hits

Kristin.blogg.no

Er kunnskap virkelig tabu?

 • Publisert: 04.03.2017, 21:04
 • Kategori: Blogg
 • Hvis det er lov å si at man elsker og vite ting, erkjenner jeg meg skyldig pronto. Selv om jeg har lært på både den lette og tunge måten at det er tabu å stikke seg frem med nyttig og unyttig kunnskap, nekter jeg å skjule meg bak mengden med interessefelt bestående av interiør, sminke, mote, mat og treningstrender. Du blir ikke populær quizmotstander når du husker det høyeste fjellet i Sverige, hva det mest kjente diktet til Sigbjørn Obstfelder heter, hvilket romertall solkongen hadde bak navnet sitt eller hvilket stoff som har formelen H2SO4, for å nevne noe.

  Hjernen min har utrolig mange slike småskuffer der innholdet kan dras frem både på riktige og feil tidspunkt, og jeg liker å fylle på skuffene med jevne mellomrom. Dette er innlegget for deg som vil bli med inn i min lille tabu-verden; nyttig og unyttig kunnskap. Dagens samlebegrep er de engelske ordene for smått og stort - minor og major.

  So - let's nerd up!

   

  På stjernehimmelen.

  Du er kanskje flinkere i latin enn det du tror? Ved hjelp av minor og major, vet du kanskje allerede hva disse stjernebildene heter på norsk: Leo minor, canis major/minor? Leo betyr løve, og canis er en kortversjon for canine, samlebetegnelsen for hund. De siste stjernebildene jeg husker i farten som inneholder minor og major er Ursa, og det er bjørn. Fem fine stjernetegn på latin til deg, der altså. Lille løve, store hund, lille hund, store bjørn og lille bjørn.

  Constellation The Great Bear
  Licensed from: Palych / yayimages.com


  I musikk

  Minor og major benevner dur og moll på engelsk. Musikklærere på barneskolen differensierer gjerne disse ved å beskrive dur som den hoppende glade, og moll som den sørgmodige, triste. Senere i utdanningsløpet kan det være du trenger å vite hvor mye bedre de engelske navnene er for å huske en annen, vesentlig forskjell på de to akkordoppbygningene. 

  Både durakkorder og mollakkorder er treklanger, noe som vil si at akkorden består av tre toner. Avstanden mellom de ulike tonene kalles en ters, og denne kan være enten stor eller liten. En liten ters er tre halvtoner stor, mens en stor ters er fire halvtoner stor.  En halvtone er avstanden på pianoet mellom en tone og den nærmeste. Spiller du innerst på pianoet, slik at du spiller de hvite tangentene mellom de sorte - vil du lett kunne spille deg frem til hvilke toner som inngår i en akkord.

  Både dur- og mollakkorder består av en stor og en liten ters, forskjellen er hvordan disse er plassert. Rent praktisk vil det si at ved D-dur vil den midterste tonen være F#, mens ved en d-moll vil den være F. Spranget mellom D og F er en halvtone mindre enn spranget mellom D og F#. Derfor kan de engelske ordene benyttes til å huske at en moll(minor) har den minste tersen først, mens en dur(major) har den største tersen først i akkorden.

  piano keyboard
  Licensed from: leungchopan / yayimages.com


  Hva mener du, er kunnskap tabu eller ikke?

  #kunnskap #vite #minor #major #nerd #tabu

 • Publisert: 04.03.2017, 21:04
 • Kategori: Blogg
 • 2 kommentarer
 • 2 kommentarer

  Jeg Gikk Bare i Boden En Tur

  04.03.2017 kl.23:17

  Kunskap kan vel aldri vær tabu, ivertfall ikkje uviktig kunnskap.. Med mindre man gir inntrykk av å vita meir enn sin utkårede.. F.eks. Kånå.. Då e det ikkje bare tabu, men på grenså te helsefarligt om man ikkje trør forsiktig, i minefeltet av uviktig kunnskap..

  Selv om man vett at man har rett i ein diskusjon, om nåke totalt uviktig.. Kan lysten te å setta sin kjære på plass, fort utvikla seg te ein massakre over kjøkkenbordet.. Når man meina å vita heilt klart at det ska delast ut 8 kort i Uno, og ikkje 7..

  Hjølpe meg..

  Eller når Kånå egentlig overstyre Gps'en, på vei te å besøka bror min i Sandnes, og man velge å stola på Gps'en.. Istede for Kånå sin "uviktige" kunnskap om å kjøra te høyre, så hu meina bror min sa på telefonen.. Og man ende opp langt ute på landet, istedet for ett byggefelt lika ovenfor Sandnes sentrum.. + ei triumferande Kåna ..

  Detta e gjerna litt annerledes uviktig kunnskap enn det du meinte.. Men poenget e gjerna litt det samma.. På ein måte..

  Eller e eg heilt på jordet her.. ? .. =D =D

  Kristin

  10.03.2017 kl.09:32

  Jeg Gikk Bare i Boden En Tur: Hahahaha, spill og brettspill er et klassisk eksempel der det er lurest å spille sammen med folk en aldri skal treffe igjen, sånn for husfredens skyld. Ikke bare er det fristende å kverulere(også kalt briljere) med unyttig kunnskap, det gjøres ofte også i selskap med en mildt sagt lite kledelig, veslevoksen "vet du ikke det du da" mine, som slår tilbake som en rivningsball med eller uten Miley Cyrus, når det viser seg at kunnskapen ikke var så vannfast som tenkt.

  Overstyring av GPS ja, den er fin. Visste du at litt utenfor Berlin ligger det et eldgammelt, bittelite og svært lite interessant torg som heter Brandenburger Tor? Jeg var bittelitt forbanna, men tyskeren som fungerte som guide, vel autentiske, tyske gloser ble notert i reisedagboken. Vi rakk å kjøre gjennom den riktige da, i full fart, for omveien hadde ført til "litt stress" med å vinne flyet. Ingen "du og æ på Brandenburger Tor" den gangen.

  På jordet. Ahhhh..,. fristet til å skrive røleinnlegg. Fryktelig fristet. Will do plutselig. Når jeg har fått sett på litt flere sider av saken.

  Skriv en ny kommentar