke om det heller? Hvis problemet forsvant, er jo det en luksusbivirkning av ventetiden. 

  Vi lever i et samfunn med større og større fokus på bekreftelse. Enten det er via tilbakemeldinger på sosiale medier eller i vennegjengen generelt. Samfunnet preget av tilgjengelighet, men vi må ikke bli så blinde at vi lager behov som egentlig kan løses av den enkelte selv. Vi må, i mine øyne, ikke blande kortene og takle småproblemer som store katastrofer.

  Vi kan ikke bemanne opp alle landets helsesøsterkontor med folk nok til å ha en øyeblikkelig dekningsgaranti for alle som har en dårlig dag! Vi kan aldri unngå at noen må vente litt og faktisk stå til knes egne problemer en stund. En dårlig dag er ikke, i mine øyne, nødvendigvis verdt en helsesøstertime. Ei heller løst med en helsesøstertime.

  Og om vi bemanner opp helsesøsterkontorene til dette nivået, hvordan i alle dager forventer en at dette skal løses videre i studietid og jobbmarked? Dine dårlige dager kommer. Som Bakken sier, du kan ikke på forhånd planlegge å ha en dårlig dag. Det du kan vite for sikkert, er at du kommer til å delta på alle dine dårlige dager, og det mest effektive for å mestre dårlige dager, er å inneha verktøy for å løse dem selv, uten stadig utvendig korreksjon.

  Kanskje burde vi heller satse på en systematisk opplæring i slike verktøy for alle, fremfor å la helsesøster ta jobben, en elev om gangen? 

  Hva tenker du?

  #helse #helsesøster #si:d #sykepleier #meninger #ungdom #ung #skolehelsetjeneste #aftenposten #uenig

 • Publisert: 03.04.2017, 13:19
 • Kategori: Meninger
 • 10 kommentarer
 • 10 kommentarer

  Victoria Larsen

  03.04.2017 kl.16:19

  Jeg ønsker deg en fin mandag :-)

  Elevele

  03.04.2017 kl.17:16

  Sier meg enig der. En dårlig dag kan ikke få status som en katastrofe bare fordi at... ja, hvilken som helst grunn egentlig. Det finnes elever med reelle problemer som faktisk trenger å prate, og det er vel heller de man faktisk bør fokusere på når det kommer til helsesøster- ja, noen ganger kan det ta tid, men som du nevner, disse problemene forsvinner ikke så da må man på en måte tåle den ventetiden. Ohh, vanskelig å finne riktig formulering på den siste setningen der uten å høres helt fæl ut :O

  Kristin

  03.04.2017 kl.20:17

  Elevele: Skjønte godt hva du mente, og oppfattet deg ikke som helt fæl, så da fant du nok den perfekte formulering ;) Det er veldig mye oppblåsing av småting, og dårlige dager er tross alt noe majoriteten av oss klarer oss greit igjennom. Med litt trening går det enda bedre. Dessuten er det jo heller ikke sånn at helsesøster er eneste holdepunkt for personer med varige problemer, er problemene store nok, bør jo både fastlege og kanskje spesialisthelsetjeneste inn i bildet i tillegg.

  Søtmonsen :))

  03.04.2017 kl.19:34

  Er ganske enig. Kan ikke alltid skylle på helsesøstrene heller sånn sett. De har fått den tiden de skal ha av andre høyere oppe som igjen er styrt av penger. Så de fleste gjør som de kan med det de får. Ventetiden på ting kan være hardt, men om det gjelder en dårlig dag, bør de heller lære seg å takle en dårlig dag istedednfor å bli sydd puter under armene, at andre ordner opp i problemene for seg og man lærer aldri å takle de virkelige store problemene..

  Ser alt for mange i dag som ikke takler å få motgang, fordi noen har alltid tatt den for de om du skjønner hva jeg mener? Jeg vet en god del om motgang. Men ingen andre enn meg er det som kan bære den. Så man må finne den styrken til å takle små ting før man kan takle de store tingene. Viss ikke ender det ikke godt for noen ;s

  Skriver kanskje litt mye her men, det er jo ikke å skubbe under senga at mange unge i dag ikke takler så mye ;s Sier ikke at jeg er noe bedre altså.

  Kristin

  03.04.2017 kl.20:15

  Søtmonsen ): Nei, helsesøstrene skulle nok gjerne hatt både flere hender og hoder, men om du sier, det er pengene som bestemmer det. Ja, skjønner godt hva du mener. En må jo trene for å bli god i ting, og hvis en aldri har taklet noen ting på egenhånd før en skal ut å studere, kan det bli hakket hardt å være til. Tusen takk for en fantastisk kommentar, du skriver aldri for mye - du skriver alltid veloverveid, reflektert og ærlig. Og det liker jeg svært godt :) Håper du får en fin-fin kveld, og finner noe å kose deg med, enten det nå er en fin film eller noe godt å spise.

  LilleMilly

  03.04.2017 kl.21:19

  Godt skrevet innlegg, det var veldig interessante å lese. Jeg har hatt god hjelp av helsesøter og jeg synes den jobben de gjør er utrolig viktig. Som du sier, å få sen bekreftelsen som man gjerne ikke får eller tør å gå til andre å få. Derfor burde også lærere kurses i lignende, som du sier, da ville flere kommet til. Fått bekreftelsen de trenger og kanskje slippet å føle seg så "utilpass" idagens presset og stresset miljø.

  Gleder meg til å lese mer, så fortsett å skriv ;)

  Kristin

  04.04.2017 kl.15:29

  LilleMilly: Så godt å høre :) Helsesøsters jobb er kjempeviktig, men jeg tror ikke at terskelen for å oppsøke helsesøster nødvendigvis trenger å bli noe lavere enn nå. Jeg tror ikke løsningen ligger i å gjøre helsesøster til en bekrefter, men gi dem verktøy til å bekrefte selv. Å kurse lærere i å være bekreftere, vil heller ikke være fornuftig bruk av tid og ressurser, en må lære folk og bekrefte selv, uten å ha noen som nikker støttende bestandig. Det at vi trenger stadig mer bekreftelse er et usikkerhetstegn i tiden vi må ta på alvor, men jeg tror ikke det løses ved å gi bekreftelse. :) Jeg fortsetter vettu, kjempetrivelig at du vil komme tilbake på besøk :)

  spisogspar

  03.04.2017 kl.21:52

  Ja er enig i det du skriver, går problemet over iløpet av en dag eller to så er det ikke et "kjempestort" problem heller. Virker som at mange unge idag ikke takler en dårlig dag. Dårlige dager kommer og går -akkurat som gode og vanlige dager ;)

  Kristin

  04.04.2017 kl.10:12

  spisogspar: Ja, det er greit nok at lista for å kontakte helsesøster ikke skal være ekstremt høy, men man burde jo måtte ta sats for å komme over i det minste. Ikke bare gå rett frem, hvis du skjønner hva jeg mener. Vanlige dager er også en ting mange sliter med, ser det ut til. Det meste skal liksom være tidenes eller eksepsjonelt for å være bra nok. Tusen takk for en reflektert og god kommentar :) Håper dagen blir stas :)

  Søtmonsen :))

  03.04.2017 kl.22:26

  Tusen takk for det :) Håper du har en super kveld :)

  Skriv en ny kommentar