Spar penger på vannregningen Del 2

Dette innlegget skal hjelpe deg å spare penger på vannregningen. Del 1, som befant seg på kjøkkenet, finner du her. I denne delen drar vi videre til badet.

Litermål i dusjkabinettet.

Dusjkabinettet er neste stopp, frem med litermålet igjen. På halv styrke bruker dusjhodet 5 sekunder på å fylle litermålet, på full styrke 3 sekunder. Det vil altså si at på halv styrke: 12 l/min, full styrke: 20 l/min.

Men det er jo veldig deilig å dusje på fullt trykk. Hva om du underveis i dusjen kan sette ned trykket. Kanskje mens du shamponerer håret? Kanskje kan du til og med kan stanse vannet underveis? Det vil du spare mye på i det lange løp.

  • Ved å gå ned til halvt trykk, vil en på 5-minutterdusjen spare 40 liter vann.
  • Kutter du ned 5-minutterdusjen til en 4 minutterdusj, har du spart 20 liter vann.

Showering
Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com


Varmt vann som sildrer nedover ryggen er deilig, men tenk på om det er nødvendig at det sildrer så rasende fort og mye?

Badekar vs dusj

Har du et hus med både badekar og dusj, har du sikkert hørt at bading er dyrere enn dusjing. Min erfaring med badekar er at en ligger lenge og koser seg, gjerne for å få varmen helt fra tærne og opp i hårrøttene.

Hvis du skal varme deg av en dusj, vil en dusj på full styrke i 10 minutter(20 l/min) tilsvare det vannet som ville fylt et gjennomsnittlig badekar(200 liter). Klarer du korte, varmende dusjer, vil det være det beste, men det er jo litt slik med varmende dusjer at de kommer i tospann med ordet lange. 

Kanskje er badekar billigere til sitt bruk innimellom?

Tannpussen

Har du vannmåler i hus og betaler for forbruk utfordrer jeg deg til å sette vannet på det trykket som renner mens du pusser tennene. Hvor lang tid tok det før litermålet var fullt? Skrur du av vannet mens du pusser, tommel opp for deg. Er du ikke så flink kan det fort være du blir det, for literne freser fort nedover rørene mens tennene blir skinnende hvite.

Brushing Teeth
Licensed from: MilanMarkovic78 / yayimages.com


Oppsummering

Du trenger ikke springe gjennom dusjen hver gang, vaske opp i lynets hastighet eller dusje i kaldvann. Å justere litt, og ikke engang hele tiden, vil over tid utgjøre en enorm forskjell. Litermålet i seg selv sparer deg ikke penger, men det kan øke bevisstheten rundt vannforbruk. Og vannforbruk er penger, spesielt varmtvann.

Det du har i hodet er vesentlig lettere å gjennomføre enn det du aldri har tenkt på. Hvordan står det til med vanntrykket rundt omkring, og hva er ditt sparepotensiale? Sparing uten egentlig å ofre noe er lettest å gjennomføre.

Følg Kristin på Facebook.

#vann #vannforbruk #sparing #tips #spar #penger #familie #hjem

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kristin

Kristin

32, Notodden

Noe er gøy, noe er alvor, det meste er meninger. Lever livet med lett ironisk distanse til meg selv og bloggeriet, ellers hadde jeg aldri turt å blogge. Sparer der jeg kan, liker å lære og finne gode løsninger. (Blogget tidligere på sparing.blogg.no.) Hjelper til på support hos blogg.no innimellom, som frivillig customer manager.

Kategorier

Arkiv

hits