hits

Kristin.blogg.no

Hvis du ikke har noe fint å si, la være?

 • Publisert: 13.03.2017, 13:10
 • Kategori: Meninger
 • Om du har for vane å lese blogg, har du nesten garantert møtt denne setningen. Enten skrevet av bloggeren selv, eller i et eller annet kommentarfelt fra leserne. Og hvorfor skulle du ikke det, det er jo en fantastisk leveregel, eller? Dette er mine tanker om saken.

  I teorien en fantastisk tanke. Et samfunn der vi vil hverandre vel. Et samfunn der vi sier fine ting til hverandre. Som vanlig har jeg et problem. Vi bruker denne setningen som hersketeknikk for å unngå motstand. For å unngå meninger som er annerledes enn våre, og la vår mening bli den korrekte. For å skjære alle over en kam.

  Det er nemlig i iveren etter å stoppe blodhungrige kommentarfelttroll at denne trenden har kommet. Problemet er bare at den er et uhyre effektivt insektmiddel også for alle andre skapninger som befinner seg i kommentarfelt, og overalt ellers på kloden. Og, ironisk nok, vil ekkoet fra trollene fortsatt gjalle mellom kommentarfeltmargene, mens man har satt den jevne leser på lydløs for alltid.

  smiling troll
  Licensed from: mrnnbergen / yayimages.com


  Setningen brukes til å adressere alt av kritiske spørsmål, selv konstruktiv kritikk får unngjelde. For å ikke snakke om de som mener noe motsatt av deg selv. Effektivt avvæpnet ved å servere; "Hvis du ikke har noe fint å si, synes jeg strengt tatt du bør la være". Dette er til alt overmål også den utvidede versjon - proffversjonen, som i tillegg til det opprinnelige innholdet, slenger inn en bedrevitende touch.

  I en euforisk, rosa livssky er det selvfølgelig mer behagelig å ikke forholde seg til at andre mener noe annet, du kan rett og slett bli argumentert ned i støvlene. Tenk deg nederlaget det er å tape en diskusjon i sitt eget kommentarfelt? Vi spør rett frem folk om hva de synes om den nyinnkjøpte genseren, men vet selv at etter åresvis med indoktrinering av denne setningen, vil vi kun få positive tilbakemeldinger. Eller hvis noe annet skjer, at kommentarfeltfotsoldatene vil ta din side og pepre ivei med Setningen. Du så sikkert hva jeg gjorde der? Jepp, jeg ga den en egennavnstatus med Caps Lock.

   

  Her er noen eksempler på hvilke angrep du kan avverge med Setningen:

  - Jeg er litt usikker på om rosa og orange paljettdrakt er det antrekket jeg ville valgt i begravelse.

  - Jeg tror jeg ville tenkt meg om før jeg lot 12-åringen spille det dataspillet, da det har 18-årsgrense.

  - Hvilke signaler sender dette innlegget om slankeregimet ditt til dine unge lesere?

   

  For å gi deg en pekepinn på hvorfor du skal slutte å bruke Setningen, en gang for alle:

  - Sverige har annektert halve Østfold. Det har jeg ingenting fint å si om. 

  - Politikerne legger ned lokalsykehuset ditt. Får ta en stille protest. Alene med stearinlys.

  - Han var en skikkelig rasist. Vel, jeg kan jo ikke akkurat skryte av han for det, får ti stille.

  Silent businessman of Asian
  Licensed from: elwynn / yayimages.com


  Det er på tide å skjerpe seg! Synes du det er vanskelig å være uenig, å kommunisere meningene dine uten å bli usaklig og full av hersketeknikker, burde du kanskje vurdere et opphold på trollrehab. Nettroll bruker forsåvidt Setningen, de lar jo i aller høyeste grad være å si noe, de roper det ut, både med Caps Lock og utropstegn. Troll er gode på finter, og trolling er, uten tvil, en sykdom.

  Vi trenger motstand, vi trenger konstruktive tilbakemeldinger, vi trenger kritikk og vi trenger innimellom kjeft for våre meninger. Vi må tørre at andre mener andre ting enn oss, og gi et forsøk til å forandre forkvaklede meninger og håpløs oppførsel. Å si fra er, utrolig nok, den eneste måten du kan påvirke eller korrigere andres meninger og adferd.

  Vi burde innvilge oss en treningsleir. For å mene. På å ta saueskinnet vårt i en annen retning enn resten av flokken, og stå der stolt. Tørre å si for eksempel  at den genseren synes jeg ikke var så fin. For alle endringer skjer i det små, og tør du ikke engang si noe om en genser, blir det sikkert kjempeenkelt å argumentere mot sjefen som vil nedbemanne akkurat din stilling?

  Ikke vær så himla puslete! Det er ikke dermed sagt at du må kommunisere absolutt alt du mener, hver gang du er uenig. Det heter å være et gnagsår.

  Hva tenker du om dette?

  #meninger #nettroll #trolling #kommentar #kommentarfelt #uenig 

 • Publisert: 13.03.2017, 13:10
 • Kategori: Meninger
 • 19 kommentarer
 • 19 kommentarer

  Victoria Larsen

  13.03.2017 kl.13:20

  Jeg ønsker deg en fin mandag :-)

  Kristin

  14.03.2017 kl.21:15

  Victoria Larsen: Tusen takk :) Håper tirsdagen din har vært bra så langt, og at det fortsetter utover kvelden.

  Elevele

  13.03.2017 kl.13:38

  Jeg må jo si meg enig her. Alle kan ikke ha like meninger om alt, og det er helt greit. Det må være lov å diskutere- problemet er bare det at folk alt for ofte ikke veit hvordan de skal diskutere på et saklig vis. Det blir personangrep, gjerne på ting som ikke en gang har med temaet på innlegget å gjøre, og det blir bare så saklig at det ikke ligner grisen.

  Hvis noen spør på et innlegg om hva de syns om genseren de nettopp har kjøpt, og jeg absolutt ikke liker den, har jeg ingen behov for å legge igjen en kommentar om at jeg ikke liker den, uansett grunn. Det er ikke slike ting som er interessant for meg å "diskutere", eller ha en sterk mening om :) Da lar jeg heller være å si noe. Føler ikke at jeg er ei pingle for det altså :)

  Jeg har opplevd å være uenig med en blogger, som absolutt ikke syns det var ok- til tross for at jeg holdt meg saklig og begrunnet svarene mine nok så bra i forhold til innlegg og svar på kommentarene. Men det endte tilslutt med at vedkommende fortsatte å svare meg i kommentarfeltet, uten å godkjenne mine svar slik at alle kunne se det, og svarte på ting jeg ikke en gang hadde sagt- vedkommende fremstilte meg i et skikkelig dårlig lys med å svare på ting som ikke hang på greip i forhold til mine svar. Det likte jeg svært dårlig!

  Kristin

  14.03.2017 kl.21:19

  Elevele: Dette er kommentaren sin det :) Redigerte inn en "for eksempel" i avsnittet om genseren på bakgrunn av denne fantastiske, konstruktive kommentaren. Jeg har heller ikke noe behov for å si meningen min hele tiden, det er noe med å velge sine kamper. Men hvis vi blir så flate at vi aldri gjør det, er ikke det bra heller.

  Og det er innmari mange som burde hatt en opplæring på hvordan en forholder seg til andre mennesker - spesielt i skrift. Diskutere saklig er en utdøende kunst, anført av media, politikere og kjente fjes. Dessverre blir en ikke bedre enn sine forbilder.

  Ah, det var en lei sak. Men det overrasker meg ikke, det er jo en kjempelett måte å undergrave deg på. Skjønner godt at du ikke likte det.

  Og du; tror nok du kommer omtrent lengst bort fra begrepet pingle av de bloggerne jeg følger. :)

  http://hevhodet.blogg.no/

  13.03.2017 kl.14:56

  Bra skrevet! Ønsker deg en fin og god mandag :) Ps. Lurte lenge på hvor det var blitt av Sparing bloggen, og her er du :D koselig å finne deg igjen! Hihi

  Kristin

  14.03.2017 kl.21:21

  http://hevhodet.blogg.no/: Tusen takk :) Ja, her er jeg. Gikk i bloggdvale/internettdvale i graviditeten, og da jeg skulle starte igjen - ble det her. :) Trivelig å se deg igjen!

  Den lille Pandaen c:

  13.03.2017 kl.16:19

  Jeg sier det jeg mener og blir det ikke tatt i godt mot, vel. Men jeg tenker meg om først - vel det skjer at jeg sier det før jeg har fått tenkt meg om, men likevel. Såklart kan en omformulere uen å si det sånn at det blir frekt, diskriminerende ect.

  Kristin

  14.03.2017 kl.21:23

  Den lille Pandaen c:: Ja, det er en fordel å la ting ta omveien om hjernen før det sies/skrives, som tanta mi bruker å si. :) Håper det går bedre med deg, og at mr panda kommer hjem snart :)

  dvergpinschere i mitt hjerte

  13.03.2017 kl.17:27

  Jeg begir meg sjeldent ut på diskusjon i kommentarfelt..er så lett å bli feiltolket..og har vært ute for på facebook at det jeg skrev ble tatt helt ut av sammenheng..så er jeg tier nok heller..ja vi trenger konstruktive tilbakemeldinger..man kanskje ikke via nett..noe må tas øye for øye..men tror jeg skjønner hva du mener..hihih.. ha en god kveld!

  Kristin

  14.03.2017 kl.21:24

  dvergpinschere i mitt hjerte: Ja, det er alltid en fare for misforståelser, men innimellom må en ta det likevel. Er likevel enig i at det beste er å ta det øye for øye, hvis det er mulig :)

  Søtmonsen :))

  13.03.2017 kl.23:27

  Veldig bra sagt :) Satt veldig på spissen :) Ser flere som bruker denne når noen ikke er enige i hva de har å si, som at den maten du viste der var ikke akkurat sunn som du skriver i innlegget ditt. Og da ble det tatt som nettmobbing og troll. Da synes jeg det har gått litt for langt og. For litt må man altså tåle, og når det ikke er direkte stygt mot deg, eller noe angrep på noe som helst vis, så er det greit at andre har andre meninger enn deg uten å være et nettroll for den grunn ;o

  Jeg sier stort sett det jeg mener, men enkelte ganger velger jeg å holde munn rett og slett :)

  Kristin

  14.03.2017 kl.21:26

  Søtmonsen ): Ja, ikke sant? En må tåle at andre har andre oppfatninger, og kanskje av og til innrømme at andre kan eie en del av sannheten også. Kjempegodt innspill!

  Ja, heldigvis er jeg også litt sånn som deg. Det er forskjell på å velge å holde munn og føle at man er nødt til det. :)

  Elevele

  14.03.2017 kl.21:33

  Ja, man må liksom velge sine "kamper" :) Og helt sant det du sier om at visse folk trenger opplæring i hvordan å forholde seg til folk. Og med media, og alle de der er det kanskje ikke så rart, nei.

  Det finnes tre ting jeg absolutt ikke diskuterer skriftlig, og det er rein politikk, innvandring (denne går jo i grunn litt under politikk) og ulv i norsk skog (dette er jo i grunn også politikk). Ikke fordi jeg ikke har en mening om det, for det har jeg så absolutt, men på samtlige tema greier folk bare ikke å holde seg saklig, så en sånn diskusjon gidder jeg rett og slett bare ikke :P Face to face- mer enn gjerne ;) he he...

  Ja, jeg blei mildt sagt irritert den gangen og bad vedkommende om å enten poste mine kommentarer også, eller også og rett og slett slette alle kommentarer, både mine og vedkommendes svar til meg... Vedkommende prøvde seg med en kommentar til, og da måtte jeg rett og slett "true" vedkommende med å publisere alt på min egen blogg og da gikk det ikke mange sekundene før samtlige kommentarer var slettet. Trist at det måtte gå så langt at jeg måtte "true" vedkommende, men å henge ut, og undergrave meg på den måten finner jeg meg ikke i altså :P

  Kristin

  15.03.2017 kl.14:33

  Elevele: Jeg er også litt lei av å diskutere typiske "betente" saker som lett flommer over av føleri, som noen av de du nevner. Men er ikke bestandig jeg klarer å holde meg unna, altså. ;)

  Fytti, en kan begynne å lure hvordan verden har blitt, men bra du fikk ordnet opp, selv om det er synd det måtte gå så langt.

  Den lille Pandaen c:

  14.03.2017 kl.23:08

  10 dager igjen! Jeg prøver så hardt jeg kan å holde meg rolig og ikke få angst.

  Kristin

  15.03.2017 kl.14:34

  Den lille Pandaen c:: Heier på deg, det klarer du :)

  Elevele

  15.03.2017 kl.18:45

  Ja, visse temaer er bare dødfødt uansett, dessverre :P

  Ja, veldig trist det måtte gå så langt, men vedkommende gav meg ikke akkurat noe valg :/

  Kristin

  16.03.2017 kl.20:41

  Elevele: Nei, en kan ikke la sånt passere, da ber en jo folk om å hoppe seg ned i søla. Og der ser jeg ikke helt for meg at du ville trives :P

  Den lille Pandaen c:

  15.03.2017 kl.19:22

  9 dager :D Phew! Jeg gleder meg sånn at Mr.PandaCat skal komme hjem. <3

  Skriv en ny kommentar