hits

Kristin.blogg.no

7 grunner til å hate brainstorming.

 • Publisert: 01.04.2017, 09:15
 • Kategori: Kreativitet
 • Svært mange bedrifter sverger til brainstorming, enten på whiteboard, post-it lapper eller på flipover. Kanskje har du også vært innelåst i et gruppearbeid der denne metoden har vært den foretrukne? De fleste av oss har på et eller annet tidspunkt i livet møtt denne kreative måten å jobbe på. 

  Hva er brainstorming?

  Brainstorming er et forsøk på å få ideer fra alle i rommet ned på papiret, uten filter og helt ukritisk. Deretter jobber man videre ut fra det som kommer frem. Metoden er mye brukt av flere grunner, men hovedgrunnen er vel at den er lett å gjennomføre og krever få ressurser. Metoden kan brukes alene, ved å skrive tankekart, men resten av dette innlegget handler om bruk i grupper.

  Brainstorming er, vil jeg påstå: utrolig lett å lære men vanskelig å mestre.

  Brainstorm wall in creative office
  Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

  7 ting jeg hater med brainstorming.

  • Den som leder brainstormingen anser det for sin oppgave å skrive ned forslagene. Og der stopper igrunn oppgaven. Dette blir et problem da brainstorming handler om å få fisket ut ideene til de som sitter sammen med deg, og det gjøres ikke mest effektivt ved å riste oppgitt på en whiteboardtusj mens du mumler, "ja, noe mer?" 
  • Resultatet er veldig avhengig av gruppedynamikken. Ofte blir det de samme som deltar aktivt, og det er ofte de som er mest kreative i utgangspunktet. En får ofte ikke hentet de gode ideene fra de mer introverte i gruppen, og vil også kunne oppleve at mennesker som anser seg selv som "ikke-kreative", sier minst mulig. Disse kan du gjerne kjenne igjen på uttalelser som "kan ikke noen andre begynne" og "alt jeg har er sagt".
  • En kreativ prosess i grupper kan fungere godt om man lurer og pusler de gode ideene frem, en kan ikke presse kreativitet i team på samme måte som man presser sitroner. Resultatet er isåfall sammenlignbart; folk kan bli både bitre og sure.
  • Ingen plan for etterarbeidet. Hvordan skal dette forvaltes for at vår gruppe eller vår bedrift får de beste resultatene? Ideforvaltning, vet ikke om det er et offisielt ord, om ikke har jeg nettopp funnet det opp. Det er ingen vits i idemyldring om en ikke har en plan for etterarbeidet.
  •  Brainstorming samler ofte konkrete ideer, og ikke de magiske bruddstykkene som er det som gjerne blir noe stort.
  •  Vi mennesker er svært assosiative vesener, noe som betyr at hvis forslagene som kommer er av en karakter, har de neste en tendens til å være nært beslektet. Er temaet fremkomstmiddel og den første sier Volvo, er sjansen for at de andre holder seg til bilmerker en stund, veldig stor. Forslaget U-båt vil være milevis unna, hvis du skjønner. Dette gjelder spesielt om man har "nå setter vi igang dere"- holdning.
  • Brainstorming i seg selv er blitt en så mye brukt metode, at den kan lett for å føles litt lite motiverende for de som er med.

   

  Er du enig i problemene jeg lister opp? Har vi rett og slett "brukt opp" brainstorming?

  #kreativitet #gruppe #gruppearbeid #brainstorming #hat 

 • Publisert: 01.04.2017, 09:15
 • Kategori: Kreativitet
 • 4 kommentarer
 • 4 kommentarer

  Kristina

  01.04.2017 kl.09:30

  Ha en god dag :)

  Kristin

  01.04.2017 kl.23:34

  Kristina: Takk det samme.

  Victoria Larsen

  01.04.2017 kl.12:21

  Jeg ønsker deg en fin lørdag :-)

  Kristin

  01.04.2017 kl.23:35

  Victoria Larsen: Takk for det, håper din også har vært bra.

  Skriv en ny kommentar