hits

Kristin.blogg.no

Hvordan ble jeg så kreativ?

 • Publisert: 27.03.2017, 12:14
 • Kategori: Om meg
 • Mange synes å mene at de ikke er kreative. Vel, jeg er frekk nok til å påstå at jeg har et ekstremt kreativt hode, og får også ofte tilbakemeldinger som underbygger det. Men hvordan ble jeg egentlig sånn? Dette er en liten flik av min historie.

  Jeg vil også benytte anledningen gjerne si tusen takk til alle som har vært inne og svart på spørreundersøkelsen min! Har du ikke fått svart enda, må du gjerne gjøre det HER.

  Starten - var det noe i oppveksten?

  Jeg hadde en helt fantastisk oppvekst, og var en av dem som var fort ferdig når vi skulle tegne familien vår i førsteklasse. Det var meg, mamma og pappa, og det var igrunn det. Det hjalp ikke på da læreren mente jeg kunne utvide med besteforeldre heller, siden alle hadde gått videre før jeg fikk begynt på skolen. 

  Som enebarn har jeg hørt alle skrekkhistoriene og mytene, ja selv direkte beskyldninger har jeg fått. Problemet var at jeg kjente meg aldri helt igjen. Mine foreldre var veldig opptatt av at jeg skulle bli et empatisk menneske med omtanke for andre og at jeg lærte meg både deling og kommunikasjon med andre. Ja, jeg var kanskje eneste barn i huset, og fikk oppmerksomheten. Men jeg ble aldri den bortskjemte karikaturen som fremstilles i media. Det ble faktisk folk av meg.

  adult child
  Licensed from: adam121 / yayimages.com


  Enebarn fra et kreativt ståsted.

  Noe av den tiden som var satt av oppigjennom oppveksten til å plage søsken, ble brukt til å tenke. Jeg er jo, som jeg har nevnt flere ganger, også veldig glad i å lære nye ting og finne sammenhenger. "Griseflink pike" har jeg vært hele livet, blant annet sto jeg som treåring med boken "fugler på fuglebrettet" og bladde i den til jeg hadde funnet dagens besøkende.

  Interessefeltet har også hele tiden vært bredt, organiserte fritidsaktiviteter inkluderte blant annet håndball, kor, instrumentspilling og søndagsskole. Vi hadde en nintendomaskin på deling i nabolaget, ikke offisielt da, men du skjønner kanskje tegninga. Vi praktiserte derfor ofte den hopping og klatring en finner i Mario, ute i rosebuskene til naboen, i trærne når vi ikke brukte dem som fotballmål, i råbeitet ved innkjørselen eller gjennom skogen mellom husene. En lekte med alle - uansett aldersforskjell og kjønn, og det i seg selv er også en styrke når det kommer til kreativitet.

  "Impulsene var med andre ord mange mens nittitallene tikket forbi."

  Hvor kommer min kreativitet fra?

  For å hoppe litt bukk videre fra barndommen og til dit vi er i dag, jeg er ikke i tvil om at oppveksten min var viktig. At jeg vet mye om mye forskjellig vil selvfølgelig være en massiv fordel. 

  "Jeg mener nemlig at min kreativitet kommer fra krysningspunktet mellom det jeg vet og hvordan jeg anvender det jeg vet.  Så enkelt og så vanskelig på en gang."

  Hvor kreativ jeg klarer å være, vil avhenge av hvilket spillerom jeg velger å gi disse tingene, og dette spillerommet er det mange, spesielt voksne som ikke tør å bruke, i frykt for at det blir feil eller barnslig. Denne frykten lærte jeg meg tidlig å ignorere, og fikk derfor veldig gode forutsetninger for å bli et kreativt hode.

  boy enjoys climbing in the ropes course adventure. smiling child
  Licensed from: natazhekova / yayimages.com

  Hvordan jeg øker min kreativitet

  Min kreativitet kommer fra at jeg bruker og utfordrer dynamikken i forholdet mellom ting jeg vet og hvordan jeg anvender det daglig. En må faktisk trene for å bli bedre i noe, og det gjelder også kreativitet. Noen ganger må en også her tvinge seg til å trene, gjøre øvelser om du vil. Å jobbe kreativt blir på et vis som å løpe en hindreløype der du vet hvor du vil, men du velger å finne din egen vei for å komme dit.

  Det gjelder å bruke enhver mulighet til å trene kreativiteten - for den dovner fort bort om den ikke blir brukt. Er du litt usikker på hvordan du kan trene den? Jeg har nylig laget en interaktiv påskekrim, basert på intet mindre enn tøys og tull, jeg vil gi deg noen eksempler på bruk av kreativitet fra.

  Eksempel 1

  Vet: - har lesere, kan lage poll, vil skrive tull om Sundbysaken over en periode.

  Bruk: Få leserne til å hjelpe meg til å skrive tull om Sundbysaken over en periode ved hjelp av en avstemning. Bestemme veien videre på grunnlag av avstemningen.

  Eksempel 2: 

  Vet: det er slitsomt å lese setninger der de samme ordene dukker opp mange ganger i ulike betydninger, såpass slitsomt at det blir nesten komisk. Det er gøy å leke rundt med ord og vendinger som nesten motsier seg selv.

  Bruk: Tvinger hjernen min til å skrive dette avsnittet, ut fra ordet storm: 

     " Som alltid med krim er det litt mørkt og stomfullt, og de stormende tankene lot meg ikke få fred. Så langt gikk det at jeg pakket Stormbergjakken lengst inn i skapet for å få ting på avstand. Jeg trengte tid, og jeg fant meg selv, eller jeg lette i alle fall både her og der, som en jo gjør når det stormer som verst. Kanskje var jeg, avstandsmessig, ikke så langt vekk som jeg fryktet?"

   

  Det viktigste fra dette innlegget:

   Et kreativt hode bygger på to ting:det du vet og hvordan du bruker det du vet.

   Du må trene kreativiteten for å bli bedre.

   

  Og til slutt, eksempel på kreativitet i praksis:

  Vet: - jeg kan lage spørreundersøkelser i blogg, og så at de leverte stjernespørsmål. Det hadde vært moro med tilbakemelding fra de som leser.

  Bruk:

  Lag din egen spørreundersøkelse for tilbakemelding fra bruker

 • Publisert: 27.03.2017, 12:14
 • Kategori: Om meg
 • 3 kommentarer
 • 3 kommentarer

  bernteriksandnes

  27.03.2017 kl.14:35

  Er det noe jeg liker så er det å være kreativ og bruke den kreative tankegangen spesielt til å underholde andre. Ikke noe er bedre enn det :)

  Kristin

  27.03.2017 kl.14:59

  bernteriksandnes: Der er jeg 100 % enig. :) Og om ingen andre vil leke, kan en jo alltids underholde seg selv også :P

  bernteriksandnes

  27.03.2017 kl.15:13

  Hehe, ikke sant :D Der sa du det :P

  Skriv en ny kommentar