Spar penger på vannregningen del 1

Dette innlegget skal hjelpe deg å spare penger. Ved hjelp av et litermål og et steketermometer. Om det har klikket for meg? Det får du avgjøre. Vann er nemlig penger, spesielt for deg som betaler for forbruk, men også strømmen som brukes til å varme vannet utgjør en betydelig sum i løpet av et år.  

Første stopp: kjøkkenet

Jeg vasker opp som en idiot, og det gjør sikkert du også. Puster godt inn for å finne ut hvordan det faktisk står til, med litermål i den ene hånda og en Huawei med stoppeklokkefunksjon i den andre. Hvor mange sekunder tok det før litermålet var fullt på maksimaltrykk?

4. FIRE sekunder. Hvis vannet står på fullt for skylling mens jeg vasker opp, går det 15 liter vann ned i vasken hvert minutt. 

Dirty dishes
Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com


Vannmåler - hva sier tallene?

Hvis du har vannmåler og betaler for forbruk, sier det seg selv at det ikke er et regnestykke i din favør. De fleste bruker også mer enn et minutt på å vaske opp. 5 minutter: 75 liter. 10 minutter: 150 liter. Å fylle et gjennomsnittlig badekar(200 liter) er ca 13,5 minutt med skylling på fullt trykket.

Selv i oppvaskmaskinens tidsalder er det enkelte ting man bør vaske opp for hånd, og man skyller ikke nyvaskede kopper i kaldt vann, ikke lunkent engang. Det skal være varmt, det husker til og med jeg fra det som den gang het heimkunnskap. Henter frem et intetanende steketermometer for å sjekke hvor varme liter jeg egentlig sender ned i avløpet.

   
Knapt 65 grader der altså. 

Nå har ikke jeg vannmåler i huset, men jeg har en varmtvannsbereder dette vannet må varmes i. Og der går det strøm. 75 liter vann med en temperatur på 65 grader i løpet av en femminutters-oppvask mengder strøm.

Spareforslag

En løsning vil selvfølgelig å vaske opp kjempefort. Lynets hastighet og alt det der. Vel; det kan du selvfølgelig, om du vil. Sett personlige rekorder og før statistikk.

Noe som er både mer praktisk og mindre stressede er å kjøpe en liten balje som passer ned i utslagsvasken, og fyll den med vann. Tar den 7 liter, kan du for eksempel fylle den nesten 11 ganger før du har samme vannforbruk på en 5 minutters oppvask.

Nyvasket oppvask skal dessuten sjelden være skittent, så kanskje du ikke trenger bytte vann. Si du likevel bytter to ganger pr oppvaskrunde. Da har du spart 61 liter vann med 65 grader temperatur. Koppene er like rene, like skylt av og du har spart penger. Gjør du dette 300 dager i løpet av et år, har du brukt 18300 liter vann mindre enn ved å la vannet renne.

Moralen må vel bli noe sånt som: Skyll minst mulig oppvask under rennende vann, og må du: tenk over vanntrykket. Hvor mange sekunder tar det å fylle et litermål på fullt trykk hos deg?

Mer om sparing og vann i kveldens del 2, da flytter vi oss til badet.

Facebookside er moro.

#sparing #spar #vann #penger #tips #smart #hjem #familie #oppvask #kjøkken

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kristin

Kristin

32, Notodden

Noe er gøy, noe er alvor, det meste er meninger. Lever livet med lett ironisk distanse til meg selv og bloggeriet, ellers hadde jeg aldri turt å blogge. Sparer der jeg kan, liker å lære og finne gode løsninger. (Blogget tidligere på sparing.blogg.no.) Hjelper til på support hos blogg.no innimellom, som frivillig customer manager.

Kategorier

Arkiv

hits